Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Millainen uutiskirjemarkkinointi kasvattaa kevytyrittäjän liiketoimintaa?

uutiskirje-kevytyrittäjä

Onko sähköpostilaatikkoosi kilahtanut tänään uutiskirje? Osaatko sanoa, kuinka monta markkinointisähköpostia saat päivässä yrityksiltä, joiden palveluita olet käyttänyt tai joille muuten olet antanut yhteystietosi?

Markkinointiviestien ja uutiskirjeiden on pakko toimia, koska miltei jokainen yritys niitä lähettää, on ensimmäinen ajatus tästä sähköisen markkinoinnin muodosta. Mutta miten markkinointiaan aloittava yrittäjä pääsee alkuun uutiskirjeiden kanssa? Kuinka jalostaa sähköpostiviesteistä kannattavaa liiketoimintaa?

Uutiskirjeet jakavat sekä vastaanottajien että markkinoijien mielipiteitä. Nykyaikaiseen, moderniin, asuun puettu uutiskirje on kuitenkin kiistatta suurelle osalle yrityksistä edelleen merkittävä myynti- ja markkinointikanava. Uutiskirjeitä lähetetään useimmin jo olemassa oleville asiakkaille, mutta toki myös potentiaalisille uusille asiakkaille. Hyvä uutiskirje erottuu massasta ja se sisältää lukijalle ajankohtaista ja kiinnostavaa luettavaa.

Millainen sitten on hyvä uutiskirje ja miten kevytyrittäjä voi hyödyntää uutiskirjettä omassa liiketoiminnassaan?

Uutiskirjeen aloittaminen on paljon helpompaa kuin moni kuvittelisi; voit nimittäin aivan hyvin aloittaa, vaikka digitaalinen markkinointisi olisi vasta alkuvaiheessa. Kun tarjoat lukijoillesi säännöllisesti hyödyllistä tietoa, luot samalla uskottavuutta oman alasi asiantuntijana. Uutiskirje on myös markkinoinnin keinovalikoiman edullisimmasta päästä ja tämän lisäksi sen tulokset ovat helposti mitattavissa ja seurattavissa. Kokosimme sinulle parhaat vinkit uutiskirjemarkkinoinnin aloittamiseen.

Ota neuvot omaksesi alta!

Aseta tavoite ja valitse kohderyhmä

Kun aloitat säännöllisen uutiskirjeen lähettämisen, mieti ensin, kenelle ja miksi uutiskirjettä lähetät. Haluatko lisätä sen avulla myyntiäsi vai sitouttaa nykyisiä asiakkaitasi? Jos aikaa ja innostusta riittää, voit toki valita useammankin kohderyhmän tai jakaa asiakkaasi ryhmiin esimerkiksi toimialan mukaan ja lähettää näin useita erilaisia uutiskirjeitä.

Tavoitteen kirkastaminen auttaa sinua kohdistamaan uutiskirjeesi heti alusta oikein ja samalla se helpottaa uutiskirjeen sisällön miettimistä. Tavoitteen asettaminen on myös tärkeää, jotta voit seurata uutiskirjeesi menestymistä mittaamalla tavoitteeseen pääsemistäsi.

Aikatauluta uutiskirje

Kuinka usein haluat tai pystyt lähettämään uutiskirjeen valitsemallesi kohderyhmälle? Tästä ajatuksesta on hyvä lähteä liikkeelle, kun mietit uutiskirjeesi julkaisukalenteria ja -rytmiä. Mitään yhtä ainoaa totuutta uutiskirjeen julkaisuaikataulusta ei ole, vaan jokaisen markkinoijan on hyvä miettiä sopiva aikataulu asiakaskunnan tarpeet huomioiden.

Jos lähetät uutiskirjeen liian harvoin, se menettää helposti uutisarvonsa ja painuu unohduksiin. Liian usein lähetettynä se taas saattaa alkaa ärsyttää vastaanottajaa ja näin uutiskirjeestäsi tulee spämmiviesti, joka poistetaan avaamatta. Tärkeintä uutiskirjeviestinnässäsi on säännöllisyys – säännöllisyys voi kuitenkin tarkoittaa mitä vain usean kerran viikossa lähetettävän viestin ja kerran kvartaalissa lähtevän kirjeen välillä.

Karvainen miest tekee sähköpostimarkkinointia

Kokoa sisältö kohderyhmääsi ajatellen

Suunnittele uutiskirjeidesi sisältö tai ainakin viestien teemat ja aiheet hyvissä ajoin etukäteen. Ota huomioon sisältöä luodessasi kaksi asiaa eli mitä haluat kertoa ja mitä vastaanottaja haluaa lukea. Koita saada viestiisi yhdistettyä luontevasti nämä molemmat näkökulmat.

Kokeile myös viestien personointia, jos sähköpostityökalusi antaa myöden, sillä se lisää viestisi tehokkuutta. Tavallisin tapa on personoida viesti vastaanottajan etunimen mukaan. Voit kuitenkin melko helposti kohdistaa kirjeesi myös esimerkiksi asuinpaikan tai ostokäyttäytymisen mukaan.

Sisällön lisäksi toimivaa pitää olla myös uutiskirjeen ulkoasu. Selkeä ulkoasu auttaa lukijaa sisäistämään viestisi ja löytämään sen keskeisen sisällön. Varmista, että kirjeesi toimii halutulla tavalla erilaisilla sähköpostiohjelmilla, jotta huolella miettimäsi ja kokoamasi uutiskirje tekee toivotun vaikutuksen.

Pidä uutiskirjeesi koko riittävän pienenä, jotta viestin lukeminen pysyy helppona. Kokoon voit vaikuttaa erityisesti huolehtimalla siitä, että käyttämäsi kuvat ovat optimaalisessa koossa eivätkä ainakaan liian suuria. Kuvien lisäksi testaa myös linkkien ja fonttien toimivuus ennen lähettämistä!

Kokeile uutiskirjeessäsi erilaisia otsikoita ja otsikkotyyppejä. Vastaanottaja päättää otsikon ja lyhyen ennakkonäkymän perusteella, että avaako hän viestisi vai ei. Panosta siis houkutteleviin otsikoihin ja testaa niistä erilaisia variaatioita.

Mittaa saamiasi tuloksia ja hyövynnä niitä

Tuloksien mittaaminen ja niiden hyödyntäminen on tärkeää, jotta voit kehittää uutiskirjemarkkinointiasi. Uutiskirjeen toimivuutta on helppo seurata tutkimalla avaus- ja klikkausprosentteja sekä sitä, millainen sisältö viestin vastaanottajia on kiinnostanut. Seuraava uutiskirjettä suunnitellessasi tuo mukaan enemmän suosittuja elementtejä ja vähennä niitä, jotka eivät toimineet.

Muista myös uutiskirjemarkkinointia koskevat lait ja säädökset! Kuluttaja-asiakkaita et voi lähestyä viestillä, ellet ole siihen saanut erillistä lupaa. Olet kuitenkin viestiä lähettäessäsi jo hyvässä asemassa, sillä jo sinun uutiskirjettäsi tilatessa henkilö on osoittanut kiinnostusta yritystäsi tai liiketoimintaasi kohtaan. Viestien sisältö kuitenkin on se, joka määrittää, muodostuuko välillenne lähempi side.

Oletko itse jo kokeillut uutiskirjeen lähettämistäsi markkinointikeinona? Onko sinulla mielessä vinkki, joka puuttuu listalta? Jaa kokemuksesi ja neuvosi alla olevassa kommenttikentässä!

Kirjoittaja Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Markkinointi:

 • Markkinointi Somen parhaat yrittäjäyhteisöt - mikä porukka sopii juuri sinulle?

  Listasimme somekanavien yrittäjäyhteisöistä parhaimmat, joihin kannattaa liittyä vuonna 2021. Näitä ryhmiä seuraamalla pysyt perillä yrittäjyyden uusimmista tuulista ja avaat itsellesi hyviä verkostoitumisväyliä. Somen parhaat yrittäjäyhteisöt voivat tarjota etenkin uudelle yrittäjälle arvokasta tietoa ja neuvoja. Aivan erityisesti yrittäjäyhteisöistä hyötyy itsenäinen yrittäjä – vaikka yritykseesi kuuluisit vain sinä, yksin puurtaminen ei ole välttämätöntä! Someyhteisöjen avulla uusi pienyrittäjä voi rakentaa itselleen omannäköisensä työyhteisön,…

  Lue lisää
 • Markkinointi Mitä markkinoinnissa tarkoitetaan hyvällä tavalla?

  Kevytyrittäjäkin tarvitsee markkinointia erottuakseen. Olemme jakaneet vinkkejä oman osaamisen markkinoinnista lukuisissa blogipostauksissa sekä laatimassamme Kevytyrittäjän markkinointikirjassa. Tässä tekstissä ei ole tarkoitus jakaa vinkkejä potentiaalisten asiakkaiden tavoittamiseksi vaan välittää tietoa siitä, millaista on hyvän tavan mukainen markkinointi. Markkinointia koskevat säädökset unohtuvat helposti luotaessa sisältöä sosiaaliseen mediaan, vaikka markkinoinnin perussäännöt koskevat myös somessa tehtävää mainontaa. Markkinointijuridiikan perusteet tuntemalla voi helposti välttää ylilyönnit ja niistä…

  Lue lisää
 • Markkinointi Oman työn hinnoittelu – 7 vinkkiä joilla tienaat enemmän

  Oman työn hinnoittelu ja sen arvon määritteleminen askarruttaa montaa aloittelevaa freelanceria, toiminimellä toimivaa yrittäjää ja kevytyrittäjää. Tässä artikkelissa kerromme seitsemän tehokasta vinkkiä oman työn hinnoitteluun, jotka voit ottaa käyttöön jo vaikka tänään! 1. Työn hinnan laskeminen Jos olet aiemmin tehnyt palkkatöitä, olet varmasti tottunut siihen, että palkka ilmoitetaan bruttopalkkana. Tällöin työnantajasi maksaa sinulle tulevan bruttopalkan lisäksi myös työnantajamaksuja. Freelancerina on…

  Lue lisää