Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Miika Manninen ei lannistunut, kun kuvauskalenteri tyhjeni maaliskuussa

viikon-kevytyrittaja-miika-manninen

Hei! Olen Miika, kajaanilainen ammattivalokuvaaja ja toimittaja.

Mitä teet?

Teen kahta työtä: työskentelen osa-aikaisena toimittajana paikallisessa kaupunkilehdessä, ja sen lisäksi teen freelancerina työtä erääseen outdoor-julkaisuun. Kirjoitan siihen juttuja ja valokuvaan.

Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä!

Toinen työni on valokuvaus. Palvelen yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä asiakkaita. Kuvaan promokuvia, lehtikuvia, dokumentaarista juhlakuvausta ja henkilökuvia.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Minulla on kuukausittaista palkkatuloa ja halusin tehdä oman freelance-työni mahdollisimman kevyellä byrokratialla.

Suhtaudun intohimoisesti omaan valokuvaustyöhöni ja haluan keskittyä siihen: asiakkaiden palvelemiseen ja näyttävien, persoonallisten valokuvien ottamiseen. Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallista työpäivää ei ole. Jos minulla on sovittu kuvaus, keskityn siihen ja teen alkuvalmistelut rauhassa, jotta kuvaustilanteessa kaikki on kunnossa ja voin keskittyä itse tilanteeseen.

Työpäivä voi olla myös sellainen, että käyn läpi ottamiani valokuvia ja teen niihin kuvankäsittelyohjelmassa taikatemppuja.

Tai sitten päiväni voi kulua niinkin, että piirrän luonnoslehtiöön omia kuvausideoitani, jotka jätän odottamaan hetkeä, joissa voin soveltaa niitä. Vastailen sähköposteihin, teen valokuvaustarjouksia tilaajille – kaikkea tätä ja sen välillä.

Miten Korona ja sosiaalinen etäisyys ovat vaikuttaneet sinun työarkeesi? Onko sinulla yhä töitä ja jos on, miten ne hoituvat näinä poikkeusaikoina?

Alkukesän kalenteri on hyvällä tolalla. Kuvauksia on myös sovittu jo pitkälle ensi syksyyn asti.

Alkushokki oli kova. Kun koronaepidemian seurauksena tulleet rajoitukset ja suositukset – muun muassa sosiaalisen kanssakäymiseen liittyen – astuivat voimaan, kalenterini tyhjeni.

Tätä kesti lähes kaksi kuukautta – mutta nyt, kun tilanne on rauhoittunut Suomessa kokonaisuudessaan ja erityisesti omalla alueellani, kuvauskalenteri on alkanut täyttyä mukavasti!

Olen tehnyt jo kahden viikon ajan töitä, ja alkukesän kalenteri on hyvällä tolalla. Kuvauksia on myös sovittu jo pitkälle ensi syksyyn asti.

Oletko muokannut ja kehittänyt tarjoamaasi palvelua tilanteeseen sopivammaksi? Ja onko sinulla varasuunnitelmaa pärjäämisen varmistamiseksi?

En tehnyt mitään erityisiä suunnitelmia koronan takia. Minulla on kuitenkin puolipäiväinen ansiotyö rinnalla, joten missään tapauksessa en tipahtanut tyhjän päälle.

Kuvasin pahimman työseisakin aikana omia projektejani, ja pidin sillä tavalla itseni nykyisten ja tulevien kuvausasiakkaiden muistissa. Mikäli epidemia lähtee uuteen nousuun, minulla on sitä varten mietittynä jo lahjakorttikampanja.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Ihmisten kohtaaminen. En juurikaan kuvaa tuotteita, koska niiden kanssa ei voi kommunikoida. Hienoa on se, että saan kosketuksen kuvattavaan ja voin ottaa kuvan, jossa hänen persoonansa tulee näkyviin ja jonka avulla hän voi saavuttaa oman tavoitteensa.

Kamera on vain väline, sillä valokuvaaminen tapahtuu todellisuudessa kuvaajan ja kuvattavan välillä. Vaalin sitä kohtaamisen hetkeä.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Markkinointi on asia, jossa voi aina kehittyä. Olen hyvä valokuvaaja, mutta tieto siitä täytyy saada ihmisille; siksi markkinoinnin opetteleminen olisi tärkeää.

Millaisena näet tulevaisuutesi?

Näen, että tulevaisuus on sellainen, miksi sen itse teen. Emme tietenkään voi vaikuttaa kaikkeen, kuten korona on osoittanut – mutta minusta itse kukin voi vaikuttaa siihen, miten asiat ottaa vastaan.

Olen elastinen ihminen ja pystyn muuttamaan sekä asennettani, että tapaani tehdä työtä. Siksipä uskon, että tulevaisuus on hyvä.

Tyytyväinen asiakas on se, mikä saa minut pakkaamaan aina kuvausvarusteet auton konttiin ja lähtemään keikalle.

Mikä tällä hetkellä motivoi sinua kaikkein eniten, ja mitä haluaisit sanoa muille kevytyrittäjille ja pienyrittäjille?

Minua motivoi se, että pääsen hyödyntämään työssäni omaa luovuttaani ja että voin sen avulla myös tuottaa iloa ihmisile. Tyytyväinen asiakas on se, mikä saa minut pakkaamaan aina kuvausvarusteet auton konttiin ja lähtemään keikalle.

Toisille pien- ja kevytyrittäjille haluan sanoa tässä kohdin: Huolehtikaa vaikeina aikoina tavalla toisella siitä, että pysytte näkyvissä!

Käy uppoutumassa Miikan ottamiin kuviin somessa ja Miikan kotivisuilla. Mikset myös samalla varaisi oman kuvaussessiosi? ?

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Matilda Komulainen teki lahjakkuudestaan osa-aikaisen työn

    Olen Matilda Komulainen, 19-vuotias juuri lukiosta ylioppilaaksi valmistunut nuori nainen Lahdesta. Mitä teet? Toteutan kaupallisia yhteistöitä pääosin Instagramissa erilaisten yrityksien kanssa. Lisäksi suoritan valokuvauskurssia, joka avaa minulle ovet valokuvaajan ammattiin. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Olen aina ollut luova ja omasta mielestä lahjakas – etenkin tässä valokuvausjutussa. Tykkään tehdä asioita itse ja toteuttaa niitä haluamallani tavalla. Olen panostanut aina kuviini, jotka ensi…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Bloggaaja Janina toimi kolme vuotta kevytyrittäjänä ennen seuraavaa siirtoa - "yrittäjyydessä kaikki oli alkuun uutta minulle"

    Espoolainen bloggaaja Janina Koskenniska siirtyi loppuvuodesta 2020 kevytyrittäjästä sivutoimiseksi yrittäjäksi. Jotkut yrittäjyyteen liittyvät asiat tuntuivat alkuun hankalilta – mutta ne alkoivat selkiytyä Janinalle nopeasti, kun hän otti niistä selvää soittelemalla ja neuvoa kysymällä. "Apua kannattaakin aina pyytää; tyhmiä kysymyksiä ei olekaan!" Janina K. -blogissaan Janina Koskenniska, 23, kirjoittaa muun muassa omasta arjestaan ja ajatuksistaan erilaisiin aiheisiin liittyen. Sen lisäksi hän…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Sveitsistä Suomeen ja palkkatyöstä kevytyrittäjyyteen – Julienin tarina

    Kuka olet? Hei, olen Julien, 37-vuotias graafinen suunnittelija Keravalta. Muutin Sveitsistä Suomeen noin 12 vuotta sitten. Entisten työnantajien kautta olen tehnyt töitä suurimmalle osalle Suomen isoimmista yrityksistä ja freelancerina mm. Otavalle, KONEelle, Pentagon Designille ja Qreformille. Teen edelleen satunnaisesti töitä myös sveitsiläisten yritysten ja pienorganisaatioiden kanssa. Mitä teet? Minulla on laaja osaaminen graafisen suunnittelun alalla; pystyn toteuttamaan laadukkaasti kaikkea brändeistä…

    Lue lisää