Sveitsistä Suomeen ja palkkatyöstä kevytyrittäjyyteen – Julienin tarina

julien-riesen-2

Kuka olet?

Hei, olen Julien, 37-vuotias graafinen suunnittelija Keravalta. Muutin Sveitsistä Suomeen noin 12 vuotta sitten.

Entisten työnantajien kautta olen tehnyt töitä suurimmalle osalle Suomen isoimmista yrityksistä ja freelancerina mm. Otavalle, KONEelle, Pentagon Designille ja Qreformille.

Teen edelleen satunnaisesti töitä myös sveitsiläisten yritysten ja pienorganisaatioiden kanssa.

Mitä teet?

Minulla on laaja osaaminen graafisen suunnittelun alalla; pystyn toteuttamaan laadukkaasti kaikkea brändeistä kuvituksiin ja animaatioista käyttöliittymiin sekä digitaalisessa että printtiympäristössä. Pyrin olemaan enemmän ns. yhden miehen studio kuin yhden tempun mies!

Suunnittelussa minua kiinnostaa sekä projektikokonaisuuden yhtenäisyys että pienten yksityiskohtien säätäminen.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Olin edellisessä työpaikassani 11 vuotta, jossa viimeisinä vuosina lukemattomat yt-neuvottelut seurasivat toisiaan. Vaikka työhistoriani oli moitteeton, viime heinäkuussa oli kuitenkin minun vuoroni lähteä, kun ko. yritys päätti ulkoistaa riskit palkkaamalla mieluummin freelancereita kuin vakituisia työntekijöitä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Herään samaan aikaan kuin vaimoni ja lapsemme, ja syömme yhdessä aamupalan. Sen sijaan, että lähtisin autolla vaimoni kanssa toimistolle (olimme pitkään samassa työpaikassa), jään olohuoneeseen, laitan tulemaan toisen kahvin ja käynnistän Macin. Minulla on aina välillä palavereita pääkaupunkiseudulla, mutta muuten olen suurimman osan ajasta kotona. Pidän huolen siitä, että vaikka teen töitä kotoa käsin, minulla on säännölliset työajat. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset lähtevät kouluun, aloitan työt, ja lopettelen hommat, kun perhe on taas illalla kotona.

Jaan työpäiväni eri asiakasprojektien kesken prioriteettien mukaan. Mikäli saan työt tehtyä nopeasti, käytän ns. ylimääräisen ajan uusien taitojen opiskeluun, alatietouden ylläpitämiseen, tai sitten vaikka ulkoiluun! Viime aikoina olen esimerkiksi keskittynyt paljon 3D-osaamiseni kehittämiseen.

Julien Riesen kuvitus.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa on se, että rakastan sitä mitä minä teen. Kuvittaminen, ja myöhemmin graafinen suunnittelu, ovat aina olleet minulle intohimoja.

Freelancerina on myös tosi hienoa se, että pystyn vaikuttamaan siihen itse, miten paljon tienaan. Edellisessä työpaikassani huomasin aika nopeasti, että huolimatta siitä, miten paljon työtä teen ja miten paljon uusia ideoita ja konsepteja keksin (joskus omallakin vapaa-ajalla), ei ikinä tullut bonuksia eikä palkankorotusta. Nyt pystyn vaikuttamaan siihen enemmän.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Moni haluaa keskittyä vain yhteen suunnittelulajiin ja löytää oman “nichensä”, mutta itse yritän pysyä laajemmin perillä siitä, mitä tapahtuu design-alalla. Olen aiemmin vähän koodannutkin, ja tehnyt vähän myös 3D:tä. Molemmat kiinnostavat edelleen, ja 3D-osaamisen kanssa olenkin ottanut isoja harppauksia eteenpäin viime aikoina.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Vaikka seuraavan kuukauden palkka näyttää muhkealta, älä unohda, että pitää koko ajan tehdä työtä sen eteen, että seuraavankin kuukauden palkka on tarpeeksi iso. Muutenkaan ei kannata odottaa, että projektit tulevat helposti itsestään. Sen sijaan kannattaa olla jatkuvasti aktiivinen ja tarvittaessa “pommittaa” ihmisiä, joilta voisi saada työtä, meilitse ja puhelimitse, vaikka se välillä vähän epämukavalta tuntuisikin! Kyllä ne projektit joskus tulevat.

Kannattaa myös varautua henkisesti siihen, että takapakkeja voi tulla ja projekteja jää saamatta, joten säästäminen hyvinä kuukausina on aina hyvä idea. Täytyy myös jaksaa uskoa itseensä ja osaamiseensa, ja haastaa omia taitoja.

Julienin nettiportfolion löydät täältä. Käy vapaasti katsomassa mitä sieltä löytyy!

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme Tarja Kapp järjestää kotisi kuntoon

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Tarja Kapp. Olen toiminut palvelualan yrittäjänä, ammattijärjestäjänä, nyt viiden vuoden ajan. Ammattijärjestäjänä teen työtäni ihmisten kodeissa, yleensä yhdessä asiakkaideni kanssa. Autan ihmisiä karsimaan ja vähentämään kotiensa tavaroita ja järjestämään huoneita ja tiloja. Voimme järjestellä yhdessä asiakkaan kanssa vaikka keittiön, olohuoneen, tai varastoksi muuttuneen kodin ”romuhuoneen”. Järjestämisen kohteena voivat olla vaatteet ja vaatesäilytys, kirjahylly…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjä Niko Saarela: “Tehkää sellaista työtä mikä antaa matkanne varrelle elämyksiä joista nautitte.”

  Kuka olet? Olen Niko Saarela, intohimoinen kamppailu-urheilija, tietokirjailija, SLU:n koulutettu valmentaja, sekä kahvakuulatreeni.com:n sertifioitu kahvakuulaohjaaja. Lisäksi toimin itsenäisenä jälleenmyyjänä Pm International:in hyvinvointi- ja ravintolisien parissa. Liikunta ja urheilu on kuulunut elämääni jo lähes kahden vuosikymmenyksen ajan. Kokeilujen myötä lajien kirjo ja oman tiensä löytäminen on ollut huikea matka minuuteen, jolla on jokainen päivä jotain uutta annettavaa ja opittavaa loppu elämään. Harrastuksina…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tuuli Ahonen on kääntäjä-kevytyrittäjä, joka määrää itse työaikansa

  Kuka olet? Olen Tuuli Ahonen, kääntäjä kieliparissa suomi-englanti. Teen erilaisia suomen ja englannin kieliin liittyviä asiantuntijatehtäviä. Teen samalla jatko-opintojani Itä-Suomen yliopistossa. Parasta työssäni on sen monipuolisuus; koskaan ei ole tylsää. Mitä teet? Teen erilaisia käännöstöitä, kuten asiatekstikäännöksiä sekä ohjelmatekstityksiä. Toimin toisinaan myös copywriterina, tulkkina sekä oikolukijana. Tavallinen työpäiväni alkaa suhteellisen myöhään, kunhan herään! Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Päädyin kevytyrittäjäksi kääntäjäksi valmistuttuani,…

  Lue lisää