Blogi

28.10.2019

Kirsikka Manninen tekee bändikeikkoja kevytyrittäjänä

Kuka olet?

Olen Kirsikka Manninen, 29-vuotias helsinkiläinen nainen, joka laskuttaa laulajan bändikeikkapalkkioita UKKO.fi-palvelun kautta sekä rakastaa lähi-idän ruokaa ja rescue-koiria.

Mitä teet?

Kun lukion ensimmäisellä luokalla hain ja pääsin mukaan lauluyhtyeeseen, laulamisesta tuli pysyvä ja rakas osa elämääni. Otin kaverin mallista oppia ja aloin opiskella laulua Helsingin pop jazz -konservatoriossa. Yksi elämäni viisaimmista päätöksistä.

Myöhemmin pääsin yliopistoon opiskelemaan luokanopettajaksi ja samalla perustimme opiskelijakaverini kanssa suomenkielistä poppia soittavan bändin, VANILLAN, jossa olen toisena laulajana. Olemme olleet kasassa jo seitsemän vuotta.

Lisäksi laulan ja soitan tunnettuja kotimaisia ja kansainvälisiä hittejä bilebändissä nimeltä Poppoo ja laulan taustalauluja rokkia soittavassa lastenyhtyeessä nimeltä RokkaSoppa.

VANILLAN kanssa saimme markkinoille esikoisalbumin, joka kantaa nimeä Inkkarilapset.

Bändien kanssa keikkailemme sesonkiluontoisesti. Toisinaan keikkaa on hyvinkin paljon ja on kausia, jolloin varauskalenteri on hiljaisempi.

Henri Sinisalmi 2019

Työ musiikin parissa ei ole pelkästään laulamista, toisinaan studiota ja keikkailua, vaan myös loputonta treeniä, kalenterisumplimista, markkinointia, viestintää ja yhteydenottoa eri tahojen (keikkajärjestäjä, äänimiehet, kuulijat) välillä.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjyys on luonnollinen ja omia hermoja säästävä tapa hoitaa keikkalaskutusta.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Kysymykseen ei ole aivan yksinkertaista vastata, kun kyse on luovasta työstä. Työ kun kulkee tosi paljon mukana missä vain kuljenkaan. Kun avaan oman sometilin tai meilin, ovat bänditilit synkronoituna omaani, joten osaan heti reagoida keikkatilauksiin tai keikkajärjestäjien juokseviin asioihin.

Kuuntelen paljon vapaa-ajalla musiikkia, jolloin ajatus herkästi menee keikkoihin ja musakuvioihin. Bänditreenit ovat työaikaa nekin, koska siellä rakennetaan keikka.

Suuri osa laulajan työstä menee prosessiin, jolla itse produkti (esimerkiksi albumi tai keikkakiertue) saadaan toteutetumaan.

Tavallisesti valmistaudumme keikkaan tehokkaalla etukäteistreenillä treeniksellä. Soittamisen ja laulamisen ohella mietimme myös tulevan keikan teeman, muutaman välispiikin (liikaa ei sovi miettiä, jotta live-taika ei katoa!) sekä vaatetuksen.

Toisinaan keikkapaikat ovat kaukana, jolloin käytettävissä olevien autojen, ajoreitin ja pakkaamisen suunnittelemiseen pitää perehtyä huolella.

Keikkapaikalle saavumme hyvissä ajoin, roudaamme soittimet ja äänentoistolaitteet ja käymme sitten läpi lavatekniikkaa ja sound checkiin liittyviä asioita. Välillä toimimme omina äänimiehinämme ja -naisinamme, mutta usein onneksi keikkapaikalla on töissä ääneen erikoistunut teknikko. Tässä välissä onkin aika antaa iso kiitos osaaville ääni- ja valoteknikoille. He ovat korvaamattomia!

Petri Lunki, Koskelan kyläjuhlat 2019

Keikkatyössä on oppinut luottamaan yhteistyön voimaan ja arvostamaan eri osaajia, jolloin saadaan hiotuksi timanttinen lopputulos.

Sound checkin jälkeen menemme takahuoneeseen rauhoittamaan mieltä hetkeksi. Samalla ehtii ajatella tulevan keikan mielessään läpi, valmistautua ja nostaa keikkaa edeltävää yhteishenkeä.

Toisinaan matkassa on toki yllätyksiä mukana. Esimerkiksi puolta tuntia ennen keikkaa pitää lähteä juoksemaan rikki menneen mikkipiuhan tilalle uutta tai läppäri-pahainen alkaa tehdä päivitystä juuri väärällä hetkellä!

Tällaisina hetkinä henkisen rauhoittumisen sijaan on juostava sydän pamppaillen kurkussa. Aina asiat ovat kuitenkin saatu järjestymään, keikat aloittamaan ajallaan ja näistä omanlaisistaan selviytymiskokemuksista saatu lisää hyvää fiilistä.

Kaikki työ palkitaan keikkahetkellä yleisön kanssa. Silloin mikään ei voisi olla enää paremmin. Silloin tietää olevansa oikeassa paikassa.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Keikat ovat parasta.

Keikkailuun liittyy niin paljon positiivisia tunteita! Yhteyden tunne keikkakansan kanssa. Yhteistyö keikkajärjestäjien ja ääniteknikoiden ja tietty bändin jäsenten kanssa.

Yksi tärkeä tunne on myös eheytyminen; kun on rakentanut jotain prosessia ja harjoitellut sitä määrän X ja sitten vihdoin kun pääsee tekemään keikan, jolloin keikasta tulee viimein totta – silloin sillä taianomaisella hetkellä sitä tuntee saaneensa jotain oikeaa aikaan tässä maailmassa. Sitä on vaan niin tyytyväinen siihen tulokseen ja ennen kaikkea niihin ihmisiin, jotka sen ovat sen saaneet aikaan.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin kehittyä siinä, että löytäisin eri keinoja saada bändeille näkyvyyttä ja kuuluvuutta sekä olla ehkä ulospäinsuuntautuneempi siten, että alan ihmiset (toiset laulajat, tuottajat, soittajat jne.) tulisivat rohkeammin ehdottelemaan yhteistyökuvioita.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Kevytyrittäjyys on kätevä, monenlaiseen elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu. Se voi toimia väli- tai pitkäaikaisena ratkaisuna ja taipuu moneen

Erityisterveisiä haluan laittaa musiikkialan kevytyrittäjille!

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

pauliina
Kirjoittaja

Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

 1. Ralf Pitkäjalka sanoo:

  Jos keikkailee satunnaisesti työttömänä, tuomitaanko heti yrittäjäksi ja jouttuko karenssiin ja nälkäkuurille

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Hei Ralf ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

   Työttömyysturvaan liittyviä kysymyksiä meille tuleekin melko paljon, koska se ymmärrettävästi kiinnostaa käyttäjiämme. Tämän vuoksi olemme koostaneet aiheeseen liittyviä vastauksia Usein kysyttyä -sivuillemme, josta voit halutessasi lukea aiheesta lisää.

   Tässä kuitenkin kootusti kevytyrittäjän työttömyysturvasta:

   Työttömyysturvassa kevytyrittäjät tulkitaan yrittäjäksi, mutta tämä ei tarkoita, etteikö kevytyrittäjä voisi saada työttömyysetuuksia. Alle kahden viikon mittaisista toimeksiannoista ja keikoista eli lyhytkestoisesta yrittäjyydestä ei tarvitse säädösten mukaan edes ilmoittaa TE-toimistoon. TE-toimiston sivutoimiseksi tulkitsema yrittäjä voi saada soviteltua työttömyysetuutta kevytyrittäjäkeikkojen ohella ja jopa päätoiminen yrittäjä voi saada ensimmäisen neljä kuukautta soviteltua etuutta, jos yrittäjyys on aloitettu työttömänä.

   Kevytyrittäjänä toimiminen ei valitettavasti kuitenkaan kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa, mutta yrittäjän työssäoloehtoa on mahdollista kerryttää.

   Suosittelemme kuitenkin aina kevytyrittäjille, että he kääntyvät paikallisen TE-viranomaisen, Kelan tai oman kassansa puoleen selvittääkseen heidän suhtautumisensa.

   Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua!

   -Piia

 2. juha Eirikkä sanoo:

  Ketä kevytyrittäjä tässä tapauksessa laskuttaa, keikan järjestäjää, pändiä vai ketä? Entä pändin muut jäsenet?
  Laskuttavatko kaikki erikseen keikan järjestäjää?
  Vaikeaksi menee, tämähän on se ikuisuus ongelma, kuka järjestäjä lähtee näin monimutkaiseen systeemiin?

  1. Piia Peiponen sanoo:

   Heippa Juha!

   Kiitos jättämästäsi kommentista ja hyvistä kysymyksistä.

   Kevytyrittäjä sopii siis työstään toimeksiantajan kanssa. Bändille tämä toimeksiantaja voi olla vaikkapa ravintola, ravintolaketju, musiikkifestivaalin takana oleva yritys tai jopa yksityishenkilö.

   Kevytyrittäjän verkkopalvelusssamme tekemä lasku lähetetään tehdyn keikan jälkeen sovittuun osoitteeseen. Bändi voi laskuttaa kauttamme yhdessä käyttäen tiimilaskutoimintoa eli samasta keikasta voidaan tehdä vain yksi lasku, johon on ilmoitettu kaikki keikasta palkkaa saavat ja heidän osuutensa sovitusta palkkiosta. Toimeksiantaja eli keikkajärjestäjä saa siis maksettavakseen ainoastaan yhden laskun ja laskutuspalvelu huolehtii kaikista tarvittavista paperitöistä, kuten veroista ja muista maksuista. Bändi on myös vakuutettu keikkansa ajan.

   Voit halutessasi lukea palvelumme toiminnasta lisää verkkosivuiltamme esimerkiksi Usein kysyttyä -osiostamme.
   Toivottavasti vastaukseni selvensi tätä bändin keikkalaskutusta.

   -Piia

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.