Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Työosuuskunta vai laskutusosuuskunta

laskutusosuuskunta

Työosuuskuntaa voidaan luonnehtia sellaiseksi yhteisyritykseksi, jonka tarkoituksena on luoda ja ylläpitää työpaikkoja omistajilleen, eli työntekijöilleen. Yleensä se myös markkinoi jäsentensä tekemää työtä ja heidän tarjoamiaan palveluita.

Huomaathan, että UKKO.fi-palvelu ei ole työosuuskunta. UKKO.fi tarjoaa vaihtoehdon, jossa työsuoritteet voi laskuttaa helposti verkkopalvelun kautta ilman, että tarvitsee perustaa omaa yritystä. UKKO.fi:n käyttäjät rekisteröityvät palvelun käyttäjäksi. UKKO.fi-palvelun tarjoaa SLP Group Oy niminen yritys, jonka aiempi yritysmuoto oli osuuskunta. 

Laskutusosuuskunta vai työosuuskunta?

UKKO.fi toimii hieman samalla periaattella kuin työosuuskunta. UKKO.fi tarjoaa verkkopalvelunsa käyttäjille mahdollisuuden laskuttaa työsuoritteensa ilman omaa yritystä.

Jos sinulla on valmiiksi asiakkaita tai osaamista asiakashankintaan, voi UKKO.fi olla parempi vaihtoehto kuin viralliseen työosuuskuntaan liittyminen. Tutustu rauhassa palvelumme toimintaan verkkosivustollamme. Voit myös liittyä ilmaiseksi ja katsoa, miten laskutus kauttamme onnistuu.

Miksi juuri työosuuskunta?

Työosuuskuntien syntyyn on useita syitä. Joskus se syntyy esimerkiksi sellaisesta tilanteesta, jossa yrittäjä on päättänyt lopettaa yritystoiminnan ja luopua yrityksestään, mutta työntekijät eivät halua näin käyvän. Silloin työntekijät voivat ostaa yritystoiminnan ja jatkaa sitä työosuuskuntana, jolloin kaikki työntekijät ovat siis myös omistajia.

Tyypillisesti työosuuskuntia syntyy myös erilaisten muutosten kautta. Esimerkiksi taloudelliset kriisit ja työttömyyden uhan kasvu ovat omiaan synnyttämään työosuuskuntia, sillä niiden tarkoituksenahan on lisätä työntekijöiden työmahdollisuuksia. Joskus myös teknologiaan tai sosiaaliseen muutoksiin liittyvät tilanteet ovat työosuuskuntien synnyn taustalla.

Työosuuskunnan toiminta

Työosuuskunta on siitä mielenkiintoinen yritysmuoto, että se ei pyri taloudelliseen voittoon, vaan jokaisen työntekijän elintason säilyttämiseen. Työosuuskuntaan kuuluvat henkilöt saattavat edustaa kovinkin erilaisia ammattikuntia, mutta yhteistä heille on kuitenkin aina se, että he toimivat palkansaajan tavoin. He työskentelevät esimerkiksi eripituisia pätkiä omalla ammattialallaan ja laskuttavat sitten tehdystä työstä.

Tavallaan työosuuskunta onkin yksityisyrittämisen ja tavallisena palkansaajana olemisen välimuoto. Laskutetuista työansioista työosuuskunta maksaa työn tekijälle palkan ja hoitaa kaikki palkanmaksuun liittyvät työnantajamaksut ja pidättää veroprosentin mukaisen veromäärän. Tämän tyyppinen toiminta mahdollistaa hyvin sen, että lyhytaikaisia työntekijöitä on helppo ottaa, eikä työntekijän myöskään tarvitse sitoutua tehtävään työhön kovin pitkäksi aikaa, ellei niin halua.

Työosuuskunnan perustaminen

Työosuuskunta tarvitsee perustamisasiakirjoja, kuten mikä muukin yritysmuoto tahansa. Perustamisilmoitus tehdään patentti- ja rekisterihallinnolle (PRH), jonka kautta työosuuskunnan tiedot saadaan helposti toimitettua myös kaupparekisteriin. Rekisteröinti tulee tehdä puolen vuoden kuluessa perustamiskirjan allekirjoittamisesta.

Lue myös

Kaupparekisteri ja sen merkitys yrittäjälle

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Luvanvaraiset toimialat

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

  • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
  • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
  • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Yrityksen toimialan valinta – Näin teet siitä helppoa!

    Yrityksen toimiala on valittava yritystä perustaessa. Tämä saattaa kuulostaa helpolta tehtävältä, mutta aiheuttaa usein päänvaivaa. Mitä jos toimintaani kuuluu erilaisia palveluita, jotka osuvatkin eri toimialoille? Entä jos toimialalistauksesta ei löydykään minun yritykselleni sopivaa vaihtoehtoa? Tässä artikkelissa käymme läpi toimialan valinnan hankaluudet ja ratkaisut. Yrityksen toimiala kertoo, millaista liiketoimintaa yritys harjoittaa. Esimerkiksi viestinnän konsultilla toimialana voi olla viestintä ja suhdetoiminta, kosmetologilla…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Aloitteleva yrittäjä, keskity oikeisiin asioihin ja vältä velkaloukku – vinkit yritystoiminnan alkuun!

    Uudella yrittäjällä toiminta menee lähes poikkeuksetta miinukselle, mikä onkin alussa täysin normaalia. Ajan kanssa liiketoiminnan tulisi kuitenkin muuttua voitolliseksi. Kerromme tässä kirjoituksessa vinkkejä, joilla voit välttää velkaloukun! Yrityksen perustaminen ja sen toiminnan edistäminen vaatii aina varoja. Yrittäjän rahantarve on tavallisesti ylimmillään juuri liiketoiminnan alkuvaiheessa, mutta tuolloin yritys ei yleensä vielä tuota paljonkaan. Tässä kohtaa hänen onkin yleensä haettava varoja muualta.…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Starttirahan hakeminen – Vältä yleisimmät virheet!

    Starttiraha tukee uutta yrittäjää sinä aikana, jolloin yrityksen toimeentulo ei ole vielä vakiintunut. Starttirahan hakeminen antaa alkusysäyksen uudelle yritykselle, mutta se ei ole jatkuva tukimuoto. Tässä artikkelissa kerromme miten starttirahan hakeminen tapahtuu sekä milloin starttirahaa kannattaa hakea. Löydät artikkelista myös uusien yrittäjien starttiraha kokemuksia. Mikä on starttiraha? Starttirahan edellytykset Milloin starttirahaa ei voi saada? Starttirahan hakeminen Miksi starttirahahakemukseni hylättiin? Starttirahahakemuksen…

    Lue lisää