Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

5+1 vinkkiä: opi paremmaksi puhujaksi

lapsi-megafoni-puhuminen

Oletko koskaan tuskaillut puheen kirjoittamisen kanssa? Viimeisenä iltana ennen esityspäivää pakerrat slideja kasaan ja hermoilet tulevaa esiintymistä – kuulostaako yhtään tutulta? Väitän, että useimmat tietävät, mistä puhun. Tämä oli syy, miksi osallistuimme viime viikolla koko markkinoinnin tiimin kanssa Juhana Torkin pitämälle puheen valmistelukurssille.

Vaikuttavien puheiden pitäminen on taito, jonka varmasti jokainen haluaisi oppia, siksi koostimme mielenkiintoiselta kurssilta yhteen muutamia tärppejä, joiden avulla sinäkin pystyt tekemään seuraavasta esiintymistilaisuudestasi vähemmän tuskallisen ja ehkä jopa hieman nautittavan. Alla olevat vinkit sopivat sekä asiantuntijaseminaareissa pidettäviin esityksiin, veljen häissä pidettävään maljapuheeseen että oman osaamisen pitchaukseen.

1. Aloita valmistautuminen ajoissa
Ensimmäinen ja kaikista tärkein vinkki hyvän puheen pitämiseksi lienee valmistautumisen aikatauluttaminen. Aloita siis puheesi suunnittelu ajoissa, jotta ehdit miettiä, mitä aiot sanoa ja kenelle olet menossa puhumaan. Jos et esimerkiksi tiedä kohdeyleisöäsi, on sinulla aikaa ottaa siitä selvää, jos tartut toimeen ainakin muutamaa viikkoa ennen h-hetkeä. Viimeisenä iltana se tuskin on enää mahdollista.

Juhana Torkin sanoin ”puhujan tärkein taito on hallita kalenterinsa”.

2. Jäsentele esityksesi
Hyvässä esityksessä on selkeä rakenne; se auttaa sekä kuulijaa että sinua puhujana pitämään kiinni esityksen punaisesta langasta. Jaottele siis esityksesi tarpeen mukaan noin kolmeen osaan, jotka otsikoit napakasti jokaisen osion tavoitteen kirkastamiseksi.

3. Tee Powerpoint-esityksestäsi selkeä
Jos käytät esityksessä apuvälineenä esimerkiksi Powerpoint-slideja, varmista, että ne tukevat esitystäsi. Taustamateriaalien tarkoitus on nimensä mukaisesti olla apuvälineenä esityksessä, ei varastaa yleisön huomiota sinun sanomisistasi.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sanontaa, että slidesta on yhdellä vilkaisulla nähtävä sen oleellisin sisältö; pidä siis esitysmateriaalisi lyhyttäkin lyhyempinä. Muista myös käyttää esityksessäsi otsikoita, jotka sisältävät aktiivisen väitteen tai vaikkapa lyhyen ja terävän kysymyksen, näin saat kuulijoiden kiinnostuksen pysymään yllä.

4. Panosta aloitukseen
Esityksen aloituksen tulee motivoida kuulijat seuraamaan puhettasi ja sitä, mitä sinulla on kerrottavana. Satsaa siis aloitukseen ja perustele kuulijoille, mitä he hyötyvät siitä, että kuuntelevat esityksesi.

Kuulijat myös arvostavat nöyrää lähestymistä. Yritä siis saada heidät tuntemaan itsensä tärkeiksi esimerkiksi kertomalla, kuinka olet otettu siitä, että olet saanut kunnian puhua heille. Tyyli on vapaa, mutta itsensä alentaminen toimii röyhkeyttä huomattavasti paremmin, kun kuulija pohtii, jaksaako keskittyä meneillään olevaan esitykseen vai suunnitteleeko viikonlopun kauppalappua.

5. Kerro tarina
Hienot termit eivät vakuuta kuulijoita asiantuntijuudestasi. Paljon toimivampaa on, jos kerrot heille asiasi konkreettisesti esimerkiksi omakohtaisen tarinan kautta. Käytä puheessasi riittävästi esimerkkejä elävästä elämästä, ne nimittäin jäävät kuulijoillesi päällimmäisiksi mieleen.

Ethän nyt sano, että et ole luonteeltasi sellainen tarinankertoja, ethän? Jokainen meistä kertoo päivittäin tarinoita. Se on taito, jonka me kaikki osaamme, koska se juontaa juurensa ajalta, jolloin kirjoitustaitoa ei vielä ollut. Tarinamuotoiset asiat on helpompi muistaa ja ne kiersivätkin sellaisinaan sukupolvelta toiselle. Nykyisin kerromme esimerkiksi kotona tarinoita työpäivän sattumuksista ja sukulaisille kerromme tarinan, kuinka olimme miltei myöhästyä lennolta tullessamme Kanarialta. Tee siis tällaisesta arkipäiväisestä tarinasta osa puhettasi, niin saat varmasti kuulijoiden mielenkiinnon.

+ 1 Yllätä
Ylimääräisenä vinkkinä neuvomme yllättämään. Yllätyksen voi tehdä monella tavalla, kunhan teet jotakin totutusta poikkeavaa. Jos esimerkiksi aina käytät Powerpoint-esitystä puheesi taustalla, jätä se kokonaan pois. Jos tämä tuntuu radikaalilta, voit vaikkapa vähentää slideja niin, että näytät vain kolme erilaista slidea tai käytät kaikissa slideissasi pelkästään kuvia ilman sanoja.

Kokeilemalla jotakin uutta erotut muista kuulijan kuulemista puheenvuoroista ja saat samalla itsellesi varmuutta esiintymiseen erilaisissa olosuhteissa. Oletko esimerkiksi miettinyt, miten onnistuisit, jos huolella (tai vähemmän huolella) suunnittelemasi esitys ei toimikaan, koska esiintymispaikan tekniikka pettää? Hyödynnä tilaisuutesi ja kokeile siis jotakin erilaista oppiaksesi uutta!

Tsemppiä tuleviin esityksiin!

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä: