Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Vieraskynä: Työterveyshuolto ja hyvinvointisuunnittelu helpottavat yksinyrittäjän arkea!

pinkkitakkinen-nainen-venyttelee-lumisessa-metsassa

Yksinyrittäjän on tärkeä huolehtia hyvinvoinnistaan, mutta terveysasiat pääsevät helposti unohtumaan häneltä – niitä kun ei ole kukaan muu hänen puolestaan järjestämässä, eikä tarvittaessa komentamassa häntä sairauslomalle. Työterveyshuollon olisi hyvä olla itsenäisilläkin yrittäjillä kunnossa; se mahdollistaa sekä akuutin sairaanhoidon että työkykyä uhkaavien riskien ennaltaehkäisyn.

Oletko pohtinut, kuinka voisit järjestää sen itsellesi? Tässä kirjoituksessa yhteistyötahomme Puhdin Susanna Nuoramo kertoo vinkkejä paitsi työterveyshuollon järjestämiseen, myös oman hyvinvointisuunnitelman laatimiseen! Tutustu Puhdin itsenäisille yrittäjille tarjoamille palveluihin klikkaamalla etuihisi.

Moni yksinyrittäjä pelkää sairastumista ja kokee, ettei hänellä yksinkertaisesti ole aikaa jäädä vuoteen pohjalle huilaamaan; siksi sairauslomaa tuleekin kartettua viimeiseen asti. Suomen Yrittäjien vuonna 2019 teettämästä kyselystä ilmeni, että jopa 75 prosenttia yksinyrittäjistä työskenteli tuona vuonna myös kipeänä ollessaan.

Yrittäjän sairauslomasta ja korvauksista voit lukea lisää tästä kirjoituksestamme!

Sairauksia voi kuitenkin ehkäistä pitkälle hyvien elämäntapojen – kuten oikeanlaisen ravinnon ja sopivan työrytmin – avulla. Alla on listattuna muutamia keinoja hyvinvoinnin ylläpitämiseen työpäivien aikana!

Vinkkejä hyvinvointiin päivittäisessä työskentelyssä

Nauti kunnon aamiainen. Suosi kaikilla ruokatauoillasi ravintoaineita, jotka antavat pitkäkestoista energiaa. Estä nopeita verensokerin heittelyjä välttäen sokeripitoisia ruokia ja juomia sekä nopeita hiilihydraatteja.

Kiinnitä huomiota päivittäiseen työrytmiisi siten, että työskentely on erillään vapaa-ajasta ja lopeta työt hyvissä ajoin ennen iltaa.

Tee heti töitä aloitellessa lista päiväsi tehtävistä ja hoida ne tärkeysjärjestyksessä.

Työskentele 2-3 tuntia ja pidä sitten pieni tauko. Käy tauolla vaikkapa happihyppelyllä ulkona tai venyttele sisätiloissa, kuuntele musiikkia, syö välipala tai kevyt lounas. Tauon jälkeen jatka töitä pari tuntia, jonka jälkeen pidä pieni tauko ennen työpäivän viimeistä rutistusta. Tauolla voi hoitaa omia asioita, soittaa kollegalle, kysellä ystävän kuulumisia tai vaikkapa suunnitella työpäivän jälkeisiä aktiviteetteja.

Kiinnitä huomiota nestetasapainon ylläpitämiseen. Aikuisen ihmisen tulisi saada noin 2–3 litraa nestettä päivässä; tästä suunnilleen puolet pitäisi saada juotuna ja puolet muun ravinnon mukana. Muistathan, että hikiliikunta ja saunominen lisäävät nesteensaannin tarvetta!

Mansikoita ja mustikoita sydämenmuotoisessa kulhossa

Jatka töitä vielä viimeiset työpäivän tunnit, kunnes vapaa-aika koittaa. Syö työpäivän päätteeksi välipala ja lähde ulos pienelle kävelylle, josta saat lisävirtaa illan askareisiin!

Vaali sosiaalisia suhteitasi: pidä yhteyttä ystäviisi ja kontakteihisi, ja keskustele muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki on koettu monesti hyväksi keinoksi ratkaistessa elämän haasteita. Lue lisää

Jos mielessäsi vallitsee kaaos, pysäytä itsesi, hengittele syvään, kuuntele rauhoittavaa musiikkia, venyttele tai tee jotain muuta hermostoa rauhoittavaa. Voit lukea täältä tarkemmin vinkkejämme stressinhallintaan.

Vaali untasi. Ota huomioon, että huonon palautumisen taustalla on monesti liian vähäinen yöuni. Laadukas uni huoltaa aivoja paremmin kuin mikään muu yksittäinen tekijä.

Testaa tarvittaessa, onko vireytesi esteenä jokin fysiologinen syy. Puhti on koonnut monia testipaketteja hyvinvointisi mittaamiseen. Esimerkiksi Puhti-terveystarkastus toimii hyvin perusterveyden kartoittamiseen. Lue tästä lisää alempana!

Vinkkejä yrittäjälle hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseksi

Arvioi, mikä palvelutarjonta palvelisi sinua parhaiten systemaattisessa terveydentilan arvioinnissa sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Mieti, millaista työsi on. Koetko sen jollain tavalla raskaaksi? Kuormittaako se sinua psyykkisesti, fyysisesti vai sekä että? Pohdi myös työolojasi: sisältääkö työsi riskejä, kuten työskentely epäedullisessa lämpötilassa tai valossa, melu- tai kemikaalialtistus, vaaratilanteet esimerkiksi asiakkaiden tai ympäristön aiheuttamana?

Sinitakkinen mies sitoo lenkkareiden nauhoja

Kartoita myös tämänhetkisiä voimavarojasi. Tarvitsetko mahdollisesti ulkopuolista keskusteluapua tai muita tukitoimia voimavarojen ja hyvinvointisi tukemiseksi? Voit lisäksi tarkistaa tämänhetkisen terveydentilasi esimerkiksi Puhdin testien avulla.

Laadi vuosisuunnitelma tai mieluiten pidempiaikaisempi suunnitelma hyvinvointisi tueksi sen mukaan, mitä kuormituksen aiheita edellisissä kohdissa nousi esiin. Tarvittaessa voi pyytää apua suunnitelman laatimiseen työterveyspalveluja tarjoavilta yrityksiltä.

Yksinyrittäjän työterveyshuolto – miksi ja miten?

Suomessa työnantaja on velvollinen järjestämään työntekijälle ennaltaehkäiseviä työterveyspalveluja, mutta velvollisuus ei ylety yksinyrittäjän henkilökohtaiseen terveydenhoitoon. Moni yksityisyrittäjä ei otakaan itselleen erillistä työterveyspalvelua.

Usein syyksi ilmoitetaan muun muassa kokemus liian kovista hinnoista terveyspalveluissa, vahva luotto oman terveyden säilymiseen tai osa valitsee vakuutusyhtiön sairaskuluvakuutuksen äkillisiä sairauskuluja korvaamaan. Työterveyshuollon järjestämistä on kuitenkin hyvä pohtia itselle, vaikka olisikin yksinyrittäjä.

Oman terveyden tukeminen ennaltaehkäisevillä toimilla on tärkeässä asemassa jokapäiväisen jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Äkillisen sairauden yllättäessä on hyvä tietää, mistä ja miten hakea apua tilanteeseen.

Netissä voi kätevästi pyytää tarjouspyyntöjä oman terveyden tueksi eri terveyspalveluja tarjoavilta yrityksiltä. Voit myös kilpailuttaa netin kautta vakuutusyhtiöt tarjoamaan sinulle parasta mahdollista tukea hädän hetkellä.

Puhti toimii yrittäjän tukena – Puhdin työkalut yrittäjän terveyden tueksi!

Nykypäivänä on helppo tilata itselleen omaehtoisia terveystarkastuksia ja yhtenä vaihtoehtona tällaista tarjoaa Puhti. Puhti.fi-palvelu tarjoaa valmiiksi koottuja laboratoriokokeisiin perustuvia terveystarkastuspaketteja ilman lääkärin lähetettä. Palvelusta ei saa Kela-korvausta, mutta testipakettien hinnat ovat tästä huolimatta huokeat.

Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

Terveyden osa-alueet

Vuonna 2020 yli 30 000 asiakasta mittasi omaa hyvinvointiaan Puhdin avullaja suomalaiset ovatkin ottaneet Puhdin vakituiseen käyttöön yhdeksi työkaluksi oman terveydentilan arvioimiseksi. Puhdin palvelussa tilaus testeistä tehdään netissä ja asiakkaalta vaaditaan vain käynti laboratoriossa.

Tulokset valmistuvat nopeasti ja niiden tulkinta on tehty erittäin helpoksi. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata suoraan raportilta erikseen, jos omat tulokset mietityttävät tai on tarve lääkärin konsultaatiolle.

Älä siis jää yksin terveysasioitasi pohtiessa – tutustu Puhdin palveluihin ja pyydä heidät tueksi!

Kirjoittaja: Susanna Nuoramo

Susanna on sairaanhoitaja ja kokenut terveysalan ammattilainen. Hän vastaa Puhdilla palvelun sujuvuudesta ja yhteistyöstä kumppaneiden kanssa. Susannan intohimoina työssä ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi, psyykkisen ja työhyvinvoinnin edistäminen, sekä uni ja palautuminen.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Mitä vaaditaan tehokkaaseen palaveriin? Fasilitaattori Henna Karjalainen jakoi oppinsa hyvään kokoukseen

  Palaverit saattavat viedä työpäivästämme aikaa leijonan osan. Monesti palaverit, kokoukset ja tapaamiset ovat elintärkeitä yhteistyön ja kaupan tekemisen vuoksi, mutta valitettavasti niihin käytetty aika on pois tuottavasta työstä. Mikään ei kuitenkaan ole parempi tapa viedä asioita eteenpäin kuin yhdessä puhuminen ja asioista sopiminen. Ratkaisut ongelmiin löytyvät helposti istuttaessa saman pöydän ääreen; tosin nykyisin elämme vahvasti etäpalavereiden ja videoyhteyksien aikaa! Palaverissa…

  Lue lisää
 • Työelämä Vieraskynä: Y-Säätiö yhdistää Uuras-kohteissaan työn ja asumisen

  Viime vuonna Y-Säätiö lähti yhteistyössä Ajatushautomo Demos Helsingin kanssa kehittämään kohtuuhintaisen vuokra-asumisen konseptia. Aihetta työstettiin useissa työpajoissa yhdessä asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa. Kolmen kärjeksi jatkokehittämiseen nousi hyvän vuokra-asumisen malli, energiatehokkuus sekä asumisen ja työn yhdistäminen. Tämän vuoden alussa uutta boostia kehittämiseen toi Y-Säätiön VVO:lta ostamat korkotuetut vuokra-asunnot. Kauppa kaksinkertaisti asuntokannan 16 300 asuntoon. Huhtikuussa asunnoille lanseerattiin uusi nimi: M2-Kodit. Uuras…

  Lue lisää
 • Työelämä Kuinka kohdata haastava asiakas ammattimaisesti?

  Monelle yrittäjälle tulee joskus vastaan vaativa tai epäystävällinen asiakas. Asiakas voi yrittää ottaa yhteyttä sopimattomaan aikaan, kiukustua syystä tai toisesta tai vaatia sellaista, mitä et ole valmis tarjoamaan. Miten hankala asiakas olisi paras kohdata? Yrittäjän etu on pitää kohtaaminen asiallisena ja ammattimaisena, ja tässä artikkelissa neuvomme, miten se onnistuu. Kaikessa liiketoiminnassa on kyse myynnistä. Ja myynti onnistuu parhaiten, kun keskiössä…

  Lue lisää