Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

YEL-rajat 2019 – Tiesithän, että YEL vaikuttaa myös sosiaaliturvaan?

yel-rajat-2019

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on ollut osa joidenkin kevytyrittäjien elämää jo puolitoista vuotta. Kevytyrittäjät eivät enää kuulu työeläkevakuuttamisen piiriin, vaan he ovat ehtojen täyttyessä maksaneet yrittäjän eläkevakuutusmaksuja vuoden 2017 toukokuusta lähtien.

Vuodenvaihteessa monet sekä yrittäjien, kevytyrittäjien että palkansaajien maksut ja rajat muuttuvat; niin muuttuivat myös YEL-vakuutuksen rajat. Yrittäjän eläkevakuuttamisen vuosityötulon minimiraja nousi tammikuun 2019 alussa 7 799,37 euroon. Kuukausikohtaisesti tämä tarkoittaa 649 euron työtuloa.

YEL-työtulo vaikuttaa yrittäjäkassaan liittymiseen

Myös yrittäjän työttömyysturvan alaraja muuttui. Yrittäjän työttömyysturvaan oikeuttava uusi raja on 12 816 euroa. Yrittäjän eläkevakuuttamisen piiriin tulemisen myötä kevytyrittäjätkin voivat halutessaan liittyä yrittäjäkassaan. Yrittäjäkassan jäseneksi voi liittyä, kun eläkevakuutuksen perustana oleva vahvistettu vuosityötulo on vuonna 2019 vähintään tuo alaraja 12 816 euroa.

Ainakin jos kevytyrittäjyys on päätoimista, mittavaa ja säännöllistä, kannattaa ehdottomasti harkita yrittäjäkassaan liittymistä. Näin voi vakuuttaa itsensä myös työttömyyden varalle. Valitettavasti kevytyrittäjät eivät näet voi kerryttää työssäoloehtoa palkansaajakassassa.

Katso myös alla oleva video, jossa UKKO.fi:n markkinoinnin Jenna selittää YEL-vakuutuksen yksinkertaisesti!

Tiesithän, että päätoiminen kevytyrittäjä voi kuulua palkansaajakassaan ainoastaan jälkisuoja-ajan verran? Enimmillään tämä on 18 kuukautta. Jälkisuojalla tarkoitetaan oikeutta saada päivärahaa samalla tavoin kuin se olisi maksettu edellisessä kassassa, jos yritystoiminta lopetetaan jälkisuoja-ajan kuluessa. Yrittäjän pitää olla kassan jäsen vähintään 15 kk saadakseen ansiosidonnaista päivärahaa.

YEL vaikuttaa vanhuuseläkkeen lisäksi muuhunkin sosiaaliturvaan

Kevytyrittäjistä iso osa työskentelee sivutoimisesti esimerkiksi palkkatyön ohessa. Tällöin YEL-vakuutuksen vuosityötulon alaraja ei välttämättä täyty. Palkkatöissä oleva sivutoiminen kevytyrittäjä voi kuitenkin maksaa sekä yrittäjän eläkemaksuja kevytyrittäjänä tehdystä työstä että työeläkemaksuja perinteisestä palkkatyöstä.

yel rajat

Eläketurvakeskuksen mukaan jopa kaksi viidestä uudesta yrittäjästä asettaa eläkkeensä minimirajaan tai sen tuntumaan. Monet eivät kuitenkaan tiedä tai tule ajatelleeksi, että YEL vaikuttaa myös yrittäjän muuhun sosiaaliturvaan.

Jo yllä mainittu työttömyysturva on yksi aspekti, mutta siinä ei ole vielä kaikki. Yrittäjän eläkevakuuttamisen perustaksi ilmoitettu ja vahvistettu vuosityötulo vaikuttaa yrittäjän sosiaaliturvassa myös sairauspäivärahan tasoon, ansiosidonnaisen työttömyysturvan määrään sekä moniin perhe-etuuksiin.

YEL on vähennyskelpoinen

Yrittäjän eläkevakuutusmaksut tuntuvat monen mielestä kalliilta ja jo pitkään yrittäjät ovat kritisoineet erityisesti sen joustamattomuutta. Ei käy kieltäminen, etteikö YEL-lainsäädännön päivittäminen olisi jo paikallaan.

Moni kuitenkin unohtaa, että yrittäjän eläkevakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoista! Kevytyrittäjätkin voivat ilmoittaa maksamansa YEL-maksut omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan.

yel rajat

YEL-vakuuttamisen työtulon alaraja muuttui vuoden 2019 alussa, mutta tämä ei vaadi UKKO.fi:n käyttäjiltä toimenpiteitä. Työnsä alarajan mukaan vakuuttaneiden UKKO.fi:n kevytyrittäjien ei nimittäin tarvitse päivittää työtuloansa uuteen rajaan, vaan UKKO.fi huolehtii tästä käyttäjiensä puolesta. Jos omissa tuloissa on kuitenkin tapahtunut muutos, kannattaa oma työtuloarvio toki tarkistaa ja päivittää omassa hallintapaneelissa.

Muita artikkeleita aiheesta Vakuutukset ja lakiasiat:

 • Vakuutukset ja lakiasiat Yrittäjän toimeksiantosopimus, ole hyvä!

  Kuinka laaditaan kevytyrittäjän tai toiminimiyrittäjän toimeksiantosopimus? Olemme saaneet yrittäjiltämme valtavasti palautetta siitä, että sen tekeminen toimeksiantajan kanssa on haastavaa, ja kuinka paljon erilaisia seikkoja siinä on huomioitava. Olemme samaa mieltä! Siksi laadimmekin  avuksi valmiita toimeksiantosopimuspohjia. Toimeksiantosopimus tarkoittaa lyhyesti sopimusta, jossa yritys ostaa toiselta yritykseltä tietyn tehtävän, palvelun tai palvelukokonaisuuden. Tyypillisiä toimeksiantosopimuksia voi olla esimerkiksi konsultaatio- ja huoltosopimukset. Toimeksiantosopimus voidaan tehdä…

  Lue lisää
 • Vakuutukset ja lakiasiat Vieraskynä: Pienyrittäjän tietosuojan ABC – 4 helppoa keinoa parempaan henkilötietojen käsittelyyn

  Yleisesti ottaen voidaan todeta, että lähes jokainen yrittäjä käsittelee henkilötietoja. Henkilötiedolla tarkoitetaan mitä tahansa henkilöön liitettävissä olevaa tietoa kuten nimeä, sähköpostia tai osoitetta. Näin kirjoittaa vieraskynän blogissa tietosuoja-asioihin erikoistunut Fennon juristi Mirka Eliasson. Olen tähän kirjoitukseen tiivistänyt keinot, jolla pienyrittäjä voi varmistaa, että henkilötietoja käsitellään tietosuojalainsäädännön periaatteiden mukaisesti. Huolellisella toiminnalla pienennetään tietosuojaloukkauksiin liittyviä maineriskejä sekä mahdollisia hallinnollisia sakkoja. Henkilötietojen käsittely…

  Lue lisää
 • Vakuutukset ja lakiasiat YEL eli yrittäjän eläkevakuutus: Turvaa yrittäjän eläke

  YEL (eli yrittäjän eläkevakuutus) on sana, jossa on vain kolme kirjainta, mutta silti se tulee erittäin usein puheeksi, kun yrittäjät ja kevytyrittäjät kertovat työstään ja liiketoiminnastaan. YEL on yrittäjän sosiaaliturvan perusta. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken mitä sinun tulee tietää YEL:stä! Huomaathan, että YEL-vakuutuksen ala- ja ylärajat arvioidaan uudestaan vuosittain. Tässä artikkelissa on käytetty esimerkkeinä vuoden 2024 tietoja. Katso ajankohtaiset…

  Lue lisää