Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Miten työllistetään kevyt- tai toiminimiyrittäjä? Lue, mitä työllistäjän tulee muistaa ja lataa ilmainen opas työllistäjälle

toimeksiantosuhde_artikkelikuva2

Moni yritys tarvitsee satunnaisesti keikkalaisia, kiireisenä sesonkiaikana apukäsiä tai jatkuvasti osa-aikaista työvoimaa. Apukäsien työllistäminen onnistuu palkkaamalla, mutta monelle yritykselle on vielä joustavampi vaihtoehto työllistää itsenäisiä pienyrittäjiä tai kevytyrittäjiä tarpeen mukaan osa-aikaiseen, keikka- tai projektityöhön. Lataa avuksi Opas työllistäjälle!

Tunnetko itsenäisten ammattilaisten työllistämiseen liittyvät yksityiskohdat? Tässä tekstissä käymme läpi, mitä vaihtoehtoja keikkatyövoiman hankkimiseen on, mitä eroa on kevytyrittäjän ja Y-tunnuksellisen yrittäjän työllistämisellä ja miten yrittäjän työllistäminen toimii käytännössä.

Tarkemmat käytännönläheiset ohjeet ja muistettavat asiat olemme keränneet ladattavaan ilmaiseen Oppaaseen työllistäjälle. Voit ladata sen alla olevasta painikkeesta!

Keikkatyöntekijän palkkaus vai toisen yrittäjän työllistäminen?

Lisätyövoimaa voi hankkia joko palkkaamalla työntekijöitä palkkasuhteeseen tai työllistämällä itsenäisiä ammatinharjoittajia. Se, kumpi kannattaa, on tilannekohtaista.

Työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle suurempi sitoumus. Tällöin yrittäjä on työnantajana vastuussa työnantajan velvollisuuksista, kuten palkkojen laskemisesta, työnantajan maksujen ja työntekijän verojen tilityksistä, työsuojelusta, työterveyshuollosta ja vakuutuksista. Työnantaja vastaa myös työntekijän huolellisesta perehdytyksestä ja maksaa sairaspäiviltä palkkaa työlainsäädännön ja työehtosopimusten mukaisesti.

Kuvituskuva: Rakennusalan ammattilaiset suunnittelupöydän ääressä. Opas työllistäjälle.

Toisen yrittäjän tai kevytyrittäjän työllistäminen on joustavampi vaihtoehto. Toimeksiantosuhteen solmiminen vaatii yritykseltä huomattavasti vähemmän byrokratiaa, koska työnsuorittaja vastaa itse esimerkiksi eläkkeistään ja veroistaan.

Osa-aikaisen ja keikkaluonteisen työn vastaanottaminen toimeksiantona työsuhteen sijaan on usein hyvä ratkaisu myös työn suorittajalle. Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiessaan työn suorittaja voi ottaa samanaikaisesti vastaan työtä muiltakin toimeksiantajilta – osa-aikainen palkkatyöntekijä taas voi olla jatkuvasti valmiina nostamaan kytkintä heti, jos löytääkin kokoaikaisen työpaikan.

Onko sinulla usein tarvetta keikkalaisille?

Tutustu UKKO-ratkaisuihin toimeksiantajille: teemme työllistämisestä yksinkertaista!
Klikkaa minua

Mitä eroa on kevytyrittäjän ja toiminimiyrittäjän työllistämisessä?

Kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden ero on käytännössä vain siinä, että kevytyrittäjällä ei ole omaa Y-tunnusta, vaan hänen laskullaan näkyy laskutuspalvelun y-tunnus.

Kevytyrittäjänä toimivat itsensä työllistäjät haluavat usein päästä byrokratian osalta vähemmällä: he ovat ulkoistaneet yrittäjyyden koukerot, kuten verojen tilitykset, viranomaisilmoitukset ja tapaturma- sekä vastuuvakuutuksista huolehtimisen laskutuspalvelulle. Laskutuspalvelu hoitaa nämä itsensä työllistäjän puolesta.

Moni aloitteleva itsensä työllistäjä myös haluaa kokeilla yrittäjyyttä ensin kevytyrittäjänä. Näin hän voi kokeilla, löytyykö hänen ammattitaidolleen riittävästi kysyntää, ja kuinka yrittäjyys käytännössä sujuu. Vakuututtuaan siitä, että yrittäjyys on juuri hänelle oikea ja kannattava valinta, kevytyrittäjä voi helposti perustaa oman Y-tunnuksen.

Kuvistuskuva: Siistinnän ammattilainen pyyhkii pöytää rätillä. Opas työllistäjälle.

Kannattaako minun työllistää kevytyrittäjä? Ehdottomasti kannattaa. UKKO Kevytyrittäjillä on käytössään kaikki palvelumme edut, oppaat ja osaava asiakaspalvelu. Olemme itsenäisen yrittäjyyden asiantuntijoita ja tarjoamme laajan tietopankin, joka auttaa käytännön kysymyksissä niin kevytyrittäjää itseään kuin tarvittaessa myös sinua toimeksiantajana. Lisäksi UKKO Kevytyrittäjillä on voimassa tarjoamamme vakuutukset.

Kevytyrittäjän työllistävän toimeksiantajan on hyvä muistaa, että vaikka laskulla näkyy UKKO.fin Y-tunnus ja olemme aina valmiina vastaamaan kevytyrittäjän kysymyksiin, ei laskutuspalvelu ole sopijaosapuolena toimeksiantosuhteessa. Työstä, sen hinnasta ja suorittamisesta sovitaan aina toimeksiantajan ja toimeksisaajan välillä.

UKKO-palvelun kautta laskuttavan kevytyrittäjän, toiminimiyrittäjän ja osakeyhtiöyrittäjän lasku toimeksiantajalle näyttää suurin piirtein samalta – ja toimeksiantosopimus voidaan laatia kaikille yritysmuodoille samalla mallilla. Voit ladata ilmaisen toimeksiantosopimuksen pohjan täältä!

Miten työllistää kevytyrittäjä?

UKKO tarjoaa toimeksiantajille ratkaisuja, joiden avulla työllistäminen käy helposti.
Katso palvelumme toimeksiantajille

Keikkatyötä, yksittäinen projekti tai kiireapua – satunnaiselle ja osa-aikaiselle työllistämiselle on monta syytä

Moni yritys tarvitsee osa-aikaista tai keikkaluonteista työvoimaa. Tässä tilanteessa voi olla niin iso kuin pienikin yritys – siivousalan pienyrittäjä voi tarvita osa-aikaisen apulaisen siinä missä suuri rakennusalan toimijakin tarvitsee työmailleen keikkatyöntekijöitä hoitamaan tiettyjä tehtäviä.

Osa-aikainen, keikkaluonteinen tai projektityö on sellaista, johon voi olla hankala löytää sitoutunutta palkkatyöntekijää. Itsenäisen ammatinharjoittajan työllistäminen toimeksiantosuhteessa voi olla silloin molemmille osapuolille joustavin ja paras vaihtoehto. Näin toimeksiantaja välttyy työnantajan velvollisuuksiin liittyvältä byrokratialta ja lisätyöltä, ja toimeksisaaja puolestaan voi suorittaa työn omassa aikataulussaan ja täydentää omaa työviikkoaan samaan aikaan vapaasti muiden toimeksiantajien palveluksessa.

Osa-aikaista työtä on tyypillisesti tarjolla esimerkiksi rakennuksen ja remontoinnin aloilla. Suurissa rakennus- ja remonttiprojekteissa tarvitaan useiden alojen ammattilaisia eri projektin vaiheisiin, jolloin on järkevää esimerkiksi työllistää yksi osaaja lyhyeksi aikaa täsmälleen silloin kun häntä tarvitaan.

Kuvituskuva: ääni- ja valoteknikot huolehtivat tapahtuman äänestä ja valoista. Opas työllistäjälle.

Tyypillisiä joustavan työvoiman tarvitsijoita ovat myös erilaiset markkinoinnin ja tapahtuma-alan yritykset. Kun järjestetään yritys- tai promootiotilaisuus, tarvitaan tekijöitä suunnittelemaan, rakentamaan ja somistamaan, sekä palvelemaan asiakkaita tapahtuman aikana. Pienellä promootiotoimistolla ja tapahtumatuotantoyhtiöllä ei ole yleensä tarvetta pitää tapahtumatyöntekijöitä palkkalistoilla kaiken aikaa, vaan he työllistävät sopivat tekijät kuhunkin projektiin erikseen.

Myös markkinointi- ja viestintätoimistot etsivät usein projektityöntekijöitä yksittäisiin työprojekteihin. Pienikin toimija voi ottaa vastaan esimerkiksi ison organisaation markkinointistrategian uudistustyön, kun hänellä on mahdollisuus työllistää alan ammattilaisia mukaan projektin toteutukseen.

Näihin tilanteisiin hyvä työllistämisen tapa on löytää osaajat itsenäisistä ammatinharjoittajista. Itsenäinen ammattilainen voi laskuttaa työnsä toiminimen tai osakeyhtiön kautta, tai kevytyrittäjänä.

Kuvistuskuva: kaksi henkilöä laatimassa kirjallista sopimusta. Opas työllistäjälle.

Miten käytännössä työllistän kevytyrittäjän tai yrittäjän? Lataa Opas työllistäjälle

Voit yrityksen edustajana työllistää helposti toisen yrittäjän toimeksiantosuhteessa. Käytännössä tämä etenee seuraavasti: etsit sopivan tekijän, laaditte yhdessä toimeksiantosopimuksen, tekijä suorittaa työn ja lähettää sinulle laskun.

Kun haluat työllistää kevyt- tai pienyrittäjiä, vieraile ensimmäisenä UKKO Yrityksille -sivullamme. Sieltä löydät vinkkejä työllistämiseen ja tietoa ratkaisuistamme, jotka helpottavat sinun elämääsi. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat kysyä itsenäisten ammatinharjoittajien työllistämisestä tai ratkaisuistamme työllistäjille.

Lisäksi keräsimme tärkeimmät asiat, jotka kevytyrittäjän tai pienyrittäjän työllistämisessä tulee muistaa Työllistäjän oppaaseen, jonka voit ladata ilmaiseksi itsellesi talteen. Oppaasta löydät seuraavat asiat:

 • Miten kevytyrittäjyys ja toiminimiyrittäjyys eroavat toisistaan?
 • Toimeksiantosopimus työllistäjän ratkaisuna
 • Näin työllistät kevyt- tai toiminimiyrittäjän
 • Työllistäjän elämää helpottavat ratkaisut

Lue lisää aiheesta:

Toimeksiantosuhde-pikaopas: parhaat ratkaisut ja yleisimmät sudenkuopat

Koontilasku: näin maksat kaikki freelancereiden palkkiot kerralla

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

 • Työllistäminen Nämä 5 syytä estävät yrityksiä palkkaamasta uusia työntekijöitä

  Miksi yritykset eivät rekrytoi? Tätä asiaa monet työttömät miettivät. Työttömillä olisi valtava halu päästä töihin, mutta vapaita työpaikkoja ei tunnu vain löytyvän. Syy ei ole se, etteivätkö yritykset haluaisi palkata työntekijöitä. Uuden työntekijän palkkaamiseen liittyy todella suuri riski ja siksi uusien rekrytointien määrä on laskenut laman aikana. Seuraavassa esitämme 5 syytä miksi yritykset eivät palkkaa työntekijöitä. Ei ole varmuutta tulevaisuudesta…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Kotitalous työnantajana – mitä tulorekisteri muuttaa?

  Paljon puhuttu tulorekisteri astui voimaan vuoden alusta. Sen myötä vuoden 2019 alusta lähtien myös kotitalouksien pitää siis ilmoittaa maksamansa palkat tulorekisteriin. Tulorekisteri on siis verohallinnon ylläpitämä sähköinen tietokanta ansiotuloille, etuuksille ja eläkkeille. Vuodenvaihteen jälkeen työnantajat ilmoittavat sinne kaikkien maksamiensa palkkojen tiedot viimeistään viiden päivän kuluessa niiden maksamisesta. Vuoden 2020 alusta alkaen rekisteriin ilmoitetaan myös kaikki tuet ja eläkkeet. Mitä tulorekisteri…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

  Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

  Lue lisää