Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Työelämän trendit: mikä työelämässä puhuttaa?

tyoelaman-trendit-nainen-kadulla

Työelämä on trendikäs keskustelun aihe moneltakin kantilta tarkasteltuna.

Erityisesti digitalisaatio, automatisaatio ja muu teknologian kehitys aiheuttavat puhinaa ja pöhinää toistuvasti; milloin robotit vievät työmme, kun taas toiste teknologia luo Suomeen lisää työpaikkoja.

Mistä kaikesta työelämässä nyt keskustellaan? Mikä on pinnalla ja miltä työelämä näyttää näin 2020-luvun kynnyksellä? Etsimme puolestasi vastauksia näihin kysymyksiin.

Oppiminen on avaintaito

Teknologian kasvusta ja roolista päästään kätevästi toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen, nimittäin elinikäiseen oppimiseen. Oppiminen on tärkeä teema, sillä nykyisin meillä on monta uraa, koska harva jää eläkkeelle samasta paikasta, jonne päätyi suoraan koulunpenkiltä.

Työelämän trendit toimistolla

Monet työnantajat tarjoavat työntekijöille mahdollisuuksia kouluttautua ja päivittää osaamistaan, joissakin paikoissa jopa palkitaan itsensä kurssittamisesta ja hyödyllisten opusten lukemisesta.

Ura ei ole enää putki

Työelämä on muuttunut monimuotoisemmaksi ja sen myötä ihmisten urissa on monenlaisia mutkia ja haaroja. Välillä joku pysyy paikallaankin tai tekee totaalisen U-käännöksen ja löytää sitä myötä uuden uran ja ammatin.

Joillakin saattaa rinnakkain kulkea useita eri urapolkuja, kun toimistotyön ohella ohjataan vaikkapa jumppia.

Nykyinen työelämä myös sallii tämän aiempaa paremmin, sillä on olemassa joustavaa työtä, monenlaista alustatyötä ja paikkariippumatonta työtä – useanlaisia kiinnostuksen kohteita ymmärretään paremmin ja niille annetaan tilaa.

Työn monet muodot

Kuten edellä mainittiinkin, voi useimpia töitä tehdä nykyisin missä vain verkkoyhteydet toimivat. Työ ei ole enää paikasta ja ajasta riippuvainen.

Työpaikan ja -ajan lisäksi ovat muuttuneet työn tekemisen tavat. Moni tekee töitä palkkatyön ohessa yrittäjänä tai kevytyrittäjä, toiset keikkailevat omaan tahtiin rekryfirman hommissa ja joku tekee useaa eri työtä sivutoimisesti. Kaikki työntekemisen tavat ovat yhtä oikeita, jos ne tuntuvat tekijästä mielekkäältä tavalta toteuttaa itseään ja ansaita elanto.

Tämän myötä työelämässä korostuu yhä useammin vapauden ja vastuun suhde ja tasapaino. Voi yhä vapaammin valita omat työajat ja järjestää omat työt parhaaksi kokemallaan tavalla, mutta toisaalta vastuu omasta työstä, työnjäljestä ja oman työn johtamisesta kasvaa.

Vastuullisuus on trendikästä

Enää ei ole helppoa sanoa, onko vastuullisuudesta tullut trendikästä, koska siitä puhutaan paljon vai onko siitä vastuullisuus itsessään korostunut erityisesti nuorten työelämäarvoissa.

Työelämän trendit mies

Vastuullisuus työelämässä voi tarkoittaa vaikkapa eettisesti tai vihreästi toimivaa yritystä, henkilökunnan hyvinvointiin panostamista ja vain yleisesti toimimista avoimesti yrityksen arvojen mukaisesti.

Erityisesti nuorille, vasta työelämään siirtyneille, on tärkeää, että oma työnantaja tai asiakas jakaa samat arvot tai ei ainakaan toimi räikeästi niitä vastaan.

Millaisia huomioita sinä olet tehnyt nykyajan työelämästä? Mitkä aiheet nousevat tuon tuostakin esille ja mistä taas ei puhuta tarpeeksi? Kommentoi alle!

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Näin kirjoitat hyvän ansioluettelon - CV:n rakentamisen salaisuudet!

  Hyvän CV:n tekeminen saattaa välillä tuntua rakettitieteeltä. Miten olla persoonallinen, mutta samalla selkeä? Miten ympätä tekstiin paljon informaatiota ilman, että lopputulos muistuttaa romaania? Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit välttää suurimmat sudenkuopat ja paljastamme täydellisen CV:n salaisuudet. Tee jo tänään ansioluettelo, joka vie sinut unelmaduuniisi. Perusasiat ansioluettelossa On olemassa asioita, jotka jokaisesta CV:stä tulisi löytyä. Ensinnäkin yhteystiedot voivat vahingossa jäädä…

  Lue lisää
 • Työelämä Kevytyrittäjyys nuorille

  Mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjyys on uusi joustava työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman yritysrekisteriin liittymistä eli ilman omaa y-tunnusta. Y-tunnuksen tarvitsevat mm. toiminimiyrittäjät ja osakeyhtiöt. UKKO.fi-palvelun avulla voit siis laskuttaa tekemästäsi työstä yksityishenkilönä ilman yritysrekisteriin liittymistä. Yritysrekisteriin liittyminen maksaa, mutta UKKO.fi:n kevytyrittäjäksi liityt ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Lue lisää yritysrekisteristä ja yrityksen perustamisesta. Valitset itse omat asiakkaasi ja määrität itse omat hintasi. Sinun…

  Lue lisää
 • Työelämä Itseohjautuvuus tekee hyvää työyhteisölle – kunhan se toteutetaan oikein

  Itseohjautuvuus on tullut ryminällä suomalaiseen työelämään viimeisen vuosikymmenen aikana. Tähän on ainakin kaksi syytä. Ensimmäinen on työn muuttuminen. Saman tiimin jäsenten työtehtävät eriytyvät toisistaan, kun jokaisen täytyy erikoistua johonkin omaan pieneen juttuunsa. Työelämän vauhti kiihtyy jatkuvasti ja erilaiset ohjelmat, koneet ja teknologiat tulevat osaksi työpäiviämme. Kaikki ovat työssään nykyisin asiantuntijoita ja asiantuntijoiden johtaminen suoraan ylhäältäpäin ei ole kannattavaa. Toinen syy…

  Lue lisää