Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

“Toimittaja tai tiedottaja ei ole enää vain kirjoittaja, vaan moniosaaja” – Sirpa Pääkkönen

viikon-kevytyrittaja-sirpa-paakkonen

Sirpa Pääkkönen, freelancer-toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, humanistististen tieteiden kandidaatti Helsingistä.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Työskentelin Helsingin Sanomissa yli 30 vuotta monella eri osastolla. Pitkän toimittajan uran jälkeen siirryin viime syksynä freenlaceriksi. Nyt yksi työni on ammattimainen blogin kirjoittaminen. Tällä hetkellä kirjoitan kahta eri blogia.

Mitä teet?

Oman blogini Taidetta, tarinoita, journalismia perustin jo syksyllä 2015. Siinä on ilmestynyt pari sataa lähinnä taidetta, kulttuuria, hyvinvointia ja matkailua käsittelevää tekstiä. Blogi on perustunut kirjoittamisen ilolle, enkä ole tienannut sillä senttiäkään.

Ennen joulua tein tosin Bloggerin kanssa sopimuksen, että blogiin saa sijoittaa ilmoituksia. Lukijoita on ollut runsaasti joka puolelta maailmaa, ja osan teksteistä olen kirjoittanut englanniksi.

Bloggauksen suuri etu on rajattomuus; niitä voidaan lukea ympäri maailmaa.

Marraskuun alussa aloin kirjoittaa korvausta vastaan myös blogia Matkalla Itä-Virossa – seikkailuja ja elämyksiä.

Blogini Matkalla Itä-Virossa – seikkailuja ja elämyksiä kertoo matkailukohteista sekä alueen luonnosta ja kulttuurista. Blogi syntyi virolaisten tarpeesta kertoa suomalaisille paikoista, joita Suomessa vähemmän tunnetaan Virossa.

Haastattelen blogiini paikallisia asukkaita, jotka kertovat elämästään ja virolaisista perinteistä. Valokuvaan, teen videoita, kirjoitan uutiskirjettä ja päivitän Facebookissa ja Twitterissä ilmestyviä Itä-Viron ystävät -sivuja.

Viro on vuodesta toiseen suomalaisten ykköskohde matkailussa, mutta monelle Viro tuntuu loppuvan Rakvereen. Itäinen Viro on kuitenkin täynnä kiinnostavia ja erilaisia kohteita kuin muualla Virossa. Siellä ovat rajakaupunki Narva, hiekkarantojen Narva-Jõesuu, musiikkikaupunki Jöhvi, kaivoskaupunki Kohta- Järvi ja hyvin kiinnostava Sillamäe, joka oli uraanin tuotannon vuoksi Neuvostoliiton aikana suljettu kaupunki.

Itäisessä Virossa on myös upea luonto.

Siellä voi samoilla metsissä, kulkea soilla pitkospuilla ja yöpyä leirintäalueilla järven rannalla. Erityisen kuuluisa itäinen Viro on rantatörmistään. Ontikan törmärannikolla törmien korkeus merenpinnasta on jopa 55 metriä. Siellä on myös vesiputouksia, joista tunnetuin on Valasten putous.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työ freelancerina tuo paljon vapauksia. Kirjoittamiseen voi valita minkä tahansa kellonajan vuorokaudesta, kunhan blogit ilmestyvät verkkoon sovittuna ajankohtana.

Tavallisena työpäivänä herään ja teen töitä kotona muutaman tunnin. Sitten lähden ulos, joko syömään jonnekin lähikahvilaan tai laitan syötävää kotona. Töitä jatkan iltapäivällä pari tuntia.

Somehommia teen puolestaan vielä illallakin. Sosiaalinen media ja bloggaaminen vaikuttavat nyt vahvasti tiedottamiseen ja myös journalismiin. Somen tiedotuskanavat ovat nousseet perinteisen journalismin rinnalle.

Oma blogini ilmestyy kerran viikossa, sunnuntaisin tai maanantaisin ja olen julkaissut siinä nyt parikymmentä kirjoitusta. Sosiaalisesta mediasta saamani palautteen mukaan vastaanotto on ollut erinomainen.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa on vapaus. Voin työskennellä milloin vain ja missä vain.

Haasteitakin freelancerina toimiminen tuo. Freelancer joutuu vakuuttamaan osaamisensa työllään aina uudelleen ja uudelleen, vaikka takana olisi kymmenien vuosien työura. Lehti- ja mediataloissa käytyjen yt-neuvottelujen takia vapaalle kentälle on siirtynyt paljon toimittajia kilpailemaan työtarjouksista. Osa lehdistä irtisanotuista toimittajista vaihtaa ammattia ja siirtyy esimerkiksi yritysten tiedottajiksi.

Osalla säilyy intohimo kirjoittamiseen. Monelle toimittajan työ on kutsumusammatti ja työn monipuolistuminen esimerkiksi videoiden tekemiseen vain lisää sen kiinnostavuutta.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Tietoteknisessä osaamisessa ja markkinoinnissa.

Ammattibloggaajien määrä lisääntyy. Tiedon tarjonta kasvaa, tietokanavat pirstaloituvat, lukijan valinnan mahdollisuudet lisääntyvät ja samalla sisällön tuottajien kilpailu lukijoista kovenee. Myös sisällöntuottajan ammattikuva muuttuu.

Toimittaja tai tiedottaja ei ole enää vain kirjoittaja, vaan moniosaaja. Nyt pitää osata valokuvata, tehdä videoita, jakaa materiaalia, markkinoida ja keskustella lukijoiden kanssa. Työpaikkailmoituksissa etsitään ihmisiä, joilla somekanavat ovat hallussa.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Paperityöt vievät aikaa ja siksi niiden ulkoistaminen vapauttaa aikaa muulle tekemiselle. Itse käytän UKKO.fi:n laskutuspalveluita, koska näin Virosta laskuttaminen sujuu kätevästi. Media-alalla osuuskunnat on vaihtoehto, jos haluaa työkavereita ja yhteisöllisyyttä.

Tutustu Sirpan blogeihin:

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Ville Kekäläinen keikkailee sivutoimisesti drag-artistina oman yrityksen nimissä

  Olen drag-artisti Ville Kekäläinen. Yritykseni on Ville Kekäläinen Productions, joka tuottaa tasokkaita drag show -esityksiä yritysten ja yksityishenkilöiden tilaisuuksiin. Esitykseni koostuvat musiikkinumeroista, stand upista ja näköisimitaatioista. Kilpailumenestys kannusti drag-artistiksi Opiskelin teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia AMK:ssa. Heti koulun alussa aloin keikkailemaan aktiivisesti drag show’n parissa voitettuani alan kilpailuja. Nopeasti keikkailussa haasteeksi muodostui palkkiot ja lopulta oli pakko keksiä keino, miten opiskelijana voisin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Piritan työt ovat lisääntyneet koronakriisin aikana

  Hei! Olen Piritta, 38-vuotias nainen Oulusta. Olen henkisen puolen osaaja. Teen erilaisia energiahoitoja, asiakkaan ohjausta, kursseja, ja monenlaista auttamistyötä ja liputan ennen kaikkea kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta. Autan ihmisiä löytämään oman sisäisen rauhan ja tulemaan tietoisemmaksi omasta itsestään, tunnepuolen jutuista, energiasta, ajatuksista, eli millaista loopia mieli pyörittää päivän mittaan. Autan löytämään todellisen voiman ja potentiaalin, mikä jokaisessa ihmisessä on rajaton! Miten…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Reija Eva palasi kolmatta kertaa yrittäjäksi: Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin

  Reija Evan uskomaton yrittäjätarina hakee vertaistaan. Aluksi yrittäminen oli hauskaa kaverin kanssa. Toisella kertaa se ajoi lähes hermoromahduksen partaalle. Kolmannella kerralla yrittäjyys palasi takaisin kuvioihin dramaattisten käänteiden jälkeen, jolloin Eva ymmärsi elämän voivan loppua koska tahansa. Nyt yrittäjyys tekee elämästä nautinnollisen vapaata ja on tässä hetkessä juuri kaikkea sitä, mitä pitääkin. Kosmetologi Reija Eva perusti oman kauneushoitolan pienelle paikkakunnalle Sastamalaan…

  Lue lisää