Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Näin syntyi tapahtuma-alan yritys Luxonia – Nicolas haistoi markkinaraon keskellä pahinta korona-aikaa

Nicolas_main

Yrittäjä Nicolas Björk viimeistelee opintojaan Oulun Kauppakorkeakoulussa, auttaa kevytyrittäjiä päivätyössään UKKO.fin asiakaspalvelussa ja toimii esiintyvänä artistina ja musiikin tuottajana. Björk paljastaa blogissaan, miten tapahtuma-alan yritys Luxonia sai alkunsa ja kuinka hän jakaa aikansa yrittäjyyden, palkkatyön ja opiskeluiden kesken.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?
• Huomaat, kuinka muutokset yhteiskunnassa voivat avata jalansijaa uudelle bisnekselle.
• Saat vinkkejä päivätyön ja yrittäjyyden välillä tasapainotteluun.
• Idea omaan yritykseen voi lähteä oman harrastuksen kautta.

Mikä sai minut mukaan menemään perustamaan osakeyhtiötä kolmen kaverini kanssa on kysymys, johon törmään usein. Vastaukseni on tietenkin intohimo tapahtuma-alaa ja musiikkia kohtaan. Ala on mielestäni haastava, mielenkiintoinen ja dynaaminen.

Perustimme Luxonia Oy:n elokuussa 2021. Osa voi myös miettiä mikä sai meidät perustamaan yrityksen pahimpaan korona-aikaan. Ajattelimme, että tapahtuma-ala tulee kokemaan merkittävän uudistuksen ja tilaa tulee vapautumaan lisää uusille tekijöille pandemian jälkeen.

Me halusimme olla osa tätä uutta aaltoa, joka tarjoaa kuluttajille mahtavia tapahtumakokemuksia. Lisäksi olimme saaneet ennen yrityksen perustamista alustavia kyselyitä tapahtumien järjestämisestä.

Kukaan meistä ei halunnut järjestää tapahtumia yksityishenkilöinä ja tästä syystä juuri osakeyhtiön perustaminen tarjosi meille yritysmuodoista parhaimmat työkalut tapahtumien toteuttamiseen.

Mutta yrityksen perustamisen taustalla oli toki muutakin. Emme yhtiökumppaneitteni kanssa kokeneet oman musiikkigenremme, konemusiikkitapahtumien, olevan Suomessa laadukkaita verrattuna vastaaviin tapahtumiin ulkomailla. Juuri ulkomailla vieraillessa syttyi ajatus oman tapahtuma-alan yrityksen perustamisesta.

Visiona oli tuoda laadukas mannermainen konemusiikkielämys Suomeen. Samalla esiintyvänä artistina oma tapahtumakonsepti tarjoaa nyt minulle mahdollisuuden esiintyä säännöllisesti omilla ehdoillani ja laadusta tinkimättä.

Esiintyjä ja yrittäjä

Yrittäjyys mahdollistaa Nicolakselle esiintymisen omissa tapahtumissa.

Oman kokemukseni mukaan tapahtuma-alalla on tyypillistä, että tapahtumien lähestyessä työmäärä kasvaa ja työpäivien pituus venyy. Pisimpiä ja vaativimpia päiviä ovat selkeästi itse tapahtumapäivät. Tapahtumien välisinä aikoina on puolestaan rauhallisempaa, jolloin kalenterin täyttää korkeintaan muutamat kokoukset ja oma-aloitteinen suunnittelu.

Välipäivät ovat lisäksi hyvää aikaa hoitaa sähköpostiliikennettä, sekä hoitaa muita yrityksen rutiiniasioita, kuten laskutusta. Samalla keräämme palautetta edellisestä tapahtumasta, jotta oppisimme tekemään asiat jatkossa vielä paremmin.

Tapahtumapäivien lähestyessä huomaan selkeästi stressin kasvavan. Lisäksi aikataulut muuttuvat hektisemmiksi. Vaikka kaikki asiat suunnitellaan mahdollisimman hyvin ennakkoon, kuvastaa tapahtumapäivä niin sanottu hallittu kaaos.

Tapahtumapäivinä oma työpäivä alkaa tyypillisesti noin kello 16 ja loppuu aamuyön myöhäisinä tunteina. Työpäivä alkaa monesti oman settilistan viimeisellä tarkistuksella ja tavaroiden pakkaamisella. Samalla tarkistan yrityksemme ja oman sosiaalisen median kanavat, mikäli sinne on ilmestynyt jotain huomioitavaa, ja huolehdin vielä viimeisimmät mainokset ja julkaisut tapahtumasta.

Kerään myös tiedot lipunmyynnistä, joka indikoi tapahtumaan saapuvaa asiakasmäärää. Monesti myös tapahtumapaikat haluavat mahdollisimman reaaliaikaista tietoa lipunmyynnistä ja odotetusta ovimyynnistä.

Yrittäjä huolehtii kaikesta

Tapahtumapaikalle pyritään aina saapumaan hyvissä ajoin. Tarkalleen ottaen tapahtuman rakentaminen aloitetaan heti sen ollessa mahdollista. Monesti paikalle saavutaankin noin kello 17–18 välillä. Päästyämme paikalle puramme esiintymistekniikan autosta ja alamme kasaamaan esiintymislavaa. Noin tuntia ennen tapahtuman alkamista on tavoitteena, että kaikki viimeiset tarkistukset äänen, visualisuuksien ja muiden oleellisten asioiden osalta on tehty.

Ensimmäiset ulkopuoliset artistimme alkavat saapua paikalle noin kello 21 eteenpäin. Kello 21–22 välinen aika menee viimeisten järjestelyiden kanssa, ja tämän jälkeen ovet avautuvatkin asiakkaille.

Tapahtuma kestää yöllä kolmeen saakka, jonka jälkeen aloitamme tekniikan purkamisen ja tavaroiden autoon kasaamisen. Purkaminen ja tavaroiden pakkaaminen kestää karkeasti noin tunnin. Tämän jälkeen teemme vielä yhteenvedon illasta, sekä käymme läpi päällimmäiset ajatukset tapahtumasta ennen kotiin lähtöä.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Kuinka sitten yhdistää yrittäjyys, päivätyö ja opinnot? Miten nämä kaikki saa hoidettua samanaikaisesti niin, että ennen kaikkea oma jaksaminen ja motivaatio säilyy? Vastaus löytyy liikunnasta, tauottamisesta ja mahdollisuudesta keskustella projekteistani.

Liikunta on avainasemassa jaksamisen kanssa. Liikunnan kautta saan ajatukseni pois työasioista ja opinnoista ja suorituksen jälkeen palaan keskeneräisiin asioihin energisenä ja tuoreiden ajatusten kanssa. Puhun myös hyvin avoimesti läheisteni kanssa käynnissä olevista projekteista, sillä koen tämän auttavan minua suoriutumaan paremmin.

Myös tehtävien jaksottaminen vähentää työkuormaani selkeästi ja saa jaksamaan pidempään. Tyypillisesti työskentelen 45 minuuttia ja tämän jälkeen pidän aina 5-15 minuutin mittaisen tauon.

Rytmitys apuna jaksamisessa

Normaalisti työpäiväni UKKO.fi:llä alkaa aamukahdeksalta ja kestää neljään saakka. Työpäivän jälkeen käyn yleensä virkistävällä lenkillä. Suihkun ja ruokailun jälkeen noin kello kuusi aloitan musiikin tekemisen ja yrityksen asioiden hoitamisen. Toisina päivinä keskityn työpäivän jälkeen ainoastaan opintojeni edistämiseen. Viimeistään iltayhdeksältä lopetan töiden tekemisen ja pidän lopun illasta vapaana.

Viikonloppuisin keskityn pääasiassa Luxonian asioiden hoitamiseen ja musiikin työstämiseen. Samalla vietän aikaa perheeni ja ystävieni kanssa. Mutta kaikki viikonloput eivät noudata tätä samaa kaavaa. Mielestäni on tärkeää viettää myös täysin vapaita viikonloppuja, jolloin vain keskityn tekemään kaikkea mukavaa.

tapahtuma-ala työllistää

Luxonia järjestää tanssimusiikkitapahtuman Helsingissä 13.8.2022.

Osa varmasti miettii minkä takia en valitse pelkästään vain yrittäjyyttä tai palkkatyötä. Itse olen aloittelevana yrittäjänä kuitenkin kokenut, että juuri palkkatyön kautta talouteni pysyy kunnossa, eikä oma jaksamiseni kärsi tästä.

Palkkatyön turvin minun ei tarvitse erikseen miettiä miten saan maksettua seuraavan kuukauden vuokran ja muut laskut. Tämän vuoksi suosittelen muitakin siirtymään täysipäiväisiksi yrittäjiksi vasta siinä vaiheessa, kun yrityksesi liiketoiminta on varmuudella kannattavampaa.

Energiaa palkkatyöhön

Juuri tällä hetkellä monipuolisen tekemisen ansiosta elämäni ei ole koskaan yksitoikkoista. Onnistumiset yrittäjyydessä antavat energiaa palkkatyöhön ja opiskeluihin sekä toisinpäin. Mielestäni on tärkeää, ettei koko elämä pyöri ainoastaan yhden asian ympärillä. Tämän takia tuleekin muistaa myös harrastaa, huolehtia levosta ja tehdä muita mielekkäitä asioista.

Yksi tärkeimmistä taidoista minkä olen tähän mennessä oppinut, on kyky tunnistaa levon ja irtioton tarve.

Innostuitko oman osakeyhtiön perustamisesta? Lue seuraava blogini, jossa kerron askel askeleelta, miten osakeyhtiön perustaminen onnistuu.

Kirjoittaja Nicolas Björk työskentelee UKKO.fin asiakaspalvelussa, viimeistelee opintojaan Oulun Kauppakorkeakoulussa ja pyörittää tapahtuma-alan yritystä kolmen kaverinsa kanssa. Luxonia Oy:n kautta hän toimii myös esiintyvänä artistina ja musiikin tuottajana.

Lue myös

Perustaisinko osakeyhtiön?

Osakeyhtiölaki yksinkertaisesti selitettynä – nämä asiat sinun on hyvä tietää

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

    • Yrittäjätarinat Kerttu Jaatinen perusti Noita Digitalin ja löysi yrittäjyydestä itselleen sopivan tavan tehdä töitä

      Nimeni on Kerttu Jaatinen ja olen digitaalisten juttujen moniosaaja. Teen nettisivuja, editoin videoita ja huolehdin elokuva- ja TV-tuotannoissa materiaalin hallinnasta, eli teen DIT:nä töitä (Digital Imaging Technician). Nykyisin olen myös päätoiminen yrittäjä – eli teen kaikkea samaa kuin tein aiemmin freelancerina ja kevytyrittjänä, mutta nyt kaikki on yrityksenä. Yritykseni Noita Digital Oy tekee tyylikkäitä ja responsiivisa nettisivuja ja minä siinä…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme Moona Kansanen tarjoaa kestävää designia kierrätysfarkuista

      Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Moona Kansanen ja olen toiminut yrittäjänä tämän vuoden tammikuusta lähtien Piece of Jeans yrityksessäni. Yritykseni tarjoaa kestävää muotia ja asusteita naisille. Materiaalina käytämme kierrätettyjä farkkuja. Yrityksessäni hoidan ompelijoiden koordinointia, vaatesuunnittelua, asiakaspalvelua, markkinointia sekä verkkosivujen ja verkkokaupan ylläpitoa. Opiskelen tällä hetkellä myös Tampereen yliopistossa arkkitehdiksi ja yritystoimintani lisäksi työskentelen arkkitehtitoimistossa. Miten päädyit yrittäjäksi? Ajauduin…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Aki Haikonen on esineiden heittelyn ammattilainen – eli jongleeri

      Olen Aki Haikonen, Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva 22-vuotias nuorimies, joka tätä nykyä opiskelee Tukholman tanssi- ja sirkuskorkeakoulussa. Mitä teet? Aloitin jongleerauksen harrastuksena kaveripiirin mukana, kun olin 9-vuotias. Alkuun välineenä toimi diabolo ja myöhemmin mukaan tulivat myös tutummat välineet kuten pallot, renkaat ja keilat. Muutaman vuoden harrastelun jälkeen kavereiden into lajiin lopahti, mutta itse koin kuitenkin suurta motivaatiota jatkaa. Kun 14-vuotiaana kuulin…

      Lue lisää