Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Tuukka Taponen on kunnianhimoinen karting-kuski, joka hoitaa itse sponsorisopimuksensa

tuukka-taponen

Vähän aikaa sitten UKKO.fi-toimistolle tuli yllättävä puhelu. Soittaja oli 12-vuotias lohjalainen karting-kuski Tuukka Taponen, joka tiedusteli, olisimmeko halukkaita sponsoriyhteistyöhön.

Meistä tämä kuulosti mainiolta, ja kutsuimmekin Tuukan ja hänen äitinsä Satu Taposen vierailulle toimistollemme! Tuukan haastattelun voit kuunnella tämän kirjoituksen lopusta.

Tuukka suhtautuu karting-uraansa suurella kunnianhimolla, ja se näkyy. Hänen kymmenvuotinen uransa on pitänyt sisällään runsaasti menestystä: Tuukka on voittanut useita luokkia, ja muun muassa vuoden 2017 Suomen juniorimestaruuskilpailuissa hän sijoittui ensimmäiseksi. Vuoden 2018 SM-kilpailuissa hän voitti pronssia OK-junior-luokassa.

Tänä vuonna Tuukka varmisti jo kauden puolivälin jälkeen Suomen mestaruuden samassa luokassa. Tuukka osallistui ensimmäisen kerran myös EM-sarjaan ja voitti ensimmäisen osakilpailun Ranskassa näytöstyyliin. Lopullisessa sarjassa sijoitus oli hieno neljäs, osallistujia ollessa lähes sata ympäri maailman!

Karting on sujuva osa arkea

Lajin pariin Tuukka päätyi vain parivuotiaana. Siihen hänet tutustutti isä Marko Taponen, joka on niin ikään innostunut autourheilusta.

”Isä on harrastanut jokamiehenluokkaa. Hän osti minulle myös ensimmäisen autoni”, Tuukka kertoo.

Nyt Tuukka on kokenut kuski, joka hoitaa yhteistyökumppaniasioitaan oma-aloitteisesti. Harrastus vie ison osan arjesta, mutta hänen mukaansa tasapainottelu kartingin ja koulun välillä on toistaiseksi sujunut hyvin – myös sosiaaliselta puoleltaan.

”Kavereita on tullut kartingin kautta paljon varsinkin täällä Suomessa. Ulkomaillakin olen tutustunut pariin, ja heitä tulee nähtyä aina kisapaikoilla.”

Tavoitteena formulat

Tuukka on saanut harrastuksensa kautta tutustua myös Keski-Eurooppaan, missä kilpailuja järjestetään paljon. Kisamatkoja on toisinaan jopa viikoittain, ja ne kohdistuvat varsinkin Italiaan ja Ranskaan.

Kulttuurin ohella hän on päässyt tutustumaan paikallisiin ajotyyleihin, jotka ovat Suomen otteita selvästi rajumpia: ”Kylkiosumaa saa esimerkiksi ottaa enemmän.”

Kunnianhimoisella nuorella on selkeä määränpää, jota kohti hän pyrkii määrätietoisesti.

”Tavoitteeni on olla seuraava suomalainen F1-maailmanmestari. Siihen on tietysti vielä matkaa, ja töitä on tehtävä!”

Tuukka kilpailee seuraavaksi kartingin MM-kisoissa, jotka järjestetään Alahärmän PowerParkissa 5.–8. syyskuuta! Tapahtuma on ainutlaatuinen myös suomalaisittain, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun MM-kisat saatiin Suomeen. Esikisat käydään 24.–25.8. samalla radalla, joissa lohjalainen Tuukka on myös mukana.

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Hanne Kivioja pitää etälaulutunteja poikkeusaikana

  Kuka olet? Minä olen Hanne Kivioja, laulaja ja laulunopettaja. Asun tällä hetkellä Jyväskylässä, missä opiskelen musiikkipedagogiikkaa. Mitä teet? Olen yksi niistä onnekkaista, joka saavat tehdä työkseen sitä, mitä rakastaa eniten koko maailmassa! Musiikki on aina ollut iso osa elämääni laulamisen muodossa. Laulunopettamisen myötä kokonaiskäsitykseni musiikin ja laulamisen eheyttävästä voimasta on vielä entisestään moninkertaistunut. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Olen ollut kevytyrittäjänä jo…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Jyri Tirroniemi luo uutta ja korjaa vanhaa

  Olen Jyri Tirroniemi, 22-vuotias maanrakennuksen ja LVI-asennuksen ammattilainen. Mitä teet? Työskentelen UKKO.fi-palvelun kautta erilaisissa maanrakennustöissä ja LVI-asentajana. Teen töitä sekä yksityisille asiakkaille että yrityksille. Pääsääntöisesti minun tulee ajettua kaivinkonetta ja pyöräkonetta. LVI-asennuksia suoritan myös pienessä mittakaavassa; teen esimerkiksi tiskikoneiden asennuksia, hanan vaihtoja ja erilaisia korjaustöitä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Ryhdyin kevytyrittäjäksi, koska haluan olla niin sanotusti oman itseni herra ja tehdä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Personal Trainer ja hyvinvointialan yrittäjä Kira Koskela

  Elokuun kuukauden yrittäjämme on Kira Koskela, hämeenlinnalainen hyvinvointialan yrittäjä sekä entinen kilpauimari. Entisenä kilpa-uimarina hän on tottunut pistämään itsensä likoon ja harjoittelemaan nousujohteisesti. Urheilutaustaa häneltä löytyy myös kuntosalin puolelta, kuten mm. fitnes-tyyppisestä treenaamisesta. Kira on myös toiminut aiemmin mm. Fustra- yksilövalmentajana, valmentanut Arabiemiraateissa musliminaisten fysiikka- ja ravintovalmennusta sekä toiminut Personal Trainerina Fitness24sevenillä. Miten päädyit yrittäjäksi? Pohdin yrittäjyyttä ensimmäisen kerran vuosi…

  Lue lisää