Bloggaaja Emiilia tekee hoitovapaansa ohessa sitä mitä rakastaa!

Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

viikon-kevytyrittaja-emiilia-leppanen

Hei! Olen Emiilia Leppänen, bloggaaja ja 1- ja 3-vuotiaiden lasten kotiäiti.

Mitä teet?

Teen yrityksille mainoksia Instagramiin ja blogiin. Näihin yrityksiin kuuluvat muun muassa Visit Vantaa, Rush Trampoliinipuisto, parturi-kampaamoketju Cutters, KUUMA-seutu, Pienelle.fi-nettikirppis ja Sukkamestarit.

Olen blogannut neljän vuoden ajan, mutta blogin kaupallistamisen aloitin vasta viime vuoden lopulla ja vasta tänä vuonna olen alkanut saada mainoksista rahapalkkioita. Aluksi oli vain tuoteyhteistöitä.

Blogini aihepiiri on lapsiperhearki. Tarkoitus on olla vertaistukena muille, jotka käyvät samoja äitiyteen ja ylipäätään lapsiperhe-elämään liittyviä asioita ja ongelmia läpi.

Tämän syksyn kaupallisten yhteistöiden teemana on ollut luontoa säästävät arjen valinnat. Olen yrittänyt löytää yhteistöihin yrityksiä, jotka ovat tehneet jotain merkittävää luonnon säästämiseksi tai joilla on joitain tuotteita myynnissä, jotka ostaminen voisi säästää luontoa.

Sen kokonaisuuden eteen, johon blogi ja some kuuluvat, on pakko tehdä töitä kuutena päivänä viikossa. Sunnuntait pidän pääasiassa vapaana. Eli sitä kanavaa, johon voi laittaa mainoksia, pidän yllä käytännössä koko ajan, mutta sitä osaa, mistä varsinaisesti saan rahaa – eli mainosten postaaminen Instagramiin tai blogiin – teen 1-3 kertaa viikossa.

Seuraajista ei ole välttämättä kiva seurata kanavaa, jossa on koko ajan pelkkiä mainoksia; kanavalla on oltava muutakin sisältöä. Mainosten valmisteleminen vie toki myös paljon aikaa – voisikin sanoa, että käytännössä teen varmasti sen kuutena päivänä viikossa jotain myös itse mainoksen eteen. Paljon menee aikaa myös yhteydenpitoon niiden firmojen kanssa, joille teen mainoksia.

Tietokone, muistikirja, teekuppi ja kukkamaljakko työpöydällä

Ennen hoitovapaalle jäämistä opetin suomea aikuisille maahanmuuttajille. Pidin työstäni kovasti, mutta en haluaisi olla opettajana silloin, kun lapset ovat pieniä, sillä opettaminen on todella kuormittavaa työtä. Siihen liittyy niin paljon valmisteluja ja kirjaamista sekä kaikkea muuta oppituntien ulkopuolista työtä.

Yrittämistä olisi kiva jatkaa ja viedä eteenpäin. Mieluiten jatkaisin omien kanavien kehittämistä tai tekisin vastaavia hommia yrityksille.

Pidän media-alasta ja yllättävän paljon myös myyntialasta. Myös kirjoittaminen on ehdottomasti jotain, mitä haluaisin jatkaa. Suomen kieli on kuitenkin (vaikkei sitä oikeinkirjoituksesta yleensä huomaa!) se, mitä opiskelin. Eli pysyisin mieluiten jollain tavalla omalla alalla.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Minulla on ollut koko ajan tiedossa, että haluan vähitellen alkaa tehdä blogilla ja somella jonkin verran rahaa. Olen nähnyt vuosien varrella kevytyrittäjäfirmojen mainoksia, ja niistä UKKO.fi oli syöpynyt verkkokalvolle parhaiten. Siksi olin jo pitkän aikaa ennen ensimmäisen laskun tekoa päättänyt, että käytän UKKO.fi:tä siinä vaiheessa, kun se tulee ajankohtaiseksi.

En halua vielä perustaa omaa yritystä, koska tahdon kuitenkin olla edelleen pääasiassa kotiäiti.

Klikkaa ja lue lisää kevytyrittäjyydestä!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Päivä alkaa sillä, että ennen lasten heräämistä tsekkaan, onko Instagramissa tai sähköpostissa jotain huomiota vaativaa. Sitten herätän lapset, hoidan heille vaatteet päälle ja aamupalat naamaan. Lähden kuskaamaan vanhempaa tyttöä kerhoon tai päiväkotiin.

Ollessani nuoremman tytön kanssa kahdestaan kotona hoidan usein ihan hänen hoitoonsa ja kotiin liittyviä asioita. Jos on tullut sähköposteja tai viestejä, joihin vastaaminen ei vaadi syvempää paneutumista, vastailen niihin tässä vaiheessa tytön puuhatessa ympärillä. Kolmena päivänä viikossa vanhempi tyttö on kerhossa ja kahtena päiväkodissa.

Lasten maalikädenjälkiä

Kerhopäivinä vanhempi tyttö on nuoremman päiväuniaikaan kotona. Tällöin hänellä on tyypillisesti rauhoittumishetki, jolloin annan hänen katsoa jonkin aikaa ohjelmia. Sinä aikana saatan kirjoittaa valmiiksi Instagram-postausten tekstiosuuksia myöhempää julkaisua varten tai ottaa kuvia, muokata niitä, tehdä Instagram-storyja valmiiksi – mitä kaikkea siihen nyt liittyykään.

Itse blogipostausten kirjoittaminen on kuitenkin sellainen juttu, jota en pysty tekemään tyttöjen ollessa hereillä. Se vaatii keskittymistä.

Blogipostaukset kirjoitan silloin, kun vanhempi tyttö on päiväkodissa ja nuorempi nukkuu, tai iltaisin, kun molemmat ovat jo nukahtaneet. Blogipostaukset ajastan julkaistaviksi illalle. Instagram-postaukset ja -mainokset olen tehnyt myös valmiiksi iltaa varten. Tällöin on niiden paras julkaisuaika.

Yksi asia, joka jää illalle tyttöjen hereilläoloaikaan, on sellainen, mitä ei voi ajastaa, eli omien blogipostausteni mainostaminen Facebook-ryhmissä. Se minun on tehtävä noin kolmena iltana viikossa. Tämän jälkeen laitan tytöt nukkumaan, ja mieheni työvuoroista riippuen alan joko kirjoittaa blogipostausta tai vietän aikaa miehen kanssa.

Tämä ehkä kuvaa hyvin sitä päivittäistä rutiinia, joka pyörii taustalla koko ajan.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Se, että saan itse päättää, millä tahdilla hommia teen. Saan olla luova ja tehdä sitä, mitä haluan!

Mikä sinua inspiroi eniten toiminnassasi, ja millaisia tavoitteita sinulla on sen suhteen?

Haluaisin pitää toimintani samalla tasolla hoitovapaan loppuun asti ja sitten katsotaan taas uudestaan, mitä tapahtuu. Yrittämistä olisi kiva jatkaa ja viedä eteenpäin. Mieluiten jatkaisin omien kanavien kehittämistä tai tekisin vastaavia hommia yrityksille.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin saada asiat järjestettyä paremmin. Tällä hetkellä ajankäyttö, kirjanpito ja verotuksen kunnossa pitäminen ovat haasteita. Haluaisin, että palkka tulisi tasaisesti, ettei tukia tarvitsisi miettiä kuukausitasolla.

Terveisesi ja vinkkisi muille kevytyrittäjille tai kevytyrittäjyydestä kiinnostuneille

Kannattaa hoitaa laskutus UKKO.fi:n kautta, koska näin laskun tekeminen on selkeää, eikä siihen tarvitse yritystä!

Linkit Emiilian blogiin ja sosiaalisen median kanaville

Haluaisitko itse hyödyntää osaamistasi ja tehdä keikkamuotoista työstä vanhempain- tai hoitovapaalla? Kevytyrittäjänä se on mahdollista – lue lisää täältä!

Haluatko Viikon Kevytyrittäjäksemme?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Pääset kertomaan tarinasi klikkaamalla tästä.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Puuartisti Miikka toteutti unelmansa – kevytyrittäjyydestä vauhtia omaan puusepänverstaaseen!

  Joensuulainen Miikka Kotilainen päätyi monen mutkan kautta perustamaan oman puusepänverstaan. Yrittäjä Miikasta tuli kevytyrittäjyyden ja yrityshautomon kautta. Miikan mielestä yrittäjyydessä on parasta omien ja asiakkaiden visioiden toteuttaminen konkreettiseksi kalusteeksi tai rakenteeksi. “Se on parasta, että saa itse pitää lankoja omissa käsissä ja tähdätä korkeammalle, kun mikä tuntuu edes mahdolliselta. Hienoa on myös vastuun jälkeinen vapaus tehdä mitä haluaa.” Puualassa nimenomaan…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Sampo on kevytyrittäjänä toimiva sähkömies – “työssä voi kehittyä jatkuvasti”

  Kuka olet? Olen Sampo, luotettava, sosiaalinen ja iloinen sähkömies Lapista. Muutin Etelä-Suomeen työn perässä noin seitsemän vuotta sitten. Mitä teet? Olen sähköasentaja eli teen isoja ja pieniä sähkötöitä yrityksille aliurakointina. Lisäksi teen jonkin verran töitä myös yksityisellä puolella. Kohteena voi olla esimerkiksi keittiöt, liikehuoneistot, asunnot, kylpyhuoneet tai vaikka kokonaiset omakotitalot. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Halusin kokeilla kevytyrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tet-harjoittelusta urkenikin kokonainen ura – Anna on nyt toimittaja ja yrittäjä

  Olen Anna Gustafsson, kansainvälisille ja kotimaisille sisällöntuotantoyrityksille töitä tekevä toimittaja ja kirjoittaja. Ensimmäinen työpaikkani oli 15-vuotiaana tet-harjoittelu paikallislehdessä. Siitä lähtien toimittajan työ on ollut oikeastaan ainoa haaveammattini. Valmistuin Helsingin yliopistosta valtiotieteellisestä tiedekunnasta pääaineenani viestintä. Pääsin jo opiskeluaikana alan töihin ja sen jälkeen olen saanut tehdä toimittajan töitä jo parikymmentä vuotta, lehdille, radioon ja televisiolle. Palasin Suomeen reilu kolme vuotta sitten…

  Lue lisää