Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Toimialojen muutokset – missä mennään, mitä odotettavissa?

muutos-juoksija

Työelämä muuttuu ja kehittyy alinomaa, ja erityisen kiihkeiltä muutokset tuntuvat nyt, kun neljäs teollinen vallankumous velloo ympärillämme. Valtavia muutoksia ovat saaneet aikaiseksi myös internet ja digitalisoituminen.

Kukin toimiala kehittyy omalla tavallaan ja muutokset näkyvät niissä eri tavoin; alati kehittyvällä teknologialla on kuitenkin vaikutusta niistä jokaiseen.

Automatisaatio, digitalisaatio, globalisaatio, robotisaatio… Siinä muutama termi, joita kuulee nykyisin jatkuvasti käytettävän työelämästä puhuttaessa. Näiden lisäksi työelämän pätkistyminen ja pirstaloituminen ovat monesti keskustelunaiheena.

Muutokset eivät koske pelkästään työvälineitä ja -tapoja; ne näkyvät myös organisaatioissa ja työntekijöissä sekä heidän valmiuksissaan. Tässä kirjoituksessa erittelemme viime vuosina tapahtuneita sekä lähitulevaisuudessa häämöttäviä työelämän mullistuksia.

Mitä ominaisuuksia työntekijöissä haetaan?

Nykyajan työelämässä aktiivisuus ja itseohjautuvuus ovat avainsanoja. Nämä eivät koske pelkästään työntekijöitä, vaan ne tuntuvat myös työympäristöjen tasolla; yhä useampi organisaatio on hylännyt konservatiiviset, tarkan hierarkkiset asetelmansa ja muuttunut avoimemmaksi.

Tavallista onkin, että uutta työntekijää rekrytoidessa hänelle ei anneta spesifiä titteliä tai ennalta määrättyjä, tarkkoja työtehtäviä. Sen sijaan hänelle annetaan usein vapaus selvittää, millaisia uusia asioita organisaatio tarvitsee, ja hän luo toimenkuvansa sekä vastuunsa sen mukaisesti.

Muutoskyvykkyys, joustavuus ja halu oppia ovat niin ikään keskeisiä ominaisuuksia.

Nykyisin työpaikkaa vaihdetaan monesti 3–5 vuoden välein, ja tällöin on oltava valmis aivan uusien työtehtävien ja oppien omaksumiseen. Koska organisaatiot kehittyvät alinomaa ja työntekijät vaihtuvat usein, on saman työpaikan sisälläkin oltava avoin uusille aluevaltauksille ja vastuille. Useat työnantajat tarjoavatkin henkilöstölleen mahdollisuuksia osaamisen päivittämiselle ja lisäkoulutukselle.

Ihmistaitojen tärkeys on niin ikään korostunut jatkuvasti!

Aiemmin vuorovaikutus- ja toisten ihmisten kohtaamistaitoja on pidetty lähinnä myynti-, opetus- ja terveydenhuoltoalalle kuuluviksi; nykyisin niitä taas pidetään olennaisina oikeastaan missä työssä tahansa, jos siinä vain ollaan kollegojen ympäröimänä tai tekemisissä ulkoisten sidosryhmien kanssa. Onkin ennakoitu, että ihmisten johtaminen, tunneälykkyys sekä yhteistyö- ja neuvottelutaidot tulevat 2020-luvulla kuulumaan kaikkein tärkeimpiin työtaitoihin.

Teknologian vaikutukset

Jatkuvasti kehittyvä ja laajentuva teknologia on muuttunut pysyväksi osaksi niin arkea kuin työtä; tämäkin tuo mukanaan aivan uusia osaamisvaatimuksia erilaisiin toimenkuviin. Siinä, missä moni työntekijä kokee pelkästään hyötyvänsä erilaisten laitteiden ja ohjelmistojen käytöstä ja on kiinnostunut uuden opettelusta, kokevat toiset saavansa tästä vain harmaita hiuksia.

Erilaisia ohjelmistoja käyttävät nykyisin työssään niin järjestelmäasiantuntijat kuin peruskoulun opettajatkin.

Alustatalous – joka perustuu internetille ja sen päälle rakennetuille palveluille – on niin ikään toiminut usean toimialan mullistajana. Moni jokapäiväinen palvelu ja toiminta on siirtynyt verkkoon joko osittain tai kokonaan; hurjimmin tämä näkyy muun muassa kaupan ja viihteen sekä hotelli- ja matkailualan sekä kiinteistö- ja rakennusalan kohdalla.

Moni pelkää joutuvansa työssään paikatuksi robotilla tai muulla koneella. Teknologia ei kuitenkaan syrjäytä työntekijöitä, ainakaan täysin; se tulee itse asiassa synnyttämään kokonaan uusia toimenkuvia.

Jotain uutta!

Työelämän muutosten ja teknologisen murroksen myötä osa nykyisistä työpaikoista tulee väkisinkin jäämään historiaan. Robotti päihittää työkyvyllään ihmisen monessa asiassa – mutta muutokset tulevat aiheuttamaan runsaasti myös sellaisia töitä, joita ei toistaiseksi ole vielä olemassa.

Osittain tulevaisuuden työelämää on kuitenkin kyetty jo ennustamaan. Tutkimusten mukaan ihmiset tulevat tekemään entistä enemmän töitä koneiden parissa tai yhteistyössä robotin kanssa; tällöin inhimilliset taidot nousevat entistä tärkeimmiksi, sillä vuorovaikutus ja empatia eivät ole automatisoitavissa.

Uusia työpaikkoja automaatiosta

Uusien innovaatioiden myötä uusia työpaikkoja syntyy alinomaa. Eräs esimerkki tästä ovat sähköpotkulautafirmat; yleistyessään ne tarvitsevat runsaasti työntekijöitä, jotka toimivat pysäköityjen potkulautojen kerääjinä.

Oman itsen työllistäminen on viime vuosina niin ikään yleistynyt, ja se tulee kasvattamaan suosiotaan jatkossakin!

Tämä näkyy muun muassa uusien yritysten määrän sekä laskutuspalveluiden suosion kasvussa. Ihmiset kaipaavat töitä, joissa he voivat toimia omia arvojaan noudattaen, ja etenkin nuoret työntekijät kokevat tämän sekä työilmapiirin hyvää palkkaa tärkeämmiksi tekijöiksi. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia uusia tapoja ja aluevaltauksia yrittäjämäiseen työskentelyyn vielä syntyykään!

Kuinka itse koet työelämän muutokset? Millaiset asiat omalla alallasi ovat vuosien kuluessa uudistuneet? Kerro niistä kommentoiden alle!

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Saako työhaastattelussa piereskellä ja kymmenen muuta tyhmää kysymystä

    Työhaastatteluun osallistuminen ja uuden työn aloittaminen voi olla jännittävä asia. Listaamme tässä 10 tyhmää kysymystä, uuteen työpaikkaan liittyen, joita et uskalla kysyä ääneen. 1. Saako työhaastattelussa piereskellä? Missään nimessä ei ole suositeltavaa piereskellä työhaastattelussa. Mikäli sinun on pakko pieraista, suosittelemme, että pyydät vaikka lupaa käydä wc:ssä. Et anna hyvää kuvaa uudelle työnantajallesi, mikäli pieret ja haiset työhaastattelun aikana. 2. Paljonko…

    Lue lisää
  • Työelämä 4 vinkkiä, joilla yhteishengen luominen onnistuu etätyöyhteisössä!

    Hyvää ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä pidetään nykyisin korkeassa arvossa työpaikoilla, ja ne ovat tärkeimpiä kriteereitä myös työnhakijoilla. Nyt fyysinen etäisyys on tuonut työyhteisöille uusia haasteita, kuten yhteishengen luominen ja ylläpitäminen etätöissä. Oikeanlaisella viestinnällä tämä kuitenkin onnistuu! Koronavirusepidemia ja poikkeustila ovat pakottaneet meidät pysyttelemään kotioloissa, ja etätyöskentely on monille uusi normaali. Useat organisaatiot – kuten myös UKKO.fi – ovat siirtäneet toimintansa kokonaan työntekijöiden…

    Lue lisää
  • Työelämä Vuoden viimeinen postaus – muutoskyvykkyyttä ensi vuodelle

    UKKO.fi:n kulunut vuosi on ollut vauhdikas. Vuonna 2017 olemme oppineet ja tehneet paljon ja vuoteen on mahtunut yllättäviäkin käänteitä, joihin sekä työntekijöidemme että kevytyrittäjiemme on pitänyt sopeutua ripeästi. Haluammekin kiittää aktiivisia ja ahkeria käyttäjiämme, joita on jo yli 42 000! Teidän ansiostanne mennyt vuosi oli jälleen edellistä menestyksekkäämpi. Ensi vuonna me aiomme olla entistä joustavampia, ripeämpiä ja parempia siinä, mitä teemme.…

    Lue lisää