Työelämän trendit: mikä työelämässä puhuttaa?

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

tyoelaman-trendit-nainen-kadulla

Työelämä on trendikäs keskustelun aihe moneltakin kantilta tarkasteltuna.

Erityisesti digitalisaatio, automatisaatio ja muu teknologian kehitys aiheuttavat puhinaa ja pöhinää toistuvasti; milloin robotit vievät työmme, kun taas toiste teknologia luo Suomeen lisää työpaikkoja.

Mistä kaikesta työelämässä nyt keskustellaan? Mikä on pinnalla ja miltä työelämä näyttää näin 2020-luvun kynnyksellä? Etsimme puolestasi vastauksia näihin kysymyksiin.

Oppiminen on avaintaito

Teknologian kasvusta ja roolista päästään kätevästi toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen, nimittäin elinikäiseen oppimiseen. Oppiminen on tärkeä teema, sillä nykyisin meillä on monta uraa, koska harva jää eläkkeelle samasta paikasta, jonne päätyi suoraan koulunpenkiltä.

Työelämän trendit toimistolla

Monet työnantajat tarjoavat työntekijöille mahdollisuuksia kouluttautua ja päivittää osaamistaan, joissakin paikoissa jopa palkitaan itsensä kurssittamisesta ja hyödyllisten opusten lukemisesta.

Ura ei ole enää putki

Työelämä on muuttunut monimuotoisemmaksi ja sen myötä ihmisten urissa on monenlaisia mutkia ja haaroja. Välillä joku pysyy paikallaankin tai tekee totaalisen U-käännöksen ja löytää sitä myötä uuden uran ja ammatin.

Joillakin saattaa rinnakkain kulkea useita eri urapolkuja, kun toimistotyön ohella ohjataan vaikkapa jumppia.

Nykyinen työelämä myös sallii tämän aiempaa paremmin, sillä on olemassa joustavaa työtä, monenlaista alustatyötä ja paikkariippumatonta työtä – useanlaisia kiinnostuksen kohteita ymmärretään paremmin ja niille annetaan tilaa.

Työn monet muodot

Kuten edellä mainittiinkin, voi useimpia töitä tehdä nykyisin missä vain verkkoyhteydet toimivat. Työ ei ole enää paikasta ja ajasta riippuvainen.

Työpaikan ja -ajan lisäksi ovat muuttuneet työn tekemisen tavat. Moni tekee töitä palkkatyön ohessa yrittäjänä tai kevytyrittäjä, toiset keikkailevat omaan tahtiin rekryfirman hommissa ja joku tekee useaa eri työtä sivutoimisesti. Kaikki työntekemisen tavat ovat yhtä oikeita, jos ne tuntuvat tekijästä mielekkäältä tavalta toteuttaa itseään ja ansaita elanto.

Tämän myötä työelämässä korostuu yhä useammin vapauden ja vastuun suhde ja tasapaino. Voi yhä vapaammin valita omat työajat ja järjestää omat työt parhaaksi kokemallaan tavalla, mutta toisaalta vastuu omasta työstä, työnjäljestä ja oman työn johtamisesta kasvaa.

Vastuullisuus on trendikästä

Enää ei ole helppoa sanoa, onko vastuullisuudesta tullut trendikästä, koska siitä puhutaan paljon vai onko siitä vastuullisuus itsessään korostunut erityisesti nuorten työelämäarvoissa.

Työelämän trendit mies

Vastuullisuus työelämässä voi tarkoittaa vaikkapa eettisesti tai vihreästi toimivaa yritystä, henkilökunnan hyvinvointiin panostamista ja vain yleisesti toimimista avoimesti yrityksen arvojen mukaisesti.

Erityisesti nuorille, vasta työelämään siirtyneille, on tärkeää, että oma työnantaja tai asiakas jakaa samat arvot tai ei ainakaan toimi räikeästi niitä vastaan.

Millaisia huomioita sinä olet tehnyt nykyajan työelämästä? Mitkä aiheet nousevat tuon tuostakin esille ja mistä taas ei puhuta tarpeeksi? Kommentoi alle!

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Kuvan liittäminen hakemukseesi - Ollako vai eikö olla?

  Oman kuvan lisääminen ansioluetteloon ja työhakemukseen on yleistynyt, mutta se ei ole edelleenkään pakollista. Kuva ei saa vaikuttaa mitenkään hakuprosessiin, oli se sitten hakemuksessa tai ei. Päätös tehdään edelleen vain pätevyyden ja työhön sopimisen perusteella. Aiemmassa artikkelissamme ”Avoin työhakemus – Voiko sen syödä?” kävimme läpi, että hakemus on markkinointikirje. Eli yrität myydä osaamisesi ja persoonallisuutesi työnantajalle, jotta hän valitsisi sinut.…

  Lue lisää
 • Työelämä Näin parannat työhaastattelukokemusta - 6 vinkkiä rekrytoijalle

  Osaajapula on tosiasia jo monella alalla Suomessa ja erityisesti kovan tason asiantuntijoista käydään tiukkaa kilpailua yritysten kesken. Huippuasiantuntijoilla on varaa valita kenen kanssa seuraavan työsopimuksensa allekirjoittavat. Työhaastattelussa rekrytoijan täytyy pystyä vakuuttamaan työnhakija siitä, että juuri tämä organisaatio on parhain mahdollinen vaihtoehto hänelle. Oletko joskus rekrytoijana miettinyt, miten saisit tehtyä hakijan näkökulmasta hyvästä työhaastattelusta erinomaisen ja pystyisit erottumaan muiden organisaatioiden pitämistä…

  Lue lisää
 • Työelämä Esiintymisasiantuntija Elsa Ervasti neuvoo, miten jännitystä poteva introverttikin selviää lavalla suuren yleisön edessä – 6 vinkkiä paremmaksi puhujaksi

  Pitchauksesta kirjan kirjoittaneelta esiintymisvalmentaja Elsa Ervastilta kysytään usein lavalla jäätymisestä, mutta sitä tapahtuu tosielämässä yllättävän harvoin. Hän antaa kuitenkin parhaat ohjeensa myös jäätymisen varalle. Ihmiset eivät välttämättä ole kauhean tietoisia siitä, miten he puhuvat, sillä he ovat usein niin keskittyneitä itse asiaan. Kun ihminen voi puhua jollekin hänelle hyvin helposta asiasta Ervasti näkee, miten tämä luontaisesti puhuu. Samaa luontevuutta yritetään…

  Lue lisää