Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Sisustussuunnittelija Milla teki rohkean alanvaihdoksen, ja sai päätöksestään paljon ihailua tuttaviltaan

milla-suominen-2

Milla Suominen päätti vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan sisustusartesaaniksi lähes 20 vuoden uraputken jälkeen. ”Uraloikkani oli vähän erilainen: menin korkeakouluopintojen jälkeen ammattikouluun. Mietin, miten voisin saada opintoni ja kokemukseni yhdistettyä parhaalla mahdollisella tavalla!”

Aiemmalta koulutukseltaan Milla on kauppatieteiden maisteri ja hän on työskennellyt lähes 20 vuotta henkilöstön ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Pari vuotta sitten hän päätyi tilanteeseen, jossa hänen määräaikainen työsuhteensa päättyi. Tällöin Milla alkoi miettiä, mitä työtä hän todella haluaisi tehdä.

– Aiempi leipätyöni oli ajattelutyötä, ja harrastin sen rinnalla vastapainoksi kaikenlaista, missä pääsin käyttämään käsiäni. Sisustaminen oli myös kiinnostanut minua jo vuosia, ja sainkin idean lähteä opiskelemaan sisustusartesaaniksi Hyrjä koulutus Oy:hyn Hyvinkäällä.

– Sisustusartesaani tekee sekä sisustussuunnittelua että toteutustöitä kuten sisäpintojen maalausta, tapetointia, lattian asennusta ja sisustustekstiilien ompelua.

Milla kertoo, että tavallaan sisustaminen oli ollut hänen mielenkiinnon kohteenaan jo lapsuudessa.

– Olen nyt myöhemmin muistellut, että tein sisustussuunnitelmia jo vitosluokkalaisena! Piirtelin niitä koulussa ruutuvihkoon.

Sisustussuunnitelmaa

Milla toteaa uraloikkansa olleen hieman epätavallinen, kun hän vaihtoi korkeakoulututkinnosta ammattikouluopintoihin. Vaikka päätös tuntuikin oikealta, oli se samalla jännittävää monen vuoden uraputken jälkeen.

Milla miettikin, miten voisi parhaalla tavalla saada aiemman koulutuksensa ja työkokemuksensa yhdistettyä uuteen työhön. Loppujen lopuksi sekä sisustusartesaanin työssä että Millan aiemmassa kehittämis- ja konsultointityössä on paljon yhtäläisyyksiä.

– Molempiin töihin kuuluvat keskeisinä suunnitelmallisuus, järjestelmällisyys, ihmissuhdetaidot sekä sen selvittäminen, mitä asiakas haluaa. Osana töitä ovat myös projektiaikataulujen, tavoitteiden ja budjetin tarkka suunnittelu. Paljon siis on samaa, vaikka sisältö onkin eri!

Milla kertoo myös, että toisten ihmisten kannustus ja ihailevat kommentit auttoivat häntä viemään päätöstään eteenpäin.

– Huikeaa oli se, kun olin päättänyt lähteä opiskelemaan ja perustaa yrityksen ja kerroin tästä polusta omissa someverkostoissani, sain valtavasti kannustusta ja onnitteluja. Minulle kommentoitiin, että vitsi miten rohkea olet!

“Mietin, olenko hullu, jos hylkään aiemman urani.”

Milla valmistui kesäkuussa ja aloitti yrittäjänä lokakuussa. Töitä on riittänyt ja kaikki on sujunut loistavasti koronasta huolimatta; asiakasprojektit ovat onnistuneet mainiosti etänä, ja asiakastapaamisia on pidetty rajatulla porukalla turvallisuusohjeita noudattaen.

– Minulle tarjottiin valmistuessani vuokrattavaa toimistotilaa, mutta itselleni oli alusta asti selvää, että työskentelen kotoa käsin. Erilliselle toimistolle ei ole ollut tarvetta, sillä tapaamiset ja toteutustyöt tehdään asiakkaan luona ja varsinaisen suunnittelun teen kotitoimistolla. Varsinkin aloittavana yrittäjänä kustannusrakenteesta kannattaa huolehtia ja välttää ylimääräisiä kiinteitä kustannuksia, Milla kertoo.

Milla on yksinyrittäjän tytär, joten hän on päässyt näkemään yrittäjyystoimintaa vierestä lapsuudestaan asti. Ajatus omasta yrittäjyydestä kuitenkin vahvistui hänelle itselleen vasta sisustusartesaaniopintoihin lähtiessä, jolloin Milla totesi, että sisustusalan töiden saaminen ei välttämättä tulisi olemaan helppoa.

– Arvostan paljon itsensä työllistäjiä, sillä he vievät asioita eteenpäin; yhteiskunnan tasolla heitä saisi arvostaa enemmänkin. On hienoa, että työelämässä uskalletaan ottaa riskejä!

– Minuakin jännitti päätös sisustusartesaanin opintojen aloittamisesta ja mietin, olenko hullu, jos hylkään aiemman urani. Olen kuitenkin noudattanut vanhempien ihmisten käyttämää sanontaa: ”ihminen katuu eniten niitä asioita, jotka on jättänyt tekemättä”.

– Ajattelin, että voin aina palata takaisin vanhoihin hommiin, jos uudet eivät lähde käyntiin. Ei kannata pelätä liikaa ja jättää kiinnostavia asioita sen takia kokeilematta.

Työt ovat kuitenkin lähteneet hyvin käyntiin, ja Milla kertoo ensimmäisen asiakasprojektinsa tuntuneen todella juhlavalta.

Valmis sisustus

– Olin onnellinen ja hiukan häkeltynytkin. Tuntui superhienolta päästä auttamaan asiakkaita sisustushaasteissa!

Hän nostaa esille erään projektin, josta saatu kiitos ja asiakaspalaute oli tuntunut hänestä erityisen hienolta: asiakkaana oli perhe, jonka teini ikäisen pojan huoneeseen haluttiin lisätä väriä.

– Pojasta ei kuitenkaan saatu irti mitään, kun hänen mielipidettään kysyttiin. Tein sitten suunnitelman ja lopulta efektiseinän, johon maalasin valkoisia ja oransseja, lasersädemäisiä valokeiloja tummalle pohjalle. Poika tykkäsi lopputuloksesta paljon, sain siitä palautteen hänen vanhempiensa kautta.

Yrittäjyys on antoisaa, mutta sen suhteen on oltava realistinen
Uudessa työssään Milla toteaa saavansa inspiraatiota erityisesti siitä, kuinka siinä saa konkreettisesti aikaan.

– Kahta samanlaista asiakasprojektia ei ole, ja jokainen sisustettava tila on erilainen; se pitää tämän työn mielenkiintoisena! Myös asiakkaiden toiveiden täyttäminen ja ongelmanratkaisu inspiroivat minua. Olen aina toiminut työssäni kehittäjänä, joka on pyrkinyt luomaan ratkaisun erilaisiin tilanteisiin.

Yllättävän työllistäväksi hän on sen sijaan kokenut markkinoinnin:

– Itsensä työllistäjänä pitäisi markkinoida itseään jatkuvasti, ja se käy työstä! Asiakkaat eivät tiedä olemassaolostani, elleivät he kuule siitä jotain kautta. Teen tällä hetkellä aktiivista somemarkkinointia kanavasta riippuen joko päivittäin tai viikoittain. Myös puskaradio on tärkeä ja jokainen tykkäys ja kommentti some-kanavissa on yrittäjälle tärkeä.

Milla ei tiedä, kauanko hän lopulta tulee yrittäjänä toimimaan. Hän kuitenkin toteaa, että olisi hienoa, jos hän voisi tehdä mielenkiintoisia töitä ja inspiroivia asiakasprojekteja aina eläkeikäänsä asti. Työsuhteet ja urat ovat yleisesti monipuolistuneet, eivätkä vakituiset eläkevirat ole enää tyypillisiä, hän mainitsee.

– Siinä ei ole enää nykyisin ihmeellistä, että tehdään pätkätöitä, ja että yhtä aikaa voi olla pää- ja sivutyössä. Itsensä työllistäminen tulee varmasti lisääntymään, kuten myös oman osaamisen kehittäminen ja ylläpitäminen.

– Kaikki se osaaminen, mitä ihmiselle kertyy, lisää työelämässä hänen markkina-arvoaan. Moniosaamista jopa vaaditaan nykyisin, samoin resilienssiä ja muutoskykyä.

Milla suosittelee yrittäjyyttä ja itsensä työllistämistä muillekin, joita se ajatuksena kiinnostaa. Hän kuitenkin huomauttaa, että tässä on oltava realistinen ja hyvä pohjatyö kannattaa.

– Mitä realistisempi käsitys yrittäjyydestä on, sen parempi. Olen itse yrittäjän lapsena nähnyt, millaista toiminta voi olla niin hyvinä kuin huonoina aikoina; ne molemmat kuuluvat yrittäjyyteen, mutta kaikesta kuitenkin selviää.

– Yrittäjyys on antoisaa, mutta myös paikoin stressaavaa. Ennen sen aloittamista kannattaa miettiä oma elämäntilanne tarkkaan, tehdä suunnitelmat selviksi kotijoukoillekin ja miettiä, onko riittävästi resursseja ryhtyä yrittäjäksi. Yrittäjän arkeen voi hyvin perehtyä myös haastattelemalla muita yrittäjiä!

Tutustu Millan kanaviin!

Millan tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Miika Manninen ei lannistunut, kun kuvauskalenteri tyhjeni maaliskuussa

    Hei! Olen Miika, kajaanilainen ammattivalokuvaaja ja toimittaja. Mitä teet? Teen kahta työtä: työskentelen osa-aikaisena toimittajana paikallisessa kaupunkilehdessä, ja sen lisäksi teen freelancerina työtä erääseen outdoor-julkaisuun. Kirjoitan siihen juttuja ja valokuvaan. Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä! Toinen työni on valokuvaus. Palvelen yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä asiakkaita. Kuvaan promokuvia, lehtikuvia, dokumentaarista juhlakuvausta ja henkilökuvia. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Minulla on…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Katariina Valkeinen valmentaa pk-yritykset voittoon markkinoinnin haasteissa!

    Kuvaaja: Soluna Image Vuoden 2021 ensimmäinen viikon kevytyrittäjämme on markkinoinnin moniottelija Katariina Valkeinen. Hänellä on pitkä markkinoinnin työkokemus, jota hän nykyisin hyödyntää konsultoiden pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Katariinalla on myös oma Ketterä-niminen palvelu, jonka sivuilla hän jakaa hyödyllisiä vinkkejä markkinointiin. Hän kertoo motivoituvansa siitä, kuinka hän pääsee näkemään työnsä tulokset konkreettisesti: “Nautin, kun sain vaikuttaa myynnin kasvuun ja yrityksen menestykseen!”…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Valokuvaaja Jenna arvostaa kevytyrittämisessä vaihtelevuutta

    Olen helsinkiläinen freelance-valokuvaaja Jenna. Olen valmistunut ammattivalokuvaajaksi kaksi vuotta sitten Pekka Halosen akatemiasta, valokuvausta kokonaisuudessaan on takana kuutisen vuotta. Mitä teet? Valokuvaan pääasiassa tapahtumia, henkilökuvia ja ruokaa laidasta laitaan, sekä yksityisille että yrityksille. Yksityisille olen kuvannu pääasiassa häitä. Yrityspuolella erilaiset tapahtumat ovat ominta alaani aina pikkujouluista yksityistilaisuuksiin, myös ruokakuvaus nostaa jatkuvasti päätään. Suurimpia asiakkaitani ovat tähän mennessä olleet MTV3 ja…

    Lue lisää