Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Reija Eva palasi kolmatta kertaa yrittäjäksi: Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin

Reija-Eva-palasi-yrittajaksi

Reija Evan uskomaton yrittäjätarina hakee vertaistaan. Aluksi yrittäminen oli hauskaa kaverin kanssa. Toisella kertaa se ajoi lähes hermoromahduksen partaalle. Kolmannella kerralla yrittäjyys palasi takaisin kuvioihin dramaattisten käänteiden jälkeen, jolloin Eva ymmärsi elämän voivan loppua koska tahansa. Nyt yrittäjyys tekee elämästä nautinnollisen vapaata ja on tässä hetkessä juuri kaikkea sitä, mitä pitääkin.

Kosmetologi Reija Eva perusti oman kauneushoitolan pienelle paikkakunnalle Sastamalaan pian valmistumisensa jälkeen, mutta kaikki ei mennyt aivan kuten piti. Aika spa-tyyppisille hemmotteluhoidoille ei ollut vielä kypsä pienellä paikkakunnalla, eikä luonnonkosmetiikka ollut vielä niin kovassa huudossa kuin nyt, vaikka markkinat sille hiljalleen aukenivatkin.

Evan pää alkoi täyttyä epäilyksistä ja huolista. Riittääkö ammattitaitoni, vaikka palaute on ollut hyvää? Saanko seuraavassa kuussa asiakkaita? Myös vesivahinko liiketilassa ja pitkään jatkuneet ongelmat liiketilan lämpötilan kanssa kuormittivat Evaa. Kolmen vuoden yrittämisen jälkeen hän tunsi stressin puskevan läpi koko kehostaan rytmihäiriöitä ja iho-oireita myöten.

”Yksin yrittäminen oli todella kuormittavaa, ja olen luonteeltani aika kova stressaamaan. ”

Eva päätyi lopulta hakemaan työpaikkaa Espoosta ja laittoi hoitolansa oven kiinni. Yrittäjyys loppui siihen.

Nyt kuuden vuoden jälkeen Eva on jälleen kauneudenhoitoalan yrittäjä. Hän juttelee videopuhelun ruudulla rennosti, miten hän ottaa aikansa päivittäin lähteäkseen päiväsaikaan juoksemaan Pispalan portaisiin kauniissa järvimaisemissa. Hän kertoo, miten yrittäjyys mahdollistaa kauppareissut yksin päiväsaikaan, jolloin kauppaan ei tarvitse myöhemmin iltapäivästä pakottaa päiväkodista väsyneitä lapsia.

Yrittäjyys on tuonut mukanaan nautinnollisen vapauden, jolloin aikataulut yrittäjyyden, opiskeluiden ja perheen välillä on helppo säädellä itse. Myönnetty starttiraha maksaa nyt lasten päivähoitomaksut. Elämä on hyvää ja muutos aikaisempaan on valtava.

”Ennen olin epävarma siitä, teinkö oikeita päätöksiä ja positiivisesta palautteesta huolimatta luotto omaan tekemiseen horjui. Nykyään olen ihan varma, että minä osaan. Kokemus tuo varmuutta.”

”Yrittäminen kävi aiemmin liikaa fysiikan päälle ja se, että yksin tekee ja on kaikesta vastuussa. Mutta nyt olen päässyt siitäkin yli, eikä asia enää rassaa minua. En ota asiakkaista enää hirveitä paineita ja luotan siihen, että pystyn nyt”, hän sanoo.

Reija Eva palasi yrittäjäksi kolmatta kertaa.

Yrittämistä kaverin kanssa

Ensimmäistä kertaa Eva kokeili sivutoimista toiminimiyrittämistä kaverinsa kanssa vuonna 2004, jolloin hän oli samaan aikaan palkkatöissä hotellin respassa.

Ystävykset perustivat yhdessä ohjelmapalveluyrityksen, jonka myötä he tekivät show-juontokeikkoja erilaisiksi roolihahmoiksi, kuten agenteiksi tai 80-vuotiaiksi filmitähdiksi pukeutuneina. Palveluun kuului myös show-karaoke ja erilaiset kilpailut.

”Työ oli liian kivaa siihen nähden, mitä saimme siitä rahaa. Se oli ihan älyttömän hauskaa, mutta samaan aikaan rankkaa, koska työ oli ilta- ja yöpainotteista ja itse roudasimme usein myös kaikki äänentoistolaitteet. Teimme itse puvut ja markkinointimateriaalit usean vuoden ajan.”

Kaksikko teki töitä kädet savessa. He soittivat puhelinluettelosta asiakkaita läpi ja saivat keikkaa.

”Aikaisemmasta yrittäjyydestä oli todella paljon hyötyä ennen kuin avasin kauneushoitolani. Opin, että on pakotettava itsensä myymään, ja tarjoamaan palveluita asiakkaille. On myös tehtävä asioita eri tavalla kuin muut tekevät.”

Eva sanoo, että erityisesti hänen alallaan toimijat usein ahnehtivat ottamaan valikoimiinsa kaikki mahdolliset hoidot, vaikka muutamaan asiaan keskittyminen olisi viisaampaa.

”Yritetään ottaa omaan hoitolaansa ihan jokainen palvelu, joka koulussa on opetettu. Siis aivan kaikki, kuten jalka- ja käsihoidot, kasvohoidot ja vartalohoidot, ripset, kynnet ja laitehoidot, vaikka todennäköisesti pysyvämmän asiakaskunnan saisi erikoistumalla johonkin kapeampaan osa-alueeseen.”

Reija Eva palasi yrittäjäksi kolmatta kertaa.

Ajatus digibisneksestä syttyy

Lopetettuaan kauneushoitolansa Eva päätyi kosmetologiopiskelijoiden ohjaajaksi ja kouluttajaksi SKY:n opetushoitolaan Espooseen. Vaikka yrittäminen oli tässä vaiheessa jäänyt taakse, palo tehdä jotain muuta alkoi jälleen hehkua.

”Työ oli hyvin yrittäjämäistä ja jotenkin koko ajan minussa kyti ajatus luoda jotain omaa. Ystäväni ja mentorini, Someleontin Sanya Saarinen, oli jo monta vuotta houkutellut minua digibisnekseen ja tekemään verkkokursseja kauneudenhoitoalalle, mutta harasin kuitenkin vastaan palkkatöiden tuoman turvan takia.”

Ystävä kannusti, että Eva voisi vahvan taustansa vuoksi tehdä mitä tahansa kauneudenhoitoalaan liittyvää digibisneksessä. Hän ohjeisti tekemään verkkokurssin, mutta Evaa epäilytti.

”Mikä digiyrittäjä. Enhän minä osaa mitään”, Eva naurahtaa nyt ensimmäisille ajatuksilleen.

Lopulta nainen sisuuntui ja alkoi opetella verkkokurssin pystyttämistä ja blogin kirjoittamista. Ajatus uudesta urasta yrittäjyyden parissa oli jo viemässä voiton, mutta dramaattisten käänteiden vuoksi vauhtia muutokseen tuli aivan yllättävältä suunnalta.

”Elämä on liian lyhyt jahkailuun”

Vuosi sitten Eva joutui leikkaukseen, joka meni täysin pieleen. Koska hengenlähtökin oli lähellä, hän alkoi ymmärtää, että elämä voi loppua koska tahansa. Oli toimittava nyt eikä myöhemmin.

”Leikkauksen jälkeisen olen elossa -fiiliksen myötä totesin, että elämä on liian lyhyt jahkailuun ja asioihin on tultava muutos. Samaan aikaan päätin hakea opiskelemaan estenomin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.”

Pian leikkauksesta selviytymisen jälkeen iski korona ja Eva joutui lomautetuksi, koska opetushoitola sijaitsi suljetuksi joutuneen hotellin yhteydessä.

”Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin, vaan haluan vastata jatkossa itse sitä, milloin ja mistä käsin työtäni teen. Aloitin tekemällä verkkosivuja oman yritykseni blogia varten ja hahmottelin yrityksen toimintamallin.”

Reija Eva palasi yrittäjäksi kolmatta kertaa.

Evalle myönnettiin starttiraha, jonka jälkeen hän irtisanoutui työstään. Viime heinäkuussa hän sai y-tunnuksensa ja aloitti yksityisenä elinkeinonharjoittajana nimellä Eva Verde. Suomen ensimmäisen online-hoitola oli viimein täällä.

Yrittämisen ohessa hän jatkaa nyt opintojaan ja valmistui myös äskettäin kasvojoogakouluttajaksi. Blogin kirjoittamisen opettelu avasi ovet myös sisällöntuotannon pariin ja Eva sanoo nyt viihtyvänsä myös kirjoittamisen parissa erinomaisesti.

”Yrittäjyys ei ole enää sitä, että on pakko tehdä. Nyt sormeni suorastaan syyhyävät, koska haluan niin paljon saada asioita valmiiksi.”

Online-hoitola Eva Verden palveluihin kuuluu ihon syväanalyysi, ihonhoidon konsultointi ja valmennus. Tämän kevään aikana on tulossa ihonhoidon verkkokursseja ja kasvojoogaa, eli juuri kaikkea sitä, joissa Evan ystävä näki aikoinaan potentiaalia.

”Lisäksi online-hoitolani yhteydessä luonnonkosmetiikan verkkokauppa. Kaikki toimintani tapahtuu verkossa. Etelä-Afrikasta asti kysyttiin lupaa antaa minulle myyntiin hoitolasarja, jonka periaatteena on ollut, että fyysinen hoitola pitää olla. Sain sarjan myyntiin, sillä toimintani on niin hoitolamaista, kuin voi olla, ilman fyysistä kosketusta. Tämä oli minulle lottovoitto, sillä sarja on pioneeri probioottisessa ihonhoidossa, johon perustan paljon omaa ihonhoitofilosofiaani.”

Tällä hetkellä Eva panostaa markkinointiin ja laadukkaan sisällön luomiseen.

”Rakennan ensimmäistä verkkokurssiani, joka toivon mukaan räjäyttää pankin.”

Tutustu Evan online-hoitolaan osoitteessa www.evaverde.fi ja seuraa häntä instagramissa @evaverde_naturalbeauty. Blogia voit lukea osoitteessa www.evaverde.com

Juttu julkaistu ensi kerran 14.5.2021.

Lue myös

Ammattibloggaaja ja toiminimiyrittäjä Emilia Huttunen kirjoittaa Mutsis on -blogia ja pyörittää pian neljän lapsen perhettä

Annina kipuili yrityksensä keulakuvana olemista, mutta sitten uskaltamisesta seurasi tuhansien kiitosten vyöry

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Janika ja Minna tekivät yhteisestä intohimostaan liiketoimintaa – Näin syntyi Kahden ystävän taide

Hei, kevyt- tai toiminimiyrittäjä, haluamme kuulla sinun tarinasi!

Etsimme jatkuvasti uusia yrittäjiä haastateltavaksi Yrittäjyyskouluumme. Kerro meille oma tarinasi tai vinkkaa yrittäjäkaverista! Ilmoittaudu mukaan täällä.

Yrittäjätarinat saavat näkyvyyttä verkkosivuillamme ja UKKO.fi:n sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi tarjoamme haastateltaviamme säännöllisesti muille medioille, joten oman tarinan jakaminen kannattaa aina! #ainakannattaayrittaa

Voit tutustua yrittäjätarinoihimme täällä.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

 

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat “Joskus unohdan, että teen tärkeää ja arvokasta työtä” – Kevytyrittäjä ja valokuvaaja Teemu Parta

    Olen Teemu, osa-aikainen valokuvaaja, perheenisä sekä pesäpallo- ja jääkiekkofani Kouvolasta. Mitä teet? Olen prosessinhoitajana UPM:llä. Olen valokuvannut “aina”, siis noin 20 vuoden ajan. RC-lennokit on läheisesti harrastuksissa myös. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Jossain vaiheessa opetin valokuvausta kansalaisopistolla ja kuvauksia kyseltiin suuntaan jos toiseen. Mietin, että miksei kysyntää voisi kokeilla myös kevytyrittäjänä. Sitten aloin googletellen selvittää, millaisia kokemuksia ihmisillä on kevytyrittäjyydestä ja…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Luova prosessi on parasta valokuvaaja-Laurin työssä

    Kuva: Mai Angelica Puttonen Olen Lauri Majamaa, 39-vuotias helsinkiläinen valokuvaaja ja graafinen suunnittelija. Mitä teet? Työhöni kuuluu kuvauksia aina potreteista mainoskuvauksiin, sekä bändien ja artistien promokuvat, levyn kansien kuvaukset sekä musiikkivideoiden ja muiden still-kuvaukset. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Pitkään yrittäjänä toimiessani valokuvaajana ja graafikkona halusin hieman vaihtelua yrittäjyyteen niin sanotun normaalin päivätyön kautta, jolloin voisin tehdä kuvauskeikkoja ja graafista suunnittelua ehkä…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjä Aatu Itkonen, 17 – “Koen tekemäni työn merkitykselliseksi”

    Kuka olet? Olen Aatu Itkonen, nuori 17-vuotias esiintyjä. Olen esiintynyt 13-vuotiaasta asti, ensin Kaakkois-Suomessa mutta nykyään ympäri Suomea. Synnyin Lappeenrannassa, mutta muutimme sittemmin Kouvolaan ja näin ollen koen olevani kouvolalainen! Mitä teet? Teen taikurin, juontajan sekä yrittäjyysluennoitsiijan töitä. Olen esiintynyt isommissa ja pienemmissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa noin neljän vuoden ajan sekä taikurina että juontajana. Tästä esimerkkinä muun muassa valtakunnallinen Suomen…

    Lue lisää