Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Palkanmaksu: mitä yksityishenkilön ja kevytyrittäjän palkanmaksusta tulisi tietää?

lapsenvahti-palkanmaksu

Palkka on vastine tehdystä työstä – sitä saadaan palkkatyössä, mutta palkanmaksu tulee ajankohtaiseksi myös, kun työskentelet kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä teet työn ja laskutat palkkiosi laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelu hoitaa verojen ja maksujen pidättämisen asiakkaasi maksamasta summasta, laskee ja maksaa palkan tilillesi.

Mitä palkanmaksusta tulisi tietää, miten palkka määräytyy, kuinka usein palkanmaksu tapahtuu ja mitä tehdä jos palkka on myöhässä? Tässä tekstissä käymme läpi, mitä yksityishenkilön on hyvä tietää palkanmaksusta ja miten palkanmaksu toimii, kun työskentelet kevytyrittäjänä tai yrittäjänä.

Miten palkka määräytyy?

Palkan määrä sovitaan työntekijän ja työnantajan välillä työsopimuksessa. Palkan määrään voi vaikuttaa myös alan työehtosopimus, jossa on sovittu palkalle vähimmäistaso. Toimiessasi kevytyrittäjänä tai yrittäjänä, sovitaan sopiva rahallinen vastine tehdystä työstä puolestaan toimeksiantosopimuksessa.

Työskennellessäsi kevytyrittäjänä tai yrittäjänä, voit sopia työn tilaajan kanssa tunti- tai kuukausipalkasta, joskus myös urakkapalkasta. Palkan suuruuden tulisi vastata työn vaativuutta – työtehtävässa, joka vaatii paljon osaamista, koulutusta ja johon liittyy vastuuta, palkka on yleensä suurempi kuin yksinkertaisessa suorittavassa työssä.

Neuvotellessasi palkasta, erityisesti kevytyrittäjänä laskuttaessasi, on hyvä huomioida, mistä palkka koostuu ja mitä sinulle jää lopulta käteen. Palkasta täytyy aina maksaa tuloveroa: oman tuloveroprosenttisi näet verokortilta. Lisäksi palkasta pidätetään lakisääteisiä maksuja: eläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu, sairausvakuutusmaksu, ja mahdollisesti ammattiliiton jäsenmaksu, jos olet itse sopinut sen pidättämisestä suoraan palkasta.

 

Kesäkeikka ruohonleikkaajana tai lapsenvahtina?

Palkka kilahtaa tilille helposti ja luotettavasti kevytyrittäjänä.
Tutustu kevytyrittäjyyteen

 

Kun laskutat UKKO.fi Kevytyrittäjänä, näet jo laskua lähettäessäsi, mitä veroja ja maksuja palkastasi pidätetään, ja minkä verran saat palkkaa tilillesi, kun asiakkaasi on maksanut laskun. Voit myös kokeilla Kevytyrittäjän tulolaskurilla, paljonko saat palkkaa laskutussummasta.

Palkanmaksu: kuinka usein palkka maksetaan?

Palkanmaksun ajankohta riippuu sopimuksesta: jos on sovittu kuukausipalkasta, palkka maksetaan kuukausittain, jos taas tunti- tai projektityöstä, voidaan palkka maksaa myös useammin, tai joissain tilanteissa harvemmin.

Muista sopia ennen työn aloittamista, mikä on palkanmaksujakso. Kevytyrittäjänä voit sopia työn tilaajan kanssa, milloin lähetät laskun ja missä aikataulussa toimeksiantajasi sen maksaa. Esimerkiksi UKKO.fi Kevytyrittäjänä voit myös valita haluatko saada rahat tilille heti, kun laskusi on maksettu, jonain määrättynä päivänä vai haluatko itse nostaa palkan tilillesi, kun se sopii sinulle parhaiten. Lue lisää UKKO.fi Kevytyrittäjän palkanmaksusta täältä. Tutustu myös UKKO.fin Salama-palkkaan.

 

Ikkunanpesijä. Kuvituskuva. Palkanmaksu.

 

Mitä tehdä jos palkanmaksu on myöhässä?

Työnantajan tai toimeksiantajan on maksettava korvaus tehdystä työstä ajallaan. Siksi työn suorittajalla on oikeus viivästyskorkoon, jos palkanmaksu on myöhässä. Työsuhteessa työskennellessäsi voit viivästyneen palkanmaksun osuessa kohdalle pyytää neuvoa omasta ammattiliitostasi.

Kevytyrittäjänä taas on hyvä valita laskutuspalvelu, joka tarjoaa neuvoja ja apua maksun viivästyessä. UKKO.fi lähettää erääntyneestä laskusta asiakkaallesi automaattisesti muistutuksen, kun laskun eräpäivästä on kulunut 5 päivää. Jos muistutuskaan ei auta, siirrämme laskun tarvittaessa perintään. Lue lisää kevytyrittäjän laskun perinnästä.

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys: