Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Saako työhaastattelussa piereskellä ja kymmenen muuta tyhmää kysymystä

haastattelu-pieru

Työhaastatteluun osallistuminen ja uuden työn aloittaminen voi olla jännittävä asia. Listaamme tässä 10 tyhmää kysymystä, uuteen työpaikkaan liittyen, joita et uskalla kysyä ääneen.

1. Saako työhaastattelussa piereskellä?

Missään nimessä ei ole suositeltavaa piereskellä työhaastattelussa. Mikäli sinun on pakko pieraista, suosittelemme, että pyydät vaikka lupaa käydä wc:ssä. Et anna hyvää kuvaa uudelle työnantajallesi, mikäli pieret ja haiset työhaastattelun aikana.

2. Paljonko palkkaa voi pyytää?

Tämä riippuu tietysti työtehtävästä. Monet ammattiliitot antavat palkkasuosituksia, joiden pohjalta palkkaa voi pyytää. Useilla aloilla on käytössä yleissitova työehtosopimus, jolloin palkka on määritelty siellä. Joillain aloilla kuitenkin pystyy palkasta sopimaan erikseen ja tällöin onkin hyvä muistaa, että se ei ole tyhmä, joka pyytää, vaan se joka maksaa.

3. Voiko töissä olla shortseissa?

Monessa työpaikassa on käytössä työasu, jolloin omien vaatteiden käyttö ei ole suotavaa. Esimerkiksi toimistotöissä, jossa ei ole "univormua", voi käyttää omia vaatteita. Tällöin on kuitenkin yleensä hyvä pitää farkkuja ja ehkä kesän aikana todella kuumalla ilmalla voidaan pitää shortseja.

Töissä nukkuminen

4. Voiko töissä ottaa nokoset?

Työaikana ei ole lupa nukkua. Joissain töissä voi olla määritelty lepoaikoja, esimerkiksi pelastustöissä voi olla pitkiä työvuoroja, jolloin käydään välillä muutama tunti nukkumassa. Joissain toimistotöissä voi olla lupa ottaa pienet nokoset toimiston nurkassa, mutta tästä on aina hyvä sopia etukäteen ja varmistaa että se on sopivaa.

5. Mitä työhaastatteluun kannattaa laittaa päälle?

Työhaastattelussa on hyvä pitää siistit ja edustavat vaatteet. Verkkarit ja lenkkarit eivät ole sopivat vaatteet. Farkut ja kauluspaita ovat hyvät vaatteet riippumatta alasta.

6. Voiko ikävää työkaveria lyödä?

Työpaikalla ei suvaita väkivaltaa missään muodossa. Vaikka työkaverin naama kiristäisi hermoja kuinka paljon, ei ole sopivaa lyödä häntä. Asiat pitäisi pystyä aina käymään puhumalla läpi.

7. Kauanko työpäivän aikana voi viettää wc:ssä?

Tähän ei ole mitään tiettyä sääntöä. Joillain aloilla wc-tauon voi pitää ruokatauon yhteydessä. Esimerkiksi sairaanhoidossa voi olla vaikea pitää kovin pitkiä vessataukoja, mutta esimerkiksi toimistotöissä wc-taukojen suhteen voidaan olla vähän vapaampia. On kuitenkin hyvä muistaa, että työpaikalla on tarkoitus tehdä töitä eikä istua päivää vessassa.

Milloin töihin

8. Saako töihin tulla mihin aikaan haluaa?

Joillain aloilla on käytössä työvuorolistat ja silloin työvuoro alkaa merkittynä kellonaikana. Jos listassa lukee että vuoro alkaa klo 9, niin töihin ei voi saapua klo 10. Joillain aloilla on käytössä joustava työaika, jolloin töihin voi saapua muuhunkin aikaan. Yleensä kuitenkin työaikaa seurataan, joten silloin on oltava pidempään, jos aamulla saavut myöhemmin.

9. Voiko palkan tuhlata heti samana päivänä kuin se maksetaan?

Palkkaa on hyvä pystyä säännöstelemään koko kuukaudelle. Jos palkka maksetaan kuukauden viimeisenä päivänä, niin seuraavan kerran rahaa tulee kuukauden päästä. Et siis voi ostaa karkkia koko rahalla, koska laskut pitää maksaa.

10. Saako työpaikalla itkeä?

Tunteet olisi hyvä pystyä pitämään hallittuina töissä ollessa. Tietysti, jos sellainen tilanne tulee eteen, että itkettää, niin on hyvä miettiä mistä se johtuu ja onko silloin työkykyinen. Jos kyseessä on työpaikkakiusaaminen, niin asia pitää ottaa puheeksi esimerkiksi esimiehen kanssa.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Itsensätyöllistäjä, näin huolehdit sosiaalisista kontakteistasi!

    Itsensä työllistämisessä on runsaasti plussapuolia, mutta se voi käydä myös yksinäiseksi. Työmuoto on itsenäinen, eikä alaisia tai työkavereita välttämättä ole. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen on tärkeää, ja ”yksinäiset” työskentelijät voivatkin onneksi keskittyä niihin vapaa-ajallaan. Tässä kirjoituksessa kerrotaan, kuinka he voivat hoitaa niitä myös työaikanaan! Itsensätyöllistämisen suosio kasvaa Suomessa jatkuvasti. Yhä useampi kokee olevansa onnellisin työssä, jossa pääsee hyödyntämään todellisia kykyjään ja…

    Lue lisää
  • Työelämä Mitä tarkoittaa määräaikainen työsopimus?

    Määräaikainen työsopimus on sopimus, jonka kestoaika on sidottu tarkalleen tiettyyn päivämäärään. Määräaikaisena voidaan pitää myös sopimuksia, joiden kesto on rajattu tietyn työtehtävän suorittamiseen. Työsopimuslain 1:3 §:n mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi eli vakituinen, jos sitä ei ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi. Milloin määräaikaisen työsopimuksen voi tehdä? Määräaikaisen sopimuksen voi vain tehdä, jos siihen on perusteltu syy. Syyn pitää olla työsopimuslain…

    Lue lisää
  • Työelämä LinkedIn-profiili kuntoon – Näin tuot osaamisesi esiin ja herätät kiinnostusta

    LinkedIn-profiili tarjoaa paljon mahdollisuuksia oman osaamisen markkinoimiseen, siksi profiilin tekemiseen kannattaakin käyttää kunnolla aikaa. LinkedIn-algoritmit on suunniteltu niin, että palvelu ohjaa käyttäjiä profiileihin, jotka on täytetty huolellisesti. Jos haluat yrittäjänä lisää asiakkaita tai kaipaat parempaa työpaikkaa, on tämä kirjoitus sinua varten. Saat palvelusta myös enemmän irti, kun tiedät, miten hioa oma profiili kuntoon. Ensivaikutelman luonnissa tärkeintä ovat nimi, kuva, titteli ja…

    Lue lisää