Tuukka Taponen on kunnianhimoinen karting-kuski, joka hoitaa itse sponsorisopimuksensa

tuukka-taponen

Vähän aikaa sitten UKKO.fi-toimistolle tuli yllättävä puhelu. Soittaja oli 12-vuotias lohjalainen karting-kuski Tuukka Taponen, joka tiedusteli, olisimmeko halukkaita sponsoriyhteistyöhön.

Meistä tämä kuulosti mainiolta, ja kutsuimmekin Tuukan ja hänen äitinsä Satu Taposen vierailulle toimistollemme! Tuukan haastattelun voit kuunnella tämän kirjoituksen lopusta.

Tuukka suhtautuu karting-uraansa suurella kunnianhimolla, ja se näkyy. Hänen kymmenvuotinen uransa on pitänyt sisällään runsaasti menestystä: Tuukka on voittanut useita luokkia, ja muun muassa vuoden 2017 Suomen juniorimestaruuskilpailuissa hän sijoittui ensimmäiseksi. Vuoden 2018 SM-kilpailuissa hän voitti pronssia OK-junior-luokassa.

Tänä vuonna Tuukka varmisti jo kauden puolivälin jälkeen Suomen mestaruuden samassa luokassa. Tuukka osallistui ensimmäisen kerran myös EM-sarjaan ja voitti ensimmäisen osakilpailun Ranskassa näytöstyyliin. Lopullisessa sarjassa sijoitus oli hieno neljäs, osallistujia ollessa lähes sata ympäri maailman!

Karting on sujuva osa arkea

Lajin pariin Tuukka päätyi vain parivuotiaana. Siihen hänet tutustutti isä Marko Taponen, joka on niin ikään innostunut autourheilusta.

”Isä on harrastanut jokamiehenluokkaa. Hän osti minulle myös ensimmäisen autoni”, Tuukka kertoo.

Nyt Tuukka on kokenut kuski, joka hoitaa yhteistyökumppaniasioitaan oma-aloitteisesti. Harrastus vie ison osan arjesta, mutta hänen mukaansa tasapainottelu kartingin ja koulun välillä on toistaiseksi sujunut hyvin – myös sosiaaliselta puoleltaan.

”Kavereita on tullut kartingin kautta paljon varsinkin täällä Suomessa. Ulkomaillakin olen tutustunut pariin, ja heitä tulee nähtyä aina kisapaikoilla.”

Tavoitteena formulat

Tuukka on saanut harrastuksensa kautta tutustua myös Keski-Eurooppaan, missä kilpailuja järjestetään paljon. Kisamatkoja on toisinaan jopa viikoittain, ja ne kohdistuvat varsinkin Italiaan ja Ranskaan.

Kulttuurin ohella hän on päässyt tutustumaan paikallisiin ajotyyleihin, jotka ovat Suomen otteita selvästi rajumpia: ”Kylkiosumaa saa esimerkiksi ottaa enemmän.”

Kunnianhimoisella nuorella on selkeä määränpää, jota kohti hän pyrkii määrätietoisesti.

”Tavoitteeni on olla seuraava suomalainen F1-maailmanmestari. Siihen on tietysti vielä matkaa, ja töitä on tehtävä!”

Tuukka kilpailee seuraavaksi kartingin MM-kisoissa, jotka järjestetään Alahärmän PowerParkissa 5.–8. syyskuuta! Tapahtuma on ainutlaatuinen myös suomalaisittain, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun MM-kisat saatiin Suomeen. Esikisat käydään 24.–25.8. samalla radalla, joissa lohjalainen Tuukka on myös mukana.

Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tea Sirén on englannin kielen ammattilainen, joka työllistää itsensä taidollaan

  Kuka olet? Olen Tea, 26-vuotias englannin kielen taitaja. Koulutukseltani olen filosofian maisteri ja englannin opettaja; lisäksi olen eläinrakas, liikunnasta nautiskelija ja elokuvafriikki. Mitä teet? Olen tehnyt UKKO.fi:n kautta suomi–englanti-käännöstöitä muun muassa muotialan yritykselle. Opetan myös englantia yksityisesti kaikille eri ikäisille, jotka haluavat syystä tai toisesta ekstrapreppausta. Opetan esimerkiksi aikuisia, jotka haluavat parantaa englantiaan työelämää varten ja nuoria, jotka reenaavat yo-…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Yrittäjätarina: Digitaalista markkinointia ja palvelumuotoilua

  Ajatus yrittäjyydestä on ollut aina olemassa. Työllistin itseni opiskeluaikoina, kun olin mukana paikallisen yrityskeskuksen pystyttämisessä. Toiminimi tuntui siinä hetkessä, kun elettiin vuotta 1997, jotenkin kätevältä ja koko ammattikorkeakoulun ajan toiminimi pysyi rinnalla. Intin jälkeen tuli siirtyminen työelämään ja palkkatöihin, mutta ajatus yrittäjyydestä ei koskaan sammunut. Reilun viidentoista vuoden jälkeen kipinä syttyi jälleen. Irtisanoin itseni silloisesta työpaikasta ja ajattelin, että perustan…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Luovan alan yrittäjä Nina Laitiala muuttaa pakettiautoon ja saa muutkin tavoittelemaan omia unelmiaan

  Nina Laitiala haluaa löytää merkityksen ja ilon kaikesta tekemästään. Siksi hän tekee luovaa työtä, jossa jokainen tehtävä inspiroi ja vie kohti omia tavoitteita. Vapaa-ajallaan hän rakentaa itselleen pakettiautoon liikkuvaa kotia. Viime kesänä Nina Laitiala irtisanoi asuntonsa ja muutti telttaan. Suomen kesä, seikkailunhalu ja kaipuu luontoon saivat Ninan tekemään ratkaisun, joka monelle muulle olisi tuntunut mahdottomalta. Nyt työn alla on jo…

  Lue lisää