Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Tulevaisuuden työelämä – Mitä ovat tulevaisuuden työelämätaidot?

tyoalamanmuutos

Työn ja työelämän muutoksesta puhutaan jatkuvasti; miltä työelämä tulevaisuudessa oikein näyttää ja mitä ominaisuuksia ja taitoja ihmisellä tulee olla siellä pärjätäkseen. Näitä asioita pohditaan tässä artikkelissa.

Olet varmasti kuullut tulevaisuuden työelämän yhteydessä puhuttavan tekoälystä, roboteista ja automaatiosta. Kyky omaksua uutta teknologiaa ja ottaa sitä käyttöön onkin ehdottomasti yksi avain työssä menestymiseen myös tulevina vuosikymmeninä. Teknologian ymmärtämisen ja hallitsemisen lisäksi on kuitenkin olemassa iso joukko erilaisia ominaisuuksia, joista voi olla yllättävää hyötyä sopeutuessamme entistä kiihtyvämpää vauhtia muuttuvaan työelämään.

Kuvassa työelämän muutokseen johtaneita työvälineitä kuten tietokone

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Halu oppia auttaa pärjäämään tulevaisuuden työelämässä

Koska esimerkiksi teknologinen kehityksemme vauhti kasvaa eksponentiaalisesti ei uteliaisuudesta ja innokkuudesta uuden oppimiseen ole lainkaan haittaa – päinvastoin! Kiinnostus oman osaamisen kehittämiseen, laajentamiseen ja soveltamiseen ovat avainasemassa, kun tulevaisuuden talentteja etsitään. Ja tämä pätee kaikkiin ammatteihin kaikilla aloille.

Myös oman osaamisen reflektointi ja sanoittaminen ovat tärkeässä roolissa:

”Mitä minä osaan ja miten voisin soveltaa kaikkea osaamistani mahdollisimman hyvin.”

Oman alan kehityksen ja huippuasiantuntijoiden oppien seuraaminen ovat oivallisia keinoja pysyä ajassa kiinni ja mennä osaajana eteenpäin.

Teknologian käytön lisääntyminen, muutokseen sopeutuminen ja ammattitaidon jatkuva kehittäminen nousevat esiin myös suomalaisilta itseltään kysyttäessä työelämän muutoksesta. Tätä tutkittiin esimerkiksi Suomalaisen Työn Liiton teettämässä Made by Finland -kampanjatutkimuksessa.

Inhimillisyys ja inhimilliset taidot korostuvat

Työelämän muutos on myös hyvinvointia kuten joogaava mies kuvassa

Työn ja työelämän tulevaisuudesta puhuttaessa nousee usein esiin huoli siitä, että riittääkö työn automatisoinnin jälkeen meille ihmisille enää töitä. Syytä huoleen ei varsinaisesti ole, sillä roboteille siirtyy sellaisia töitä ja työtehtäviä, joissa ihmiset eivät alun perinkään ole olleet kovin hyviä. Tarkkuutta, mekaanisuutta ja toisteisuutta sisältävä työ voidaan hyvillä mielin siirtää teknologian tehtäväksi; näin me voimme keskittyä luovuutta ja kriittisyyttä vaativiin tehtäviin.

Se, että olemme inhimillisiä, empaattisia ja tuntevia olioita, voikin olla suurin etumme tulevaisuuden työelämässä. Jatkuvalle oppimiselle luovat nimittäin perustan erilaiset melko tavallisiltakin kuulostavat persoonien ominaisuudet.

Tällaisia erityispiirteitä ovat esimerkiksi

  • luovuus,
  • kriittinen ajattelu,
  • yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot,
  • empatia,
  • tunne- ja tilannetaidot.

Kaikki yllä mainitut ovat myös taitoja, joita ihmisen on helpompi kehittää kuin koneen. Esimerkiksi opeteltaessa kohti parempaa vuorovaikutusta, kannattaa kiinnittää huomiota omaan kuunteluun ja läsnäoloon. Tätä kautta on mahdollista harjaantua paremmaksi haastavissa kokouksissa ja neuvotteluissa, joita työelämä on tulevaisuudessakin pullollaan.

Työ ja vapaa-aika sekottuvat – palaudutko riittävästi jaksaaksesi?

Kun työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy, korostuu työstä irtaantuminen, palautuminen ja jaksaminen entisestään. Aivomme saattavat työskennellä työasioiden parissa viikonloppuisin ja lomilla, jos emme kiinnitä asiaan huomiota. Jatkuvat ärsykkeet häiritsevät keskittymistämme, kun teemme töitä ja toisaalta taas ne häiritsevät palautumistamme vapaa-ajallamme.

Onkin ensiarvoisen tärkeää osata irrottautua työstä, sillä vain riittävän levon avulla voimme hyödyntää inhimillisyydestämme kumpuavaa potentiaaliamme. Jatkuvasti ylikuormittunut ja väsynyt työntekijä jaksaa harvoin olla niin empaattinen ja kärsivällinen kuin se on mahdollista. Keskittymisemme harhaillessa myös luovuutemme ja kriittinen ajattelumme kärsii.

Monien eri vuorovaikutuskanavien läsnäolo (työ)arjessamme hankaloittaa myös haastavien ja keskittymistä vaativien tehtävien tekemistä. Päivämme saattavat huomaamattamme täyttyä erilaisesta sälästä eikä aikaa jää isompien tai vaativampien tehtävien tekemiseen juuri lainkaan. Oman työn ja kalenterin hallinnointi onkin yksi tärkeä työelämätaito, jota tarvitaan jo nyt, mutta tulevaisuudessa yhä enemmän. Itseään kuuntelemalla on myös mahdollista  rytmittää tekemistään entistä järkevämmin: erityistä keskittymistä vaativia töitä kannattaa tehdä silloin, kun energiatasot ovat kohdallaan, ja tahtia kannattaa löysätä silloin, kun keho ja karkaileva ajatus sitä vaativat.

Omiin nimiin työskentely kasvaa

Työelämässä korostuvat enenevässä määrin omien arvojen mukaisesti työskentely. Erityisesti nuoret ilmoittavat kysyttäessä työn mielekkyyden ja hyvän työilmapiirin korkeaa palkkaa tärkeämmäksi kriteeriksi työpaikkaa tai töitä valittaessa.

Itsensä työllistäminen, yrittäjämäinen työskentely ja yrittäminen ovat kasvavia työelämän trendejä – yhä useampi haluaa työskennellä omiin nimiin ja valita itse tahot ja aiheet, joiden parissa työskentelee. Työn ja muun elämän joustava yhdistäminen on myös yhä useammalle hyvän elämän perusta. Työn teko on entistä harvemmin yhteen paikkaan tai aikaan sidottua, joten työtä voi tehdä vapaammin omien mieltymysten mukaan ja olla näin ollen tehokkaampi.

Yksi merkki tästä on kevytyrittäjyyden ja erilaisten laskutuspalveluiden kasvava suosio. Yksinyrittäjien, itsensä työllistäjien, kevytyrittäjien ja erilaisten freelancereiden määrä kasvaa kohisten. Yhä useamman ansiot koostuvat useammasta kuin yhdestä tulonlähteestä ja moni tekeekin perinteisen palkkatyön lisäksi tai sijasta keikkaa useille eri työnantajille tai toimeksiantajille.

Kykyä itsenäiseen ja yrittäjämäiseen työskentelyyn on siis myös yksi merkittävä piirre, joka korostunee jo tulevinan vuosina työelämässä.

Kaikenkaikkiaan tulevaisuuden työelämätaidot eivät vaadi meiltä mitään merkittävää evoluutiota, vaan ehkä enemmänkin omien inhimillisten ominaisuuksien vahvistamista ja korostamista.

Kuten nytkin, tulevaisuuden työelämässä pärjäävät uteliaat ja ahkerat yksilöt, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Lue myös

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Kaipaatko lisätuloja? —30 konkreettista vinkkiä

Työelämä tulevaisuudessa -keskustelijat: Tulevaisuuden työelämässä vuorovaikutustaidot entistä kovempi valtti – katso tallenne tapahtumasta!

Empatia ja muut pehmeät taidot – näitä tulevaisuuden töissä tarvitaan!

Futuristi Perttu Pölönen ja tulevaisuuden työelämäosaaminen – kuuntele Omat duunit -podcast!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

 

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Ammatillinen kehittyminen: kuinka toteuttaa sitä tietoisesti?

    Opiskeluaikana saa työelämälleen tietopohjan ja lähtölaukauksen – mutta suurin kehitys tapahtuu vasta ammattia harjoittaessa. Nykyisessä työelämässä harvoin jämähdetään paikalleen, vaan uutta pääsee oppimaan jatkuvasti. Työn mukana kehittymistä ja oppimista tapahtuu huomaamattakin, mutta näihin voi itsekin vaikuttaa paljon! Ammatillinen kehittyminen on niin työnantajan kuin työntekijän itsensäkin vastuulla. Työntekijällä se voi tarkoittaa hänen sen hetkiseen toimeensa liittyvää osaamisen laajentamista, syventämistä tai tiedon…

    Lue lisää
  • Työelämä Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

    Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään. Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään. Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä…

    Lue lisää
  • Työelämä Itsensätyöllistäjä, näin huolehdit sosiaalisista kontakteistasi!

    Itsensä työllistämisessä on runsaasti plussapuolia, mutta se voi käydä myös yksinäiseksi. Työmuoto on itsenäinen, eikä alaisia tai työkavereita välttämättä ole. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen on tärkeää, ja ”yksinäiset” työskentelijät voivatkin onneksi keskittyä niihin vapaa-ajallaan. Tässä kirjoituksessa kerrotaan, kuinka he voivat hoitaa niitä myös työaikanaan! Itsensätyöllistämisen suosio kasvaa Suomessa jatkuvasti. Yhä useampi kokee olevansa onnellisin työssä, jossa pääsee hyödyntämään todellisia kykyjään ja…

    Lue lisää