Lomautettuna töihin – näin se toimii!

Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

lomautettuna-toihin

Lomautetuksi joutuminen on aina ikävä ja stressaava tilanne. Tiesitkö, että sinun on kuitenkin halutessasi mahdollista mennä lomautettuna töihin – joko samalle työnantajalle tai jonnekin muualle? Kerromme siitä tarkemmin tässä artikkelissa!

Lomautus tarkoittaa sitä, että työnteko ja palkanmaksu väliaikaisesti loppuvat, kun työnantajalla ei ole tarjota työntekijälle enää töitä. Lomautuksella täytyy aina olla työsopimuslain mukainen peruste, eli työn määrä vähenee selkeästi merkittävästi joko väliaikaisesti tai pysyvästi, ja yli 20 hengen yrityksissä sen toteuttamiseksi tulee pitää yhteistoimintaneuvottelu.

Koronapandemia aiheutti oikean lomautusaallon viime keväänä ja joillakin aloilla lomautukset jatkuvat edelleen.

Lomautus voidaan tehdä määräajaksi, toistaiseksi tai osittain työaikaa lyhentämällä. Työntekijä voi tällöin tehdä lyhyempiä työpäiviä tai -viikkoja, ja toimia myös osa-aikaisesti.

Lomauttaminen koskee ensisijaisesti vakituisessa työsuhteessa olevia, mutta myös määräaikaisessa työsuhteessa olevan voi lomauttaa, jos hän sijaistaa vakituista työntekijää, jonka lomauttamiselle työnantajalla on peruste. Koronapandemian vuoksi huhtikuusta joulukuuhun 2020 oli mahdollista lomauttaa myös määräaikaisia työntekijöitä ilman edellä kuvattua perustetta, mutta tämä väliaikainen säännös poistui vuoden 2021 alusta. Työntekijä ja työnantaja voivat toisaalta aina myös sopia yhdessä lomautuksesta, jolloin myös määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa.

Työnantajan tulee ilmoittaa lomautuksesta 14 päivän varoajalla. Myös tähän lain määrittämään varoaikaan tehtiin poikkeus koronan vuoksi, ja joulukuun loppuun 2020 varoaikaa lyhennettiin viiteen päivään. Nyt on tämänkin osalta jo palattu normaaliin kahden viikon varoaikaan.

Lomautettuna töihin. Mies tietokoneen ääressä.

Jos joudut lomautetuksi, toimi näin

Ilmoittaudu Työ- ja elinkeinotoimistoon työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Olet lomautuksesi aikana oikeutettu työttömyysetuuteen, kunhan täytät tietyt ehdot; työnhakusi on muun muassa oltava voimassa ja sinun on jatkuvasti haettava kokoaikatyötä.

 1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimiston Oma asiointiin kirjautumalla
 2. Täytä ilmoittautumislomakkeeseen lomautuksen kesto – joko alku- ja loppupäivät tai alkupäivä ja tieto toistaiseksi lomautuksesta – ja se, oletko kokonaan vai osa-aikaisesti lomautettuna
 3. Hae työttömyysetuutta omasta työttömyyskassastasi tai Kelalta. TE-toimisto antaa kassalle tai Kelalle lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen.
 4. Ilmoita TE-toimiston verkkopalvelussa heti, jos lomautuksesi päättyy, sitä jatketaan tai jäät työttömäksi.

Yrittäjät eivät voi lomauttaa itseään työmäärän vähentymisen vuoksi. Lue tästä tarkemmin yrittäjän työttömyysturvasta.

Lomautettuna töihin kutsuminen

Lomautuksen aikana työnantaja voi kutsua työntekijän töihin, riippumatta siitä onko lomautus voimassa toistaiseksi, määränajan ja koko- vai osa-aikaisesti. Jos lomautus päättyy kokonaan, tulee työnantajan ilmoittaa siitä työntekijälle viikkoa ennen töiden alkamista. Määräaikainen lomautus taas loppuu ilmoitettuna päivänä, jos sitä ei erikseen jatketa.

Lomautus voi päättyä tilapäisesti, eli työnantaja voi tarjota työntekijälle tilapäistä työtä lomautuksen aikana. Tällöin työnantaja ja työntekijä sopivat lomautuksen tilapäisestä keskeytyksestä.

Tilapäinen työ vaikuttaa lomautetun työttömyysturvaan eli siitä pitää muistaa ilmoittaa työttömyyskassaan tai Kelaan – kumpi sitten etuutta lomautetulle maksaakaan.

Jos teet lomautusaikana kokonaisia työpäiviä, ilmoita niistä työttömyyskassaasi tai Kelalle, sillä saat näiltä päiviltä työttömyysetuuden sijaan palkkaa. Lomautuspäiviltä saat täyden päivärahan. Jos taas työnantaja kutsuu sinut osapäiväiseen työhön, muuttuu lomautuksesi osa-aikaiseksi ja työttömyysetuutesi sovitellaan tekemiesi työtuntien mukaan.

Lomautettuna töissä toisella työnantajalla tai yrittäjänä

Työntekijällä on oikeus hankkia elantonsa lomautuksen aikana, joten hän voi mennä töihin myös toiselle työnantajalle. Tässä on tosin muutamia ehtoja.

Työsuhteesi on lomautettuna edelleen voimassa, vaikka työvelvoite ja palkanmaksu ovatkin keskeytettyinä.

Tämä tarkoittaa, että kilpailukieltokin pätee yhä. Et siis saa perustaa kilpailevaa yritystä tai ottaa vastaan töitä, joista voisi olla vahinkoa työnantajallesi. Sinun on myös noudatettava salassapitovelvollisuutta: työnantajan ammatti- tai liikesalaisuuksia ei tule kertoa eteenpäin.

Tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Mikäli epäselvyyksiä ilmenee, tulisi ne selvittää työnantajan tai oman liiton kanssa.

Kuinka työskentely lomautettuna vaikuttaa etuuksiin?

Kuten mainittu, lomautuspäiviltä saa täyden työttömyysetuuden, kunhan täyttää tietyt ehdot eikä muita tuloja ole. Lomautuksen aikana voi kuitenkin tehdä töitä lyhennettynä, osa-aikaisesti tai keikkamuotoisesti ja saada soviteltua työttömyysetuutta.

Sovitellun etuuden saaminen edellyttää, että töiden työaika on enintään 80% kokoaikatyön ajasta. Myös tilapäistä kokoaikatyötä voi tehdä, mutta työsuhteen on kestettävä enintään kaksi viikkoa. Jos nämä rajat ylittyvät, ei etuutta enää makseta – mutta silloin oletkin ehkä jo työllistänyt itseäsi sen verran, että toimeentulosi on turvattu ilmankin etuutta.

Lomautusten kohdalla työaika lasketaan kalenteriviikoittain, eli maanantaista sunnuntaihin. Etuuden osalta jokainen viikko myös tarkastellaan erikseen; jos työaika siis yhdellä viikolla ylittyy, se ei vaikuta muiden viikkojen etuuden maksuun.

Toiminta sivutoimisena yrittäjänä, freelancerina tai kevytyrittäjänä ei myöskään poista oikeutta työttömyysetuuteen! Jos haluat työllistää itsesi itsenäisesti lomautuksen aikana, sekä kevytyrittäjyyden aloittaminen että toiminimen perustaminen ovat hyviä vaihtoehtoja.

Lomautettuna töihin. Nainen tekee töitä kotisohvalla.

Myös itsenäinen yrittäjyys onnistuu lomautettuna

Kevytyrittäjät tulkitaan työttömyysturva-asioissa yrittäjiksi. He ovat oikeutettuja työttömyysturvaan, kunhan heidän toimintansa tulkitaan sivutoimiseksi, ja tulot huomioidaan työttömyysturvan määrässä.

Yrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden sivutoimisuuden arvioi TE-toimisto. Arviointi tehdään pääasiassa sen perusteella, onko toimintaa tarkoitus laajentaa, ja paljonko aikaa työn suorittamiseen kuluu. Jos kevytyrittäjyystoimintaan tai sivutoimiseen toiminimiyrittäjyyteen käytetty aika ei estä kokopäivätyön vastaanottamista, on toiminta tavallisesti sivutoimista.

Kevytyrittäjyys on monessa elämäntilanteessa hyvä ja joustava vaihtoehto lisätulojen kerryttämiseen. Moni UKKO.fi:n käyttäjä ylläpitääkin toimintaansa sivutoimisesti päätoimisen työn, eläkkeen, opiskelun ja työhaun ohessa. Lomautuksen lisäksi kevytyrittäminen on mahdollista myös vanhempainvapaan tai sairasloman aikana.

Jos siis haluat pysyä toimeliaana lomautuksesi aikana ja kokeilla vaikkapa jotain mielessäsi pitkään hautunutta liikeideaa, kevytyrittäjänä se onnistuu loistavasti! Muista vain olla tarkkana sivutoimisuuteen liittyvissä asioissa ja varmistaa tarvittavat seikat omalta TE-toimistoltasi.

Työskentelystä lomautuksen aikana niin palkkatöissä kuin yrittäjänäkin tulee aina muistaa ilmoittaa etuuden maksajalle: joko työttömyyskassallesi tai Kelalle. He sovittelevat tarvittaessa työttömyysetuutesi täydentämään sivutoimista yrittäjyyttä tai palkkatyötä. (Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta.)

Haluatko tietää lisää kevytyrittäjyydestä?

Kevytyrittäjyysoppaamme kertoo kaiken tarvittavan yksissä kansissa.
Lataa opas Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muistilista: varmista seuraavat asiat, kun harkitset itsesi työllistämistä itsenäisenä yrittäjänä tai toisen työnantajan palveluksessa lomautuksen aikana:

 • Salassapito. Älä kerro työnantajasi liikesalaisuuksia eteenpäin.
 • Kilpailukielto. Älä aloita yrittäjänä tai kevytyrittäjänä työnantajasi elinkeinon kanssa kilpailevaa liiketoimintaa.
 • Työttömyysetuutesi. Tarkista TE-toimistosta, miten yrittäjyys vaikuttaa etuuteesi – sitä voidaan maksaa sinulle soviteltuna, jos työllistymisesi on sivutoimista, tai sen maksu voi lakata, jos työllistät itsesi kokoaikaisesti.

Lue myös:

Yhä useampi työskentelee eläkkeellä

8 kysymystä, joita työhaastattelussa ei saa kysyä

Äitiyslomalla työskentely

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Ronja Norja

Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Sosiaalinen media työnhaussa

  Suomen työllisyystilanteesta lukeminen ei ole mukavaa puuhaa. Päivittäin tulee joka kulmasta tietoja uusista yt-neuvotteluista ja irtisanomisista. Samalla lehdistä voi lukea vastavalmistuvien työllistymisongelmista. Ensimmäiset oman alan työpaikat ovat kiven alla. Nuorisotakuun toimivuudestakin voidaan olla montaa eri mieltä. Mikäli uuden työpaikan haku on mielessä tai haussa, kannattaa muistaa myös sosiaalinen media. Sosiaalisesta mediastahan kaikki puhuvat nykyään. On Twitteriä, Facebookia, LinkedIniä, blogeja ja…

  Lue lisää
 • Työelämä Välivuosi kevytyrittäjänä

  Tiedossa välivuosi? Hyödynnä se kevytyrittäjänä! Opiskelupaikkoja on vaikea saada ja toisaalta ei välttämättä ole heti varmaa mitä oikeastaan edes haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Tämän vuoksi monilla saattaa olla edessä välivuosi. Välivuotta ei kannata säikähtää, vaan se kannattaa hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Entä jos tarjoaisit apuasi kiinnostavalle yritykselle välivuoden ajaksi? Kun toimit laskuttamalla, ei toimeksiantajasi tarvitse miettiä palkkanmaksuun liittyvää byrokratiaa tai puljata…

  Lue lisää
 • Työelämä Työmokat – miten selvitä niistä menettämättä kasvojaan?

  Oletko joskus lipsauttanut pomon kuullen jotain, mitä ei olisi pitänyt? Oletko myöhästynyt tärkeästä asiakastapaamisesta tai tehnyt virheen, jonka paikkaaminen on maksanut työnantajallesi rahaa? Älä huoli! Kaikki me teemme virheitä niin töissä kuin elämässä yleensäkin. Tärkeintä virheiden tekemisessä on kuitenkin se, miten niistä toipuu ja mitä niistä oppii. Kaikista parhaimmat asiat syntyvät yleensä yrityksen ja erehdyksen kautta. Tämä ajattelutapa on noussut…

  Lue lisää