Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Työhaastattelu edessä – Miten kannattaa pukeutua?

työhaastattelu-edessä-miten-pukeutua

Olet saanut kutsun työhaastatteluun, hienoa! Nyt alkaa valmistautuminen itse haastatteluun. Suunnittelet reitin paikanpäälle, niin että olet ajoissa paikalla, keräät kaikki tarvittavat todistukset valmiiksi haastattelupäivää varten, mutta et ole vielä päättänyt miten pukeudut työhaastatteluun. Miten työhaastatteluun tulisi pukeutua? Onko sillä väliä, että miten on pukeutunut?

Pukeutuminen ja ensivaikutelma

Ulkoasu on tärkeämpi kuin uskomme tai uskottelemme itsellemme. Näin se on myös haastattelijalle. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran ja pukeutuminen on osa sitä. Siisti pukeutuminen osoittaa arvostusta yritystä, tehtävää ja rekrytoijaa kohtaan. Voidaan katsoa asiaa tästä näkökulmasta. Mitä jos haastattelussa on kaksi samantasoista hakijaa osaamisen ja työkokemuksen näkökulmasta, mutta toisen ulkoasu on hyvin siisti ja täsmällinen ja toisen epäsiisti. Kumpi tulee valituksi?

Pukeudu tilanteen mukaan

Pukeutuminen katsotaan tietenkin tilanteen mukaan, oltiin sitten menossa haastatteluun rakennustyömaan koppiin tai yrityksen toimistoon. Yrityksen kulttuuri kannattaa huomioida. Mainosalalla luovuus on valttia, rahoitusalalla varmuus ja siisteys ja hoitoalalla turvallisuus. Vaikka työpaikka olisi hyvin konservatiivisella alalla, heidän yrityskulttuurinsa voi olla yllättävän rento.

Työpaikan kulttuurin saat selville tutkimalla yrityksen kotisivuja ja sieltä yrityksen arvoja. Jos yrityksellä on Instagram, niin voit myös sieltä nähdä miten muut työntekijät ovat pukeutuneet. Tarkoitus ei ole kopioida muita, mutta samaa tyyliä voi hakea omalla otteella.

Vältä ylipukeutumista

Kun mietit, miten pukeutua työhaastatteluun, kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin lähteä kikkailemaan. Liikayrittäminen saattaa kostautua eli et tunne oloasi mukavaksi ja pahimmillaan ylipukeudut. Voit miettiä, että miten työhaastattelija pukeutuu. Jos haastattelija on ison yrityksen toimitusjohtaja tai henkilöstöpäällikkö, niin suosi virallisempaa pukeutumislinjaa: puku ja kauluspaita, mekko ja pusero. Jos haastattelija on tuleva kollegasi tai lähin esimiehesi, niin voit pukeutua hieman rennommin, kauluspaita ja siistit housut.

Tärkeintä on jättää siisti, miellyttävä ja asiantunteva kuva. Pukeutumisen lisäksi kannattaa varata mukaan kaksi salaista asetta: Sinun hymysi sekä itsevarmuutesi.

Kokonaisuus kuntoon

Kokonaisuuteen kuuluu vaatteiden lisäksi myös kengät ja kampaus. Myös kenkiin ja kampaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos sinulla on jalassasi vanhat ja likaiset lenkkarit, näytät kaikesta huolimatta epäsiistiltä. Varmista, että sinulla on kenkäpari tilanteisiin, jolloin täytyy näyttää siistiltä päästä varpaisiin. Kampauksen on hyvä olla huoliteltu eli puhdas ja kammattu.

Tärkeintä on loppujen lopuksi, että sinulla on hyvä ja itsevarma olo vaatteissa, jotka laitat päällesi. Mene omana itsenäsi työhaastatteluun! Onnea tulevaan työhaastatteluusi!

Lisää vinkkejä työhaastatteluun valmistautumisesta löydät meidän aiemmasta blogikirjoituksestamme: "Miten valmistautua työhaastatteluun?"

Katso Marko Majavan video työhaastatteluun valmistautumisesta!

Kirjoittaja Sami Kyngäs

Muita artikkeleita aiheesta Ura:

 • Ura Opiskelija, etkö löytänyt itsellesi kesätöitä? – Ei hätää, työllistä itsesi kevytyrittäjänä!

  UKKO.fi on vaihtoehto sentin venyttämiselle ja opintolainalle! Opintotukeasi leikataan ja tuen saamisen kriteerejä kiristetään samalla kun kesätyöt ovat kiven alla. Opiskelijana joudut tarkasti suunnittelemaan opintojesi aikaisen rahoituksen: kiristätkö vyötä vai nostatko opintolainaa? UKKO.fi-laskutuspalvelu on tarkoitettu aloille, joilla tuotteena on oma työ ja osaaminen. Jos opiskelet esimerkiksi graafista alaa, kääntämistä, ohjelmointia tai valokuvausta, UKKO.fi sopii sinulle. Myy siis omaa osaamistasi ja…

  Lue lisää
 • Ura Matte Plays -YouTubekanavalla hakkeroidaan ja asennetaan tarkoituksella tietokoneelle haittaohjelmia – miten Youtubessa erottuu massasta?

  YouTubella on yli 2 miljardia käyttäjää ja videoita katsellaan yli miljardi tuntia päivittäin. Massasta erottuminen on koko ajan vaikeampaa kasvavassa sisällöntuottajien joukossa. Tässä artikkelissa esittelemme 23-vuotiaan Maten, joka löysi oman juttunsa ja teki Matte Plays -kanavastaan itselleen ammatin. Videolla sohvalla istuvat vierekkäin reipas nuori mies ja vaaleatukkainen nuori nainen. He kertovat aikovansa kohta asentaa tietokoneelle haittaohjelmia kokeillakseen, mitä tapahtuu. Välillä…

  Lue lisää
 • Ura Ole itse paras pomosi

  Itsensä johtaminen on oikeastaan itsensä käskemistä, jotta saisi aikaan jotakin. Kevytyrittäjät tekevät usein töitä itsenäisesti, jolloin he saavat itse päättää kenelle, milloin ja minkä verran tekevät töitä. Valinnanvapaus on ihanaa, mutta hommat saattavat jäädä helposti tekemättä, jos ei ole pomoa, joka käskee tai deadlinea, joka kolkuttelee. Kiire onkin läsnä nykymaailmassa monella. Tuntuu, että koko ajan on hirvittävästi tehtävää, mutta silti…

  Lue lisää