Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Itsenäiset yrittäjät saivat oman patsaan Kansalaistorille: ”Patsas kuvastaa yrittäjyyden murrosta ja työelämän monimuotoisuutta”

ryhmakuva

Tänään maanantaina Helsingin Kansalaistorilla paljastettiin puoliltapäivin itsenäisten yrittäjien kunniaksi tehty patsas. Teos seisoo Kansalaistorilla keskiviikkoon asti kunnianosoituksena kaikille itsenäisesti yrittäville suomalaisille.

Kolmesta itsenäisestä yrittäjästä tehty Patsas rohkeudelle on osa kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fin laajempaa kampanjaa, jonka tavoitteena on nostaa keskustelua itsenäisten yrittäjien asemasta, kertoa heidän tarinoitaan ja auttaa saamaan yksinyrittäjien ja kevytyrittäjien ääni esille yhteiskunnallisesti.

– Me haluamme, että itsenäisten yrittäjien arvo Suomelle nähdään ja heitä arvostetaan, etenkin näinä aikoina. Rohkeat itsenäiset yrittäjät kuvastavat nykyajan työelämän monimuotoisuutta ja ansaitsevat tulla kuulluksi. Toivommekin herättävämme laajasti avointa keskustelua itsenäiseen yrittämiseen liittyvistä mahdollisuuksista, mutta myös haasteista esimerkiksi oman osaamisen kaupallistamisessa ja sosiaaliturvassa, Ukko.fin toimitusjohtaja Ukko Kumpulainen perustelee.

Patsaan julkistaminen tapahtui maanantaina valtiosihteeri Kimmo Tiilikaisen toimesta. Tiilikainen nosti puheessaan esille palkkatyön ja yrittäjyyden yhteensovittamisen. Harvalla on rohkeutta tehdä päätös lähteä yrittäjäksi.

– On hieno juttu, että esimerkiksi palkkatyön ohella pystyy kokeilemaan siipiään yrittäjänä tällaisen UKKO.fi-palvelun kautta. Kun toimin eduskunnassa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, juuri tähän kategoriaan – mikä olet, palkkatyöntekjijä vai yrittäjä – törmättiin monessa lainsäädännössä, alkaen yrittäjän sosiaaliturvasta. Työnteon muoto ei välttämättä ole enää niin yksiselitteistä, ja myös lainsäädännön täytyy pystyä muuttua siihen suuntaan, että yrittäjyyden ja palkkatyön välillä siirtyminen olisi mahdollisimman joustavaa, Tiilikainen totesi puheessaan.

Paikalla olivat myös kolme yrittäjää, joista näköispatsas oli tehty. He olivat aidosti yllättyneitä ja silminnähden ilahtuneita nähdessään patsaansa. Tiina Jakobsson, Risto Viitanen ja Aatu Itkonen, eivät tienneet, että heistä on tehty viiden metrin korkeuteen kohoava näköispatsas.

– Minulle tuli syksyllä erikoinen puhelu, jossa kysyttiin mukaan tähän, mutta ei voitu kertoa, mistä on kyse. Olin rohkea ja halusin ehdottomasti mukaan, vaikka en yhtään tiennyt mistä on kyse. Yhtäkkiä olinkin 3D-kuvauksissa Nurmijärvellä ja kalenterista piti varata tämä päivä ja tulla samoissa vaatteissa paikka tänne Kansalaistorille, Tiina Jakobsson kertoo.

Patsas pidettiin yllätyksenä Tiinalle, Ristolle ja Aatulle marraskuun 9. päivään saakka, eli patsaan paljastamiseen asti.

– Halusimme spontaanit reaktiot patsaalla, kun toimme heidät tänne katsomaan, mitä olemme tehneet. Vaati aikamoista heittäytymistä ja rohkeutta heiltä lähteä mukaan, mutta niinhän yrittäjyydessäkin usein vaaditaan. Kun meillä syksyllä täyttyi 100 000 rekisteröityneen käyttäjän raja, halusimme tehdä heille jotain ikimuistoista. Uskoisin, että ainakin näille kolmelle tämä päivä jää mieleen, Ukko Kumpulainen iloitsee.

Kolmen päivän ajan patsaassa olevaan messinkilaattaan voivat myös muut itsenäiset yrittäjät käydä kaivertamassa nimensä.

– Yrittäjyys on murroksessa. Haluamme tehdä näkyväksi tämän ison joukon, joka työllistää itse itsensä, sivutoimisena tai päätoimisena. Itse teokseen voi osallistua näiden kolmen päivän ajan, joko netin kautta tai piipahtamalla paikan päälle. Meillä on täällä kaivertaja kolme päivää paikalla klo 10-18 kaivertamassa kaikkien halukkaiden nimet laattaan. Olemme jo saaneet satoja nimiä, ja niitä tulee koko ajan lisää. Tarinat tulevat siis kertomaan paljon siitä, millaisia itsenäiset yrittäjät tänä päivän ovat, Kumpulainen kertoo.

– Yleisesti patsaat tehdä jo keskuudestamme poistuneille, mutta me halusimme tehdä elävistä ihmisistä patsaan ja kunnioittaa tällä hetkellä tekeviä yrittäjä. Olemme vahvasti sitä mieltä, että heidän panostaan yhteiskunnassa ei arvosteta tarpeeksi, lisää Kumpulainen.

Patsas on näytillä Kansalaistorilla maanantaista keskiviikkoon, jonka jälkeen se siirretään keskiviikkona julkaistavaan paikkaan.

#patsasrohkeudelle #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat

Vuonna 2012 perustetun UKKO.fin tarkoituksena on ollut alusta asti mahdollistaa helppo tapa tehtä työtä ja yrittää. Tärkeässä roolissa on myös ollut harmaan talouden ehkäiseminen. UKKO.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjäksi rekisteröityneiden yli sadantuhannen suomalaisen tehdystä työstä on maksettu veroja yhteensä 115 miljoonaa euroa. Palkkioita heille on maksettu yhteensä yli 377 miljoonaa euroa ja he ovat tehneet yhteensä yli 500 000 toimeksiantoa.

Lisätietoja:
www.ukko.fi/rohkeus

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Yritystoiminnan lopettaminen

  Yritystoiminnan päättymiseen voi olla useitakin syitä, mutta silti se vaatii aina tiettyjä toimenpiteitä, joista tulee huolehtia. Kannattaa pitää mielessä myös, että nämä samaiset toimenpiteet koskevat myös keskeytynyttä yritystoimintaa, vaikka yritys ei varsinaisesti olisikaan lopettanut toimintaansa. Yritysmuodon vaikutus toiminnan lopettamiseen Toiminimen lopettaminen tapahtuu tekemällä maksutun lopettamisilmoitus YTJ:n palvelussa. Osakeyhtiön lopettaminen ei ole yhtä helppoa, sillä osakeyhtiön voi purkaa ainoastaan selvitys- tai…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Poikkeusolojen aikana ei peukaloita pyöritellä – Yrittäjyyskoulu toi parhaat oppiartikkelinsa yhteen

  Suomessa todettiin poikkeusolot maaliskuun alussa koronavirustartuntojen kasvun vuoksi. Jos kiire tällä hetkellä tasaantuu, kannattaa yrittäjän suunnata energiansa liiketoimintansa hiomiseen, brändin kiilottamiseen ja ennen kaikkea uuden oppimiseen. Yrittäjyyskoulu toi uuden opiskelua varten parhaat artikkelinsa yhteen. Poimi vinkit videoiden tekemiseen Yhä useampi viihtyy sisältöjen parissa katsomalla videoita, joten tässä kohtaa yritykselläsi on paikka tehdä uusi aluevaltaus. Videoiden tekemisen paras puoli on, että…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys 19-vuotias Elia kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja tavoittelee itse menestystä vaatebisneksessä

  19-vuotias Elia Ahola on ehtinyt olla monessa mukana. Energinen Elia ei pidä toimettomuudesta ja se käy selväksi miltei välittömästi, kun nuoren miehen kanssa keskustelee. Ei ole ihme, että Elian tapaamat yritysjohtajatkin ovat vakuuttuneet nuoren yrittäjän itsevarmuudesta ja aktiivisuudesta. UKKO.fi:llä ja Elian perustamalla lehdellä on yhteinen tavoite; kannustaa ihmisiä kohti yrittäjyyttä ja kohti sitä, mikä tuntuu itsestä kaikkein mielekkäimmältä tekemiseltä. Olikin…

  Lue lisää