Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Ria kokeili podcastin tuottamista vuoden ajan – nyt hän työllistää itsensä yrittäjänä

yrittaja-tarina_ria_hernesaho

Ria Hernesahon rauhoittava ääni tunnetaan Murhakertomuksia-podcastista. Yrittäjäksi hän ryhtyi vuonna 2022 – alle vuosi sen jälkeen, kun hän julkaisi ensimmäisen podijaksonsa. Jo nuorena yrittäjyyttä ihaillut Ria rakensi aiemman uransa sosiaali- ja terveysalalla, sillä palkkatyö toi turvaa kolmen lapsen äidille. Itsensä toteuttamiselle oli enemmän aikaa, kun lapset kasvoivat, ja silloin se ovi aukesikin sattumalta.

Aloin kuunnella rikospodcasteja aikuisen tyttäreni suosituksesta. Podimaailma oli silloin selvässä nousussa ja kun aloitin kuuntelun, tajusin että hitsit, tätähän mäkin voisin tehdä.

Vuoden aikaraja osoittautui tarpeettomaksi

Ria oli kiinnostunut dekkareista jo aiemmin, ja tosielämän rikostarinoissa oli jotain erityisen kutkuttavaa. Ihmismielen koukeroista ja kirjoittamisesta kiinnostunut Ria halusi kokeilla oman podcastin tuottamista. Häntä ei hävetä myöntää, että haaveissa siinsi myös omalla intohimolla tienaaminen. Niinpä projektille syntyi selvä aikaraja: jos vuodessa ei synny tulosta, on aika siirtyä eteenpäin.

Murhakertomuksia sai kuitenkin hyvän vastaanoton. Se erottuu selvästi muista podcasteista, sillä Ria ei herkuttele turhalla raakuudella tai kauhuelementeillä. Hän keskittyy mieluummin esimerkiksi tapausten taustalla oleviin kimurantteihin kolmiodraamoihin kuin itse murhan kammottaviin yksityiskohtiin.

Ria Hernesaho

Ria on kuvannut somevideoita niin merellä Helsingin edustalta kuin kotona koiran kanssakin.

Ria on ylpeä siitä, että hänen jaksojaan on käännetty saksan ja tanskan kielille. Myös sopimus maksullisen podcast-ja äänikirjapalvelun, Podimon, kanssa oli iso saavutus. Tulevaisuudessa hän haaveilee kirjan kirjoittamisesta, mutta tällä hetkellä myös podcastin kanssa riittää töitä.

Yrittäjän vapaus palkitsee vaivannäön

Jakson tuottaminen alkaa taustatutkimuksesta, jonka jälkeen tarina käsikirjoitetaan. Siihen voi mennä pitkä aika, sillä Ria haluaa elävöittää kertomuksia rikkaalla kielellä ja viilaa tekstiä aina viimeiseen asti. Lopulta jakso äänitetään ja editoidaan, minkä jälkeen tehtävää riittää somejulkaisuissa.

Ria ei ole koskaan karttanut työtä, ja näkee mielellään vaivaa oman yrityksensä eteen. Palkkatöihin hän ei enää palaisi, vaikka välillä kaipaakin työpaikan sosiaalisia tilanteita. Onneksi Rialla on ihania yrittäjäystäviä, joilta saa arvokasta vertaistukea. Iloa arkeen tuovat myös lapsenlapset, joiden tähden hän on erityisen kiitollinen yrittäjyydestä: joustava työ mahdollistaa kyläilyn vaikka keskellä päivää.

Tietokone ja kahvikuppi

Yrittäjän elämässä luksusta on, että voi tehdä töitä kotisohvalla itse valittuina aikoina.

Jos yrittäjyys loppuisi, Rian kuulijat menettäisivät enemmän, kuin pelkkiä tarinoita. Usein podcasteja kuunnellaan esimerkiksi siivotessa, jolloin jakso tarjoaa kaivatun irtioton arkeen. Toisaalta kolmiodraamat ja pettämistarinat voivat tarjota vertaistukea ja antaa tilaisuuden käsitellä omia haavoja. Koskettavimman palautteen Ria sai kuitenkin täytenä yllätyksenä.

Eräs kuulijani kärsi paniikkihäiriöstä ja hänen vointinsa oli niin huono, että kauppaan meneminen oli mahdotonta. Yhtenä päivänä hän kiitti, että sai kuunnella podcastiani: keskittymällä ääneeni hän pääsi sinne kauppaan ja pystyi hoitamaan ne ostokset. Se on paras saamani palaute.

Ria uskoo, että yrittäjiä arvostetaan Suomessa, vaikka työnarkomanian ikävä stereotypia elää yhä. Hän toivoo, että tavallisten yrittäjien arki saisi enemmän mediatilaa ja yrittäjyyden tuoma vapaus nähtäisiin. Vaikka kyllä Ria myöntää, että jotain voitaisiin Suomessa tehdä myös paremmin: esimerkiksi YEL-vakuutukseen pitäisi pystyä vaikuttamaan enemmän.

Rian Murhakertomuksia ja muita Podimon podcasteja ja äänikirjoja pääset kuuntelemaan uutena asiakkaana 30 vrk:n kokeilujakson ajan ilmaiseksi tämän linkin kautta.

Lue lisää:

Ammattijärjestäjä Milja rakastaa sekamelskoja: “Moni asiakas tuntee häpeää kotinsa kaaoksesta”

Elinasta tuli kukkastudioyrittäjä – työssä yhdistyy luovuus ja asiakkaiden parissa työskentely

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Kolmannen polven maalari Pauli Tiitinen: "Kevytyrittäjyys antoi aikaa miettiä yrittäjyyden tuomaa lisäpainoa arkeen"

   Olen Pauli Tiitinen, Etelä-Savosta kotoisin ja tällä hetkellä Helsingissä ja lähialueilla vaikuttava maalausalan monipuolinen osaaja. Maalarin työ ammattina oli kai iskostunut päähäni jo pienenä poikana pappani ja isäni matkassa, seuraten heidän maalaamistaan saneerauskohteissa. Maalipurkit, tapettirullat ja maalarin työvälineet olivat jatkuvasti suurena kiinnostunuksen kohteena ja tarjosivat paljon tutkittavaa pienelle pojalle. Tämä varmasti osaltaan vaikutti tulevaisuuden ammatinvalintaani. Koulun penkiltä oppia, työmaalta kokemusta…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Rakennustyöntekijä Jussi Poutanen hyödyntää työssään Kjelpin ja UKKO.fi:n yhteistyötä!

   Viikon kevytyrittäjämme on tällä kertaa Jussi, 43-vuotias kahden pojan isä Tampereelta. Hänellä on markkinointinimi Peltityöt Jussi Poutanen, jolla kautta hän toteuttaa kattoremotteja ja kattojen korjaus- sekä huoltotöitä 20 vuoden kokemuksella. Jussin pääasiallinen toiminta-alue on Pirkanmaa, mutta hän voi sovitusti työskennellä muuallakin Suomessa. Mitä teet? Teen katto- ja rakennuspeltitöitä sekä kattoremontteja ja katon korjaustöitä. Sesonki on käynyt kuumimmillaan ja töitä on…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Floristi Marika teki intohimostaan sivutyön: “Ilo ja mielenkiinto pysyvät näin yllä!”

   Marika Kettunen koki floristin ammattinsa palkitsevana, mutta kuormittavana. Niinpä hän kouluttautui pari vuotta sitten vähemmän kuluttavaan päivätyöhön. Palo kukkien parissa työskentelyä kohtaan jäi kuitenkin kytemään. Marika päätti tehdä kompromissin: toimia projektisihteerin töissä päivisin, ja floristina iltaisin sekä viikonloppuisin. Jälkimmäinen toimi onnistuu mainiosti kevytyrittäjänä. Kaikki alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun Marika muutti takaisin synnyinseudulleen Kirkkonummelle työpaikkaa etsien. Paikallinen kukkakauppa haki samaan…

   Lue lisää