Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Näin syntyi tapahtuma-alan yritys Luxonia – Nicolas haistoi markkinaraon keskellä pahinta korona-aikaa

Nicolas_main

Yrittäjä Nicolas Björk viimeistelee opintojaan Oulun Kauppakorkeakoulussa, auttaa kevytyrittäjiä päivätyössään UKKO.fin asiakaspalvelussa ja toimii esiintyvänä artistina ja musiikin tuottajana. Björk paljastaa blogissaan, miten tapahtuma-alan yritys Luxonia sai alkunsa ja kuinka hän jakaa aikansa yrittäjyyden, palkkatyön ja opiskeluiden kesken.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?
• Huomaat, kuinka muutokset yhteiskunnassa voivat avata jalansijaa uudelle bisnekselle.
• Saat vinkkejä päivätyön ja yrittäjyyden välillä tasapainotteluun.
• Idea omaan yritykseen voi lähteä oman harrastuksen kautta.

Mikä sai minut mukaan menemään perustamaan osakeyhtiötä kolmen kaverini kanssa on kysymys, johon törmään usein. Vastaukseni on tietenkin intohimo tapahtuma-alaa ja musiikkia kohtaan. Ala on mielestäni haastava, mielenkiintoinen ja dynaaminen.

Perustimme Luxonia Oy:n elokuussa 2021. Osa voi myös miettiä mikä sai meidät perustamaan yrityksen pahimpaan korona-aikaan. Ajattelimme, että tapahtuma-ala tulee kokemaan merkittävän uudistuksen ja tilaa tulee vapautumaan lisää uusille tekijöille pandemian jälkeen.

Me halusimme olla osa tätä uutta aaltoa, joka tarjoaa kuluttajille mahtavia tapahtumakokemuksia. Lisäksi olimme saaneet ennen yrityksen perustamista alustavia kyselyitä tapahtumien järjestämisestä.

Kukaan meistä ei halunnut järjestää tapahtumia yksityishenkilöinä ja tästä syystä juuri osakeyhtiön perustaminen tarjosi meille yritysmuodoista parhaimmat työkalut tapahtumien toteuttamiseen.

Mutta yrityksen perustamisen taustalla oli toki muutakin. Emme yhtiökumppaneitteni kanssa kokeneet oman musiikkigenremme, konemusiikkitapahtumien, olevan Suomessa laadukkaita verrattuna vastaaviin tapahtumiin ulkomailla. Juuri ulkomailla vieraillessa syttyi ajatus oman tapahtuma-alan yrityksen perustamisesta.

Visiona oli tuoda laadukas mannermainen konemusiikkielämys Suomeen. Samalla esiintyvänä artistina oma tapahtumakonsepti tarjoaa nyt minulle mahdollisuuden esiintyä säännöllisesti omilla ehdoillani ja laadusta tinkimättä.

Esiintyjä ja yrittäjä

Yrittäjyys mahdollistaa Nicolakselle esiintymisen omissa tapahtumissa.

Oman kokemukseni mukaan tapahtuma-alalla on tyypillistä, että tapahtumien lähestyessä työmäärä kasvaa ja työpäivien pituus venyy. Pisimpiä ja vaativimpia päiviä ovat selkeästi itse tapahtumapäivät. Tapahtumien välisinä aikoina on puolestaan rauhallisempaa, jolloin kalenterin täyttää korkeintaan muutamat kokoukset ja oma-aloitteinen suunnittelu.

Välipäivät ovat lisäksi hyvää aikaa hoitaa sähköpostiliikennettä, sekä hoitaa muita yrityksen rutiiniasioita, kuten laskutusta. Samalla keräämme palautetta edellisestä tapahtumasta, jotta oppisimme tekemään asiat jatkossa vielä paremmin.

Tapahtumapäivien lähestyessä huomaan selkeästi stressin kasvavan. Lisäksi aikataulut muuttuvat hektisemmiksi. Vaikka kaikki asiat suunnitellaan mahdollisimman hyvin ennakkoon, kuvastaa tapahtumapäivä niin sanottu hallittu kaaos.

Tapahtumapäivinä oma työpäivä alkaa tyypillisesti noin kello 16 ja loppuu aamuyön myöhäisinä tunteina. Työpäivä alkaa monesti oman settilistan viimeisellä tarkistuksella ja tavaroiden pakkaamisella. Samalla tarkistan yrityksemme ja oman sosiaalisen median kanavat, mikäli sinne on ilmestynyt jotain huomioitavaa, ja huolehdin vielä viimeisimmät mainokset ja julkaisut tapahtumasta.

Kerään myös tiedot lipunmyynnistä, joka indikoi tapahtumaan saapuvaa asiakasmäärää. Monesti myös tapahtumapaikat haluavat mahdollisimman reaaliaikaista tietoa lipunmyynnistä ja odotetusta ovimyynnistä.

Yrittäjä huolehtii kaikesta

Tapahtumapaikalle pyritään aina saapumaan hyvissä ajoin. Tarkalleen ottaen tapahtuman rakentaminen aloitetaan heti sen ollessa mahdollista. Monesti paikalle saavutaankin noin kello 17–18 välillä. Päästyämme paikalle puramme esiintymistekniikan autosta ja alamme kasaamaan esiintymislavaa. Noin tuntia ennen tapahtuman alkamista on tavoitteena, että kaikki viimeiset tarkistukset äänen, visualisuuksien ja muiden oleellisten asioiden osalta on tehty.

Ensimmäiset ulkopuoliset artistimme alkavat saapua paikalle noin kello 21 eteenpäin. Kello 21–22 välinen aika menee viimeisten järjestelyiden kanssa, ja tämän jälkeen ovet avautuvatkin asiakkaille.

Tapahtuma kestää yöllä kolmeen saakka, jonka jälkeen aloitamme tekniikan purkamisen ja tavaroiden autoon kasaamisen. Purkaminen ja tavaroiden pakkaaminen kestää karkeasti noin tunnin. Tämän jälkeen teemme vielä yhteenvedon illasta, sekä käymme läpi päällimmäiset ajatukset tapahtumasta ennen kotiin lähtöä.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Kuinka sitten yhdistää yrittäjyys, päivätyö ja opinnot? Miten nämä kaikki saa hoidettua samanaikaisesti niin, että ennen kaikkea oma jaksaminen ja motivaatio säilyy? Vastaus löytyy liikunnasta, tauottamisesta ja mahdollisuudesta keskustella projekteistani.

Liikunta on avainasemassa jaksamisen kanssa. Liikunnan kautta saan ajatukseni pois työasioista ja opinnoista ja suorituksen jälkeen palaan keskeneräisiin asioihin energisenä ja tuoreiden ajatusten kanssa. Puhun myös hyvin avoimesti läheisteni kanssa käynnissä olevista projekteista, sillä koen tämän auttavan minua suoriutumaan paremmin.

Myös tehtävien jaksottaminen vähentää työkuormaani selkeästi ja saa jaksamaan pidempään. Tyypillisesti työskentelen 45 minuuttia ja tämän jälkeen pidän aina 5-15 minuutin mittaisen tauon.

Rytmitys apuna jaksamisessa

Normaalisti työpäiväni UKKO.fi:llä alkaa aamukahdeksalta ja kestää neljään saakka. Työpäivän jälkeen käyn yleensä virkistävällä lenkillä. Suihkun ja ruokailun jälkeen noin kello kuusi aloitan musiikin tekemisen ja yrityksen asioiden hoitamisen. Toisina päivinä keskityn työpäivän jälkeen ainoastaan opintojeni edistämiseen. Viimeistään iltayhdeksältä lopetan töiden tekemisen ja pidän lopun illasta vapaana.

Viikonloppuisin keskityn pääasiassa Luxonian asioiden hoitamiseen ja musiikin työstämiseen. Samalla vietän aikaa perheeni ja ystävieni kanssa. Mutta kaikki viikonloput eivät noudata tätä samaa kaavaa. Mielestäni on tärkeää viettää myös täysin vapaita viikonloppuja, jolloin vain keskityn tekemään kaikkea mukavaa.

tapahtuma-ala työllistää

Luxonia järjestää tanssimusiikkitapahtuman Helsingissä 13.8.2022.

Osa varmasti miettii minkä takia en valitse pelkästään vain yrittäjyyttä tai palkkatyötä. Itse olen aloittelevana yrittäjänä kuitenkin kokenut, että juuri palkkatyön kautta talouteni pysyy kunnossa, eikä oma jaksamiseni kärsi tästä.

Palkkatyön turvin minun ei tarvitse erikseen miettiä miten saan maksettua seuraavan kuukauden vuokran ja muut laskut. Tämän vuoksi suosittelen muitakin siirtymään täysipäiväisiksi yrittäjiksi vasta siinä vaiheessa, kun yrityksesi liiketoiminta on varmuudella kannattavampaa.

Energiaa palkkatyöhön

Juuri tällä hetkellä monipuolisen tekemisen ansiosta elämäni ei ole koskaan yksitoikkoista. Onnistumiset yrittäjyydessä antavat energiaa palkkatyöhön ja opiskeluihin sekä toisinpäin. Mielestäni on tärkeää, ettei koko elämä pyöri ainoastaan yhden asian ympärillä. Tämän takia tuleekin muistaa myös harrastaa, huolehtia levosta ja tehdä muita mielekkäitä asioista.

Yksi tärkeimmistä taidoista minkä olen tähän mennessä oppinut, on kyky tunnistaa levon ja irtioton tarve.

Innostuitko oman osakeyhtiön perustamisesta? Lue seuraava blogini, jossa kerron askel askeleelta, miten osakeyhtiön perustaminen onnistuu.

Kirjoittaja Nicolas Björk työskentelee UKKO.fin asiakaspalvelussa, viimeistelee opintojaan Oulun Kauppakorkeakoulussa ja pyörittää tapahtuma-alan yritystä kolmen kaverinsa kanssa. Luxonia Oy:n kautta hän toimii myös esiintyvänä artistina ja musiikin tuottajana.

Lue myös

Perustaisinko osakeyhtiön?

Osakeyhtiölaki yksinkertaisesti selitettynä – nämä asiat sinun on hyvä tietää

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Elämäntapayrittäjä toivoo mahdollisimman pitkää uraa yrittäjänä

   Pia Lehtinen pyörittää joogakoulu Mysore Yoga Helsinkiä Sörnäisissä Helsingissä. Vuodesta 2017 alkaen yrittäjänä toimineelle Pialle oman joogasalin ja yrityksen perustaminen oli aina ollut leikkisä haave – yrittäjyys itsessään ei ollut hänelle se juttu, vaan päämääränä siinsi oma joogasali. Päätös yrittäjyydestä syntyi nopeasti. Vaihtoehtoina olivat ulkomaille lähteminen joogaa opettamaan tai astanga-joogan opetustarjonnan laajentaminen pääkaupunkiseudulla. Pia Lehtinen kertoo, että yrittäjyys tuntui parhaalta…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Oona Edelberg kouluttaa ihmisen parhaita ystäviä

   Olen Oona Edelberg, 26-vuotias eläintenkouluttaja Siilinjärveltä. Minulla on viisi koiraa, joiden kanssa harrastan suojelua, tokoa, noseworkkia ja vesipelastusta. Mitä teet? Koulutan koiria ja heidän henkilökuntaansa. Pääsääntöisesti pidän kursseja ja yksityistunteja. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Oman yrityksen perustaminen tuntui vielä liian isolta haasteelta ja halusin turvallisesti kokeilla mitä se on. Kouluttajat lähes poikkeuksetta työskentelevät yrittäjinä alallani. Tekemälleni työlle oli kysyntää ja minun…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Kaverusten ideasta maksettu jo 377 miljoonan palkkiot – ”Baari-illasta se lähti”

   115 miljoonaa maksettuja veroja, yli 500 000 toimeksiantoa ja 377 miljoonaa euroa palkkioina käyttäjille. Varsin painavia lukuja, vaikka kevytyrittäjyydestä UKKO.fin tarina 10 vuotta sitten alkoikin. UKKO.fi on Suomen kattavin itsenäisten yrittäjien palvelu ja alan markkinajohtaja vuodesta 2016. Eikä ihme, sillä tuskin sinäkään olet voinut olla törmäämättä UKKO.fin brändiin tai mainoksiin, elitpä sitten reaali- tai digimaailmassa. Tai no, tarkennetaan hieman: voit…

   Lue lisää