Blogi

31.7.2019

Toiminimen perustaminen eläkkeellä – miten onnistun?

toiminimen perustaminen eläkkeellä

Työn teon jatkaminen tavalla tai toisella eläkeiässä on kasvattanut suosiotaan; yhä useampi ryhtyy yrittäjäksi ja perustaa esimerkiksi toiminimen eläkkeellä. Erityisesti itsensä työllistäjien määrä on kasvanut tällä vuosituhannella merkittävästi ja nimenomaan eläkeläisten osuus sivutoimisista eli osa-aikaisista yrittäjistä yleistyy jatkuvasti. Miksi näin on?

Yksi syy tälle on se, ettö moni haluaa jatkaa mielenkiintoisten projektien parissa vielä eläköitymisen jälkeenkin – uuden oppimisen ei tarvitse loppua varttuneemmallakaan iällä.

Koska myös ansaitusta vapaa-ajasta halutaan nauttia omien aikataulujen mukaan, päätyy moni perustamaan yhden hengen yrityksen. Monesti yritys toimii konsultin tavoin työskennellen vanhalle työnantajalle. Toisille saattaa taas tulla eteen yrityksen perustaminen aivan jollekin muulle toimialalle, jossa oma työura on tehty – eläkkeellä on vihdoin aikaa paneutua rakkaaseen harrastukseen oikein ajan kanssa ja ehkä tehdä sillä jopa vähän rahaa.

Motiivit yrittäjyyteen eläkkeellä

Useimmat eläkeläiset eivät kuitenkaan palaa töihin tai ryhdy eläkkeellä yrittäjäksi mielessään vain raha. Moni toki rahoittaa lisätienesteillä ylimääräiset menot, kuten vuotuiset ulkomaanmatkat. Harvalla työelämään palaamisen syynä on varsinainen tylsistyminen; todennäköisempi syy on se, että taitavaa kollegaa todella kaivataan töissä tai sitten yrittäjällä todella on apua tarvitsevia asiakkaita.

Hoitoalalle sekä siivoustyön pariin palataan usein, koska innokkaita sijaisia ei löydy.  Joillakin aloilla senioreita taas kaivataan töihin senkin vuoksi, että iäkkäät asiakkaat haluavat kohdata asiakaspalvelijoina ikätovereitaan. Asiakkaasta tuntuu, että yrittäjä tai muu asiakaspalvelija osaa asettua paremmin heidän asemaansa, jos hän on enemmän ostajan kaltainen.

Varttuneemmalla iällä yrittäjäksi ryhtyvillä intressit yrittäjyyteen ovat tosiaan usein erilaiset kuin nuoremmilla.

Motivaation lähde on usein jokin muu kuin raha – päinvastoin eläkkeellä toiminimen perustanut saattaa jopa investoida omasta pussistaan merkittävän summan yritykseen, jotta pääsee viettämään aikaa mielenkiintoisten projektien ja ihmisten kanssa.

toiminimen perustaminen eläkkeellä

Nuoremmalla iällä aloittava yrittäjä aloittaa usein kaiken alusta, tyhjältä pöydältä. Kypsässä iässä aloittava yrittäjä on jo ehtinyt koko työuransa kartuttamaan verkostoja, kokemusta ja osaamista. Näin yrittäjyys tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta: ”Vihdoin minulla on mahdollisuus kokeilla tätä, mistä olen aina haaveillut.”

Toiminimen perustaminen eläkkeelläkin kätevästi

Toiminimen perustaminen onnistuu eläkeläiseltä samaan tapaan kuin keneltä tahansa muultakin. Perustamisilmoituksen voi nykyisin kätevästi täyttää verkossa. Isoin ero eläkeläisen yrittäjäksi ryhtymisessä lienee YEL-vakuutus; tämä eläkevakuutus on vapaaehtoinen, jos yrittäjä on yli 67-vuotias.

Osa-aikaiseen tai pienimuotoiseen yrittäjyyteen toiminimi sopii osakeyhtiötä kevyemmän verobyrokratian vuoksi oikein hyvin. Jos tarkoitus on myydä jotakin muuta kuin omaa työpanosta, voi osakeyhtiön perustaminen olla paikallaan. Osakeyhtiötä kannattaa harkita yritysmuodoksi myös silloin, jos yrittäjyyden aloittamiseksi tarvitsee tehdä kalliita investointeja esimerkiksi koneisiin.

Yritysmuodosta riippumatta kannattaa heti alkuun hankkia hyvä kirjanpitäjä. Jos kirjanpitoasiat tuntuvat hankalilta, vierailta tai vastenmielisiltä.

toiminimen perustaminen eläkkeellä

Verotus ja yrittäjätulot eläkkeellä

Vanhuuseläkkeen eli työeläkkeen sekä kansaneläkkeen aikana voi työskennellä vapaasti, koska palkkatulo ei vaikuta vanhuuseläkkeeseen. Eläkkeellä olevan palkkatulo vaikuttaa myös eläkkeiden verotukseen. Koska eläkkeensaajan palkkatuloa verotetaan lähtökohtaisesti kuten palkkatuloa yleensä, siitä myönnetään myös samat vähennykset kuin muustakin palkkatulosta.

Jos harkitset oman yrityksen perustamista työkyvyttömyyseläkkeellä, on hyvä jo alkuvaiheessa olla yhteydessä omaan eläkelaitokseen ja selvittää, kuinka paljon oikein voi ansaita.

Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla voi ansaita korkeintaan 40 % eläkettä edeltävästä ansiotasosta. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä ansaintaraja puolestaan on 60 %. Työkyvyttömyyseläkkeen voi myös jättää niin sanotusti lepäämään työjakson ajaksi. Eläkkeen lepuuttaminen kestää aina vähintään kolme kuukautta ja enintään kaksi vuotta. Jos vointi antaa myöden ja intoa riittää, kannattaa myös tiedustella mahdollisuutta muuttaa eläke osatyökyvyttömyyseläkkeeksi.

Ehkä kevytyrittäjyys onkin sinun juttusi?

Kuulostiko kaikki edellä lueteltu heprealta, mutta tiedossa olisi jo työkeikkoja tai asiakkaat ovat oven takana jonossa odottamassa? Sinun kannattaa ehkä harkita toiminimen vaihtoehdoksi kevytyrittäjyyttä.

toiminimen perustaminen eläkkeellä

Kevytyrittäjyys on joustava tapa työskennellä yrittäjämäisesti. Laskutuspalvelu huolehtii paperitöistä puolestasi ja sinä voit laittaa hihat heilumaan heti tai juuri silloin kun haluat. Lopettaminenkin on joustavaa, sillä palvelun käyttö ei sido sinua mihinkään.

Mitä siis enää odotat? Jos mielessä siintää bisnesidea, tartu tuumasta toimeen ja ala ansaita intohimollasi!

Kokeile kevytyrittäjyyttä!

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.

Lisää aiheesta

yhdistelmävakuutus

Mitä kuuluu yhdistelmävakuutukselle?

Yhdistelmävakuutuksella tarkoitetaan suunnitteilla ollutta sosiaaliturva- ja työttömyysvakuutusta, jossa huomioitaisiin sekä yrittäjänä että palkkatyössä tehty työ. Yhdistelmävakuutus palvelisi voimaan tullessaan muuttuvan työelämän ehdoin moninaisissa eri...
16.10.2019 Lue lisää »

Roosa Hirvonen – Omat duunit -podcast

Omat duunit -podcastin uusimman jakson vieraana on entinen alppihiihtäjä, nyt yrittäjäksi ryhtynyt Roosa Hirvonen. Puheenaiheina ovat suorittavasta elämäntyylistä vapautuminen ja yhtäläisyydet yrittäjyydessä ja urheilussa.
15.10.2019 Lue lisää »