Itsenäiset yrittäjät saivat oman patsaan Kansalaistorille: ”Patsas kuvastaa yrittäjyyden murrosta ja työelämän monimuotoisuutta”

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

ryhmakuva

Tänään maanantaina Helsingin Kansalaistorilla paljastettiin puoliltapäivin itsenäisten yrittäjien kunniaksi tehty patsas. Teos seisoo Kansalaistorilla keskiviikkoon asti kunnianosoituksena kaikille itsenäisesti yrittäville suomalaisille.

Kolmesta itsenäisestä yrittäjästä tehty Patsas rohkeudelle on osa kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fin laajempaa kampanjaa, jonka tavoitteena on nostaa keskustelua itsenäisten yrittäjien asemasta, kertoa heidän tarinoitaan ja auttaa saamaan yksinyrittäjien ja kevytyrittäjien ääni esille yhteiskunnallisesti.

– Me haluamme, että itsenäisten yrittäjien arvo Suomelle nähdään ja heitä arvostetaan, etenkin näinä aikoina. Rohkeat itsenäiset yrittäjät kuvastavat nykyajan työelämän monimuotoisuutta ja ansaitsevat tulla kuulluksi. Toivommekin herättävämme laajasti avointa keskustelua itsenäiseen yrittämiseen liittyvistä mahdollisuuksista, mutta myös haasteista esimerkiksi oman osaamisen kaupallistamisessa ja sosiaaliturvassa, Ukko.fin toimitusjohtaja Ukko Kumpulainen perustelee.

Patsaan julkistaminen tapahtui maanantaina valtiosihteeri Kimmo Tiilikaisen toimesta. Tiilikainen nosti puheessaan esille palkkatyön ja yrittäjyyden yhteensovittamisen. Harvalla on rohkeutta tehdä päätös lähteä yrittäjäksi.

– On hieno juttu, että esimerkiksi palkkatyön ohella pystyy kokeilemaan siipiään yrittäjänä tällaisen UKKO.fi-palvelun kautta. Kun toimin eduskunnassa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, juuri tähän kategoriaan – mikä olet, palkkatyöntekjijä vai yrittäjä – törmättiin monessa lainsäädännössä, alkaen yrittäjän sosiaaliturvasta. Työnteon muoto ei välttämättä ole enää niin yksiselitteistä, ja myös lainsäädännön täytyy pystyä muuttua siihen suuntaan, että yrittäjyyden ja palkkatyön välillä siirtyminen olisi mahdollisimman joustavaa, Tiilikainen totesi puheessaan.

Paikalla olivat myös kolme yrittäjää, joista näköispatsas oli tehty. He olivat aidosti yllättyneitä ja silminnähden ilahtuneita nähdessään patsaansa. Tiina Jakobsson, Risto Viitanen ja Aatu Itkonen, eivät tienneet, että heistä on tehty viiden metrin korkeuteen kohoava näköispatsas.

– Minulle tuli syksyllä erikoinen puhelu, jossa kysyttiin mukaan tähän, mutta ei voitu kertoa, mistä on kyse. Olin rohkea ja halusin ehdottomasti mukaan, vaikka en yhtään tiennyt mistä on kyse. Yhtäkkiä olinkin 3D-kuvauksissa Nurmijärvellä ja kalenterista piti varata tämä päivä ja tulla samoissa vaatteissa paikka tänne Kansalaistorille, Tiina Jakobsson kertoo.

Patsas pidettiin yllätyksenä Tiinalle, Ristolle ja Aatulle marraskuun 9. päivään saakka, eli patsaan paljastamiseen asti.

– Halusimme spontaanit reaktiot patsaalla, kun toimme heidät tänne katsomaan, mitä olemme tehneet. Vaati aikamoista heittäytymistä ja rohkeutta heiltä lähteä mukaan, mutta niinhän yrittäjyydessäkin usein vaaditaan. Kun meillä syksyllä täyttyi 100 000 rekisteröityneen käyttäjän raja, halusimme tehdä heille jotain ikimuistoista. Uskoisin, että ainakin näille kolmelle tämä päivä jää mieleen, Ukko Kumpulainen iloitsee.

Kolmen päivän ajan patsaassa olevaan messinkilaattaan voivat myös muut itsenäiset yrittäjät käydä kaivertamassa nimensä.

– Yrittäjyys on murroksessa. Haluamme tehdä näkyväksi tämän ison joukon, joka työllistää itse itsensä, sivutoimisena tai päätoimisena. Itse teokseen voi osallistua näiden kolmen päivän ajan, joko netin kautta tai piipahtamalla paikan päälle. Meillä on täällä kaivertaja kolme päivää paikalla klo 10-18 kaivertamassa kaikkien halukkaiden nimet laattaan. Olemme jo saaneet satoja nimiä, ja niitä tulee koko ajan lisää. Tarinat tulevat siis kertomaan paljon siitä, millaisia itsenäiset yrittäjät tänä päivän ovat, Kumpulainen kertoo.

– Yleisesti patsaat tehdä jo keskuudestamme poistuneille, mutta me halusimme tehdä elävistä ihmisistä patsaan ja kunnioittaa tällä hetkellä tekeviä yrittäjä. Olemme vahvasti sitä mieltä, että heidän panostaan yhteiskunnassa ei arvosteta tarpeeksi, lisää Kumpulainen.

Patsas on näytillä Kansalaistorilla maanantaista keskiviikkoon, jonka jälkeen se siirretään keskiviikkona julkaistavaan paikkaan.

#patsasrohkeudelle #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat

Vuonna 2012 perustetun UKKO.fin tarkoituksena on ollut alusta asti mahdollistaa helppo tapa tehtä työtä ja yrittää. Tärkeässä roolissa on myös ollut harmaan talouden ehkäiseminen. UKKO.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjäksi rekisteröityneiden yli sadantuhannen suomalaisen tehdystä työstä on maksettu veroja yhteensä 115 miljoonaa euroa. Palkkioita heille on maksettu yhteensä yli 377 miljoonaa euroa ja he ovat tehneet yhteensä yli 500 000 toimeksiantoa.

Lisätietoja:
www.ukko.fi/rohkeus

Lue myös

Patsas rohkeudelle ikuisti Tiinan, Aatun ja Riston – mitä rohkeille yrittäjille kuuluu nyt?

Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Insinööri Risto hyppäsi pyörän selkään ja kohti kokonaan uutta uraa

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

 • Ajankohtaista Mitä kaikkea tapahtui vuonna 2014?

  Kaunis valkoinen joulu on takanapäin ja jouluruokia on vedetty enemmän kuin laki sallii. Uuden vuoden kunniaksi istahdimme vielä hetkeksi alas ja kävimme läpi mitä kaikkea ehtikään viime vuoden aikana tapahtua.   Alkuvuosi messujen ja rekrytoinnin merkeissä Alkuvuonna olimme mukana monessa tapahtumassa ja näistä suurimmat olivat Lahden Duuniexpo ja Oma Yritys 14-tapahtuma. Meille on tärkeätä osallistua eri puolella Suomea järjestettäviin messuihin ja tapahtumiin, koska…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista Itsenäisten yrittäjien määrä ja liikevaihto kasvussa

  Korona ei ole pysäyttänyt työelämän murrosta. Itsenäinen yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia. UKKO-palvelujen analytiikasta näkee, että kiinnostus helppoa yrittäjyyttä kohtaan on lisääntynyt vuoden 2020 jälkeen. UKKO-yrittäjiä rekisteröityi UKKO-palvelujen käyttäjiksi tämän vuoden tammi-elokuun aikana 18,7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana (sisältää sekä ilman y-tunnusta toimivat UKKO-kevytyrittäjät että y-tunnukselliset UKKO-toiminimiyrittäjät). Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan uusia yrityksiä ylipäänsä rekisteröitiin Suomessa tammi-kesäkuun aikana…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista Auta Ukrainaa

  Hätä Ukrainassa on nyt valtava. Perheet pakenevat kodeistaan. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla. Me UKKO.fillä autamme Punaisen Ristin kautta – auta sinäkin osallistumalla keräykseen! Tuellasi Punainen Risti jakaa apua taistelujen keskelle: ruokaa, lääkkeitä, suojaa. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita. Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita. Se auttaa myös kadonneiden etsinnässä. Suomen Punainen Risti on toiminut alueella vuodesta…

  Lue lisää