Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjäksi vaikka väkisin

matti-keski-kohtamaki

Matti Keski-Kohtamäki on aina ollut kiinnostunut valokuvauksesta. Vuonna 2012 hän haki opiskelemaan alaa. Kova yritys ei kuitenkaan tuonut haluttua tulosta ja opiskelupaikka jäi saamatta. Tästä sisuuntuneena Matti päätti, että valokuvaaja hänestä vielä joku päivä tulee. Ja niin hänestä tulikin.

Ensin keikkoja päivätyön ohella

Matti teki päivätöitä ja kuvasi sen päälle keikkoja omalla ajallaan. Tammikuusta 2012 lähtien yrittäjyys alkoi kuitenkin kiinnostamaan yhä enemmän ja enemmän. Samalla panostus valokuvaukseen kasvoin. Alkuvuodesta 2014 Matti liittyi UKKO.fi-palveluun ja alkoi laskuttaa töitään Ukon kautta. Omaa yritystä Matti ei vielä halunnut perustaa, koska starttirahaa voi hakea vain kerran. Hän halusi siirtää starttirahan hakemista vielä hetken ja päätyi siksi laskuttamaan UKKO.fi:n kautta.

UKKO.fi:n kautta Matti alkoi ymmärtämään työn sivukuluja paremmin ja kuinka paljon tehdystä työstä pitäisi laskuttaa. Kaiken kaikkiaan UKKO.fi-palvelusta jäi hänelle positiivinen kuva. Asiakkaat olivat myös tyytyväisiä siihen, että työt pystyi maksamaan yhdellä laskulla.

– Ei mitään pahaa sanottavaa palvelusta. Käytännössä olisin voinut laskuttaa pidempäänkin, mutta yrittäjyys alkoi poltella liikaa ja toiminimi oli pakko laittaa pystyyn, Matti kertoo.

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

Yrittäjyys alkanut asiakkaiden hankkimisella

Matti perusti toiminimen lokakuussa ja toimii nyt virallisesti yrittäjänä. Uusia asiakkaita hankitaan parhaillaan. Uusasiakashankinnassa Matin mielestä paras ja tehokkain tapa on ystävien suosittelu.

– Selkeästi eniten uusia asiakkaita saan suosittelun avulla. Kun teen työni hyvin, tuottaa se tulosta myös pitkällä aikavälillä, Matti toteaa.

Markkinointia Matti tekee tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa ja rahaa markkinointiin kuluu todella vähän.

– Mitä mä nyt lisäilen päivittäin kuvia Instagramiin ja Facebookiin sekä päivittelen nettisivuja. Annan homman mennä omalla painollaan enkä tee markkinointia väkisin, Matti kertoo.

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

Valokuvaajana Matti hakee vaikutteita maailmalta, koska hän ei halua istua perinteiseen suomalaisen valokuvaajan muottiin. Etenkin Yhdysvaltalaisten valokuvaajien työt miellyttävät Matin silmää. Suunnitelmissa on myös laajentaa videopuolelle, koska samoilla kameroilla pystyy kuvaamaan samalla liikkuvaa kuvaa, joten ylimääräisiä laitehankintoja ei välttämättä tarvitse tehdä.

Matin terveiset yrittäjyyttä suunnitteleville

Yrittäjyyttä suunnitteleville Matti haluaa sanoa, ettei kannata kiirehtiä liikaa.

– Kyllä ne hommat lähtee rullaamaan, kun ei ota asiasta liikaa stressiä. Vaikka nämä nyt on näitä kliseitä, niin usko itseesi ja kuuntele sydäntäsi. Niillä pääsee pitkälle, jos on valmis tekemään töitä sen eteen.

Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

Tulevaisuuden suunnitelmista puhuttaessa Matti kertoo niitä kyllä löytyvän, mutta suhtautuu niihin vielä maltilla. Tavoitteena on kasvattaa omaa liiketoimintaa ja myös työntekijöiden palkkaaminen on toki mahdollista. Ainakin keikkatyöntekijöitä voi hankkia UKKO.fi:n kautta. Omasta verkostosta löytyy myös monen alan osaamista, jos syntyy tarvetta esim. stylistille tai maskeeraajalle.

– Katsotaan miten hommat lähtee kasvamaan. Sen eteen tehdään hemmetisti duunia, että oma yritys menestyisi mahdollisimman hyvin.

Tarkemmat tiedot Matin yrityksestä ja linkkejä Matin valokuvaustöihin:

Matin yritys on nimeltään Live Love Helsinki
Matin nettisivut: http://www.livelovehelsinki.com
Matin Facebook-sivut: https://www.facebook.com/livelovehelsinki
Instagramista löydät Matin kuvia nimellä @livelovehelsinki
Twitteristä löydät myös Matin nimellä @livelovehki

UKKO.fi toivottaa Matille onnea ja menestystä yrittäjyyteen!

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Vili-koira on vaikuttaja ja toiminimiyrittäjä: "Kaduttaa, etten aloittanut someyritystä jo pentuna"

  Touhukas havannankoira Vili on koiravaikuttaja – ala, jota Suomessa ei vielä toistaiseksi tunneta kovinkaan hyvin! Hän tekee sosiaalisessa mediassa kaupallisia yhteistöitä omalla toiminimellään omistajansa Emilian avustuksella, ja hänellä on oma Instagram-tili vilithehavanese. Vilin yhteistyökumppaneihin kuuluu niin suuria yrityksiä kuin pienyrittäjiä, ja heiltä hän edellyttää positiivisuutta sekä pientä hiilitassunjälkeä. Kiinnostaako sinua somevaikuttaminen? Lue lisää täältä: Saitko yhteistyöpyynnön? Näin otat sen helposti…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Jukka-Pekka on alan vaihtaja, joka teki harrastuksestaan ammatin

  Olen Jukka-Pekka Visuri, 40-vuotias mies Turusta. Olen naimisissa ja minulla on yksi poikapuoli. Mitä teet? Valokuvaan ja teen myös graafista suunnittelua ja toteutusta. Ammattinimikkeinä minulla on muun muassa audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto, julkaisugraafikko sekä valokuvaaja. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Olin vuosia kokkina ravintoloissa, mutta koska minulla on mennyt molemmista käsistä veneluut huonoon kuntoon ja tehty myös luudutusleikkauksia, jouduin lopettamaan ne työt. Opiskelinkin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Elmeri Härkönen, eli Dr. Bokeh, järjestää valokuvausretkiä

  Olen Elmeri Härkönen, valokuvaaja, kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja, graafikko ja jatkuvasti itseäni kehittävä suhteellisen onnellinen ihminen, oikea persoona. Mitä teet? Olen toiminut media-alalla jo yli 25 vuotta. Perustin taannoin muutamia hyvin ja huonosti menestyneitä IT- ja pelialan yrityksiä. Pidin seitsemän vuoden tauon yrittämisestä, jolloin itseopiskelin muun muassa mediaa, elokuvakäsikirjoitusta ja valokuvausta. Nyt olen kevytyrittäjä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Kaikista harrastuksistani valokuvaus on avannut…

  Lue lisää