Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

UKKO.fi eläkeläisille – töitä omilla ehdoilla!

ukko-fi-elakelaisille-eläkelais-nainen-ompelee-vaatetta

Oletko pian jäämässä eläkkeelle? Olet ollut työelämässä vuosikymmenien ajan. Olet kehittänyt oman osaamisesi huippuunsa. Pian olisi kuitenkin aika hypätä pois oravanpyörästä viettämään leppoisia eläkepäiviä ehkä golfin tai bingon parissa.

Miltä tämä kuulostaa sinun korvaasi? Kuulostaako se ihanalta vai stressaako ajatus siitä, että kuinka saat päiväsi täytettyä mielekkäästä tekemisestä eläköidyttyäsi?

Jos asia jäi mietityttämään, jatka lukemista!

Työntekoa niinkuin itse parhaaksi näet? Kyllä!

UKKO mahdollistaa oman rakkaan työn jatkamisen eläkkeellä yrittäjänä ilman omaa Y-tunnusta – tai oman Y-tunnuksen perustamisen parissa minuutissa, jos haluat toimia sittenkin toiminimiyrittäjänä. Mitä jos konsultoisit kokemusta omaavana nuorempaa kollegaa sivutoimisena yrittäjänä? Konsultointikeikkoja varten sinun ei siis tarvitse perustaa omaa yritystä ottaaksesi keikkaa eläkkeellä vastaan. Lähetä lasku tunneistasi UKKO.fi:n kautta ja nostat palkka suoraan tilillesi – ilman omaa yritystä tai paperitöitä! Me hoidamme verojen tilityksen, vakuutusmaksut ja muut velvoitteet sinun puolestasi. Asiakkaasi maksaa laskun, me maksamme sinulle palkan.

  • Töitä omilla aikatauluilla, ehdoilla ja hinnoilla
  • Yrittäjämäistä toimintaa, ilman oman yrityksen sitouttavuutta
  • Palkkaa suoraan tilille
  • Ei sitoumuksia tai juoksevia maksuja – voit aloittaa jo tänään ja lopettaa milloin itse haluat

UKKO mahdollistaa työn tekemisen sekä kevytyrittäjänä että toiminimiyrittäjänä. Kumpi sopii sinulle paremmin?

Lue lisää kevytyrittäjyydestä eläkkeellä!

 

Aila Aaltonen keikkailee eläkkeellä: “Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla”

Olen Aila Aaltonen,  turkulainen ICT-konsultointia tarjoava ammattilainen. ICT hommia olen tehnyt ikäni eli aloitin ohjelmointihommista ja viimeiset vuodet olin pörssiyrityksen tietohallintojohtajana.

Oman osaamisen tuotteistaminen – näillä vinkeillä pääset alkuun osaamisesi myynnissä

Oman osaamisen tuotteistaminen voi kuitenkin olla kompastuskivi, jonka vuoksi pöytälaatikkoideat eivät lähde lentoon. Oman osaamisen tuotteistaminen on freelancerin ja kevytyrittäjän tärkein taito. Saat lisää asiakkaita, kun ihmiset tietävät kuka olet ja mitä osaat. Tässä artikkelissa kerromme miten voit tuotteistaa oman osaamisesi, jotta saat palvelusi myytyä asiakkaille.

Toiminimen perustaminen eläkkeellä – miten onnistun?

Työn teon jatkaminen tavalla tai toisella eläkeiässä on kasvattanut suosiotaan; yhä useampi ryhtyy yrittäjäksi ja perustaa esimerkiksi toiminimen eläkkeellä. Erityisesti itsensä työllistäjien määrä on kasvanut tällä vuosituhannella merkittävästi ja nimenomaan eläkeläisten osuus sivutoimisista eli osa-aikaisista yrittäjistä yleistyy jatkuvasti. Miksi näin on?

Millaista arkea haluat eläkkeeltä?

Heräät aamulla siihen aikaan kuin itse haluat. Syöt aamupuuron ja juot kahvia lukien päivän sanomalehteä. Uutiset toistavat samaa vanhaa kaavaa, ulkomailla on kriisejä ja kotimaassa nostetaan veroja. Talous on hyvässä tai huonossa suhdanteessa, vaikka sitä ei juuri mistään huomaa. Aamiaisen jälkeen vietät aikaa tv:tä katsellen, käyt kaupassa ja tapaat sukulaisia sekä tuttavia.

Mukavaa ja helppoa elämää eikö totta?

Jokainen päivä toistaa rutiininomaisesti itseään, eikä tarvitse ottaa turhia paineita työtehtävien hoitamisesta. Toisaalta elämästä tuntuu puuttuvan palanen. Työn kautta saatava kiitos ja kunnioitus katoaa yhdessä hetkessä. Tämän aukon täyttäminen ei ole helppoa. Ja onhan se turhaa, että vuosikymmenien aikana hankittu asiantuntemus jää kokonaan hyödyntämättä.

Tutkimusten mukaan 80 % yli 55-vuotiaista haluaisi jatkaa työntekoa myös eläkkeellä.

Tämä on vain yllättävän vaikeaa Suomessa. Työnantajat eivät halua palkata eläkeläisiä eikä täyspäiväinen työ eläkkeellä välttämättä ole haluttava vaihtoehto.

Me olemme kehittäneet tähän ongelmaan helpon ratkaisun.

Tiesitkö?

Vanhuus- tai osittaisella vanhuuseläkkeellä ei ole ansiorajoja.

  • Osa-aika-, työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeessä on puolestaan ansioraja, joka on sovittu eläkkeen alkaessa.
  • Mikäli olet yli 67-vuotias, sinun ei tarvitse maksaa YEL-maksuja.

80 % yli 55-vuotiaista haluaisi tehdä töitä vielä eläkeiän jälkeen. Vanhat työajat eivät kuitenkaan välttämättä tunnu enää yhtä houkuttelevilta, kun on päässyt eläkepäivien makuun.

Laskuttamalla työt UKKO.fi:n kautta, voi töitä tehdä helpommin keikkaluonteisesti, silloin kun itselle sopii.

Saat työelämän parhaat puolet – omilla ehdoillasi!

Työnteko eläkkeellä — ajanvietettä ja lisätuloja

Osa suhtautuu niin intohimoisesti työhönsä, että ei osaa lopettaa. Toisen elämä tuntuu tyhjältä ilman työn tuomaa rutiinia, eikä hän osaa istua kotona tekemättä mitään. Monella motivaationa toimii mahdollisuus parempiin tuloihin. Moni eläkeläinen haluaisi tehdä töitä eläkkeellä.

Taustalla voi olla pitkä kokemus, minkä kautta voi tehdä vaikka tuurauskeikkoja silloin tällöin. Satunnainen keikkailu ei ole yhtä raskasta kuin kokoaikainen työ, parhaassa tapauksessa se tuo päiviin kaivattua tekemistä ja pitää mielen virkeänä.

Eläkkeelle jäätyään voi myös herätä halu kokeilla jotakin aivan uutta, mitä ei aikaisemmin ole uskaltanut. Mielessä voi olla kauan muhinut liikeidea tai harrastus, jonka avulla haluaisi tienata lisätuloja.

Vaikuttaako työtä tekemällä hankittu lisätulo eläkkeeseen?

Eläkkeellä ollessa työtä tekemällä hankitut lisätulot eivät vaikuta vanhuuseläkkeen määrään. Sen sijaan lisätulot voivat vaikuttaa Kelan maksaman kansaneläkkeen lisien määrään. Vanhuuseläkkeellä voi siis tehdä töitä niin paljon kuin sielu sietää, ellei saa esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea. (Kirkko-Jaakkola, Taloustaito.fi.)

Palkkatulot vaikuttavat työttömyyseläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen määrään työtulojen ylittäessä tietyn rajan. Voit siis tehdä jonkin verran työtä ilman, että eläkkeen maksaminen lopetetaan, mutta työttömyyseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai eläkkeensaajan asumistukea saavan tulee ilmoittaa työn aloittamisesta Kelaan ja omaan työeläkelaitokseensa.

Eläketulo ja palkkatulo ovat kummatkin verotettavaa ansiotuloa. Näin ollen eläkkeellä ollessa saadut palkkatulot vaikuttavat nostavasti tuloveroprosenttiin, mitä kautta ne vaikuttavat eläkkeen ja palkan kokonaissummasta lopulta käteen jäävään osuuteen.

Vanhuuseläkkeellä tehdystä työstä kertyy myös uutta eläkettä 1,5 % vuodessa 68 ikävuoteen asti. Tämän voit hakea maksuun 68 vuotta täytettyäsi.

Mitä verokorttia pitää käyttää?

Eläketuloa varten on olemassa oma verokorttinsa. Sen lisäksi keikkatöitä varten tarvitaan erillinen sivutuloverokortti palkkatuloa varten.

Sivutuloverokortin voit tilata Verohallinnosta. Sivutuloverokorttia tilatessa ja veroprosenttia laskettaessa voidaan huomioida eläketulot ja nostaa sivutuloverokortin veroprosentti riittävän korkeaksi, jotta ei tarvitse tilata myös uutta eläketulon verokorttia.

Miten ikä vaikuttaa vakuutusmaksuihin?

Iän kertyminen tuo muutoksia vakuutusmaksuihin, joita vähennetään veroina palkasta tai maksetaan työnantajamaksuina.

  • 53 vuotta täyttäneillä työeläkevakuutusmaksun työntekijän osuus on 7,2 % vuonna 2015
  • Työttömyysvakuutusmaksua ei makseta yli 65-vuotiaista työntekijöistä.
  • 68 vuotta täyttäneestä ei enää makseta työeläkevakuutusmaksua, eikä sairausvakuutuksen päivärahamaksua. Tällöin uutta eläkettä ei enää kartu.

UKKO.fi sopii myös eläkeläisille

UKKO Kevytyrittäjyys -palvelun kautta voi helposti hankkia lisätuloja eläkkeellä ilman omaa yritystä. Palvelu huolehtii kaikista palkanmaksuun liittyvistä paperitöistä. Yläikärajaa palvelun käytölle ei ole.

UKKO Kevytyrittäjyys toimii seuraavasti:

1. Rekisteröidy palveluun

2. Sovi toimeksiannosta asiakkaan kanssa

Sovi toimeksiannosta, hinnasta ja muista yksityiskohdista asiakkaasi kanssa. Suosittelemme tekemään kirjallisen sopimuksen, mikäli kyse on vähänkään isommasta työtehtävästä.

3. Luo lasku palvelussa

Tehtyäsi työn voit luoda laskun UKKO.fi:n hallintapaneelissa. Kun lasku on valmis, voit hyväksyä sen lähetettäväksi eteenpäin. Tarkistettuamme laskusi lähetämme sen eteenpäin asiakkaallesi. Asiakaspalvelumme auttaa tarvittaessa laskun tekoon liittyvissä kysymyksissä, voit katsoa asiakaspalvelun yhteystiedot tästä.

4. Saat palkan

Saatuamme suorituksen asiakkaaltasi, maksamme palkan tilillesi. Tarvitsemme palkanmaksua varten verokorttisi ja lisäksi sinun tulee lisätä hallintapaneeliin oma tilinumerosi.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Laulu- tai soitonopettaja – ota opetuskeikka vastaan helposti

    Osaatko laulaa tai soittaa jotakin instrumenttia? Laita osaaminen hyötykäyttöön laulu- tai soitonopettajana! Kevytyrittäjyys on koko ajan suositumpi tapa tienata hieman extraa tai kokeilla omaa liikeideaa; yhä useampi suomalainen tekee sivutöitä. Esimerkiksi juuri moni muusikko tai laulu- tai soitonopettaja on löytänyt UKKO.fi:n kautta keinon hyödyntää omaa osaamistaan – ja ansaita samalla hieman ekstraa! Ehkä taidat esimerkiki pianon- tai kitaransoiton ja voisit…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Tiimilaskutus kevytyrittäjänä

    Tiimilaskutus – helppo tapa laskuttaa yhdessä Tiimilaskutus mahdollistaa keikkojen ja projektien vastaanottamisen tiiminä siten, että laskutusosuuden voi jakaa kaikkien kesken jo laskulomakkeella. Kevytyrittäjänä toiminimeä tai y-tunnusta ei tarvita! Toisinaan työkeikka saatetaan toteuttaa yhdessä tuumin kollegojen kanssa. Esimerkiksi monet bändit, konsultit ja useat kulttuurialan ammattilaiset tekevät ainakin silloin tällöin töitä kahden tai useamman henkilön tiiminä. Tällöin helpoin tapa sekä kevytyrittäjälle että laskun saajalle on tiimilaskutus. Yksi…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Floristi – Laskuta floristin työt helposti

    Floristi, myy omaa osaamistasi itsenäisesti! Floristia tarvitaan, olipa kyseessä juhla tai arki. Yksi tarvitsee kimpun omaan juhlaan, toinen tuliaisiksi ystävälle. Kolmas taas saattaisi haluta oppia itsekin – miltä kuulostaisi esimerkiksi kukkiensidonta-kurssin järjestäminen? Koska työt ovat usein kausiluonteisia, ei oman yrityksen perustaminen välttämättä aina kannata. Olit sitten hortonomi, floristi tai puutarhatyöntekijä, UKKO.fi:n kautta voit myydä osaamistasi ilman omaa yritystä – esimerkiksi jo…

    Lue lisää