Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Bloggaaja Emiilia tekee hoitovapaansa ohessa sitä mitä rakastaa!

viikon-kevytyrittaja-emiilia-leppanen

Hei! Olen Emiilia Leppänen, bloggaaja ja 1- ja 3-vuotiaiden lasten kotiäiti.

Mitä teet?

Teen yrityksille mainoksia Instagramiin ja blogiin. Näihin yrityksiin kuuluvat muun muassa Visit Vantaa, Rush Trampoliinipuisto, parturi-kampaamoketju Cutters, KUUMA-seutu, Pienelle.fi-nettikirppis ja Sukkamestarit.

Olen blogannut neljän vuoden ajan, mutta blogin kaupallistamisen aloitin vasta viime vuoden lopulla ja vasta tänä vuonna olen alkanut saada mainoksista rahapalkkioita. Aluksi oli vain tuoteyhteistöitä.

Blogini aihepiiri on lapsiperhearki. Tarkoitus on olla vertaistukena muille, jotka käyvät samoja äitiyteen ja ylipäätään lapsiperhe-elämään liittyviä asioita ja ongelmia läpi.

Tämän syksyn kaupallisten yhteistöiden teemana on ollut luontoa säästävät arjen valinnat. Olen yrittänyt löytää yhteistöihin yrityksiä, jotka ovat tehneet jotain merkittävää luonnon säästämiseksi tai joilla on joitain tuotteita myynnissä, jotka ostaminen voisi säästää luontoa.

Sen kokonaisuuden eteen, johon blogi ja some kuuluvat, on pakko tehdä töitä kuutena päivänä viikossa. Sunnuntait pidän pääasiassa vapaana. Eli sitä kanavaa, johon voi laittaa mainoksia, pidän yllä käytännössä koko ajan, mutta sitä osaa, mistä varsinaisesti saan rahaa – eli mainosten postaaminen Instagramiin tai blogiin – teen 1-3 kertaa viikossa.

Seuraajista ei ole välttämättä kiva seurata kanavaa, jossa on koko ajan pelkkiä mainoksia; kanavalla on oltava muutakin sisältöä. Mainosten valmisteleminen vie toki myös paljon aikaa – voisikin sanoa, että käytännössä teen varmasti sen kuutena päivänä viikossa jotain myös itse mainoksen eteen. Paljon menee aikaa myös yhteydenpitoon niiden firmojen kanssa, joille teen mainoksia.

Tietokone, muistikirja, teekuppi ja kukkamaljakko työpöydällä

Ennen hoitovapaalle jäämistä opetin suomea aikuisille maahanmuuttajille. Pidin työstäni kovasti, mutta en haluaisi olla opettajana silloin, kun lapset ovat pieniä, sillä opettaminen on todella kuormittavaa työtä. Siihen liittyy niin paljon valmisteluja ja kirjaamista sekä kaikkea muuta oppituntien ulkopuolista työtä.

Yrittämistä olisi kiva jatkaa ja viedä eteenpäin. Mieluiten jatkaisin omien kanavien kehittämistä tai tekisin vastaavia hommia yrityksille.

Pidän media-alasta ja yllättävän paljon myös myyntialasta. Myös kirjoittaminen on ehdottomasti jotain, mitä haluaisin jatkaa. Suomen kieli on kuitenkin (vaikkei sitä oikeinkirjoituksesta yleensä huomaa!) se, mitä opiskelin. Eli pysyisin mieluiten jollain tavalla omalla alalla.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Minulla on ollut koko ajan tiedossa, että haluan vähitellen alkaa tehdä blogilla ja somella jonkin verran rahaa. Olen nähnyt vuosien varrella kevytyrittäjäfirmojen mainoksia, ja niistä UKKO.fi oli syöpynyt verkkokalvolle parhaiten. Siksi olin jo pitkän aikaa ennen ensimmäisen laskun tekoa päättänyt, että käytän UKKO.fi:tä siinä vaiheessa, kun se tulee ajankohtaiseksi.

En halua vielä perustaa omaa yritystä, koska tahdon kuitenkin olla edelleen pääasiassa kotiäiti.

Klikkaa ja lue lisää kevytyrittäjyydestä!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Päivä alkaa sillä, että ennen lasten heräämistä tsekkaan, onko Instagramissa tai sähköpostissa jotain huomiota vaativaa. Sitten herätän lapset, hoidan heille vaatteet päälle ja aamupalat naamaan. Lähden kuskaamaan vanhempaa tyttöä kerhoon tai päiväkotiin.

Ollessani nuoremman tytön kanssa kahdestaan kotona hoidan usein ihan hänen hoitoonsa ja kotiin liittyviä asioita. Jos on tullut sähköposteja tai viestejä, joihin vastaaminen ei vaadi syvempää paneutumista, vastailen niihin tässä vaiheessa tytön puuhatessa ympärillä. Kolmena päivänä viikossa vanhempi tyttö on kerhossa ja kahtena päiväkodissa.

Lasten maalikädenjälkiä

Kerhopäivinä vanhempi tyttö on nuoremman päiväuniaikaan kotona. Tällöin hänellä on tyypillisesti rauhoittumishetki, jolloin annan hänen katsoa jonkin aikaa ohjelmia. Sinä aikana saatan kirjoittaa valmiiksi Instagram-postausten tekstiosuuksia myöhempää julkaisua varten tai ottaa kuvia, muokata niitä, tehdä Instagram-storyja valmiiksi – mitä kaikkea siihen nyt liittyykään.

Itse blogipostausten kirjoittaminen on kuitenkin sellainen juttu, jota en pysty tekemään tyttöjen ollessa hereillä. Se vaatii keskittymistä.

Blogipostaukset kirjoitan silloin, kun vanhempi tyttö on päiväkodissa ja nuorempi nukkuu, tai iltaisin, kun molemmat ovat jo nukahtaneet. Blogipostaukset ajastan julkaistaviksi illalle. Instagram-postaukset ja -mainokset olen tehnyt myös valmiiksi iltaa varten. Tällöin on niiden paras julkaisuaika.

Yksi asia, joka jää illalle tyttöjen hereilläoloaikaan, on sellainen, mitä ei voi ajastaa, eli omien blogipostausteni mainostaminen Facebook-ryhmissä. Se minun on tehtävä noin kolmena iltana viikossa. Tämän jälkeen laitan tytöt nukkumaan, ja mieheni työvuoroista riippuen alan joko kirjoittaa blogipostausta tai vietän aikaa miehen kanssa.

Tämä ehkä kuvaa hyvin sitä päivittäistä rutiinia, joka pyörii taustalla koko ajan.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Se, että saan itse päättää, millä tahdilla hommia teen. Saan olla luova ja tehdä sitä, mitä haluan!

Mikä sinua inspiroi eniten toiminnassasi, ja millaisia tavoitteita sinulla on sen suhteen?

Haluaisin pitää toimintani samalla tasolla hoitovapaan loppuun asti ja sitten katsotaan taas uudestaan, mitä tapahtuu. Yrittämistä olisi kiva jatkaa ja viedä eteenpäin. Mieluiten jatkaisin omien kanavien kehittämistä tai tekisin vastaavia hommia yrityksille.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin saada asiat järjestettyä paremmin. Tällä hetkellä ajankäyttö, kirjanpito ja verotuksen kunnossa pitäminen ovat haasteita. Haluaisin, että palkka tulisi tasaisesti, ettei tukia tarvitsisi miettiä kuukausitasolla.

Terveisesi ja vinkkisi muille kevytyrittäjille tai kevytyrittäjyydestä kiinnostuneille

Kannattaa hoitaa laskutus UKKO.fi:n kautta, koska näin laskun tekeminen on selkeää, eikä siihen tarvitse yritystä!

Linkit Emiilian blogiin ja sosiaalisen median kanaville

Haluaisitko itse hyödyntää osaamistasi ja tehdä keikkamuotoista työstä vanhempain- tai hoitovapaalla? Kevytyrittäjänä se on mahdollista – lue lisää täältä!

Haluatko Viikon Kevytyrittäjäksemme?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Pääset kertomaan tarinasi klikkaamalla tästä.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Personal Trainer ja hyvinvointialan yrittäjä Kira Koskela

  Elokuun kuukauden yrittäjämme on Kira Koskela, hämeenlinnalainen hyvinvointialan yrittäjä sekä entinen kilpauimari. Entisenä kilpa-uimarina hän on tottunut pistämään itsensä likoon ja harjoittelemaan nousujohteisesti. Urheilutaustaa häneltä löytyy myös kuntosalin puolelta, kuten mm. fitnes-tyyppisestä treenaamisesta. Kira on myös toiminut aiemmin mm. Fustra- yksilövalmentajana, valmentanut Arabiemiraateissa musliminaisten fysiikka- ja ravintovalmennusta sekä toiminut Personal Trainerina Fitness24sevenillä. Miten päädyit yrittäjäksi? Pohdin yrittäjyyttä ensimmäisen kerran vuosi…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Mikael Multasuo kääntää ja oikolukee kevytyrittäjänä

  Olen Mikael Multasuo, 24-vuotias kieltenopettajaopiskelija Oulusta. Opiskelen tällä hetkellä kuudetta vuotta Oulun yliopistossa, jossa suoritan sekä pohjoismaisen filologian aineenopettajan opintoja että englantilaisen filologian maisterivaiheen opintoja. Ensimmäinen tutkintoni on käytännössä valmistumista vaille valmis, mutta toisen osalta jäljellä on reilu vuosi, ja siksi osa-aikatyö kevytyrittäjyyden kautta on edelleen ajankohtaista ja tarpeellista. Mitä teet? Kävin opetusharjoitteluni vuonna 2017, jonka jälkeen sain idean oman…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Marikasta kuoriutui yrittäjä ja sisustussuunnittelija

  Marika Ritala-Mäkisestä tuli sisustusalan yrittäjä osittain sattuman kautta, vaikka kaikki aiemmin tapahtunut onkin koko ajan vienyt naista kohti yrittäjyyttä. Esittelimme Marikan blogissamme vajaa vuosi sitten, sillä tuolloin hän oli viikon kevytyrittäjämme. Tarina saa nyt jatkoa: kerromme, kuinka Marikasta tuli yrittäjä. Kaikki alkoi vuonna 2010, jolloin Marika ja hänen miehensä suunnittelivat yhdessä heidän ensimmäistä omakotitaloansa. Vaikka molemmat lähtivät projektiin itseluottamusta uhkuen…

  Lue lisää