Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Sveitsistä Suomeen ja palkkatyöstä kevytyrittäjyyteen – Julienin tarina

julien-riesen-2

Kuka olet?

Hei, olen Julien, 37-vuotias graafinen suunnittelija Keravalta. Muutin Sveitsistä Suomeen noin 12 vuotta sitten.

Entisten työnantajien kautta olen tehnyt töitä suurimmalle osalle Suomen isoimmista yrityksistä ja freelancerina mm. Otavalle, KONEelle, Pentagon Designille ja Qreformille.

Teen edelleen satunnaisesti töitä myös sveitsiläisten yritysten ja pienorganisaatioiden kanssa.

Mitä teet?

Minulla on laaja osaaminen graafisen suunnittelun alalla; pystyn toteuttamaan laadukkaasti kaikkea brändeistä kuvituksiin ja animaatioista käyttöliittymiin sekä digitaalisessa että printtiympäristössä. Pyrin olemaan enemmän ns. yhden miehen studio kuin yhden tempun mies!

Suunnittelussa minua kiinnostaa sekä projektikokonaisuuden yhtenäisyys että pienten yksityiskohtien säätäminen.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Olin edellisessä työpaikassani 11 vuotta, jossa viimeisinä vuosina lukemattomat yt-neuvottelut seurasivat toisiaan. Vaikka työhistoriani oli moitteeton, viime heinäkuussa oli kuitenkin minun vuoroni lähteä, kun ko. yritys päätti ulkoistaa riskit palkkaamalla mieluummin freelancereita kuin vakituisia työntekijöitä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Herään samaan aikaan kuin vaimoni ja lapsemme, ja syömme yhdessä aamupalan. Sen sijaan, että lähtisin autolla vaimoni kanssa toimistolle (olimme pitkään samassa työpaikassa), jään olohuoneeseen, laitan tulemaan toisen kahvin ja käynnistän Macin. Minulla on aina välillä palavereita pääkaupunkiseudulla, mutta muuten olen suurimman osan ajasta kotona. Pidän huolen siitä, että vaikka teen töitä kotoa käsin, minulla on säännölliset työajat. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset lähtevät kouluun, aloitan työt, ja lopettelen hommat, kun perhe on taas illalla kotona.

Jaan työpäiväni eri asiakasprojektien kesken prioriteettien mukaan. Mikäli saan työt tehtyä nopeasti, käytän ns. ylimääräisen ajan uusien taitojen opiskeluun, alatietouden ylläpitämiseen, tai sitten vaikka ulkoiluun! Viime aikoina olen esimerkiksi keskittynyt paljon 3D-osaamiseni kehittämiseen.

Julien Riesen kuvitus.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa on se, että rakastan sitä mitä minä teen. Kuvittaminen, ja myöhemmin graafinen suunnittelu, ovat aina olleet minulle intohimoja.

Freelancerina on myös tosi hienoa se, että pystyn vaikuttamaan siihen itse, miten paljon tienaan. Edellisessä työpaikassani huomasin aika nopeasti, että huolimatta siitä, miten paljon työtä teen ja miten paljon uusia ideoita ja konsepteja keksin (joskus omallakin vapaa-ajalla), ei ikinä tullut bonuksia eikä palkankorotusta. Nyt pystyn vaikuttamaan siihen enemmän.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Moni haluaa keskittyä vain yhteen suunnittelulajiin ja löytää oman “nichensä”, mutta itse yritän pysyä laajemmin perillä siitä, mitä tapahtuu design-alalla. Olen aiemmin vähän koodannutkin, ja tehnyt vähän myös 3D:tä. Molemmat kiinnostavat edelleen, ja 3D-osaamisen kanssa olenkin ottanut isoja harppauksia eteenpäin viime aikoina.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Vaikka seuraavan kuukauden palkka näyttää muhkealta, älä unohda, että pitää koko ajan tehdä työtä sen eteen, että seuraavankin kuukauden palkka on tarpeeksi iso. Muutenkaan ei kannata odottaa, että projektit tulevat helposti itsestään. Sen sijaan kannattaa olla jatkuvasti aktiivinen ja tarvittaessa “pommittaa” ihmisiä, joilta voisi saada työtä, meilitse ja puhelimitse, vaikka se välillä vähän epämukavalta tuntuisikin! Kyllä ne projektit joskus tulevat.

Kannattaa myös varautua henkisesti siihen, että takapakkeja voi tulla ja projekteja jää saamatta, joten säästäminen hyvinä kuukausina on aina hyvä idea. Täytyy myös jaksaa uskoa itseensä ja osaamiseensa, ja haastaa omia taitoja.

Julienin nettiportfolion löydät täältä. Käy vapaasti katsomassa mitä sieltä löytyy!

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kääntäjä Aino vaihtoi palkkatyöstä freelanceriksi: ”Tämä on hyvin antoisaa”

  Kielet kiinnostivat turkulaista Aino Halmea aina, ja hän lähti opiskelemaan niitä myös yliopistoon. Siellä kääntäjän työ alkoi tuntua hänelle uravaihtoehdoista kaikkein omimmalta. Nyt hän tekeekin englannin kielen kääntäjän ja kielentarkastajan töitä kevytyrittäjänä, ja nauttii työstään: ”Oli hienoa huomata, että työt voi saada rullaamaan, vaikka ne tekisi omasta olohuoneesta käsin!” Aino suosittelee itsensä työllistämistä muillekin työtavasta kiinnostuneille, mutta huomauttaa, että palautuminen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat “Saan rakentaa itseni näköistä palvelua” – Katja hyödyntää osaamistaan kevytyrittäjänä

  Katja Blomqvist, stailaaja, sisustussuunnittelija, ompelija, valokuvaaja ja sisustusalan moniosaaja sekä vapaa-aikana myös palveluskoiraharrastaja. Mitä teet? Teen asuntojen myyntistailauksia, sisustussuunnittelua, sisustustekstiilien suunnittelua ja valmistusta sekä huonekalujen tuunausta ja valokuvausta. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Ennen sisustusalalle siirtymistä olen työskennellyt lähes 20 vuotta turvallisuus- ja kiinteistöautomaatioalan eri tehtävissä. Kiinnostus sisustamiseen on aina ollut olemassa ja osallistuminen sisustussuunnittelukoulutukseen vahvisti ajatusta alalla työskentelemisestä. Kuitenkin, vasta pitkäaikainen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Heta-Linnea Kovanen inspiroituu luonnosta ja kanssaihmisistä

  Heippa! Olen Heta-Linnea Kovanen, graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Olen syntynyt Vesannolla Pohjois-Savossa, mutta nykyisin asustelen Helsingissä. Asun Herttoniemenrannassa taiteilijapuolisoni kanssa ja harrastan viherkasveja, joskin hieman vaihtelevalla menestyksellä. Mitä teet? Teen graafisen suunnittelun elementtejä eri tarpeisiin. Suunnittelen muun muassa logoja, informaatiografiikkaa, levynkansia ja piirrän muotokuvia, pääsääntöisesti digitaalisesti. Lisäksi teen jonkin verran animaatioita. Viime aikoina olen yrittänyt päästä käsiksi filmikuvauksen saloihin, joten…

  Lue lisää