Blogi

3.1.2019

Laura Asikainen & Uudenmaan TE-toimisto: TE-toimisto on myös kevytyrittäjiä varten – Ole rohkeasti yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa

TE-toimisto LauraAsikainen

Vuorosana-blogisarjassamme UKKO.fi saa kylään työelämän eri sidosryhmien edustajia. Blogeissa kuulemme vieraidemme ajatuksia erilaisista kevytyrittäjiä koskettavista aiheista.

Tällä kertaa olemme saaneet blogiin vieraaksi Laura Asikaisen, joka toimii työnvälitys- ja yrityspalveluiden asiantuntijana Uudenmaan TE-toimistossa.

Laura on kevytyrittäjien kanssa tekemisissä viikoittain ja asiakkaidensa kautta tietääkin juuri ne kevytyrittäjiä eniten mietityttävät kysymykset – sekä vastaukset niihin. Hänen kanssaan keskustelimme siitä, kuinka TE-toimistot ympäri maan voivat tukea ja opastaa niin kevytyrittäjyyden alkutaipaleella olevia kuin kokeneempiakin itsensätyöllistäjiä.

Millaista apua TE-toimisto tarjoaa kevytyrittäjille?

Kauttamme on tarjolla runsaasti erilaisia kevytyrittäjää tukevia palveluita. Haluamme johdattaa oikean tiedon luo ja ohjaammekin usein eri yhteistyökumppaniemme palveluiden pariin. Esimerkiksi Uusyrityskeskukset tarjoavat palveluita erityisesti aloittaville yrittäjille – saatavilla on henkilökohtaista neuvontaa muun muassa liiketoimintasuunnitelman osalta.

Lisäksi tarjoamme yrittäjäkoulutusta TE-toimistoissa ympäri Suomen. Erilaisia infoja löytyy niin yrittäjyyttä harkitseville kuin yrittäjyyden polulla jo edenneille. Pidempiä yrittäjäkoulutuksia järjestetään työvoimakoulutuksina. Monista tarjolla olevista koulutusvaihtoehdoista on varmasti hyötyä myös kevytyrittäjälle, jotka harkitsevat esimerkiksi päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtymistä.

Tarjoamme myös maksutonta ammatinvalintaohjausta, jossa voidaan perehtyä esimerkiksi siihen, onko yrittäjyyttä pohtiva henkilö sopiva yrittäjäksi. Ammatinvalintaohjausta on saatavilla niin kasvotusten, puhelimitse kuin videopuhelunkin välityksellä.

Yrittäjyydestä kiinnostuneen on mahdollista tutustua yrittäjän ammattiin myös työkokeilun kautta.

Mikäli puolestaan on jo toiminut kevytyrittäjänä ja haluaa seuraavaksi siirtyä y-tunnukselliseksi yrittäjäksi, kannattaa kääntyä yrityspalveluidemme puoleen ja selvittää mahdollisuus starttirahaan.

Yrityspalveluissa yrityksen hiljattain perustaneille on tarjolla muun muassa mahdollisuuksia kouluttautua, verkostoitua ja kehittää yritystoimintaa.

te-toimisto

Haluamme kehittää palveluitamme yhä paremmiksi ja tarpeita vastaaviksi, ja siksi mieluusti kuulemme, millaisista palveluista olisi kevytyrittäjille hyötyä.

Mitä kevytyrittäjät useimmiten kysyvät TE-toimiston virkailijoilta?

Kevytyrittäjät ovat hyvin aktiivisia etsimään tietoa ja selvittämään asioita itse. Yleensä heitä askarruttavat kysymykset liittyvät työttömyysturva-asioihin.

Kevytyrittäjät haluavat varmistaa, menettävätkö vai säilyttävätkö he työttömyysturvaoikeutensa. Useat ovat myös kiinnostuneita tarjoamistamme palveluista – kiinnostusta ja kehitystoiveita ei meidän näkökulmastamme kuitenkaan koskaan ole liikaa.

Vuoden 2018 alussa voimaan astui lakimuutos, jonka myötä työttömänä aloitettu neljä kuukautta kestävä yrittäjyys ei estä ansiopäivärahan saamista. Miten lakimuutos on TE-toimiston näkökulmasta vaikuttanut yrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden suosioon itsensätyöllistämisvaihtoehtona?

Vuoden 2018 alusta voimaan tulleen lakimuutoksen myötä yritystoimintaan liittyvien selvityspyyntöjen määrä on lisääntynyt. Kun yritystoiminta alkaa ja yrittäjä ilmoittaa siitä TE-toimistolle, selvittämme toiminnan aloituspäivän sekä sen, täyttyvätkö työvoimapoliittiset edellytykset työttömyysetuuden maksamiselle. Yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana, vaan vasta tämän ajanjakson jälkeen.

On havaittavissa, että yritystoiminta aloitetaan nyt herkemmin. Lakimuutos on ollut helpotus kevytyrittäjinä toimiville asiakkaillemme.

Kun on työllistynyt neljän kuukauden ajan, on todennäköisesti jo jokin kuva siitä, onko yritystoiminnasta päätoimiseksi vai jatkuuko se sivutoimisena.

Yritystoiminnan aloittamisen suosion kasvu heijastuu myös tilastoista. Esimerkiksi tämän vuoden toisella neljänneksellä aloittaneiden yritysten määrä lisääntyi 14 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Laskutuspalvelut ovat tilastoissa niin uusi asia, että niiden kohdalla tapahtunutta muutosta on tilastoista vaikea löytää. Omien kokemusteni mukaan vastaavaa kasvua on tapahtunut myös kevytyrittäjyydessä.

Mitä kevytyrittäjän tulee muistaa ottaa huomioon työttömyysturva-asioissa?

Tärkeintä on muistaa ilmoittaa TE-toimistolle yli kaksi viikkoa kestävästä työllistymisestä sekä muista työnhakutilanteen muutoksista.

Kevytyrittäjyyden pää- tai sivutoimisuutta selvitettäessä ratkaisevaa on, onko työllistyminen niin suurta, että henkilöllä ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan kokoaikaista työtä kyseisenä aikana. Kun tilanne muuttuu, tulee asiasta ilmoittaa TE-toimistoon. Tämä on hyvä hoitaa niin pian kuin mahdollista, jolloin TE-toimiston ei puolestaan tarvitse lähestyä jälkikäteen selvitelläkseen asiaa.

työttömyys te-toimisto

Kun puolestaan saa selvityspyynnön, on tärkeää muistaa vastata kaikkiin siinä kysyttyihin kysymyksiin. Toisinaan asioiden selvittäminen viivästyy turhaan, kun kaikkea tietoa ei ole muistettu antaa yhdellä kertaa.

Miten sivu- ja päätoimisuuden rajaa voisi selkeyttää, jotta ei se ei aiheuttaisi niin paljon harmaita hiuksia kevytyrittäjille?

Olisi toki helpompaa, jos raja olisi tarkka. Kevytyrittäjien tilanteet ovat kuitenkin niin vaihtelevia, että selkeää rajaa on mahdoton vetää.

On heidän kannalta parempi, että mukana on myös tulkintaa. Kun asiat käsitellään tapauskohtaisesti, vältytään todennäköisemmin myös vääriltä tulkinnoilta. Lähes aina kevytyrittäjän kanssa ollaan samaa mieltä siitä, onko kevytyrittäjyys pää- vai sivutoimista.

te-toimisto

Mitä muuta haluat sanoa kevytyrittäjille?

Haluan korostaa, että olkaa rohkeasti oman alueenne TE-toimistoonne yhteydessä. Etenkin, kun työllistytte yli kahden viikon ajan. Toisinaan tuntuu, että moni hieman pelkää, mitä tapahtuu kahden viikon työllistymisen jälkeen. Yhdessä sitten selvitetään, mikä on vaikutus työttömyysturvaan.

Aina on parempi selvittää asiat ajoissa. Meihin voi olla yhteydessä esimerkiksi jo siinä vaiheessa, kun vasta suunnittelee ensimmäistä toimeksiantoa.

Vuorosana-Ukko
Kirjoittaja

Vuorosana-Ukko

Vuorosana on blogisarja, jossa Ukko saa kylään työelämän eri sidosryhmien edustajia, jotka kertovat ajatuksiaan työelämästä ja itsensä työllistämisestä. Uusi Vuorosana ilmestyy joka kuukausi!

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Kommentit

  1. Mika Ruuska sanoo:

    Itse petyin todella paljon Keski- Suomen Te keskuksen toimintaan. Löysin työtä itse joka kesti noin muutaman viikon.
    Ilmoitin siitä ennen työn alkua Te keskukseen niin kuin pitikin. Laskutin asiakasta kevytyrittäjänä. Kun työ loppui minut katsottiin yrittäjäksi ja en päässyt enää työttömyysrahan piiriin ollenkaan, vaikka työttömyys jatkuu? Nyt en saa mistään mitään rahaa! Aika outoa tuo TE- keskuksen toiminta. Ei kannusta kyllä yhtään.

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.