Blogi

17.3.2020

Etätyöskentely kotoa käsin: näin hoidat sen tehokkaasti!

Etätyöskentely on nykyisin monille hyvin tavallinen tapa tehdä töitä. Tietyistä syistä kotona työskentely on viime aikoina tullut ajankohtaiseksi yhä useammalle. Jaamme tässä blogissa vinkkejä siihen, kuinka töiden tekeminen kotona sujuu mukavasti ja tehokkaasti!

Jo otsikossa on oikeastaan virhe; etätyö on nykyisin niin tavallista, että yhä useammat haluavat puhua vain työstä. Montaa työtä voikin tehdä fyysisen työpaikan lisäksi muuallakin, esimerkiksi junassa, kahvilassa, kotona tai kirjastossa.

Tuoreimman Euroopan työolotutkimuksen mukaan noin joka viidennellä on mahdollisuus tehdä etätyötä ainakin joskus. Etätyöskentelyyn toi lisää joustavuutta myös vuoden alussa uudistunut työaikalaki.

Työn tekeminen ei monesti ole sidottu edes yhteen maahan, vaan etätyöskentely onnistuu missä päin maailmaa tahansa. Monet kevytyrittäjätkin lähettävät laskuja ulkomailla oleville asiakkailleen tai tilapäisesti muualla kuin Suomessa asuvat kevytyrittäjät laskuttavat tuttuja asiakkaita kotimaassa.

Myös monet yritykset ovat tarjonneet halukkaille työntekijöilleen mahdollisuutta työskennellä tovin esimerkiksi Espanjan tai Thaimaan lämmössä keskellä Suomen pimeintä ja märintä vuodenaikaa.

Töiden tekeminen kotona jättää myös mainiosti aikaa itse työn hoitamiseen varsinkin, jos työmatka on pitkä; kotitoimistolla matka supistuu vain tietokoneen avaamiseen. Jaamme alla 6 vinkkiä siihen, kuinka etätyöskentely sujuu mukavasti – nappaa ne käyttöön itsellesi!

1. Töiden tekeminen onnistuu kotona pyjamassakin!

Jos kaipaat työpaikan päivärytmiä myös kotona työskentelyssä, kannattaa sinun luoda sellainen itsellesi.

Toiset saavat päivänsä parhaiten käyntiin ja työskentelyvireen päälle pukeutumalla aamulla työvaatteisiin. Rutiinia päiviin saa aloittamalla työn aina samaan aikaan ja tauottamalla päivän samoin kuin olisi töissä toimistolla tai muulla työpaikalla.

Jollekin taas etätyöskentely merkitsee vapautta sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Tämä saattaakin tarkoittaa sitä, että koko päivä vierähtää pyjamassa. Tärkeintä kuitenkin on, että löydät itsellesi sopivimman tavan työskennellä, jotta saat työpäivästäsi kaiken hyödyn irti!

2. Aseta rajat ystäville ja perheelle

Jos muita perheenjäseniäsi on kotona, tee heille selväksi, että olet nyt töissä eikä sinua saa häiritä. Jos sinulla on erillinen työhuone, laita ovi kiinni.

Kotona työskentely

Suljetuista ovista on myös apua, jos lemmikkisi on huomionkipeällä tuulella. Toisaalta esimerkiksi kissan silittämisen on tutkittu laskevan verenpainetta ja stressitasoa; välillä voikin olla hyvä idea ottaa lemmikki syliin, jotta saat hieman etäisyyttä kaikkein stressaavimpiin työtehtäviin.

Opettele myös sanomaan ei, mikäli sinun on tarkoitus työskennellä ja ystäväsi pyytävät sinua lähtemään ulos tai kertovat piipahtavansa yllätysvierailulle. Toki etukäteen sovitut lounastreffit ystävän kanssa tuovat kaivattua taukoa ja voivat rytmittää päivääsi samalla tavoin kuin lounas kollegoiden kanssa tauottaa päivääsi työpaikalla.

3. Aseta rajat myös asiakkaille ja kollegoille

Etätyöskentely voi tuntua sanana vanhahtavalta; siinähän ei olla varsinaisesti etäällä työstä tai työyhteisön ulkopuolella. Vaikka työtä työpaikan ulkopuolella tehdäänkin, on tavoitettavuus ja viestiminen nykyisin yhä helpompaa.

Omaan työyhteisöön tai asiakkaisiin ollaan yhteydessä puhelimen ja sähköpostin lisäksi pikaviestipalvelulla sekä videopuheluin. Kokouksetkin onnistuvat verkossa minne päin maata tai maailmaa tahansa!

Jatkuva viestien tulo voi kuitenkin hankaloittaa oman työn rytmittämistä tai keskittymistä vaativien tehtävien tekoa. Jos tarpeen, sulje piippaavat pikaviestisovellukset ja sähköposti, jotta saat omaa työlistaasi edistettyä.

Työn ja vapaa-ajan ero on sekin muuttunut erilaisissa asiantuntijatöissä yhä häilyvämmäksi. Moni lukee sähköposteja myös iltaisin ja viikonloppuisin tai vastaa vielä yhteen somessa tulleeseen kysymykseen ennen viikonlopun alkamista.

Etätyöskentely perhe

Jos haluat pitää työn erillään vapaa-ajasta, älä vastaa työpuheluihin ja sähköposteihin, jos olet jo työskennellyt koko päivän. Harva asia on oikeasti niin kiireinen, että se ei voisi odottaa seuraavaan työpäivään. Vaikka työskentelet kotoa käsin, se ei tarkoita, etteikö sinullakin olisi oikeus vapaa-aikaan.

Jos olet toistuvasti siinä tilanteessa, että jokin projektiin liittyvä asia pitää hoitaa vielä ennen puoltayötä illalla, kannattaa sinun miettiä tilannettasi. Voisitko esimerkiksi lisätä hinnastoosi kiirelisän tai veloittaa erikseen ylimääräisistä puhelinpalavereista ja viime hetken muutoksista?

Mieti myös, oletko priorisoinut töitäsi tarpeeksi hyvin – tai oletko ehkä haalinut liikaa asiakkaita ja projekteja yhtä aikaa. Opettele sanomaan myös ei!

4. Huolehdi ergonomiasta myös kotitoimistolla

Ergonomia ei aina ole ensimmäisenä mielessä, kun töitä tehdään kotitoimistolla. Kunnolliseen työpisteeseen kannattaa kuitenkin panostaa!

Jos haluat istua työpäivänäsi, hanki tuoli, jossa pystyt istumaan mukavasti koko päivän. Kiinnitä myös huomiota istuma-asentoosi. Jos taas seisot mieluummin, järjestä tähän sopiva taso, joka on oikealla korkeudella.

Moni meistä jännittää työskennellessään selkää ja hartioita aivan huomaamattaan. Kun havaitset tekeväsi näin, tee pari verryttävää liikettä ja ota sen jälkeen taas rento asento.

Mahdollisuuksien mukaan olisi kannattavaa työskennellä vaihtelevasti sekä seisten että istuen. Työasennon vaihtaminen riittävän usein on tärkeää terveyden kannalta. Voit halutessasi hankkia istuimeksi myös jumppapallon; se on edullinen hankinta, joka lisää lihasten aktiivisuutta merkittävästi istuessa.

Kotitoimisto ergonomia

5. Tee etätyöskentelylle oma työpiste

Ideaalein tilanne olisi, jos sinulla on oma erillinen työhuone kotona työskentelyä varten. Monella ei tällaista mahdollisuutta kuitenkaan ole.

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa kuitenkin erottaa itselle selkeärajainen työpiste työpäiväsi ajaksi! Kotona työskentelystä katoaa teho, jos et saa rauhaa tehtävien hoitamiseen. Rauhoita työpisteesi vain työskentelyyn; älä kasaa sinne kaikkea mahdollista ei-työhön-littyvää, joka voi häiritä keskittymistäsi.

Joillekin tällainen työpiste voi olla ruokapöytä, toisille olohuoneen sohva. Monille toimii myös työskentelytilan vaihtelu päivän aikana; sen on havaittu virkistävän ajatuksia ja parantavan työn tuottavuutta.

6. Aseta tavoitteita ja pidä taukoja

Työpäivän aikana ajatus lähtee helposti silloin tällöin harhailemaan. Töiden tekeminen kotona voi saada keskittymisen herpaantumaan tavallista helpommin. Ajankäytön seuraamiseen on onneksi tarjolla useita erilaisia ajanhallintasovelluksia.

Jos keskittyminen tuntuu vaikealta, päätä esimerkiksi, että teet nyt tunnin töitä kunnolla ja sitten voit pitää pienen tauon. Tai voit käyttää niin sanottua Pomodoro-tekniikkaa ja tehdä työtäsi 25 minuutin intervalleissa, jonka jälkeen pidät lyhyen ajatus- tai verryttelytauon. Kokeile eri tekniikoita ja työkaluja, jotta löydät itsellesi sopivimman!

Etätyöskentely kotitoimisto

Vinkki eräältä työntekijältämme: ”Oma ajanhallintakeinoni on vastata kaikkiin sellaisiin sähköposteihin ja viesteihin heti, jotka vievät työaikaani alle 10 minuuttia. Muut viestit jäävät odottamaan niille varattua aikaa!”

Löytyykö sinulta muita loistovinkkejä etätyöskentelyyn? Jaa ne kommenteissa!

Lue myös vierasbloggaajamme Leena-Mari Laukkasen kirjoitus yksinyrittäjän arjen toisesta puolesta.

Milla Alhanen
Kirjoittaja

Milla-Maria Alhanen

Milla-Maria on Porista kotoisin oleva, sittemmin espoolaistunut kynäniekka, joka inspiroituu vaikuttavista viestinnän ilmiöistä, koukuttavasta tarinankerronnasta sekä lennokkaista keskusteluista. Hän pyrkii pitämään tasapainon luovan tiimityön ja itsenäisen flow-tilan välillä.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.