Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Esiintymisasiantuntija Elsa Ervasti neuvoo, miten jännitystä poteva introverttikin selviää lavalla suuren yleisön edessä – 6 vinkkiä paremmaksi puhujaksi

elsa_ervasti2

Pitchauksesta kirjan kirjoittaneelta esiintymisvalmentaja Elsa Ervastilta kysytään usein lavalla jäätymisestä, mutta sitä tapahtuu tosielämässä yllättävän harvoin. Hän antaa kuitenkin parhaat ohjeensa myös jäätymisen varalle.

Ihmiset eivät välttämättä ole kauhean tietoisia siitä, miten he puhuvat, sillä he ovat usein niin keskittyneitä itse asiaan.

Kun ihminen voi puhua jollekin hänelle hyvin helposta asiasta Ervasti näkee, miten tämä luontaisesti puhuu. Samaa luontevuutta yritetään sitten tuoda mukaan esiintymiseen, jossa asia on painavampaa.

”Omaa esitystään kannattaa aina yksinkertaistaa siten, ettei ota liian isoa palaa kakkua. Puhuu vaan niistä asioista, joista tietää”, Ervasti neuvoo.

Esiintymisvalmentajalla on lisäksi meille kaikille hyviä uutisia: kuka tahansa voi löytää itselleen sopivan tavan esiintyä siten, ettei lavalle astuminen tunnu niin tukalalta. Näin sanoessaan Ervasti puhuu myös introverteista ja heistä, jotka eivät viihdy huomion keskipisteenä laisinkaan ja jännittävät esiintymistään etukäteen paljon.

”Jokainen voi oppia pitämään esiintymisestä silloin, kun löytyy se oikea aihe. Se aihe, mistä haluaa oikeasti mennä puhumaan ihmisille. Pitää olla vain intohimo siihen aiheeseen ja asiaan.”

Ei ole suinkaan täysin sama, miten yleisölle puhuu. Hyvällä esiintymisellä saattaa avata rahahanat, edistää hankkeita sekä voittaa kilpailuja ja asiakkaita. Taito viedään äärimmilleen pitchauksissa, joissa viesti pitää pukea sanoiksi viidessä tai vain kolmen minuutin aikaikkunassa. Juuri pitchaukset ovat Ervastista kiehtovia.

”Esiintymistaidolla on hirveästi merkitystä. Jos katsotaan ketä tahansa menestyvää ihmistä, niin hänellä on usein tosi hyvät esiintymis- ja vuorovaikutustaidot.”

Ervasti jakoi Yrittäjyyskoululle vinkkinsä siihen, miten arempikin esiintyjä löytää itsestään lavatähden.

Rento puhuja

1. Valmistaudu huolella

Hyvä valmistautuminen esitykseen on kaiken A & O, mutta sitten Ervasti yllättää sanomalla, ettei liiallinen harjoittelukaan ole hyvästä.

”Jos esitystä on harjoiteltu liikaa, se kyllä näkyy. Voi mennä ylikuntoon. Se näkyy lavalla yliyrittämisenä. On hyvä olla aktiivinen, mutta samalla rento”, hän sanoo.

Hyvällä valmistautumisella Ervasti viittaa moneen eri yksityiskohtaan, mutta yksi tärkeimmistä asioista on ymmärtää etukäteen kohdeyleisönsä. Kenelle olet menossa puhumaan ja miksi? Onko tarkoituksena pyytää rahaa vai oletko puhumassa vakuuttavana asiantuntijana?

Kaikki tämä ohjaa valintoja, joita esiintymistä varten tehdään, sillä on ensiarvoisen tärkeää saada puheen viesti ja tunneilmaisu viritettyä samaan sävelkorkeuteen. Toisin sanoen, jos tarkoituksena on innostaa yleisö uuden palvelun tai tuotteen pariin, myös äänenkäytössä tulisi olla sävyllisesti ja rytmillisesti innostavuutta ja reippautta.

”Jokaisella tuotteella tai palvelulla on jokin lupaus. Jos tuote vaikka helpottaa sinun elämää, sen helppouden ja energian täytyy tulla esiintymistyylistä läpi.”

Vaikka esiintyminen olisi kuinka informatiivinen, monotonisuudesta jää kuulijalle harvemmin mitään käteen. Ervastille läsnä oleva puhuja tekee aina suuremman vaikutuksen kuin etäinen puhuja, joka jättää dialogin yleisön kanssa täysin varjoon.

”Sellainen esiintyminen tekee minuun vaikutuksen, jossa esiintyjä on auki ja läsnä vuorovaikutustilanteessa yleisölle. Sellainen tyyli solahtaa ihan eri tavalla kuin puhuja, joka saapuu liian etäisenä asiantuntijana ylhäältä alas päin puhumaan. Dialogisuus ja se, että haluat tulla ihmisten äärelle jakamaan yhteisen hetken, on entistä tärkeämpää itselleni."

2. Rentoudu, mutta pysy aktiivisena

Jos esiintyminen jännittää kovasti, voi ennen estradille astumista hakea oikeanlaista mielentilaa itselleen sopivilla rentoutumisharjoituksilla.

”Itse olen ollut todella kova jännittäjä ja edelleen helposti jännityn ja stressaannun. Siksi olen käynyt hengitysharjoituksia läpi ennen esiintymistä. Viestitän itselleni silloin, että pysähdy ja hengitä. Keholle annetaan viesti, että ei tarvitse jännittää, mutta samaan aikaan pysytään aktiivisia. Kehollisia harjoituksia tehdään valmennuksissani paljon.”

Hengitysharjoitusten lisäksi puhuja voi kävellä ennen esiintymisvuoroaan vaikka korttelin ympäri tai tehdä kulissien suojissa ääniharjoituksia. Joillekin auttaa musiikin kuuntelu. Kaikki tekniikat ovat sallittuja, jotta kehosta saadaan ravisteltua ylimääräiset jännitteet pois. Sitten vain lavalle!

3. Panosta hyvään aloitukseen!

Jos esiintymisen alku saa sujuvan lähdön, se antaa itsevarmuutta ja rentoutta olemiseen aina esityksen loppuun asti. Siksi hyvään aloitukseen kannattaa panostaa.

Ervasti opastaa kirjoittamaan esityksensä kaksi ensimmäistä minuuttia paperille. Suosi selkeää kieltä, juuri sellaista, jota haluat puhua. Tämä auttaa usein myös maneerien kanssa, jos jännittyneessä mielentilassa sortuu helposti täytesanoihin, kuten ”tota, öö, niin kuin”. Kun täytesanoja ei ole omassa käsikirjoituksessa, ne jäävät puhuessakin automaattisesti pois.

”Kun olet tehnyt käsikirjoituksen valmiiksi, niin sinulla on se puhetyylikin valmiina, että näin minä nyt puhun tämän esityksen. Sitten se lähtee menemään siitä luontevammin. Aloitus on todella tärkeä.”

Elsa Ervasti

Kuvaaja: Anna Autio

4. Tee yleisöstä ystäväsi

Suuri penkeissä istuva ihmismassa saattaa tuntua esiintyjästä pelottavalta, mutta näin ei tarvitse missään nimessä olla. Jos paikalla ei ole yhtään tuttua, käy ennen esiintymistä vaikkapa juttelemassa ja esittäytymässä eturivissä jo istuville ihmisille.

”Hei, olen Elsa Ervasti ja puhun tuossa kohta. Keitäs te oikein olette?”, hän heittää esimerkiksi.

Mutta näin se käy. Kun käy juttelemassa ihmisille, istuu sen jälkeen yleisössä jo muutama tuttu. Nyt yleisöön on olemassa jo valmis kontakti ja dialogisuutta voi jatkaa vielä lavalla. Yleisölle voi todeta, että heillä näyttää olleen hyvä päivä. Jos itseään jännittää kovasti, saa yleisöä aktivoimalla siirrettyä fokuksen itsestään edessä oleviin ihmisiin. Se usein helpottaa jännitystä.

”Mutta on myös olemassa sellaisia esiintyjiä, jotka eivät halua sitä kontaktia ja nyt puhun todella menestyneistä puhujista. Heistä huomaa, että he puhuvat vain sitä omaa juttuaan, eikä muu kiinnosta, mutta sekin on ihan fine.”

5. Mieti esiintymistekniikan yksityiskohdat

Vähän samaan tapaan kuin yleisöön etukäteen tutustumisessa, myös itse esiintymistilaan kannattaa ottaa tuntumaa ennen omaa vuoroaan. Katso kuvista, millaiseen paikkaan olet menossa puhumaan tai vielä parempi, kokeile lavan tekniikkaa ennakkoon.

Ervasti puhuu esiintymistekniikan hallitsemisesta, johon voi sisällyttää lukuisten yksityiskohtien miettimistä aina äänenkäytöstä itse tekniikan hallintaan. Erityisesti hybriditilanteissa esiintyjällä saattaa olla edessään oikea yleisö, ruudun takana etäyleisö, taustalla Power point -esitysleiskat ja lavan tukikohtana puhujapönttö. Käsiin täytyisi vielä mahtua muistiinpanot, mikrofoni ja vesilasi. Tilanteessa on siis monta hallittavaa osaa, jotka kannattaa miettiä etukäteen, jottei pasmat mene h-hetkessä täysin sekaisin.

Kokenut esiintyja

6. Entä jos jäädyn kuitenkin?

Esiintymistilanteessa jäätyminen on yleinen pelko ja asiasta kysytään Ervastilta usein, vaikka sitä tapahtuu hyvin harvoin. Ervasti kuitenkin antaa hyvän vinkin tilanteeseen, jossa muisti pätkäisee: siirry vain suoraan seuraavaan aiheeseen ja klikkaa seuraava Powerpoint -slide näkyville. Eihän yleisö edes tiedä, mitä olet suunnitellut seuraavaksi sanovasi.

”Tuollainen jäätymisen hetki tuntuu varmasti itsestä pidemmältä ajalta kuin yleisöstä.”

Jos esitysmateriaalista ei ole apua, tai ne karkaavat esittäjänsä edelle, kuten huonekaluyritys Hakolan toimitusjohtajalle Annaleena Hakolalle kävi Helsinki Design Weekin Petchakutcha-illassa Olympiastadionilla viime vuonna, kannattaa yleisölle tunnustaa tilanne ja halutessa poistua paikalta.

”Petcha kutchassa idea on se, että slidet menevät omaa rytmiä eteenpäin ja jos et pääse siihen mukaan, niin jäät kelkasta. Hänellä sekoittui rytmi, eikä hän saanut siitä enää kiinni. Hän poistui lavalta ja lopetti kesken kaiken. Se oli ihan fiksua, sillä jos menet ihan sekaisin, niin on turha jäädä moneksi minuutiksi yleisön eteen.”

Hakola kirjoitti jäätymisestään sittemmin avoimen Instagram-postauksen, jonka jälkeen hän sai paljon lämpimiä tsemppiviestejä ja kiitosta rohkeudestaan.

”Vaikka sillä hetkellä se tuntui aivan kauhealta, oli tavallaan myös helpottavaa näyttää oma rajallisuutensa ja haavoittuvaisuutensa”, Hakola sanoitti tuolloin Instagram-tilillään.

Yrittäjä ei tarvitse lupaa keneltäkään

Helsingissä asuva Ervasti on tehnyt kaksi tutkintoa. Hän on sekä filosofian maisteri Helsingin yliopistosta että teatteritieteen maisteri Teatterikorkeakoulusta.
Hän kertoo kipuilleensa pitkään yrittäjäksi lähtemisestä sekä sen kanssa, mitä kaikkea luovalla osaamisella voisi työelämässä tehdä. Sitten yritysvalmennukset veivät mukanaan vuonna 2015 ja kaikki palaset loksahtivat paikoilleen.

”Tuolloin pitchaus-esityksiä tehtiin aika isoille areenoille, kuten Slushin kaltaisiin yrittäjyystapahtumiin. Tapahtumat sisälsivät kilpailuja ja pitchauksessa pitää aina miettiä, millä herätät huomion, saat tunteet esiin ja jäät mieleen. Ymmärsin, että teatteri-ilmaisun keinoista oli etua ja hyötyä. Ymmärsin, että tässä olen hyvä ja voin opettaa muita.”

Viisi vuotta myöhemmin Ervasti julkaisi teoksen Innostavan tiivistämisen taito – Pitch! Yhdessä toimittaja Joonas Turusen kanssa. Kirjan julkaisu ja mediahuomio toivat lisää asiakkaita.

”Kirja tuli ulos 2020 syksyllä. Se oikeastaan näytti, että pärjään tosi hyvin ja uskallan perustaa yrityksen. Olin tarpeeksi kauan tehnyt valmennuksia, oli se luottamus ja oli ne verkostot. Sitten uskalsin aidosti."

Yrittäjyydessä parasta on Ervastin mukaan vapaus tehdä töitä omassa rytmissä. Hän saa luoda itse projektinsa eikä lupia tarvitse kysellä keneltäkään siitä, mitä saa tehdä ja mihin suuntaan omaa osaamistaan ja yrityksen tarjontaa kehittää.

”Eikä tarvitse kysellä, että voinko kirjoittaa seuraavaksi kirjan itseäni inspiroivasta jutusta. Ehkä se on se vapaus, mitä olen yrittäjyydessä tavoitellut ja sitä monipuolisuutta, että saan tehdä erilaisia luovia töitä. Toki vastuu ideoiden toteuttamisesta ja kannattavuudesta seuraa vahvasti mukana.”

Kuvat: Anna Autio

Lue myös

Parhaat vinkit loistavan hissipuheen laatimiseen

Sankariyrittäjä ei ole Supermies tai Ihmenainen – hyvinvointi on yrittäjän salainen ase

Ketään ei lähtökohtaisesti kiinnosta yrityksesi – vakuuta heidät!

Mitä vaaditaan tehokkaaseen palaveriin? Fasilitaattori Henna Karjalainen jakoi oppinsa hyvään kokoukseen

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Virpi ihmetteli, miten äiti ei tiennyt keittää kahvia kohta saapuville yllätysvieraille – nyt hän on työskennellyt selvännäkijänä 12 vuotta

    Virpi juoksi pihaleikeistä katsomaan, että keittäähän äiti kahvia kohta saapuville yllätysvieraille. Äiti katsoi tyttöä hämmästyneenä ja lähetti hänet takaisin leikkimään – ei ollut kahviaika, eikä vieraita kutsuttu. Virpin päästessä raput alas, yllätysvieraat jo kurvasivat pihaan. Virpi on tiennyt jo pikkutytöstä asti aistivansa enemmän kuin muut. Vieraskahvien keitto on ensimmäisiä muistoja, joissa Virpi muistaa aistineensa jotain, mitä muut eivät tienneet. Hämmästys…

    Lue lisää
  • Työelämä Vieraskynä: Yrittäjän työkykysykli muuttuvassa työelämässä

    Yhteistyökumppanimme Varman eläkeratkaisuasiantuntija Leena Puurunen kirjoittaa työelämän muutoksista ja siitä, kuinka tärkeää yrittäjän on pysytellä niissä mukana. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti työkykyyn ja jaksamiseen. Yrittäjien tueksi on onneksi tarjolla erilaisia ratkaisuja, joiden avulla heidän työkykysyklinsä saa pysyä normaalissa vauhdissa! Työelämän trendit, kuten yrittäjämäisen työn lisääntyminen, tekoäly, paikasta riippumaton työ ja ekologisuus, muuttavat tapaa tehdä työtä. Perinteinen ja moderni tapa…

    Lue lisää
  • Työelämä Viisas pääsee vähemmällä – Tehoa työntekoon!

    Freelancerina tai yksityisenä yrittäjänä työskentelyssä on se mahtava puoli, että töiden tekemiseen ei tarvitse käyttää aikaa yhtään enempää kuin töiden tekeminen vaatii. Aikaa ei kulu henkilöstöpalavereihin eikä toimistolla tarvitse notkua, jos hommat ovat jo valmiita. Toisaalta työsuojeluvaltuutettu ei vihellä peliä poikki tilanteessa, jossa töitä on tullut hamstrattua liikaa ja se alkaa syödä koko elämän. Tämän vuoksi erityisesti freelancerin kannattaa panostaa…

    Lue lisää