Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Freelancerien työllistäminen mahdollistaa resurssoinnin joustavuuden

aspa-freelancerien-tyollistaminen

Epävarma aika taloudessa tuo haasteita työllistämiseen – apukäsille voi olla suuri tarve, mutta se, kuinka kauan tarvetta on, voi olla hämärän peitossa. Epävarman ja vaikeasti ennustettavan ajan yli voi auttaa joustava freelancerien työllistäminen.

Freelancerin työllistäminen mahdollistaa työvoiman löytämisen nopeasti ja joustavasti. Voit hankkia apukäsiä juuri siihen tehtävään, jossa apua tarvitaan – esimerkiksi muun tiimin tueksi, ja maksat vain tehdystä työstä.

Mihin töihin toimeksiantosuhde sopii?

Tarvetta joustaville apukäsille ja osaaville tekijöille on monella eri toimialalla ja useissa eri tehtävissä. Toimeksiantosuhde sopiikin moneen. Freelancer sopii hyvin monenlaisiin tehtäviin suorittavista työtehtävistä aina vaativiin asiantuntijarooleihin.

Sesonkiaikoina freelancereita voi työllistää vaikkapa asiakaspalveluun kiireavuksi. Myös loma-aikoina tuuraajia ja sijaisia voi löytyä kaikista näppärimmin freelancereista. Freelancereiden avulla sinun on myös mahdollista rakentaa projektikohtaisia tiimejä viemään jokin tietty kokonaisuus maaliin: vaikkapa toteuttamaan pop-up toimipiste kesäksi tai sisältömarkkinointikampanja jonkin teeman ympärille.

Toimeksiantosuhde mahdollistaa myös työn suorittajalle oman palkkapussin kerryttämisen useissa eri työpaikoissa tai projekteissa sesongin mittaan: vaikkapa tapahtuma-alan tekijälle tai rakennusalan osaajalle voi olla järkevää ottaa vastaan useita toimeksiantoja eri toimeksiantajilta sen sijaan, että sitoutuisi yhteen työnantajaan.

Suorittavan työn lisäksi freelancer voi myös auttaa tarjoamalla syvällistä osaamista tai asiantuntemusta. Vaikkapa kehitysprojekteissa tarvitaan usein sellaista osaamista, jota organisaation vakituisilta työntekijöiltä ei löydy, mutta jolle ei myöskään ole jatkuvaa tarvetta – tällöin osaaminen on järkevää ostaa ulkopuoliselta erikoisosaajalta projektin ajaksi.

 

Työllistäisitkö freelancerin?

UKKO.fi tarjoaa myös toimeksiantajille helppoja tapoja hoitaa toimeksiantosopimukset ja palkkioiden maksut.
Ratkaisumme freelancerien työllistäjälle

Toimeksiantosuhde on joustava tapa työllistää

Yhden työntekijän rekrytointi voi tulla maksamaan työnantajalle jopa 10-15 tuhatta euroa ja rekrytointiprosessi voi viedä kuukausia. Rekrytointi on kannattava investointi, kun organisaatioon tarvitaan pitkäaikainen, sitoutunut työntekijä, etenkin kun haussa on asiantuntija.

Epävarmassa taloustilanteessa kynnys rekrytoida kokoaikainen työntekijä on syystäkin korkea: mitä jos talous sakkaa, kysyntä laskee tai taantuma syvenee entisestään? Jos toiminnan edellytyksissä tapahtuu nopeasti muutoksia, voi huolella suunniteltu, pitkä ja kallis rekrytointi mennä hukkaan.

Kun tulevaisuus on epävarma, on usein järkevämpää ostaa tarvittavaa asiantuntemusta väliaikaisesti freelancereilta ja pienyrittäjiltä. Työllistäjänä sinun ei tarvitse sitoutua kalliiseen rekrytointiprosessiin ja freelancer vastaa itse esimerkiksi verojensa maksusta ja sosiaaliturvansa järjestämisestä.

Kun työllistät toimeksiantosuhteeseen, sinun tarvitsee vain sopia suoritettavan työn sisällöstä ja hinnasta, ja maksaa lasku.

Freelancerin voi työllistää juuri niin suppeaan tai laajaan tehtävään kuin kulloinkin on tarve. Freelancerin osaamisen ja sopimisen tehtävään voi varmistaa matalalla kynnyksellä laatimalla ensin lyhyemmän sopimuksen. Jos ensimmäiset toimeksiannot tulevat suoritettua toivotusti, on freelancerin kanssa vaivatonta laatia pidempi yhteistyösopimus.

 

Konsultti mukana kokouksessa. Kuvituskuva. Freelancerien työllistäminen.

Miten freelancerien työllistäminen onnistuu? Kaikki toimeksiantosuhteesta

Freelancerin työllistämisessä on tärkeää muistaa sopia tarkasti työn suorittamisesta ja hinnasta. Toimeksiantosopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena.

 • Sopimuksessa on tärkeää sopia vähintään seuraavat asiat:
 • Freelancerin ja toimeksiantajan vastuut
 • Tehtävä työ riittävän yksityiskohtaisesti
 • Työn aikataulu
 • Työstä maksettava palkkio

Keskustele sopimusta laadittaessa freelancerin kanssa avoimesti: näin varmistatte, että kumpikin osapuoli on perillä kaikista toimeksiantosuhteeseen vaikuttavista tekijöistä. Freelancerilla on hyvin todennäköisesti myös muita toimeksiantoja suoritettavanaan ja tämä voi vaikuttaa siihen, missä aikataulussa hän ehtii suorittaa työn.

Sopikaa myös siitä, miten freelancer laskuttaa palkkionsa: kerro tarkasti mitä tietoja tarvitset laskulle ja sopikaa työn hinnasta.

Muista myös huomioida, millaisia vakuutuksia freelancer mahdollisesti tarvitsee työtä tehdessään: esimerkiksi UKKO Kevytyrittäjillä on aina voimassa UKKO Turvan tapaturma- ja vastuuvakuutukset.

Freelancer voi laskuttaa työnsä erilaisten laskutuspalveluiden kautta. UKKO.fi tarjoaa jatkuvasti tai useita freelancereita hyödyntävälle toimeksiantajalle näppäriä palveluita ja neuvoja: tutustu toimeksiantajan ratkaisuihimme täältä.

 

Koontilasku maksa useiden freelancereiden palkkiot yhdellä laskulla

Kun työllistät useita freelancereita – esimerkiksi ison joukon kesäapulaisia tai kokonaisen projektitiimin – voit maksaa kaikkien palkkiot helposti yhdellä laskulla hyödyntämällä koontilaskua.

Koontilaskun taustalla toimii älykäs laskutusautomaatio, jonka avulla sinulle toimeksiantajana toimitetaan vain yksi lasku, kun freelancerit taas saavat omat osuutensa palkkiosta näppärästi tililleen. Koontilasku säästää paljon aikaa ja vaivaa sekä toimeksiantajalta että freelancereilta, kun freelancereita on useita – freelancerit voivat keskittyä tehtäviensä suorittamiseen laskujen laadinnan sijaan, kun taas toimeksiantajan tarvitsee tarkistaa ja kuitata vain yksi lasku, josta löytyvät kaikkien freelancerien palkkiot.

Tutustu tarkemmin UKKO.fi koontilaskuun!

 

Koontilaskutus ja kumppanuus UKKO.fi:n kanssa

UKKO.fi tarjoaa kattavan ratkaisun koontilaskutukseen. Sen avulla voit ulkoistaa laskutuksen hallinnan ja nauttia tehokkaasta ja luotettavasta laskutusprosessista. Kumppanuusmalli UKKO.fi:n kanssa mahdollistaa laskutuksen ulkoistamisen ammattilaisten hoidettavaksi, mikä varmistaa, että laskutus tapahtuu ajallaan ja virheettömästi.

Kumppanuus on toimeksiantajalle aina maksutonta. Kumppaninamme saat henkilökohtaista palvelua ja neuvoja freelancereiden työllistämiseen, minkä lisäksi voit hyödyntää koontilaskutusautomaatiotamme ja tehostaa yrityksesi palkkioiden maksuprosessia.

Lue lisää kumpannuudesta tai ota suoraan yhteyttä, niin kerromme lisää!

Oletko kiinnostunut kumppanuusratkaisuista?

Ota yhteyttä niin etsitään yhdessä teille sopiva ratkaisu.

Sampo Kurttila
Key Account Manager
+358 50 4628 628

sampo.kurttila@ukko.fi

 

Lue lisää aiheesta:

Toimeksiantosuhde-pikaopas: parhaat ratkaisut ja yleisimmät sudenkuopat

Miten työllistetään kevyt- tai toiminimiyrittäjä? Lue, mitä työllistäjän tulee muistaa ja lataa ilmainen opas työllistäjälle

 

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

 • Työllistäminen Koontilasku: näin maksat kaikki freelancereiden palkkiot kerralla

  Työllistääkö yrityksesi useampia kevyt- ja toiminimiyrittäjiä? Freelancereiden kasvava määrä aiheuttaa aina lisätöitä esimerkiksi palkkioiden maksamisessa. Tähän on onneksi ratkaisu! UKKO.fi:n koontilaskutus säästää aikaa ja vaivaa sekä toimeksiantajilta että freelancereilta. Mikä on koontilasku? Yksinkertaisimmillaan koontilasku tarkoittaa kymmenien ellei satojen laskujen yhdistämistä yhdelle laskulle. UKKO.fi:n koontilaskun taustalla toimii edistyksellinen laskutusautomaatio, jonka ansiosta toimeksiantajan tarvitsee maksaa vain yksi lasku ja freelancerit saavat palkkiot…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Kotitalous työnantajana: uusi helpompi tapa ostaa työtä?

  Monesti kotitaloudelle voi tulla tarve teettää jokin remonttiin, siivoukseen tai vaikkapa pihan huoltoon liittyvä työ ammattimaisella, kun omat taidot tai aika ei riitä. Miten kotitalous voi ostaa työtä? Tähän on kaksi eri väylää: joko apuun voi palkata osaavan ammattilaisen ja huolehtia hänen palkan maksustaan itse tai voi ostaa työn palveluna ja maksaa ainoastaan yhden laskun ja antaa jonkun muun huolehtia…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Työntekijän palkkaaminen ja työkorvauksen maksaminen yksityishenkilölle

  Työntekijän palkkaaminen yksityishenkilönä liittyy yleensä määräaikaiseen projektiin tai yksittäiseen suoritukseen, kuten pihatöihin, remonttiin, siivoukseen tai vaikkapa sisustamiseen. Tilanteen luonteesta riippuen näissä tapauksissa tehdään joko toimeksiantosopimus tai työsopimus. Tällöin on tärkeää erottaa, onko kyseessä erillinen toimeksianto vai palkataanko työntekijä työsuhteeseen. Jos olet ostamassa työtä yksityishenkilönä, selvitä itsellesi ensitilassa: Onko kyseessä työsuhde vai toimeksiantosuhde? Onko kyseessä palkka vai työkorvaus? Kuuluuko palvelun myyjä…

  Lue lisää