Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Sata yrittäjää ei voi olla väärässä: Parasta yrittäjyydessä on vapaus, parempi motivaatio ja rakkaus omaan työhön

parasta-yrittajyydessa-vapaus

Yrittäjyyskoulu on vuosien varrella kysynyt lähes 200 yrittäjältä, millainen palo ja into on saanut heidät yrittämään. Kävimme tarinoista läpi sata ja poimimme yleisimmät vastaukset. Kolme teemaa nousi selkeästi ylitse muiden.

Yrittäjien vastauksista kävi ilmi, että kun kellokortista kerran pääsee eroon, paluuta harvemmin enää on. Toisaalta monet kevytyrittäjät haluavat kokeilla luovempaa puoltaan palkkatöiden ohessa ja samalla opetella yrittäjyyttä pienin askelin. Oli yrittäjänä sitten pää- tai sivutoiminen, lähes jokaista miellytti vastausten perusteella  vapaus sanella omien työpäiviensä rytmi, järjestys ja sisältö.

Kun yhdeksästä viiteen ei maistu

Toimistotyö kuukausipalkalla oli turvatumpaa, mutta en tätä vapautta haluaisi enää vaihtaa muuhun.

Teppo, matkailualan ammattilainen

Parasta työssäni on vapaus päättää, mitä teen. Minulla on itsekuria ja tahdonvoimaa, joten hoidan kaikki sovitut työt aikataulussa. Tykkään suunnitella ja sovitella töitä limittäin; minua ei yhtään haittaa, että leipäni on murusina maailmalla. Voin itse vaikuttaa asioihin!

Tuija, viestintä- ja kieliasiantuntija

Haluan työpäivältäni joustavuutta, ja tavallinen työpäiväni onkin aika vapaasti järjestettävissäni. En ole “ysistä viiteen” -työntekijä, vaan pidän siitä, että työpäivät ovat erilaisia ja ne mahdollistavat arjen ja työn joustavan yhteensovittamisen.

Katariina, markkinointivalmentaja

Moni sanoo, että kun on toiminut freelancerina pari vuotta ja saanut luotoa oman asiakaskunnan itselleen, ei haluaisi enää palata palkkatyöhön lainkaan. Tämä on niin mukavaa ja vapaata!

Sirpa, toimittaja

Hienointa omassa työssäni on että voin valita itse omat työaikani, näin saan parhaiten aikaa myös oman perheeni kanssa.

Jani, nuohooja

Hienoa tässä työssä on myös se, että saat itse luoda rytmin ja tavan tehdä töitä. Oravanpyörää ei enää ole. Toki se tuo hirvittävän määrän vastuuta, sillä toimeksiantajat luottavat siihen, että pohjatyöt on tehty kunnolla ja paikan päällä kaikki sujuu kuten ammattilaiselta kuuluukin.

Arttu, urheiluselostaja

Parasta yrittäjyydessä on vapaus ja se, että saa itse päättää mitä tekee, koska tekee ja kenen kanssa. Näitä asioita ei monessa työpaikassa saa päättää. Toki tässä on myös se kääntöpuoli, josta ei usein puhuta eli rahaa ei välttämättä heti tule. Yrittäjänä myös pitää kaikki tehdä itse, joten täytyy osata aikatauluttaa kaikki työtehtävät, mutta kuitenkin tiedostaa omat resurssit.

Elina, kukkastudioyrittäjä

Rakkaus omaan työhön

Yrittäjyyskoulun haastattelemia yrittäjiä motivoi erityisesti työssään mahdollisuus työskennellä rakastamallaan alalla. Monelle kevytyrittäjälle käykin usein niin, että rakkaasta harrastuksesta tulee ensin sivutoiminen työ ja lopulta rohkeus kantaa kokeilemaan yrittäjyyttä täyspäiväisesti.

Parasta on saada tehdä työtä, johon todella on osaamista, ja siinä on hienoa päästä kehittymään.

Wilma, luovan alan yrittäjä

Vapaus on hieno juttu, mutta ehkäpä parasta on se, että saa tehdä ammatikseen sitä, mitä kohtaan on intohimo.

Heikki, valokuvaaja

Motivaatio on erittäin korkealla, kun tekee sitä mitä rakastaa! Oppiminen ei ikinä lopu.

Oona, liikuntavalmentaja

Puhtaus- ja kiinteistöpalveluala on mulle tosi tärkeä, ja koen sen kehittämisen tärkeänä. Kun olen keikkatöissä, niin minulla ei ole sitä opettajan roolia. Keikkatöissä mulla on sellainen tutkiva ja utelias suhtautuminen työhön.

Maarit, opettaja ja puhtaus- ja kiinteistöpalveluala

Päivittäinen hyvä fiilis ja ilo siitä, että saan tehdä sitä, mistä aidosti tykkään. Työkaverinikin ovat mahtavia tyyppejä!

Noora, tietokirjailija

Kaikkein tärkein yrittämiseen liittyvä asia on kuitenkin intohimo tekemiseen. Jos ei ole rakkautta, ei kannata perustaa yritystä.

Paula, musiikkialan ammattilainen

Hienoa on tietenkin onnistunut ERP-projekti ja lisäarvon tuottaminen asiakkaille. Oman osaamisen kehittäminen ja hands on -muutoksessa mukana oleminen ovat myös parasta työssäni.

Aila, ICT-konsultti

Parasta yrittajyydessä on intohimo. Mies suunnittelutyössään.

Tulokset motivoivat erityisesti

Kun ala on oma ja työ on täysin omissa käsissä, myös työn tulokset motivoivat aivan erityisellä tavalla. Erityisesti onnistumiset asiakkaiden kanssa inspiroivat.

Tuntuu aina hienolta, kun aikaisempi asiakas ottaa yhteyttä uudelleen. Silloin tiedän, että olen tehnyt jotain hyvin!

Emil, metsäalan yrittäjä

Valmentamisessa ja yrittäjyydessä on ehdottomasti parasta toisten auttaminen. On hienoa, kun voi omalla osaamisella saada ihmiset innostumaan treenaamisesta ja oikeanlaisesta ruokavaliosta. Ilahduttaa, kun pystyy auttamaan ihmisiä muuttamaan elämäntyyliä terveellisemmäksi ja kun saa autettua ihmiset parempaan kondikseen.

Mika, salivalmentaja

Odotan keikan jälkeen innolla sitä, että pääsen käymään kuvaamaani materiaalia läpi! On palkitsevaa päästä lopulta esittelemään sitä asiakkaille itselleen ja nähdä heidän reaktionsa. Kaikki saamani palaute inspiroi minua; olen luonteeltani palvelualtis, ja haluan kehittyä jatkuvasti paremmaksi.

Mika, valokuvaaja

Kaikkein antavinta valmennustyössäni on toisten ihmisten auttaminen. On upeaa saada asiakkaat oivaltamaan asioita itsestään ja löytämään itsensä uudelleen!

Kristiina, hyvinvointivalmentaja

En voisi olla esimerkiksi koulukuvaaja, vaan haluan käyttää jokaiseen kuvaustyöhöni kunnolla aikaa; se on minulle oikea tapa toimia. Minua inspiroi nähdä yhteys ihmisten välillä ja se, että voin kuvieni kautta näyttää heille, kuinka upeita he ovat.

Mari, valokuvaaja

Parasta yrittäjyydessä on intohimo. Nainen katselee valokuvia.

 

Työssä inspiroi ja motivoi ehdottomasti eniten asiakkaiden onnistumiset ja muutosten näkeminen.

Jani, personal trainer

Se että saan tehdä sitä mitä rakastan. Saan työssäni käyttää jatkuvasti luovuutta ja toteuttaa itseäni. Rakastan asiakaspalvelua ja se on myös yksi työni hienoimpia puolia, ammatissani todella opimme tuntemaan asiakkaamme ja usein siitä voi myös syntyä vuosia jatkuva hieno yhteistyö! Mutta ehkä ihanin asia on se kun olen saanut työni valmiiksi ja näen leveästi hymyilevän asiakkaan peilistä!

Aarni, meikkaaja-maskeeraaja

Mahtavinta omassa työssäni on ehdottomasti syvällisten keskustelujen käyminen uusien ihmisten kanssa ja heidän henkilökohtaisen kasvunsa seuraaminen. On hieno tunne, kun on voinut auttaa ihmisiä kehittymään ja oivaltamaan uutta omasta tilanteestaan.

Netta, digiyrittäjä

Paljon puhetta rohkeudesta

Usein yrittäjiksi uskaltautuneet kertovat, että lähipiiri piti heitä rohkeina ja yrittäjäksi heittäytyminen jännitti aluksi itseäänkin. Kuitenkin kaikki haastatellut olivat jälkikäteen tyytyväisiä siitä, että uskalsivat, ja he kannustavat muitakin kokeilemaan.

Ajattelin, että voin aina palata takaisin vanhoihin hommiin, jos uudet eivät lähde käyntiin. Ei kannata pelätä liikaa ja jättää kiinnostavia asioita sen takia kokeilematta.

Milla, sisustussuunnittelija

En itsekään koskaan erityisemmin ajatellut tai suunnitellut, että minusta tulisi itseni työllistäjää. Mutta nyt, kun olen tehnyt neljän vuoden ajan töitä kevytyrittäjänä, en enää palaisi tavalliseen verokorttityöhön. Parasta tässä on se, että kaikki hoituu niin helposti ja työnsä voi käytännössä hinnoitella itse.

Toni, urheiluselostaja

Kevytyrittäjänä työskentelen niin kauan, kunnes tulee tilanne, jolloin on järkevämpi miettiä muita yritysmuotoja. Ihanteellinen tilanne olisi se, että yritykseni brändi olisi tunnettava ja tunnistettavissa ja että yritykselläni olisi enemmän pitkäaikaisia asiakassuhteita.

Mari, yritysmyynti ja viestintä

Tämän haluan sanoa: älkää luovuttako! Kaikki työt ovat aluksi hankalia, mutta jos on intoa ja puhdasta halua hommaan, niin unelmamme toteutuvat varmasti.

Eero, sarjakuvapiirtäjä

Yrityksen perustamisessa näen asian niin, että yrityksen perustaminen vaatii vain tietynlaisen päätöksen. Jos aikoo tehdä näitä hommia ja satsata kaikkensa, niin se pitää vain päättää.

Ilkka, elokuvajärjestäjä

Monet ihmiset ovat sanoneet, että on ollut rohkeaa lähteä tälle tielle. Ja siltä se tuntuikin, kun vaihtoi elämän suuntaa ja tein ratkaisuja. Rohkeushan tarkoittaa sitä, että jokin asia pelottaa. Olen joutunut miettimään, onko tässä järkeä ja miten asiat hoituvat. Mutta tämä on ollut asia, johon halusin lähteä. Olen tyytyväinen, että uskalsin!

Päivi, kirjallisuusterapeutti

Mitä vielä odotat? Lähde kokeilemaan kevyt- tai toiminimiyrittäjyyttä. Lue lisää inspiroivia yrittäjätarinoita tästä.

Lue myös

Reija Eva palasi kolmatta kertaa yrittäjäksi: Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin

Sako sai samaan aikaan lähtöpassit kahdesta palkkatyöstä, mutta luova yrittäjyys paikkasi lopulta kaiken – ”saan tehdä mitä haluan

Rohkea asiakasrajaus voi näyttää tältä: Lisa McWhirter keskittyy vain hääpareihin, jotka karkaavat naimisiin Islannissa

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Inspiraatio:

 • Inspiraatio Kesäinen testi: selvitä, mikä persoona olet lomallasi!

  Vietämme kesälomaa kukin omalla tavallamme – mutta me UKKO.fi:llä olemme tiivistäneet lomailutyylit neljään erilaiseen persoonaan. Tee laatimamme tieteellinen ja äärimmäisen tarkka testi selvittääksesi, mikä persoona olet kesällä 2022! Ah, ihana kesä! Moni on päässyt jo kesäloman viettoon. Toisilla loma taas häämöttää vielä edessä. Mukavan loman viettoon on lukemattomia tapoja. Siinä, missä jotkut antavat työasioiden unohtua täysin, eivät toiset malttaisi millään…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Ukon nimipäivänä 4.4. koko Suomi yrittää – kerro meille, mitä olet aina halunnut yrittää, me palkitsemme parhaat ideat!

  Suomen suurin kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fi kannustaa kaikkia yrittämään huhtikuussa. Yrittämään mitä? No ihan mitä vaan, pääasia on, että yrittää! ”Kulunut vuosi on ollut hyvin raskas monelle yrittäjälle ja uutiset ovat olleet lannistavia ja negatiivisia. Me haluamme tuoda jotain positiivista ihmisille. Autamme toteuttamaan erilaisia ”yrittämisiä”, oli kyseessä sitten yritys opetella vihdoin soittamaan kitaraa, aloittaa laulaminen tai halu perustaa vaikka joku uusi liiketoiminta…

  Lue lisää
 • Inspiraatio Unelmat vievät yritystä eteenpäin – uskalla tavoitella haaveitasi

  Kevytyrittäjä, kuten yksinyrittäjäkin, on itse vastuussa oman palvelunsa myynnistä ja markkinoinnista. Tämän lisäksi hän vastaa myös liiketoimintansa visiosta ja sen kehittämisestä. Jotta kevytyrittäjän liiketoiminta voisi siis kehittyä, tarvitsee hänellä olla unelmia, haaveita, tavoitteita ja suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Millaisista asioista yrittäjän sitten kannattaa unelmoida? Ja onko pelkästä unelmoinnista mitään hyötyä? Yrittäjän unelmien tiellä on usein hän itse Oletko tyytyväinen yrityksesi tai…

  Lue lisää