Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Häävalokuvaaja Anssi otti byrokratian sarvesta kiinni ja perusti oman yrityksen

anssi_lepikko_valo_videokuvaaja

Anssi Lepikko on häävalokuvaaja, jonka intohimona on kuvata ihmisiä ja tunteita, ja kertoa tarinoita ottamillaan kuvilla. Keski-Suomessa toimivan Anssin kuvaustyyliin kuuluvat suomalaiset maisemat ja luonnonvalo.

Epävarmuuden selätettyään Anssi ryhtyi ensin valokuvaamaan kevytyrittäjänä. Kokemuksen, rohkeuden ja toiminnan kasvaessa päätti Anssi perustaa oman yrityksen, jota hän nyt ylpeänä pyörittää.

Media-alalla joutuu "itse jotain kehittelemään"

Anssi opiskeli medianomiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Opiskeluaikojensa ajatusmaailmaa Anssi kuvaa näin:

"Siihen aikaan ajattelin, että en koskaan ‘yritä’ mitään. Osittain se johtui epävarmuudesta."

Anssi valmisti itseään siihen ajatukseen, että työt, joita hän tulee tekemään, ovat perinteisiä kahdeksalta töihin ja neljältä kotiin -töitä. Kuitenkin koulun edetessä ja iän sekä ymmärryksen karttuessa mieleen tulivat myös toisenlaiset ajatukset. Media-alalla työllistyminen palkkatyöhön toimistotyöaikoina ei välttämättä olekaan se tavallisin vaihtoehto.

"Ymmärsin, että joutuu varmaan jossain vaiheessa jotain kehittelemään."

Hääkuvauskeikkoja tuli eteen vahingossa

Opintojen jälkeen niin sanottujen oikeiden töiden lomassa Anssi ajautui hääjuhliin valokuvaajan roolissa. Pitkän tähtäimen suunnitelmissa ei varsinkaan ollut valokuvaajan ura, mutta ensimmäisen keikan jälkeen saadut keikkatarjoukset motivoivat miettimään strategiaa uudestaan.

"Kun homma alkoi rullaamaan, pyörimään oikein alamäkeä, ei sitä oikein voinut pysäyttääkään", Anssi muistelee.

Kun keikkoja tuli yhä enemmän, Anssia askarrutti, miten hän hoitaa laskuttamisen. Tässä vaiheessa kuvioihin tuli mukaan laskutuspalvelu UKKO.fi.

Anssin mielestä suomalaisessa yhteiskunnassa ei suhtauduta riittävällä lämmöllä yrittäjyyteen. Vaikka Anssikin myöntää koulussa saaneensa jonkin verran yrittäjäkasvatusta muutamien kurssien muodossa, olivat kaikki yrittäjyyteen liittyvät asiat totaalisesti hämärän peitossa:

"Kuulostaa tosi pelottavalta, kun ensimmäisen kerran lukee verkosta yrityksen perustamisesta. Siihen liittyy monta byrokraattista mutkaa, että kuinka laskutetaan ja mitenkäs verot."

Kevytyrittäjyyden aloittaminen sujui kuitenkin kitkatta ja hommat alkoivat Anssin mukaan rullata, kun keikat sai näppärästi laskutettua. Samalla syntyi myös ensimmäiset ajatukset siitä, että Anssista voisi jonain päivänä tulla oikea yrittäjä.

"UKKO.fi mahdollisti sen, että pääsi helposti tutustumaan siihen, millainen yrittäjyyden maailmaan on."

Askel yrittäjäksi sujui kitkatta

Anssi ehti käyttää laskutuksensa hoitamiseen UKKO.fi:tä muutaman vuoden ajan, ennen kuin hän perusti oman yrityksen vuoden 2017 alussa.

”Silloin ajattelin pystyväni ottamaan byrokratian sarvesta kiinni näillä pohjataidoilla, jotka minulla jo on.”

Kun samoja asioita oli käynyt läpi jo kevytyrittämisen aikana, oli kaikki siihen lisäksi tuleva byrokratia jo yllättävän tuttua Anssille, joten oman toiminimen perustaminen sujui hienosti. Laskutuspalvelua käyttäessä asiat tapahtuivat Anssin mukaan aikalailla kuin sormia napsauttamalla, mutta yrityksen perustaminen ei kuitenkaan ollut ihan pelkkä naps vain. Anssi muistuttaa, että toki yrityksen perustaminen ei missään muuallakaan maailmassa tapahdu silmänräpäyksessä, vaan aina on vähän byrokratiaa mukana.

Kevytyrittäjyyden ilosanomaa Anssi ei kuitenkaan ole kokonaan unohtanut, vaan hän on vinkannut laskutuspalvelusta tutuilleen, jotka ovat hänen tavoin kokeilemassa omia siipiään.

Yrittäminen on koko Suomen asia

Anssin mielestä valinnan vapaus on parasta yrittäjyydessä. Hienoa on se, että saa tehdä sellaisia juttuja, joista itse tykkää. Oman työn ja aikataulujen suunnittelu ovat myös Anssille tärkeitä seikkoja yrittäjyydessä:

"Oman elämän aikatauluttaminen on mahtavaa. Yrittämisessä toki on sekin pointti, että onko töitä, onko niitä keikkoja. Mutta siinä on kuitenkin hengittämisen varaa paljon enemmän. Jos yritys menestyy hyvin, niin silloinhan voi ottaa vaikka kaksi kuukautta lomaa ja käydä ulkomailla. Siinä on oman itsensä herra."

Anssi itse koki yrittämisen aluksi hieman pelottavana ja vaikeana asiana, mutta käytännössä kaikki sujuikin mallikkaasti. Hän toivookin, että yhteiskunnallisella tasolla ilmenisi entistä enemmän konkreettista "yrittäminen on jees"-toimintaa. Anssi kaipaa lisää konkretiaa ja tunnetta starttirahojen ja yritysneuvontojen lisäksi.

"Itseäni auttoi, kun pystyi kysymään kavereilta, että miten tämä homma menee", Anssi vinkkaa.

Anssi kertoo, että yrityksen perustamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä on vaikea saada kokonaiskuvaa, vaikka niistä lukisi verkosta kuinka paljon. Nykyisin on yhä enemmän kaikenlaisia yritysseuroja, -yhdistyksiä ja -ryhmiä, mutta Anssi peräänkuuluttaa enemmän tukea aivan perustason ymmärtämiseen. Anssi toivoo, että peruskoulussa ja toisella asteella käytäisiin enemmän läpi yrittäjyyttä, sillä kuitenkin osasta tulee yrittäjiä ja lopuista heidän asiakkaitaan. Jo tämän vuoksi on Anssin mukaan hyvä ymmärtää edes se, mistä yrittäjän työn hintalappu koostuu.

”Kun yrittäjä laittaa kovaa laskua pöytään, niin on hyvä ymmärtää, mistä siinä maksetaan”, toteaa Anssi ja jatkaa:

"On koko Suomen asia, että ihmiset alkaisivat yrittää. Yritykset pitävät Suomen hyvinvointivaltiota pystyssä ja pyöriä pyörimässä."

Tutustu Anssiin ja hänen upeisiin valokuviinsa tarkemmin sosiaalisen median ja verkon välityksellä. Anssin kuvia löydät Instagramista ja Facebookista.

Rekisteröidy!

Lue miksi UKKO.fi sopii erityisesti valokuvaajille!

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Veeran unelma omasta yrityksestä toteutui kevytyrittäjyyden jälkeen

  Veera Saloheimolle kevytyrittäjyys oli ponnahduslauta yrittäjäksi. Veeran tarinassa ensin löytyi asiakas ja vasta sitten oli ajankohtaista miettiä sitä, kuinka työstä saisi palkan. Yrittämisessä parasta on vapaus Sosiaalialan yhdistys oli yhteydessä Veeraan, sillä he kaipasivat ammattijärjestäjää työkeikalle pitämään koulutusta kodin raivaamisesta. Veeralle laskutuspalveluiden toimintamalli oli jo ennestään tuttu, joten käyttäjäksi rekisteröityminen ei vaatinut suurempia pohdintoja, kun laskun lähettämisen aika tuli. Veera…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Freelancer sisällöntuottaja Anna-Katariina: "Jokainen kevytyrittäjänä laskutettu työ vie minua kohti unelmaani"

  UKKO-kevytyrittäjä Anna-Katariina Maksimoff toimii päivätyönsä ohessa sisällöntuottajana ja toimittajana. Muille alan freelancer-töistä kiinnostuneille hän haluaa huomauttaa, että eteen saattaa tulla keikkoja miltä aihealueelta tahansa; siksi kannattaa varautua jatkuvaan taustatyöhön, asioiden selvittelyyn ja uuden opetteluun. Hei! Olen Anna-Katariina, 29-vuotias tamperelainen sisällöntuottaja, jonka juuret ovat journalismissa ja mieli tiukasti markkinoinnissa. Päivätyönäni teen asiakasviestintää, ja kevytyrittäjänä työni koostuvat sisällöntuotannosta ja toimittajan töistä. Kirjoitan…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Joel on ensimmäisen sukupolven hautausurakoitsija: ”Yrityksen myötä saavutin rauhan työelämässä"

  Joel Heikura omistaa Nooan Kukka- ja hautauspalvelu Oy:n. Kevytyrittäjyyttä aiemmin kokeillut Joel osti toistakymmentä vuotta toimineen osakeyhtiön elokuussa 2021, sillä hauturin koulutuskaan ei taannut työllistymistä. Joel toimi aiemmin rakennustyömaalla, mutta alaa rasittavat lomautukset veivät katseen tulevaisuuteen. Se oli henkilökohtaisen kasvun vaihe, joka johti opintoihin Jyväskylän kristillisessä ammattiopistossa. Perinteikkäällä alalla yritykset siirtyivät usein sukupolvelta toiselle ja hautaustoimistoja pyöritettiin oman perheen voimin.…

  Lue lisää