Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Työhaastattelu edessä – Miten kannattaa pukeutua?

työhaastattelu-edessä-miten-pukeutua

Olet saanut kutsun työhaastatteluun, hienoa! Nyt alkaa valmistautuminen itse haastatteluun. Suunnittelet reitin paikanpäälle, niin että olet ajoissa paikalla, keräät kaikki tarvittavat todistukset valmiiksi haastattelupäivää varten, mutta et ole vielä päättänyt miten pukeudut työhaastatteluun. Miten työhaastatteluun tulisi pukeutua? Onko sillä väliä, että miten on pukeutunut?

Pukeutuminen ja ensivaikutelma

Ulkoasu on tärkeämpi kuin uskomme tai uskottelemme itsellemme. Näin se on myös haastattelijalle. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran ja pukeutuminen on osa sitä. Siisti pukeutuminen osoittaa arvostusta yritystä, tehtävää ja rekrytoijaa kohtaan. Voidaan katsoa asiaa tästä näkökulmasta. Mitä jos haastattelussa on kaksi samantasoista hakijaa osaamisen ja työkokemuksen näkökulmasta, mutta toisen ulkoasu on hyvin siisti ja täsmällinen ja toisen epäsiisti. Kumpi tulee valituksi?

Pukeudu tilanteen mukaan

Pukeutuminen katsotaan tietenkin tilanteen mukaan, oltiin sitten menossa haastatteluun rakennustyömaan koppiin tai yrityksen toimistoon. Yrityksen kulttuuri kannattaa huomioida. Mainosalalla luovuus on valttia, rahoitusalalla varmuus ja siisteys ja hoitoalalla turvallisuus. Vaikka työpaikka olisi hyvin konservatiivisella alalla, heidän yrityskulttuurinsa voi olla yllättävän rento.

Työpaikan kulttuurin saat selville tutkimalla yrityksen kotisivuja ja sieltä yrityksen arvoja. Jos yrityksellä on Instagram, niin voit myös sieltä nähdä miten muut työntekijät ovat pukeutuneet. Tarkoitus ei ole kopioida muita, mutta samaa tyyliä voi hakea omalla otteella.

Vältä ylipukeutumista

Kun mietit, miten pukeutua työhaastatteluun, kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin lähteä kikkailemaan. Liikayrittäminen saattaa kostautua eli et tunne oloasi mukavaksi ja pahimmillaan ylipukeudut. Voit miettiä, että miten työhaastattelija pukeutuu. Jos haastattelija on ison yrityksen toimitusjohtaja tai henkilöstöpäällikkö, niin suosi virallisempaa pukeutumislinjaa: puku ja kauluspaita, mekko ja pusero. Jos haastattelija on tuleva kollegasi tai lähin esimiehesi, niin voit pukeutua hieman rennommin, kauluspaita ja siistit housut.

Tärkeintä on jättää siisti, miellyttävä ja asiantunteva kuva. Pukeutumisen lisäksi kannattaa varata mukaan kaksi salaista asetta: Sinun hymysi sekä itsevarmuutesi.

Kokonaisuus kuntoon

Kokonaisuuteen kuuluu vaatteiden lisäksi myös kengät ja kampaus. Myös kenkiin ja kampaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos sinulla on jalassasi vanhat ja likaiset lenkkarit, näytät kaikesta huolimatta epäsiistiltä. Varmista, että sinulla on kenkäpari tilanteisiin, jolloin täytyy näyttää siistiltä päästä varpaisiin. Kampauksen on hyvä olla huoliteltu eli puhdas ja kammattu.

Tärkeintä on loppujen lopuksi, että sinulla on hyvä ja itsevarma olo vaatteissa, jotka laitat päällesi. Mene omana itsenäsi työhaastatteluun! Onnea tulevaan työhaastatteluusi!

Lisää vinkkejä työhaastatteluun valmistautumisesta löydät meidän aiemmasta blogikirjoituksestamme: "Miten valmistautua työhaastatteluun?"

Katso Marko Majavan video työhaastatteluun valmistautumisesta!

Kirjoittaja Sami Kyngäs

Muita artikkeleita aiheesta Ura:

 • Ura Näin saat töitä luovalta alalta - Luovan alan työpaikat

  Esimerkiksi oma työnhakuni helpottui kummasti, kun aloin kuvailemaan itseäni tavanomaisten termien sijaan älykkääksi ongelmanratkaisijaksi. Se ei ole välttämättä juuri mitä graafista suunnittelijaa palkkaamassa olevat yritykset ovat etsimässä, mutta se kuvailee minua ja vahvuuksiani tehokkaasti. Näin kirjoittaa Taneli Pohjola blogissaan. ”Mitä minun pitää tehdä saadakseni oman alani töitä? Voinko päästä työhaastatteluun ilman suhteita? Missä ovat kaikki vakituiset luovan alan työpaikat?” Kuulostaako…

  Lue lisää
 • Ura Lisätienesteistä on moneksi

  Työelämä on erityisesti tällä vuosituhannella sirpaloitunut. Työsuhteet ovat osa-aikaisia ja määräaikaisia, työt tehdään projekteina ja yhä useampi tienaa rahaa erilaisilla sivutöillä. Lisätienestejä hankitaan varsinaisen ammatin kanssa yhtä aikaa joko samalta alalta tai esimerkiksi harrastuksen parista. Joku tienaa reissurahaa kirjoittamalla blogia, yksi tekee keikkaa esiintyjänä tai joulupukkina, toinen valokuvaa tai ohjaa jumppia. Jotkut taas hyödyntävät omaa osaamistaan tekemällä konsulttitöitä oman päivätyönsä ohella.…

  Lue lisää
 • Ura Facebook työpaikat – Työpaikkailmoituksia FB:ssä?

  Facebook julkaisi viime kesänä ”Facebook Työpaikat”- osion suomenkielisille sivuilleen. Osiossa työnhakijat voivat hakutoiminnon avulla etsiä yritysten ja työnantajien julkaisemia avoimia työpaikkoja. Työpaikat-osion löytää Facebookin etusivun vasemmasta palkista. Hakemisesta on tehtyä helppoa, koska hakemus täyttää perustiedot automaattisesti ja näin työnhakija voi hakea useaa eri työpaikkaa joutumatta täyttämään joka kerta perustietojaan uudelleen. On kumminkin hyvä varmistaa, että Facebook-profiilisi tiedot ovat oikein ja…

  Lue lisää