Arvioitu lukuaika: 8 minuuttia

Yrityksen perustaminen: Yrittäjyyden aloittamisessa muista nämä!

yrittaja-nainen-tietokoneella

Artikkeli on päivitetty 23.4.2025.

Yrityksen perustaminen ja yrittäjyyden aloittaminen netin kautta on nopeaa, mutta yrityksen perustaminen ja matka yrittäjäksi ei aina ole niin yksinkertainen. Yrityksen perustamisen lisäksi tarvitset liikeidean. Kaikki tämä tuo mukanaan monia lakisääteisiä velvollisuuksia ja asioita, jotka on tärkeää ottaa huomioon ennen kuin yritystoiminta voi todella alkaa.

Tässä artikkelissa käydään läpi yrityksen perustaminen vaiheet, aina liiketoimintasuunnitelmasta nimen valintaan ja oikeiden lomakkeiden täyttämiseen!

UKKO.fi:n avulla hoidat paperityöt ja kasvat yrittäjänä. Tarjoamme sinulle kirjanpidon ja taloushallinnon, Y-tunnuksella tai ilman. Tutustu palveluihin.

Yrityksen perustamisen vaiheet: Klikkaa alta kohtaan, josta haluat lukea tarkemmin!

    1. Määrittele liikeidea
    2. Laadi liiketoimintasuunnitelma
    3. Valitse yritysmuoto
    4. Valitse yritykselle nimi
    5. Selvitä onko toiminta luvanvaraista
    6. Hoida yrityksen vakuutukset kuntoon
    7. Avaa pankkitili yritykselle
    8. Hanki kirjanpitäjä ja laskutusohjelma yritykselle

 

Yrityksen perustamisen vaiheet

Yrityksen perustaminen on paljon muuta kuin pelkkä y-tunnus. Löydä alta kattava opas, joka auttaa sinua yrityksen perustamisessa.

1. Määrittele liikeidea

Yrittäjyys alkaa yleensä liikeideasta. Menestyksen kannalta onkin todella tärkeää arvioida tätä ideaa huolellisesti. Yrityksen on tärkeää erottua kilpailijoistaan tarjoamalla jotain ainutlaatuista, kuten innovatiivisia tuotteita, laadukasta palvelua tai vahvaa, positiivista imagoa. Kilpailuedun luominen vaatii tarkkaa suunnittelua ja jatkuvaa kehittämistä. Täten yritys voi vastata asiakkaidensa odotuksiin ja erottua markkinoilla omaksi edukseen.

Lue lisää aiheesta liikeidea.

2. Laadi liiketoimintasuunnitelma

Yrityksen perustamisen ydin on liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelma rakentuu yleensä toiminta-ajatuksen ympärille, joka selittää seuraavaa:

  • Miksi yritys on olemassa
  • Liikeideaan kertoen miten tämä visio toteutetaan käytännössä

Yrityksen perustaminen vaiheet. Mies kirjoittaa muistilapuille

Hyvä liiketoimintasuunnitelma tarjoaa aina kattavan kuvauksen seuraavista asioista:

  • liikeideasta
  • tuotteista
  • kohderyhmistä
  • markkinoista
  • rahoituksesta
  • kannattavuuslaskelmista

Hyvä liiketoimintasuunnitelma ottaa myös huomioon käytännön järjestelyt, kuten toimitilat, laitteet ja hankinnat.

Kannattavuuslaskelmissa tarkastellaan mm.

  • kiinteitä ja muuttuvia kustannuksia
  • hinnoittelua
  • myyntitavoitteita
  • kriittistä pistettä, jolloin yritys alkaa tuottaa voittoa

Liiketoimintasuunnitelma on myös tärkeä osa starttirahahakemusta. Liiketoimintasuunnitelman liittäminen starttirahan hakemukseen on välttämätöntä. Tietoa ja apua voi löytää yrittäjäkursseilta, TE-toimistosta tai Suomi.fi-sivustolta. Nämä paikat tarjoavat kattavan tietopaketin yrityksen perustamiseen liittyen, mutta myös liiketoimintasuunnitelmaan ja starttirahahakemukseen.

Lue lisää aiheesta liiketoimintasuunnitelma.

3. Valitse yritysmuoto

Yritysmuodon valinta on yksi tärkeimmistä askeleista yrityksen perustamisessa. Yritysmuodon valinta vaikuttaa moniin asioihin, kuten

  • perustamiskustannuksiin
  • kirjanpitovelvollisuuksiin
  • päätöksentekoon
  • kuinka helposti toiminnan lopettaminen sujuu

Yleisimpiä yritysmuotoja ovat

  • toiminimi
  • osakeyhtiö
  • avoin yhtiökommandiittiyhtiö
  • osuuskunta

Kevytyrittäjyys taas on todella suosittu tapa aloittaa yrittäjämäinen toiminta ilman Y-tunnusta. Kevytyrittäjyys ei ole niin sanottu virallinen yritysmuoto, mutta helppo ja vaivaton tapa myös yrittää. Kun valitset sopivaa yritysmuotoa, on hyvä miettiä eri vaihtoehtojen etuja ja haittoja sekä yrityksesi tarpeita.

Lue lisää eri yritysmuotojen vertailusta ja perustamiskustannuksista: Yritysmuodot vertailussa

4. Valitse yritykselle nimi

Ehkä jopa vaikein osuus yrityksen perustamisessa on miettiä, että mikä on yrityksen nimi. Yrityksen nimi on todella tärkeä osa brändiä ja yrityksen tunnettuutta. Hyvä nimi yritykselle ei ainoastaan kuvasta yrityksen toimialaa, vaan myös herättää kiinnostusta ja auttaa erottumaan kilpailijoista.

Toiminimiyrittäjyyden kohdalla yrityksen nimi voi perustua omaan henkilökohtaiseen nimeen tai olla täysin brändinimi. Suurempien yritysten nimien suunnittelussa kannattaa panostaa siihen, että nimi jää mieleen ja erottuu kilpailevista yrityksistä. On myös tärkeää muistaa, että yrityksen nimen hyväksyminen kaupparekisterissä on pakollista, ja sen tulee olla uniikki. Suomessa ei sallita samannimisiä yrityksiä, eikä suojattuja tai patentoituja nimiä saa käyttää.

Yrityksen perustaminen alkaa perustamisilmoituksesta. Ilmoitus tehdään verottajalle ja tarvittaessa myös kaupparekisteriin. Toiminimiyrittäjän kohdalla taas voi kuitenkin välttää kaupparekisteriin ilmoittautumisen, jos toiminta ei vaadi lupaa eikä yrityksellä ole liiketiloja tai ulkopuolisia työntekijöitä. Perustamisilmoituksessa voi myös ilmoittautua alv-, ennakkoperintä- ja työnantajarekisteriin.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Nainen mietiskelee tietokoneen äärellä

Yrityksen rekisteröinti YTJ-palvelussa on helppoa, vaivatonta, nopeaa ja myös edullinen vaihtoehto. Voit rekisteröidä toiminimen tai nollapääomaisen osakeyhtiön helposti verkossa, mutta avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön osalta tarvitset paperihakemuksen. Jos pohdit muita yritysmuotoja, niin nämä vaativat asiakirjoja, kuten yhtiösopimuksia, perustamissopimuksia ja yhtiöjärjestyksiä, joita tarvitaan myös rahoituksen hakemiseen.

Lue lisää yrityksen nimen valinnasta ja sen taustojen tutkimisesta: Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta.

5. Selvitä onko toiminta luvanvaraista

Joissakin tapauksissa yritystoiminta vaatii lupia tai ilmoituksia ennen kuin voit aloittaa yrittämisen. Suomessa on kolme erilaista lupatyyppiä, jotka tulee ottaa huomioon:

  • terveystarkastajan hyväksyntä tai ympäristölupa
  • ammattitaitovaatimukset
  • luvanvaraiset elinkeinot

Ympäristölupa on lupa jota tarvitaan esimerkiksi teollisuudessa, energiantuotannossa ja jätevesien käsittelyssä. Luvanvaraisiin elinkeinoihin kuuluvat muun muassa ravintolat, terveydenhuolto, kauneus- ja hyvinvointipalvelut, autoalan yritykset, luotto- ja vakuutustoiminta sekä henkilö- ja tavaraliikenne. Taksiyrittäminen ja hoiva-ala ovat myös luvanvaraisia aloja.

Ennen yrityksen perustamista on todella tärkeää selvittää, että tarvitsetko toimintaasi lupia tai ilmoituksia ja hoitaa nämä asiat kuntoon ennen toiminnan aloittamista.

Lue lisää aiheesta luvanvaraisen toiminnan aloittamisesta.

6. Hoida yrityksen vakuutukset kuntoon

Yrityksen ja toki myös yrittäjän vakuutukset voidaan jakaa seuraavasti: pakollisiin ja vapaaehtoisiin vakuutuksiin. Vakuutusten tarve vaihtelee toimialan mukaan.

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on yleensä pakollinen vakuutus, joka varmistaa yrittäjän eläkkeen. YEL-maksu on noin 24% yrittäjän työtulosta. Toimialasta riippuen voi olla tarpeen hankkia myös muita lakisääteisiä vakuutuksia yritykselle, kuten

  • potilasvakuutus
  • ympäristövahinkovakuutus
  • liikennevakuutus

Jos yrityksellä on muita työntekijöitä, on tärkeää huolehtia lakisääteisistä työnantajavakuutuksista. Näitä vakuutuksia ovat työeläkevakuutus (TyEL) ja työtapaturmavakuutus. Näiden yrityksen vakuutuksien lisäksi kannattaa miettiä myös vapaaehtoisia vakuutuksia yritykselle, kuten

  • vastuuvakuutusta
  • omaisuusvakuutusta
  • keskeytysvakuutusta

Yrityksen perustaminen vaiheet. Nainen ja mies työskentelevät tietokoneella

Yrittäjän tapaturmavakuutus on vapaaehtoinen. Tapaturmavakuutus kattaa tapaturmien hoitokulut sekä mahdollisen työkyvyttömyyden. On täten tärkeää tutustua sopimusehtoihin huolellisesti. Syynä tähän on, että yrittäjän tapaturmavakuutukset voivat vaihdella merkittävästi. Suunnitelma riskienhallintaan on myös hyödyllinen työkalu arvioitaessa, mitkä yrityksen vakuutukset ovat yritykselle välttämättömiä.

Lue lisää aiheesta yrittäjän pakolliset vakuutukset.

7. Avaa pankkitili yritykselle

Yrityksen perustamisen ohessa on aina hyvä idea avata erillinen pankkitili yritykselle ja jopa ennen liiketoiminnan aloittamista. On suositeltavaa pitää yrityksen ja henkilökohtaiset varat erillään. Täten talouden hallinta selkeytyy ja kirjanpito helpottuu muun tohinan ohessa. Toiminimiyrittäjän kohdalla voi toki käyttää tavallista pankin käyttötiliä, mutta oma yritystili yritykselle tarjoaa enemmän etuja ja palveluita. Muista kuitenkin, että pankkitilin avaamiseen saatetaan tarvita kaupparekisteriote ja liiketoimintasuunnitelma.

Yrityksen rahoitus yritystä perustettaessa. Naiset neuvottelemassa

Uuden yrityksen toiminta on varsinkin investointeja vaativilla aloilla usein alussa tappiollista noin kaksi vuotta, ennen kuin se alkaa tuottaa voittoa.

Monille eri yritysmuodoille yritystilin avaaminen on välttämätöntä. Yritystili on rekisteröitävä sekä kaupparekisteriin että Verohallinnolle. On myös hyvä pitää mielessä yrityksen muut tarpeet rahaliikenteeseen liittyen, kuten laskutusohjelma ja maksupääte.

Lue lisää aiheesta yritystilin avaaminen.

Avaa UKKO Yritystili vaikka heti!

8. Hanki kirjanpitäjä ja laskutusohjelma yritykselle

Yrityksen kirjanpito on lakisääteinen velvollisuus. Virheet yrityksen kirjanpidossa voivat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia. Toiminimiyrittäjät voivat hoitaa yleensä kirjanpitonsa itse yksinkertaisen kirjanpitomallin ansiosta. Tästä huolimatta kirjanpito-ohjelmat, laskutusohjelmat tai tilitoimiston palvelut helpottavat prosessia huomattavasti. Isojen yritysmuotojen kohdalla, kuten kommandiittiyhtiö ja osakeyhtiö, kahdenkertainen kirjanpito on pakollinen ja yleensä ulkoistetaan ammattilaiselle. Auktorisoidut tilitoimistot tarjoavat luotettavaa palvelua ja varmistavat kirjanpidon lainmukaisuuden.

Laskutus kannattaa järjestää fiksusti aina ennen liiketoiminnan aloittamista. Toimita laskut nopeasti ja laskujen lyhyet maksuehdot (7–21 päivää) pitävät kassavirran aktiivisena. Verkkolaskut ovat yleensä asiakkaiden suosiossa, sillä ne asiakkaille ovat nopeita ja helppoja maksaa. Laskutusohjelmat varmistavat laskujen lainmukaisuuden ja sisältävät tarvittavat tiedot, kuten Y-tunnuksen ja verotiedot.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Työnantaja kättelee työntekijää

Mikäli yritys palkkaa työntekijöitä, on otettava työntekijän eläkevakuutus ja tapaturmavakuutus.

Yrittäjä voi säästää kallisarvoista aikaa, kun ulkoistaa kirjanpidon ja laskutuksen. Yrittäjä voi täten keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen sataprosenttisesti. Tilitoimistot voivat myös hoitaa muistutukset ja perinnän yrittäjän puolesta. Investointi ulkoistettuihin palveluihin kuten juuri kirjanpito ja laskutus voi parantaa taloushallinnan tehokkuutta ja tukea täten yrityksen kasvua. Suunnittele aina etukäteen, mitkä tehtävät haluat hoitaa itse liittyen sekä mitkä tehtävät olisi järkevää ulkoistaa kuten kirjanpito ja laskutus jo ennen yrityksen perustamista.

Lue lisää aiheesta kirjanpitäjä yritykselle.

Tutustu lisää kirjanpito-ohjelma UKKO Yrittäjä.

Yrityksen perustaminen vaiheet. Mies työskentelee kannettavalla tietokoneella ulkona

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla

Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla!
Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset yrityksen perustamisesta

Mikä yritys kannattaa perustaa?

Perusta itsellesi mieluisa yritys, joka hyödyntää vahvuuksiasi ja vastaa markkinoiden kysyntään. Jo pienellä pääomalla voit aloittaa yrittämisen vaikka toiminimiyrittäjänä esimerkiksi palvelualoilla, kuten konsultoinnissa tai hyvinvoinnissa. Suurempiin yrittämisen investointeihin, kuten verkkokauppaan, osakeyhtiö on usein parempi vaihtoehto.

Tutki alkuun aina kilpailua ja kysyntää: tarjoa jotain uutta, uniikkia tai jotain jota tarvitaan erityisesti paikallisesti. Digitaalinen liiketoiminta ja paikalliset palvelut ovat molemmat erinomaisia vaihtoehtoja. Hyvä liikeidea yhdistää aina innovatiivisuuden ja käytännönläheisyyden. Muista ennen yrittämisen aloittamista laatia liiketoimintasuunnitelma ja valita yritysmuoto tavoitteidesi mukaan.

Mitä yrityksen perustaminen vaatii?

Yrityksen perustaminen vaatii:

  • liikeidean
  • liiketoimintasuunnitelman
  • riittävästi pääomaa

Yrityksen perustaminen on aina jännittävä matka. Ensimmäiseksi on tärkeää valita oikea ja erityisesti sinulle yrittäjyyteen sopiva yritysmuoto. Selvitä myös alkuun, että mitä lupia tarvitset. Perustamisilmoitus tehdään verottajalle ja kaupparekisteriin, ja muista avata yritykselle oma pankkitili.

Älä myöskään unohda kirjanpitoa ja yrityksen vakuutuksia! Rahoituksen suunnittelu on myös avainasemassa, joten harkitse tarkkaan mm. starttirahaa tai lainaa. Onnistunut yrittämisen aloitus vaatii huolellista valmistautumista ja markkinoiden tarpeiden ymmärtämistä sekä kartoittamista.

Ilmoittaudu yrittäjyyskurssille!

Maksuton videokurssi yrityksen perustamisesta
Varaa paikka

Mistä apua yrityksen perustamiseen?

Yrityksen perustamisen tueksi voit kääntyä TE-toimiston puoleen, osallistua esim. yrittäjäkursseille tai vierailla Suomi.fi-sivustolla. Kaikki nämä vaihtoehdot tarjoavat kattavan tietopaketin. Paikalliset yritysneuvojat, kuten uusyrityskeskukset, ovat myös loistava apu liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman kehittämisessä sekä pohdinnassa.

Rahoitusasioissa saa neuvoja mm. Finnveralta. Taloushallintoliiton auktorisoidut tilitoimistot auttavat sinua kirjanpidossa. Kysy rohkeasti myös neuvoja muilta yrittäjiltä. Älä täten vain unohda kysyä neuvoja ja hyödyntää verkkopalveluita, kuten YTJ-palvelua yrityksen rekisteröinnissä. Jokainen yrittäjä on joskus aloittanut kaiken aivan alusta.

Katso Asiantuntijatietoa yrittäjyyden alkuvaiheisiin -webinaari

Mitä tehdä yrityksen perustamisen jälkeen?

Yrityksen perustamisen jälkeen on tärkeää keskittyä liiketoiminnan käynnistämiseen ja seuraaviin asioihin erityisesti:

  • markkinoi
  • myy
  • hanki asiakkaita

Muista myös huolehtia kirjanpidon järjestämisestä, ilmoituksista Verohallinnolle ja tarvittavista yrittäjän vakuutuksista. Toiminimiyrittäjät voivat hyödyntää kirjanpito- ja laskutuspalveluita, kuten palveua UKKO Toiminimi.

UKKO.fi:n palvelut

UKKO.fi kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys UKKO.fi:n kautta on loistava tapa kokeilla yrittäjyyttä ilman Y-tunnusta. UKKO.fi kevytyrittäjyyden palvelu hoitaa kaikki paperityösi ja tarjoaa tukea mm. taloushallinnossa.

Lue lisää aiheesta kevytyrittäjyys.

UKKO.fi Yrittäjä -palvelu

UKKO Yrittäjä tekee yrittäjyydestä vaivatonta! UKKO Yrittäjä tarjoaa apua yrittäjille ja lisäksi kattavia ratkaisuja eri yritysmuodoille niin toiminimille kuin osakeyhtiöille. Palvelu sisältää mm.

  • kirjanpidon
  • laskutuksen
  • kaikki muut työkalut, joita yrittäjä tarvitsee

Täten voit rauhassa keskittyä liiketoimintasi kehittämiseen. Aloita yrittäjyys tänään ja tukenasi on UKKO.fi:n tarjoamat palvelut yrittäjämatkallasi.

Lue lisää UKKO.fi Yrittäjä -palvelusta.

Jos et vieläkään ole uskaltanut klikata ja aloittaa yrittämistä, niin tässä on viimeinen mahdollisuutesi:

Älä jää odottamaan, vaan tartu tilaisuuteen ja kokeile yrittämistä jo tänään!

Perusta toiminimi

Huom! UKKO.fi ei vastaa tällä sivulla olevien tietojen oikeellisuudesta tai ajantasaisuudesta.

Lue myös

Yrityksen nimi – millainen on hyvä nimi?

Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

Starttiraha alkavalle yrittäjälle – Näin sitä saadaan!

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Vieraskynä: Yrittäjäkassa unohtui ja liian halvat hinnat – uutena yrittäjänä opin nämä asiat kantapään kautta

    Aloittavan yrittäjän virheet liittyvät usein siihen, että hän myy tuotteitaan tai palveluitaan liian halvalla; hintoja voi olla todella vaikea nostaa myöhemmin. Tyypillisenä uuden yrittäjän virheenä pidetään myös sitä, että hän unohtaa varautua arvonlisäveroihin ja ennakkoveroihin, ja joutuu siksi maksuvaikeuksiin. Näistä virheistä uutta yrittäjää muistutetaan varoittaa joka käänteessä. Tässä artikkelissa kerron muista tyypillisistä virheistä, joista moniin olen itse sortunut. Olen itse…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Starttiraha: Starttirahan hakeminen ja kaikki muu starttirahasta

    Starttiraha tukee uutta yrittäjää sinä aikana, jona yrityksen toimeentulo ei ole vielä vakiintunut. Yrityksen ja yrittäjän starttirahan hakeminen antaa alkusysäyksen uudelle yritykselle, mutta jatkuva tukimuoto se ei ole. Tässä kirjoituksessa kerromme, miten yrityksen starttirahan hakeminen tapahtuu sekä milloin sitä kannattaa hakea. Kerromme myös uusien yrittäjien starttiraha-kokemuksia. Artikkelin sisältö Mikä on starttiraha? Starttirahan edellytykset Milloin starttirahaa ei voi saada? Starttirahan hakeminen…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen “Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää, mutta toisin kävi”

    Yrittäjäksi voi ryhtyä käytännössä kuka tahansa ja missä iässä vain. Joillekin yrittäjyys on aina ollut kutsumus, toiset päätyvät sille tielle odottamatta. Onko sinunkin kohdallesi osunut yllättävä liikeidea? Osa saattaa keksiä tuottavan liikeidean tai ratkaisun johonkin ongelmaan, eivätkä he malta olla hyödyntämättä tilaisuutta. Toiset taas päätyvät yrittäjäksi olosuhteiden ajamana ja saattavat innostua toiminnasta pikkuhiljaa. On mielenkiintoista kuulla yrittäjien omia tarinoita siitä,…

    Lue lisää