Sveitsistä Suomeen ja palkkatyöstä kevytyrittäjyyteen – Julienin tarina

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

julien-riesen-2

Kuka olet?

Hei, olen Julien, 37-vuotias graafinen suunnittelija Keravalta. Muutin Sveitsistä Suomeen noin 12 vuotta sitten.

Entisten työnantajien kautta olen tehnyt töitä suurimmalle osalle Suomen isoimmista yrityksistä ja freelancerina mm. Otavalle, KONEelle, Pentagon Designille ja Qreformille.

Teen edelleen satunnaisesti töitä myös sveitsiläisten yritysten ja pienorganisaatioiden kanssa.

Mitä teet?

Minulla on laaja osaaminen graafisen suunnittelun alalla; pystyn toteuttamaan laadukkaasti kaikkea brändeistä kuvituksiin ja animaatioista käyttöliittymiin sekä digitaalisessa että printtiympäristössä. Pyrin olemaan enemmän ns. yhden miehen studio kuin yhden tempun mies!

Suunnittelussa minua kiinnostaa sekä projektikokonaisuuden yhtenäisyys että pienten yksityiskohtien säätäminen.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Olin edellisessä työpaikassani 11 vuotta, jossa viimeisinä vuosina lukemattomat yt-neuvottelut seurasivat toisiaan. Vaikka työhistoriani oli moitteeton, viime heinäkuussa oli kuitenkin minun vuoroni lähteä, kun ko. yritys päätti ulkoistaa riskit palkkaamalla mieluummin freelancereita kuin vakituisia työntekijöitä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Herään samaan aikaan kuin vaimoni ja lapsemme, ja syömme yhdessä aamupalan. Sen sijaan, että lähtisin autolla vaimoni kanssa toimistolle (olimme pitkään samassa työpaikassa), jään olohuoneeseen, laitan tulemaan toisen kahvin ja käynnistän Macin. Minulla on aina välillä palavereita pääkaupunkiseudulla, mutta muuten olen suurimman osan ajasta kotona. Pidän huolen siitä, että vaikka teen töitä kotoa käsin, minulla on säännölliset työajat. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset lähtevät kouluun, aloitan työt, ja lopettelen hommat, kun perhe on taas illalla kotona.

Jaan työpäiväni eri asiakasprojektien kesken prioriteettien mukaan. Mikäli saan työt tehtyä nopeasti, käytän ns. ylimääräisen ajan uusien taitojen opiskeluun, alatietouden ylläpitämiseen, tai sitten vaikka ulkoiluun! Viime aikoina olen esimerkiksi keskittynyt paljon 3D-osaamiseni kehittämiseen.

Julien Riesen kuvitus.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa on se, että rakastan sitä mitä minä teen. Kuvittaminen, ja myöhemmin graafinen suunnittelu, ovat aina olleet minulle intohimoja.

Freelancerina on myös tosi hienoa se, että pystyn vaikuttamaan siihen itse, miten paljon tienaan. Edellisessä työpaikassani huomasin aika nopeasti, että huolimatta siitä, miten paljon työtä teen ja miten paljon uusia ideoita ja konsepteja keksin (joskus omallakin vapaa-ajalla), ei ikinä tullut bonuksia eikä palkankorotusta. Nyt pystyn vaikuttamaan siihen enemmän.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Moni haluaa keskittyä vain yhteen suunnittelulajiin ja löytää oman “nichensä”, mutta itse yritän pysyä laajemmin perillä siitä, mitä tapahtuu design-alalla. Olen aiemmin vähän koodannutkin, ja tehnyt vähän myös 3D:tä. Molemmat kiinnostavat edelleen, ja 3D-osaamisen kanssa olenkin ottanut isoja harppauksia eteenpäin viime aikoina.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Vaikka seuraavan kuukauden palkka näyttää muhkealta, älä unohda, että pitää koko ajan tehdä työtä sen eteen, että seuraavankin kuukauden palkka on tarpeeksi iso. Muutenkaan ei kannata odottaa, että projektit tulevat helposti itsestään. Sen sijaan kannattaa olla jatkuvasti aktiivinen ja tarvittaessa “pommittaa” ihmisiä, joilta voisi saada työtä, meilitse ja puhelimitse, vaikka se välillä vähän epämukavalta tuntuisikin! Kyllä ne projektit joskus tulevat.

Kannattaa myös varautua henkisesti siihen, että takapakkeja voi tulla ja projekteja jää saamatta, joten säästäminen hyvinä kuukausina on aina hyvä idea. Täytyy myös jaksaa uskoa itseensä ja osaamiseensa, ja haastaa omia taitoja.

Julienin nettiportfolion löydät täältä. Käy vapaasti katsomassa mitä sieltä löytyy!

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

  Tiina Jakobsson on 38-vuotias kevytyrittäjä Turusta. Vanha työ jäi aikuisiän opintojen myöyä. Markkinointiviestinnän ammattitutkintoa suorittaessa Tiinan ensimmäinen työharjoittelu tuli festivaalimaailmasta ja sitä kautta Tiina päätyi tapahtuma-alalle. – Lähdin kaupan kassalta opiskelemaan aikuisiällä. Se oli aika rohkea veto. Itse työ tapahtuma-alalla on myös sen luonteista, että tähän vaaditaan rohkeutta. Ei minulla ole mitään opaskirjaa ollut. Tämä on ollut vähän sellaista, että…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjä Aatu Itkonen, 17 – “Koen tekemäni työn merkitykselliseksi”

  Kuka olet? Olen Aatu Itkonen, nuori 17-vuotias esiintyjä. Olen esiintynyt 13-vuotiaasta asti, ensin Kaakkois-Suomessa mutta nykyään ympäri Suomea. Synnyin Lappeenrannassa, mutta muutimme sittemmin Kouvolaan ja näin ollen koen olevani kouvolalainen! Mitä teet? Teen taikurin, juontajan sekä yrittäjyysluennoitsiijan töitä. Olen esiintynyt isommissa ja pienemmissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa noin neljän vuoden ajan sekä taikurina että juontajana. Tästä esimerkkinä muun muassa valtakunnallinen Suomen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kerttu Komulainen päätti valjastaa sisällöntuotannon tietotaitonsa kevytyrittäjänä

  Hei! Olen Kerttu, 29- vuotias kuhmolainen nainen. Olen ammatiltani luonto-ohjaaja. Olen opiskellut myös muotoilua, mutta jätin koulun kesken. Valokuvausta olen harrastanut 7 vuotta, joten pikkuhiljaa uskallan kutsua itseäni myös valokuvaajaksi. Lisäksi olen pitänyt luontoaiheista blogia pari vuotta. Mitä teet? Kevytyrittäjänä teen kaikenlaista sisällöntuotantoa, enimmäkseen pienten yritysten someen ja kotisivuille. Yrittäjän halutessa otan hänen somekanavansa kokonaan hallintaani, jotta yrittäjä itse saa…

  Lue lisää