Eemilin metsurin työt toimivat hyvin opintojen ohessa: “Pistän etäluennot soimaan kuulokkeisiin samalla, kun teen sahatöitä!”

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

eemil-makela-2

Eemil suoritti metsäalan opinnot Hämeen ammatti-instituutissa, sillä ala oli jo pitkään tuntunut hänestä mielenkiintoiselta. Myös yrittäjyys oli kiinnostanut häntä, ja valmistumisensa jälkeen hänelle tarjoutuikin loistava tilaisuus lähteä kokeilemaan metsurin töitä kevytyrittäjänä.

– Odotan tulevaisuudeltani vakaata työuraa. Haluaisin olla ihan työntekijänäkin, mutta olisi mukavaa saada tehdä sivutoimisia yrittäjän hommia niin paljon kuin mahdollista!

Ensimmäisen kevytyrittäjän keikkansa Eemil sai erään vanhan luokkatoverinsa kautta; tämä kertoi naapurillaan olevan pihassaan isoja puita, jotka pitäisi kaataa. Tällaiseen työhön vakuutukset olivat tarpeellisia, ja Eemil totesi, että työn suorittaminen onnistuisi parhaiten laskutuspalvelun kautta.

– Keikka meni oikein hyvin. Toki itsensä työllistämisen aloittaminen oli harppaus tuntemattomaan, mutta valmiiksi tarjottu urakka teki aloittamisen kynnyksen matalaksi. Minulla oli jo paljon oppeja opintojeni kautta, ja kaverini oli itsekin mukana talkoissa.

Tällä hetkellä Eemil suorittaa toista tutkintoa: hän opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulussa Evolla metsätalousinsinööriksi. Kevytyrittäjyys toimii ohessa hyvin sivutoimisena, ja vaikka Eemil ei olekaan markkinoinut toimintaansa lainkaan, on kyselyjä tullut keikkoja riittänyt.

– Sivutoimisena tällaisessa toiminnassa ei onneksi ole myöskään kovin suuria riskejä!

Eemilin työtehtäviin kuuluu perinteisiä metsänhoitotöitä, kuten istutusta, taimikonhoitotöitä ja hakkuiden ennakkoraivauksia. Hän tekee myös vaikeita puiden kaatoja, yleensä pihapuille.

– Suuremmissa hakkuissa turvaudun tarvittaessa paikallisiin puita ostaviin yhtiöihin. Myös kantojen jyrsintä ja risujen ajo hoituu, vaikka minulla ei ole omaa kalustoa. Tällöin pyydän apuun paikalliset yrittäjät. Tarvittaessa voin myös kilpailuttaa muiden urakoitsijoiden palvelut asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Eemil Mäkelä metsätöissä

– Kaikki palvelut hoituvat avaimet -käteen periaatteella, jolloin asiakkaan työpanos minimoidaan. Sovituista palveluista maksetaan aina sovittu hinta, joka on yleensä yksi urakkahinta. Se on asiakkaalle aina turvallinen ostos.

Metsäalan työt ovat varsin itsenäisiä, ja turvavälin pitäminen sekä asiakkaisiin että työkavereihin on mahdollista. Korona-aika ei olekaan vaikuttanut töiden määrään, ja Eemil kertoo, ettei sitä oikeastaan huomaa töissä millään lailla.

– Kun on oman ”firmansa” ainoa työntekijä, ei sen isompia järjestelyjä tarvitse miettiä. Eniten korona on näkynyt opinnoissani, sillä suurin osa luennoista on pidetty etänä.

Etäopinnot ovat kuitenkin mahdollistaneet Eemilille työskentelyn ja opiskelun samanaikaisesti:

– Pistän etäluennot soimaan kuulokkeisiin samalla, kun teen sahatöitä!

Yrittäjämäinen työskentely kannattaa – myös palkkatyössä olevilla

Työssään Eemil mainitsee hienoimmaksi tehtävien monipuolisuuden ja asiakkaiden tyytyväisyyden.

– Tuntuu aina hienolta, kun aikaisempi asiakas ottaa yhteyttä uudelleen. Silloin tiedän, että olen tehnyt jotain hyvin!

– Haastavat keikat ovat kaikkein mielenkiintoisimpia: näihin kuuluvat muun muassa pihakeikat ja kiipeilykaadot. Isoimmissa keikoissa mukana on myös kaveriyrittäjiä, joiden kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia töiden ohessa.

Insinööriopintojen jälkeen Eemilin työnkuva tulee väkisinkin hieman muuttumaan, eivätkä metsätyöt olisi tällöin enää pääosassa. Hän toteaa, että voisi kuitenkin tulevaisuudessakin jatkaa sahatöitä sivutoimisesti päivätyönsä ohessa.

– Se on minulle mukavaa työtä, joka pitää mielen virkeänä! En laske sitä nytkään pelkäksi työksi; se on samalla vapaa-ajan viettotapa, ikään kuin harrastus.

Eemil uskoo pienempien ja yhden hengenkin yritysten pyörittävän tulevaisuudessa maailmaa isojen yritysten rinnalla yhtä merkittävinä. Kevytyrittäjyyden ja muiden itsensä työllistämisen tapojen hän arvelee niin ikään lisääntyvän huomattavasti.

– On rohkeaa lähteä mukaan yritysmaailmaan; se vaatii periksiantamattomuutta ja lujaa uskoa omaan tekemiseen. Tärkeää siinä on myös aikataulujen hyvä suunnittelu ja hallinta, muuten kuluttaa itsensä loppuun aika nopeasti. Vaikka yrittäjänä onkin 24/7, ei kukaan voi kuitenkaan olla koko tuota aikaa töissä.

– Olen iloinen, että itsekin lähdin näihin hommiin. Kun asiakkaat ovat tarjonneet minulle keikkoja, olen vain ennakkoluulottomasti ottanut ne vastaan. Näen olleeni rohkea myös siinä, että olen uskonut omiin taitoihini tehdä töitä metsurina.

Yrittäjyydestä ja itsensä työllistämisestä kiinnostuneita Eemil neuvoo rohkeasti vain kokeilemaan, olipa minkä ikäinen tahansa. Hän mainitsee myös kevytyrittäjyyden olevan hyvä keino aloittaa.

– Tässä saa hyvin oppia yrittäjämäisestä toiminnasta ja muun muassa verotus- ja laskutusasioista – sekä tietenkin työkokemusta. Itsensä työllistämisen voi myös aloittaa jo tosi nuorena, vaikka leikkaamalla nurmikkoa naapurien pihoissa.

Nuorille toimijoille hän vinkkaa, ettei itsensä työllistäjänä kannata rajoittaa keikkojen hankintaa vain sille alalle, jolla uskoo haluavansa tulevaisuudessa työskennellä. Sen sijaan on hyvä kokeilla monipuolisia töitä ja kartoittaa omia taitojaan sekä mielenkiinnon kohteitaan.

– Sillä ei myöskään ole väliä, haluaako tulevaisuudessa olla yrittäjä vai työntekijä. Yrittäjämäisesti työskentelevät työntekijät ovat joka tapauksessa parhaimpia alalla kuin alalla, ja itsensä työllistäjänä tässä saa hyvää harjoitusta!

Eemilin tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat YouTuben avulla täysipäiväiseksi yrittäjäksi – Kuukauden yrittäjä Eetu Pesonen

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Eetu Pesonen, netissä tuttavallisemmin eeddspeaks. Tuotan sisältöä Youtubeen ja muihin sosiaalisen median kanaviin. Jaan elämääni, arkeani, ajatuksiani ja kokemuksiani yli 300 000 seuraajalle Youtubessa jo kahdeksatta vuotta. Olen vuosien saatossa rakentanut eeddspeaks brändiäni siihen pisteeseen, että voin täysipäiväisesti elättää itseni sen avulla. Toteutan paljon kaupallisia yhteistöitä eli mainossisältöjen tuottamista kanavissani sekä puhujaesiintymisiä erilaisissa tapahtumissa.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kuvataitelija Limppu Witick

  Viikon Kevytyrittäjä on UKKO.fi:n haastattelusarja, jossa nostamme esiin palvelumme käyttäjiä. Tällä kertaa vuorossa on kuvataitelija Limppu Witickin haastattelu. Haluatko viikon kevytyrittäjäksi? Löydät artikkelin lopusta lisätietoa juttusarjasta. Kuka olet? Olen vuonna 1991 syntynyt kevytyrittäjä, kuvataiteilija ja opiskelija. Opiskelen teologian maisteriksi Itä-Suomen yliopistossa, mutta opintojen jälkeen tarkoitukseni on keskittyä täysipäiväisesti taiteeseen. Mitä teet? Valmistan tilaustyönä muun muassa lyijykynäpiirroksia ja akryylimaalauksia asiakkaan valokuvan…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Janika ja Minna tekivät yhteisestä intohimostaan liiketoimintaa – Näin syntyi Kahden ystävän taide

  Oletko joskus pohtinut yritystoimintaa hyvän ystäväsi kanssa? Järvenpääläiset kevytyrittäjäkaverukset Minna (kuvassa vasemmalla) ja Janika kertovat tästä omia kokemuksiaan: he luovat ja myyvät yhdessä taidetta markkinointinimellä Kahden ystävän taide. Maalaaminen on ollut Janika Mitron, 28, ja Minna-Maija Kuitusen, 20, intohimo jo nuoresta iästä saakka. Alkuvuodesta 2021 he päättivät pitkän harkinnan jälkeen lopulta tuoda teoksensa myös yleisön nähtäväksi. Näin käynnistyi heidän yhteinen toimintansa, joka…

  Lue lisää