Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Tommi hankkii lisätuloja tuliesityksillä – “UKKO.fin tiimilaskutus toimii näppärästi”

Yrittäjä tekee tuliesityksiä

Kevytyrittäjä Tommi Henttisellä on kirjaimellisesti monta rautaa tulessa: hän käy töissä, opiskelee ja tekee sivutöinä tuliesityksiä. Erityiskiitoksen Tommilta saa UKKO.fin näppärä tiimilaskutus.

Tamperelainen Tommi Henttinen päätyi tuliesitysten pariin teatteriharrastuksensa kautta, kun harrastusryhmä halusi kehittää näyttävän sisääntulon esityksiinsä. Idea tähän tuli eräältä teatteriryhmän jäseneltä, joka osasi pyöritellä ja heitellä erilaisia esineitä.

”Aloin harjoitella tanssia sisääntuloa varten. Hiukan myöhemmin ryhdyin opettelemaan myös tulitaidetta ja liityin tamperelaiseen tulitaideyhdistys Flammaan, joka edesauttoi kouluttautumista. Asiat ovat siis edenneet nykyiseen pisteeseen vähitellen”, Henttinen kertoo.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Tuliesitysten pitäminen on varsin riskialtista, ja niitä varten onkin suoritettava koulutus. Henttinen kertoo, että hänen ryhmänsä on muutenkin hyvin tarkka turvallisuudesta; toistaiseksi porukka onkin pieniä palovammoja lukuun ottamatta välttynyt onnettomuuksilta.

”Teemme kaiken turvallisuus edellä ja meillä on kattava ja monisivuinen turvallisuussuunnitelma, jota kehitämme jatkuvasti. Pelastuslaitos on tämän ansiosta ollut suopea meitä kohtaan ja olemme aina saaneet siltä luvat toimia, koska olemme tehneet kaiken niin hyvin jo etukäteen.”

Tuliesitykset ovat fyysisesti melko rankkoja, ja Tommi Henttinen toteaakin, että niiden aikana on pidettävä useampi hengähdys- ja juomatauko.

”Todennäköisesti tätä ei jaksa tehdä kovin vanhaksi – tosin tiimissämme on eräs jäsen, joka on iältään jo lähempänä kuuttakymmentä!”

Näyttävä tuliesitys tuo lisätuloja

Ryhmä käyttää tuliesityksissään rekvisiittana hyvin monipuolisia esineitä, jotka vaihtelevat esityksestä riippuen. Lisäksi esityksissä on aina mukana tarinallisuutta:

”Esitykset eivät ole pelkkää show’ta, vaan niiden läpi kulkee aina jokin punainen lanka, jota erilaiset koreografiamme tukevat. Tavallisesti esitykset kestävät kymmenestä viiteentoista minuuttiin. Pidämme toisinaan myös tuliteatterinäytöksiä, jotka kestävät pidempään – yleensä lähemmäs tunnin.”

Tiimilaskutus toimii

Henttinen tekee tuliesityksiä yksin ja ryhmän kanssa. Laskuttamiseen hän on käyttänyt UKKO.fitä palvelun alkuajoista asti; Henttinen muistelee löytäneensä UKKO.fin pian palvelun avautumisen jälkeen vuonna 2013 ja opastaneensa muutkin ryhmän jäsenet sen pariin.

”Ennen tätä käytimme esitysten laskuttamiseen useita eri tahoja, ja se oli monesti hankalaa. Toiminta oli meillä kaikilla kuitenkin sen verran pientä, ettei yrityksen perustaminenkaan olisi ollut järkevää.”

UKKO.fin valttikorttina Henttinen nostaa esille tiimilaskutusominaisuuden. Tiimilaskutus on kevytyrittäjille kätevä ja näppärä tapa tulouttaa esimerkiksi esiiintymiset ja erilaiset projektit yhdellä laskulla, jonka perusteella kukin ryhmän jäsen saa oman osuutensa palkkana tilille.

”UKKO.fin löysin mainosten kautta ja päätin rekisteröityä sinne; olin utelias näkemään, minkä tyyppinen palvelu se olisi. Suosittelin sitä sitten muullekin porukallemme, ja totesimme vakuutusten sekä tiimilaskutuksen toimivan mukavan näppärästi. Siksi käytämme palvelua edelleen.”

Lue lisää: UKKO.fi sopii muusikoille – Keikkapalkkiot helposti tilille

Henttinen kertoo tuliesitysten pitämisen olevan kausiluontoinen työ, joka painottuu pimeiden iltojen vuoksi etenkin syksyyn. Tämänkin vuoksi niiden laskuttaminen kevytyrittäjänä on ollut hyvä ratkaisu.

”Suomessa on tuliesitysten tekemisessä se hankaluus, että kun sää ja olosuhteet ovat muuten hyvät, on liian valoisaa; siksi tilauksia tulee eniten syksyllä. Keikat löydämme paljolti verkkosivujemme ja somemarkkinoinnin kautta, minkä lisäksi puskaradio toimii hyvin. Yleisöstä tulee paljon kyselyitä jokaisen esityksen jälkeen.”

Kevytyrittäjyys vs toiminimi

Henttinen on ollut pian kymmenen vuotta tyytyväinen UKKO.fi-kevytyrittäjä, ja hän on jo suunnitellut yritystoimintansa laajentamista – hänen kohdallaan toimisi parhaiten toiminimi.  Sellaisen hän olikin jo perustamassa keväällä 2020, mutta suunnitelmat menivät yllättäen uusiksi koronan viedessä kaikki keikat.

UKKO.fin palveluihin kuuluu myös toiminimiyrittäjyys. UKKO Toiminimi -palvelusta löytyy jatkuvasti toimivan pienyrittäjän kirjanpito, laskutuspalvelu ja kuittivarasto, joka tekee yrittämisestä huoletonta.

”Vaikka suunnitelma on edelleen jäissä, aion kyllä edelleen perustaa toiminimen sopivan tilaisuuden tullen. Pysyn ainakin siihen saakka UKKO.fin käyttäjänä, ja moni porukastamme aikoo jäädä palvelun pariin pysyvästi. Koska tuliesitysten pitäminen on satunnaista ja meillä kaikilla on myös päivätyöt, on kevytyrittäjyys ollut tässä kätevää.”

Lue lisää: Kaipaatko lisätuloja? —30 konkreettista vinkkiä

”Porukkamme yhteisten verkkosivujen lisäksi minulla on omakin sivu, Tulishow.fi; se tulee pysymään samalla nimellä myös oman yritykseni verkkosivuna.”

”Yritän pyrkiä siihen, että kaikki toimintani – niin pää- kuin sivutyö, opinnot ja harrastukset – liittyisivät samoihin asioihin ja muodostaisivat ehjän kokonaisuuden. Mielestäni se on näin mukavaa ja säästää myös hyvin aikaa.”

Katso alla olevalta videolta Tommi Henttisen "Kindle (Interlude III)" -tulishow. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kevytyrittäjyys tuo vapautta

Vaikka Henttisellä on monta rautaa tulessa, ei hän ole kokenut arkeaan rasittavaksi. Kevytyrittäjä on paljolti oma pomonsa ja Tommi toteaakin, että on tärkeää muistaa pitää välillä vapaata.

”Omaa toimintaa täytyy yrittää laskeskella niin, että jaksaminen pysyy yllä. Yrittäjänä on onneksi myös vapaus tehdä juuri sitä mitä haluaa, vaikka omassa firmassa tietysti onkin pyörittämistä. Pitää tietysti myös muistaa sanoa ei, jos töitä alkaa kertyä liikaa.”

Tuliesitys on raskas laji

Tommi Henttinen opiskelee sähkövoimatekniikan insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa ja tekee osa-aikatyötä Hämeenlinnan Konecranesin sähköosastolla.

Henttinen kertookin harrastusten, yrittäjyyden ja insinöörikoulutuksen tarjoavan monia mahdollisuuksia:

”Kuten mainitsinkin, tuliesityksiä ei välttämättä pysty tekemään kovin vanhaksi. Siksi on hyvä, että elämässä on avoinna useampia työvaihtoehtoja!”

Lisätietoja Tommi Henttisen tuliesityksistä osoitteessa tulishow.fi.

Kuvat: Ilmakuvaus Ruohonen (Facebook, Instagram)

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Lue myös:

Yrittäjyys ystävän kanssa – uhka vai mahdollisuus?

Kevytyrittäjän Y-tunnus – Tarvitseeko kevytyrittäjä Y-tunnuksen?

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Milla-Maria Karvinen

  Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjän, Matias Halttusen, luontokuvat ovat pysäyttävän upeita

   Kuka olet? Olen Matias Halttunen, lukiosta keväällä 2019 valmistuva opiskelija. Olen luonto- ja muotokuvaukseen erikoistunut valokuvaaja. Tarjoan laadukkaita kuvia sekä kuvan käsittelyä. Teen työtä rakkaudesta lajiin sekä ammattitaidolla. Mitä teet? Tarjoan asiakkaille laadukkaita valokuvauspalveluja asiakkaan toiveet huomioon ottaen. Teen työtä rakkaudesta lajiin sekä ammattitaidolla. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Halusin laajentaa toimialaani mutta perustamatta kuitenkaan toiminimeä, ja UKKO.fi on tehnyt kevytyrittäjyydestä helppoa…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Meikkaaja Maria Kalliokoski: “Kannattaa seurata omia unelmia!”

   Helsinkiläinen Maria saa tehdä sitä, mistä tykkää niin päivätyönään kuin kevytyrittäjänäkin: päätoimisesti hän työskentelee kauneusketju Kicksillä, ja tekee tämän ohella meikkauskeikkoja sekä sosiaalisen median sisältöjä. ”On hienoa, että saan tehdä tällaista taiteellista työtä, mistä todella nautin. Se jos mikä on inspiroivaa!” Maria Kalliokoski opiskeli estenomiksi ja hän teki pieniä, usein palkattomia keikkoja jo tuona aikana. Niiden kautta hän sai loistavasti…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Katri huolehtii mielellään muiden lemmikeistä

   Olen Katri Saajanaho, eläintenhoitaja. Koulutukseltani olen pukuompelija ja myyjä. Mitä teet? Hoidan yksityishenkilöiden kissoja ja koiria kodissani. Teen myös kotikäyntejä, mutta niistä pidän taukoa koska maaliskuussa leikattiin kyynärpään murtuma. Kevytyrittäjyys on se miun juttu, kun ei tarvitse miettiä paperiasioita. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Tutustuin kevytyrittäjyyteen ukko.fi sivulla ja näin sivun, missä oli juttua eläintenhoidosta. Kevytyrittäjyys on se miun juttu, kun ei…

   Lue lisää