Blogi

18.1.2019

YEL-rajat 2019 – Tiesithän, että YEL vaikuttaa myös sosiaaliturvaan?

yel rajat

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on ollut osa joidenkin kevytyrittäjien elämää jo puolitoista vuotta. Kevytyrittäjät eivät enää kuulu työeläkevakuuttamisen piiriin, vaan he ovat ehtojen täyttyessä maksaneet yrittäjän eläkevakuutusmaksuja vuoden 2017 toukokuusta lähtien.

Vuodenvaihteessa monet sekä yrittäjien, kevytyrittäjien että palkansaajien maksut ja rajat muuttuvat; niin muuttuivat myös YEL-vakuutuksen rajat. Yrittäjän eläkevakuuttamisen vuosityötulon minimiraja nousi tammikuun 2019 alussa 7 799,37 euroon. Kuukausikohtaisesti tämä tarkoittaa 649 euron työtuloa.

YEL-työtulo vaikuttaa yrittäjäkassaan liittymiseen

Myös yrittäjän työttömyysturvan alaraja muuttui. Yrittäjän työttömyysturvaan oikeuttava uusi raja on 12 816 euroa. Yrittäjän eläkevakuuttamisen piiriin tulemisen myötä kevytyrittäjätkin voivat halutessaan liittyä yrittäjäkassaan. Yrittäjäkassan jäseneksi voi liittyä, kun eläkevakuutuksen perustana oleva vahvistettu vuosityötulo on vuonna 2019 vähintään tuo alaraja 12 816 euroa.

Ainakin jos kevytyrittäjyys on päätoimista, mittavaa ja säännöllistä, kannattaa ehdottomasti harkita yrittäjäkassaan liittymistä. Näin voi vakuuttaa itsensä myös työttömyyden varalle. Valitettavasti kevytyrittäjät eivät näet voi kerryttää työssäoloehtoa palkansaajakassassa.

Tiesithän, että päätoiminen kevytyrittäjä voi kuulua palkansaajakassaan ainoastaan jälkisuoja-ajan verran? Enimmillään tämä on 18 kuukautta. Jälkisuojalla tarkoitetaan oikeutta saada päivärahaa samalla tavoin kuin se olisi maksettu edellisessä kassassa, jos yritystoiminta lopetetaan jälkisuoja-ajan kuluessa. Yrittäjän pitää olla kassan jäsen vähintään 15 kk saadakseen ansiosidonnaista päivärahaa.

YEL vaikuttaa vanhuuseläkkeen lisäksi muuhunkin sosiaaliturvaan

Kevytyrittäjistä iso osa työskentelee sivutoimisesti esimerkiksi palkkatyön ohessa. Tällöin YEL-vakuutuksen vuosityötulon alaraja ei välttämättä täyty. Palkkatöissä oleva sivutoiminen kevytyrittäjä voi kuitenkin maksaa sekä yrittäjän eläkemaksuja kevytyrittäjänä tehdystä työstä että työeläkemaksuja perinteisestä palkkatyöstä.

yel rajat

Eläketurvakeskuksen mukaan jopa kaksi viidestä uudesta yrittäjästä asettaa eläkkeensä minimirajaan tai sen tuntumaan. Monet eivät kuitenkaan tiedä tai tule ajatelleeksi, että YEL vaikuttaa myös yrittäjän muuhun sosiaaliturvaan.

Jo yllä mainittu työttömyysturva on yksi aspekti, mutta siinä ei ole vielä kaikki. Yrittäjän eläkevakuuttamisen perustaksi ilmoitettu ja vahvistettu vuosityötulo vaikuttaa yrittäjän sosiaaliturvassa myös sairauspäivärahan tasoon, ansiosidonnaisen työttömyysturvan määrään sekä moniin perhe-etuuksiin.

YEL on vähennyskelpoinen

Yrittäjän eläkevakuutusmaksut tuntuvat monen mielestä kalliilta ja jo pitkään yrittäjät ovat kritisoineet erityisesti sen joustamattomuutta. Ei käy kieltäminen, etteikö YEL-lainsäädännön päivittäminen olisi jo paikallaan.

Moni kuitenkin unohtaa, että yrittäjän eläkevakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoista! Kevytyrittäjätkin voivat ilmoittaa maksamansa YEL-maksut omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan.

yel rajat

YEL-vakuuttamisen työtulon alaraja muuttui vuoden 2019 alussa, mutta tämä ei vaadi UKKO.fi:n käyttäjiltä toimenpiteitä. Työnsä alarajan mukaan vakuuttaneiden UKKO.fi:n kevytyrittäjien ei nimittäin tarvitse päivittää työtuloansa uuteen rajaan, vaan UKKO.fi huolehtii tästä käyttäjiensä puolesta. Jos omissa tuloissa on kuitenkin tapahtunut muutos, kannattaa oma työtuloarvio toki tarkistaa ja päivittää omassa hallintapaneelissa.

Piia Peiponen
Kirjoittaja

Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Lisää aiheesta

Sivutoiminen yrittäjänainen läppärin kanssa

Mitä on sivutoiminen yrittäjyys?

Saamme tasaisesti kysymyksiä siitä, kuinka sivutoiminen yrittäjyys ja päätoiminen yrittäjyys eroavat toisistaan. Tässä artikkelissa perehdymme mm. siihen, kuka on sivutoiminen yrittäjä, onko sivutoiminen yrittäjä...
11.5.2020 Lue lisää »

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.