Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Valokuvaaja Mikael inspiroituu viestimisestä niin visuaalisen kuin kirjoitetun tarinan kautta

mikael-leppaniemi-kuvaaja-tommi-katajisto

Kuvaaja: Tommi Katajisto

Luovuus ja taiteellisuus näkyivät porilaisessa Mikael Leppäniemessä jo lapsena, ja nämä ominaisuudet ovat olleet vahvasti läsnä hänen toimissaan koko elämän. Tämä on vaikuttanut hänen mielenkiinnon kohteisiinsa, harrastuksiinsa ja myöhemmin myös työhönsä.

”On oikeastaan vaikeaa vetää raja siihen, milloin olen alkanut suhtautua valokuvaamiseen työnä enkä vain harrastuksena”, hän toteaa.

Valo- ja videokuvaus ovat ollut Mikaelin intohimoja jo 15 vuoden ajan. Innostus alkoi yläasteella, ja lukioaikoina hän alkoi saada siihen liittyen toimeksiantoja. Ammattikorkeakoulun viestinnän linjalla hän sitten alkoi opiskella valokuvausta toden teolla.

– Valmistuttuani aloin toimia freelancer-valokuvaajana, ja tein samalla muitakin töitä. UKKO.fi:n kautta aloin laskuttaa kuusi vuotta sitten, Mikael kertoo.

– Vähitellen sain asiakkaita enemmän ja enemmän, ja nyt valokuvaus onkin pääasiallinen tulonlähteeni. Sitä voi hyvin kutsua jo ammatiksi! Toiminimen pystyyn pistämistä on tullut harkittua, mutta toistaiseksi siihen liittyvä byrokratia on tuntunut vievän iloa itse tekemiseltä.

Kuten päätoimisilla valokuvaajilla yleensäkin, Mikaelin työpäivät ovat hyvin vaihtelevia.

– Kiireisimpänä sesonkina päivään kuuluu paljon asiakastyötä: itse kuvausten lisäksi asiakkaiden kanssa viestimistä, jälkityötä, sähköposteihin vastailua, kaluston laittamista kuntoon kuvausta edeltävänä päivänä, sekä tapaamisia ja palavereja. Nyt korona-aikana kasvokkaisia tapaamisia on kuitenkin tullut vältettyä.

Koronan alkaessa keväällä Mikaelin yhtenä henkilökohtaisena huolena oli luonnollisesti töiden riittävyys. Hän kertoo kuitenkin välttyneensä hyvin epidemian vaikutuksilta.

– Tämä on mielestäni se hyvä puoli kevytyrittäjyydessä ja freelancerin hommissa; siinä toimii tavallisesti yksin, eikä toimitiloja, juoksevia kuluja tai suurempia taloudellisia vaatimuksia ole. Näin työskentely on ketterää!

Asiakkaiden kokemukset inspiroivat

Mikael kertoo pitävänsä visuaalisesta mediasta sen kaikissa muodoissa. Valokuvien lisäksi hän tuottaa videoita ja harrastaa vapaa-ajallaan teatteria, lukemista ja elokuvia.

– Mietin kirjojen ja elokuvien tuottoa myös oman työni näkökulmasta, hän kertoo. – Harrastan näiden lisäksi roolipelaamista, ja kirjoitan niihin tarinoita. Pidän viestimisestä niin visuaalisen kuin kirjoitetun tarinan kautta.

Valokuvaamisessa Mikael kertoo nauttivansa eniten siitä, kuinka hän pääsee näkemään oman työnsä jäljen – ja kuinka sen voi nähdä saman tien.

Kuvaaja: Tommi Katajisto

– Odotan keikan jälkeen innolla sitä, että pääsen käymään kuvaamaani materiaalia läpi! On palkitsevaa päästä lopulta esittelemään sitä asiakkaille itselleen ja nähdä heidän reaktionsa. Kaikki saamani palaute inspiroi minua; olen luonteeltani palvelualtis, ja haluan kehittyä jatkuvasti paremmaksi.

Mikael kertoo, että työtä aloitellessa toimeksiannot tuntuivat jännittäviltä. Valokuvaajathan palkataan ikuistamaan tilanteita, jotka ovat toimeksiantajalle hyvin tärkeitä, eikä mahdollisuuksia uusintaottoihin monesti ole.

– Alussa mietitytti oma pätevyys, ja luottamus omaan osaamiseen ei ollut vielä niin varmaa. Varsinkin hääkeikat stressasivat. Nyt minulla ei kuitenkaan ole enää mitään suurempia pelkoja. Toki aina mietityttää se, mikä omassa toiminnassa on kannattavaa, ja mihin päin ala on kehittymässä.

– Hienointa työssäni on, kun onnistun herättämään uuden asiakkaan luottamuksen!

Työhön on mahtunut paljon myös upeita kokemuksia ja muistoja. Mikael kertoo eräästä vuosi sitten kesällä tapahtuneesta hääkuvauksesta, joka on jäänyt erityisen hyvin mieleen.

– Olin mukana kuvauksissa koko päivän, ja kävin ottamassa hääparista potrettikuvat metsikössä. Heti tämän jälkeen hääpari kiitti minua kuvaushetkestä ja -kokemuksesta – jo ennen, kuin he olivat edes päässeet näkemään otettuja kuvia. Se oli todella mieltä lämmittävää; tuli tunne, että on päässyt mahdollistamaan toisille upean hetken ja kokemuksen.

– On upeaa, että on omalla läsnäolollaan saanut antaa toisille kokemuksia, jotka pysyvät muistoissa koko loppuelämän.

Kuvaaja: Mikael Leppäniemi

Muille itsensä työllistämisestä kiinnostuneita Mikael kannustaa kokeilemaan siipiään.

– Jos on yhtään kiinnostusta ja sopivaa osaamista, mutta on epävarma omiin yrittäjyystaitoihin liittyen, niin nykyisin on kuitenkin annettu todella hyvät mahdollisuudet liiketoiminnantestaamiselle ja harjoittamiselle – vieläpä pienin riskein ja laillisesti. On mahtava fiilis, kun voi testata omaa osaamista ja saada siitä myös tuloa.

– Työ on itsessään todella palkitsevaa, kun pääsee tekemään sitä, mitä rakastaa!

Mikaelin tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle-kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat IV-nuohooja ja teollisuussiivooja Jani Kivinen

  Olen 40-vuotias kolmen lapsen isä Helsingistä. Olen työskennellyt niin nuohoojana, ilmanvaihtokanavien puhdistajana, laivatyöntekijänä kuin ravintolan yrittäjänäkin. Yrittäjyys on minulla veressä ja mieluummin työskentelen itselleni kuin toisen yrityksen työntekijänä. Mitä teet? Päätoimisesti toimin alihankkijana teollisuussiivoojana eräällä isolla laivatelakalla. Pääpaino on kuitenkin ilmanvaihtokanavien puhdistuksessa. Näiden ohella tarvittaessa poistan naakanpesiä talojen piipuista sekä teen erilaisia siivoustöitä. Tällä hetkellä yritän mainostaa kovasti jotta saisin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kesäiset kevytyrittäjät: joogaopettaja Henriikka Konki saa tehdä sitä mitä rakastaa!

  Esittelemme heinäkuun aikana pari kevytyrittäjäämme, jotka tekevät työkseen jotain hauskaa ja kesäistä! Ensimmäisenä on vuorossa Henriikka Konki, joka toteuttaa intohimoaan joogaopettajana. Henriikka kokee saavansa toimia tässä arvojensa mukaisesti, ja nauttii saadessaan piristää opetettaviensa päivää. Hänellä on lisäksi kunnianhimoisia tulevaisuudensuunnitelmia työnsä suhteen! Olen Henriikka Konki, 28-vuotias turkulainen. Kevytyrittäjänä olen joogaopettaja; ohjaan skumppajoogaa polttareissa ja kesätapahtumissa, opetan puistojoogaa ja tuotan joogavideoita online-kursseille…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuustarkastaja Antero von Bagh

  Antero kuvassa oikealla. Olen 71-vuotias eläkeläinen, takana kokemusta toisen palveluksessa, työtä omalla toiminimellä ja nyt UKKO.fi:n kautta edelleen työn syrjässä kiinni. Mitä teet? Teen vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuustarkastuksia, joita olen tehnyt yli 20 vuotta. Työ edellyttää ISO-9001 ja ISO 14001 serifiointiarvioinnin kokemusta pääarvioijana, voimassa olevaa vaarallisten aineiden turvallisuusneuvonantajapätevyyttä ja kokemusta logistiikkaketjusta. Lopullisen silauksen antaa CEFICin antama SQAS -arvioijakoulutus ja myöntämä…

  Lue lisää