Janika ja Minna tekivät yhteisestä intohimostaan liiketoimintaa – Näin syntyi Kahden ystävän taide

Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

kahden-ystavan-taide

Oletko joskus pohtinut yritystoimintaa hyvän ystäväsi kanssa? Järvenpääläiset kevytyrittäjäkaverukset Minna (kuvassa vasemmalla) ja Janika kertovat tästä omia kokemuksiaan: he luovat ja myyvät yhdessä taidetta markkinointinimellä Kahden ystävän taide.

Maalaaminen on ollut Janika Mitron, 28, ja Minna-Maija Kuitusen, 20, intohimo jo nuoresta iästä saakka. Alkuvuodesta 2021 he päättivät pitkän harkinnan jälkeen lopulta tuoda teoksensa myös yleisön nähtäväksi.

Näin käynnistyi heidän yhteinen toimintansa, joka kantaa nimeä Kahden ystävän taide. Heidän teoksiaan pääsee ihailemaan Instagram-tilillä twofriendsart. Suurin osa kuvissa nähtävästä taiteesta on abstraktia, mutta joukossa on muun muassa maisemakuviakin.

”Saamme maalaamiseemme inspiraatiota paljolti musiikista, luonnosta ja ympäristöstä ylipäänsä – ja ihan yleisesti omista fiiliksistä”, kuvailee Minna. ”Tietysti sitä saa myös muiden luomasta taiteesta, jota näemme sosiaalisessa mediassa tai muuallakin. Kun näkee jonkin upean teoksen, tulee itsellekin halu kokeilla siinä käytettyä tekstuuria tai tyyliä.”

”Taiteesta on helppo inspiroitua, koska lopputulos on kuitenkin aina todella erilainen”, Janika toteaa.

”Kahta samanlaista teosta ei ole!”

Lähipiiristä tukea yritystoimintaan

Janika ja Minna työskentelevät myyjinä K-Raudan sisustusosastolla, ja siellä he tutustuivatkin toisiinsa muutama vuosi sitten. Vähitellen he huomasivat, että heitä yhdisti paitsi samanlainen huumorintaju, myös rakkaus taidetta ja maalaamista kohtaan.

Kaverusten tyylit olivat melko erilaiset, mutta heidän käyttämässään värimaailmassa oli paljon samaa. He alkoivat pohtia, millaista jälkeä syntyisi, jos he yhdistäisivät tapansa luoda taidetta.

”Mietimme, voisiko ihmisillä olla kiinnostusta nähdä kahden erilaisen taiteilijan yhteistöitä. Päätimme sitten kokeilla yhden taulun maalaamista yhdessä, ja siitä tulikin hyvä”, Minna muistelee.

Kahden ystävän taide: Minna ja Janika

Pikkuhiljaa alkoi kypsyä myös ajatus teosten myynnistä ja tilaustöiden tekemisestä. Kaverukset kertovat kynnyksen toiminnan aloittamiseen olleen melko matala, koska molempien perheistä löytyy yrittäjiä.

”On luontevampaa lähteä yrittäjäksi, kun tietää, millaista se oikeastaan on ja mitä se vaatii. Kun lähipiirissä on yrittäjiä, on myös helppo kysyä ja saada apua; ei tarvitse alkaa erikseen etsiä tahoja, joihin ottaa yhteyttä kysymysten kanssa.”

Toiminnan aloittaminen jännitti silti ja kaverukset pohtivat, tulisiko heidän töitään kohtaan olemaan kiinnostusta ja kysyntää. Kaikki on kuitenkin lähtenyt hyvin käyntiin: Instagram-tili on saanut nopeasti paljon seuraajia ja taulut ovat menneet kaupaksi. Muutama tilaustyökin on jo ollut.

”Meillä ei ole kuitenkaan ollut taloudellista stressiä, koska käymme molemmat päivätyössä. Tämä on enemmänkin harrastus – toki sellainen, josta toivomme jonain päivänä saavamme sen leivänkin”, Janika sanoo.

”Siksi kevytyrittäjyys sopiikin meille hyvin tähän hätään; tässä ei ole samanlaisia paineita kuin täysipäiväisenä yrittäjänä.”

Kaipaatko itse tukea ja sparrailua yritystoimintaasi? Klikkaa artikkeliimme: Hankkisinko oman yrityskummin? Sparraavat konkariammattilaiset pitävät pienyrittäjän liikesalaisuudet

Luova työ tasapainottaa hektistä arkea

Päivätyö myyjänä tukee Janikan ja Minnan kevytyrittäjyyttä; sen kautta he ovat oppineet paljon markkinoinnista ja kuvien vaikutuksesta ostopäätöksissä. Yhteydenottoihin vastailukin käy heiltä asiakaspalvelukokemuksen ansiosta luontevasti.

Kaverukset huomauttavat tärkeäksi sen, että Instagram-julkaisuissa maalaukset näkyvät seinällä esimerkiksi sängyn tai sohvan yläpuolella sen sijaan, että kuvaan olisi rajattu pelkkä taulu. Näin asiakas voi helpommin hahmottaa sen, miltä teos näyttäisi hänen omalla seinällään.

Kahden ystävän taide. Maalaus seinällä

Pientä haastetta yhteistyöhön on sen sijaan tuonut maalaustyön aikatauluttaminen vuorotyöhön sopivaksi.

”Meitä helpottaa kuitenkin paljon se, ettei tarvitse huolehtia esimerkiksi paperitöistä. Sovimme vain yhteiset aikataulut, ja voimme sitten keskittyä itse maalaamiseen.”

Kaverukset vierailevat vuorotellen toistensa luona, ja maalaukset syntyvät toistaiseksi heidän asunnoissaan. Haaveissa on kuitenkin jonain päivänä oma studio tai muu erillinen tila, johon maalit ja muut välineet voisi jättää luovan työskentelyn päätyttyä.

”Tauluja ja maalipurkkeja on nyt vähän joka nurkalla, ja jatkuvasti tulee mietittyä, että mihin minä tämänkin laitan”, nauraa Janika.

”Mutta toimii tämä hyvin näinkin – kaikelle löytyy lopulta oma paikkansa!”

Taidetyö ja sen suunnittelu on jatkuvasti läsnä kaverusten arjessa, ja se hiipii helposti osaksi niin päivätyön lounastaukoja kuin vapaa-aikaakin.

Kahden ystävän taide. Minna maalaustöissä

”Useamman kerran on käynyt niin, että toinen meistä pyytää toista luokseen viinille, ja sitten alammekin taas maalata! Töissä tauot menevät myös pitkälti sen miettimiseen, mitä seuraavaksi tehdään – esimerkiksi, että mitä uutta päivitämme Instagramiin.”

Koska kyseessä on kuitenkin molemmille rakas harrastus, ei maalaaminen oikeastaan tunnu työnteolta. Luova työ on Janikan ja Minnan mukaan mukava vastakohta hektiselle päivätyölle; se on heille mainio tapa purkaa tunteita ja ajatuksia, joita kuluneen viikon aikana on muodostunut.

”Laitamme musiikin soimaan, ja sitten sitä rauhoittuu ja onkin yhtäkkiä omassa pienessä kuplassaan”, kuvailee Janika.

”Voi vain fiilistellä musiikkia ja nyt myös sitä, kuinka aurinko paistaa ja on kevät!”

Instagram on loistava markkinointikanava

Muille yrittäjyyttä oman kaverin kanssa harkitseville Janika ja Minna neuvovat, että asiaa kannattaa punnita tarkkaan ennen toimeen ryhtymistä. Vaikka ystävyys olisi hyvä ja läheinen, ei yhteinen yrittäjyys välttämättä toimi.

”Muun muassa työmäärä, aikataulutukset ja rahaliikenne pitää pystyä jakamaan reilusti”, he huomauttavat.

He kuitenkin toteavat myös ehdottomasti suosittelevansa yhteistä yritystoimintaa, jos siihen vain löytyy molemmilta intoa. Toki yrittäjyyden tulisi myös sopia hyvin kummankin toimijan elämäntilanteeseen.

Kaveruksilla itsellään työtehtävien jakaminen on toiminut mainiosti. Sen lisäksi, että he suunnittelevat Instagram-julkaisut yhdessä, he vastailevat vuorotellen kommentteihin ja yhteydenottoihin, joita saavat sekä Instagramiin että sähköpostiin.

Kahden ystävän taide. Janika maalaustöissä

”Janika vastaa enemmän postausten aikataulujen suunnittelusta. Joihinkin julkaisuihin laitetaan enemmän lisätietoja, ja hän kirjoittelee paljolti myös niitä tekstejä”, kertoo Minna.

Kahden ystävän taide löytyy toistaiseksi yksinomaan Instagramista, ja myynti ja markkinointikin tapahtuvat sen kautta. Verkkosivutkin ovat suunnitteilla, mutta kaverusten mukaan myös pelkkä Instagram on toiminut oikein nyvin.

"Markkinointi on siellä erittäin kätevää! Näkyvyyttä saa jo todella hyvin, jos siihen laittaa vaikka viisikin euroa päivässä”, toteaa Janika.

”Instagramissa on myös helppoa löytää etsimänsä hashtagien ja verkostojen avulla. Omalla aktiivisuudellakin on paljon vaikutusta, kuten sillä, mitä tilejä ottaa seurantaan", Minna lisää.

"Lisäksi asiakkaat voivat helposti lähestyä siellä yrityksiä ja yrittäjiä; kaikenlaiset kysymykset ja muut yhteydenotot onnistuvat kommenttien tai suorien yksityisviestien kautta."

Tutustu Kahden ystävän taiteeseen Instagramissa: @twofriendsart.

Lue lisää aiheeseen liittyen

Instagram yrittäjän markkinointityökaluna – näin otat sen haltuun helposti ja nopeasti

Näin saat töitä luovalta alalta – Luovan alan työpaikat

Hei, kevyt- tai toiminimiyrittäjä, haluamme kuulla sinun tarinasi!

Etsimme jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa yrittäjäkaverista! Ilmoittaudu mukaan täällä.

Yrittäjätarinat saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja UKKO.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina! #ainakannattaayrittaa

Voit tutustua yrittäjätarinoihimme täällä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjä Netta Nevalainen: “Epäonnistumisen pelko on luonnollista, mutta sen ei tulisi estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme”

  Netta Nevalainen on kansainvälinen valmentaja, digiyrittäjä ja yritysviestinnän ammattilainen. Hän asuu tällä hetkellä Portugalissa, mutta asiakkaita hänellä on Suomessa ja muissa Euroopan maissa. "Mitä teet?" Palvelen niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin. Ennen omaa yritystoimintaani olen tehnyt monipuolisen uran erilaisissa hallinnon, viestinnän, markkinoinnin ja koulutuksen tehtävissä eri alojen organisaatioissa Suomessa ja Saksassa. Pääasiassa teen yksilöllistä verkkovalmennusta noin 6-8 kerran paketeissa. Kipinä henkilökohtaiseen valmentamiseen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat 19-vuotias Elia kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja tavoittelee itse menestystä vaatebisneksessä

  19-vuotias Elia Ahola on ehtinyt olla monessa mukana. Energinen Elia ei pidä toimettomuudesta ja se käy selväksi miltei välittömästi, kun nuoren miehen kanssa keskustelee. Ei ole ihme, että Elian tapaamat yritysjohtajatkin ovat vakuuttuneet nuoren yrittäjän itsevarmuudesta ja aktiivisuudesta. UKKO.fi:llä ja Elian perustamalla lehdellä on yhteinen tavoite; kannustaa ihmisiä kohti yrittäjyyttä ja kohti sitä, mikä tuntuu itsestä kaikkein mielekkäimmältä tekemiseltä. Olikin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat IV-nuohooja ja teollisuussiivooja Jani Kivinen

  Olen 40-vuotias kolmen lapsen isä Helsingistä. Olen työskennellyt niin nuohoojana, ilmanvaihtokanavien puhdistajana, laivatyöntekijänä kuin ravintolan yrittäjänäkin. Yrittäjyys on minulla veressä ja mieluummin työskentelen itselleni kuin toisen yrityksen työntekijänä. Mitä teet? Päätoimisesti toimin alihankkijana teollisuussiivoojana eräällä isolla laivatelakalla. Pääpaino on kuitenkin ilmanvaihtokanavien puhdistuksessa. Näiden ohella tarvittaessa poistan naakanpesiä talojen piipuista sekä teen erilaisia siivoustöitä. Tällä hetkellä yritän mainostaa kovasti jotta saisin…

  Lue lisää