Yritystoiminnan rahoitus

Yritystoiminnan aloittaminen vaatii aina jonkinlaista omaa pääomaa tai muuta rahoitusta. Aloittavan yrittäjän on mahdollista saada rahoitusta yrityksen käynnistämiseksi.

UKKO.fi on laskutuspalvelu, jossa käyttäjä ei tarvitse omaa yritystä. UKKO.fi:n käytön aloittaminen on helppoa ja turvallista. Kokeile jo tänään!

Testaa UKKO.fi:tä ilmaiseksi:

Tulorahoitus ja pääomarahoitus

Yritystoimintaa tulee rakentaa niin, että pitkällä aikavälillä pelkkä tulorahoitus, eli yrityksen omasta toiminnasta saatavat tulot kattavat kaikki menot ja jäljelle jää vielä hieman voittoakin. Aivan yritystoiminnan alussa ei tulorahoitus kuitenkaan ole vielä mahdollinen, koska toiminta ei ole kunnolla käynnistynyt. Tällöin tarvitaan pääomarahoitusta.

Pääomarahoitus voi olla omaa tai vierasta. Jos omia säästöjä, esimerkiksi, ei kuitenkaan ole, on pakko turvautua vieraaseen pääomaan. Yritystoiminnan aloittamiseksi myönnetään yleensä yrityslainoja, joita voi kysellä suoraan pankeista. Yleensä pankit ovat halukkaita saamaan uusia yritysasiakkaita ja räätälöivät näille siksi mielellään sopivia lainoja.

Lainaa haettaessa, pitää mukana olla faktatietoja yrityksen toiminnasta, eli varsinkin omistussuhteet tulee selvittää ja yrityksen toimintasuunnitelma esittää. Myönnetty laina auttaa sitten alkuinvestointien tekemisessä ja toiminnassa muutenkin alkuun pääsemisessä. Kannattaa muistaa kuitenkin, että lainasta on myös kuluja, jotka pitää ottaa huomioon yrityksen taloutta suunniteltaessa.

Starttiraha

Työ- ja elinkeinokeskukset maksavat niin kutsuttua starttirahaa aloitteleville yrittäjille. Tämä starttiraha turvaa yrittäjän toimeentuloa yrityksen alkuaikoina, jolloin tuloja ei vielä ole. Tukea voi kuitenkin saada vain 18 kuukauden ajan, jona aikana yritystoiminta pitää saada kannattamaan.

Starttirahaa myönnetään työttömille työnhakijoille sekä sellaisille työssä käyville, jotka siirtyvät palkkatyöstä yrittäjiksi. Myös opiskelijat, jotka siirtyvät opiskelun jälkeen yrittäjiksi, voivat saada tukea.

Työllisyyspoliittinen avustus

Uusosuuskunnan tai sosiaalisen yrityksen perustamiseksi voidaan myöntää niin kutsuttua työllisyyspoliittista avustusta, jota myöntävät Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset eli ELY -keskukset.

Uusosuuskunnan jäsenistä vähintään kolme neljäsosaa tulee olla työttömiä, jotta tukea voi saada. Vastaavasti sosiaalisen yrityksen tavoitteena tulee olla lisätä vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien mahdollisuuksia työllistymiseen. Vain siten tuki voidaan myöntää.

4.9.2012

Liity nyt - Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.