Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Itsenäiset yrittäjät saivat oman patsaan Kansalaistorille: ”Patsas kuvastaa yrittäjyyden murrosta ja työelämän monimuotoisuutta”

ryhmakuva

Tänään maanantaina Helsingin Kansalaistorilla paljastettiin puoliltapäivin itsenäisten yrittäjien kunniaksi tehty patsas. Teos seisoo Kansalaistorilla keskiviikkoon asti kunnianosoituksena kaikille itsenäisesti yrittäville suomalaisille.

Kolmesta itsenäisestä yrittäjästä tehty Patsas rohkeudelle on osa kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fin laajempaa kampanjaa, jonka tavoitteena on nostaa keskustelua itsenäisten yrittäjien asemasta, kertoa heidän tarinoitaan ja auttaa saamaan yksinyrittäjien ja kevytyrittäjien ääni esille yhteiskunnallisesti.

– Me haluamme, että itsenäisten yrittäjien arvo Suomelle nähdään ja heitä arvostetaan, etenkin näinä aikoina. Rohkeat itsenäiset yrittäjät kuvastavat nykyajan työelämän monimuotoisuutta ja ansaitsevat tulla kuulluksi. Toivommekin herättävämme laajasti avointa keskustelua itsenäiseen yrittämiseen liittyvistä mahdollisuuksista, mutta myös haasteista esimerkiksi oman osaamisen kaupallistamisessa ja sosiaaliturvassa, Ukko.fin toimitusjohtaja Ukko Kumpulainen perustelee.

Patsaan julkistaminen tapahtui maanantaina valtiosihteeri Kimmo Tiilikaisen toimesta. Tiilikainen nosti puheessaan esille palkkatyön ja yrittäjyyden yhteensovittamisen. Harvalla on rohkeutta tehdä päätös lähteä yrittäjäksi.

– On hieno juttu, että esimerkiksi palkkatyön ohella pystyy kokeilemaan siipiään yrittäjänä tällaisen UKKO.fi-palvelun kautta. Kun toimin eduskunnassa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, juuri tähän kategoriaan – mikä olet, palkkatyöntekjijä vai yrittäjä – törmättiin monessa lainsäädännössä, alkaen yrittäjän sosiaaliturvasta. Työnteon muoto ei välttämättä ole enää niin yksiselitteistä, ja myös lainsäädännön täytyy pystyä muuttua siihen suuntaan, että yrittäjyyden ja palkkatyön välillä siirtyminen olisi mahdollisimman joustavaa, Tiilikainen totesi puheessaan.

Paikalla olivat myös kolme yrittäjää, joista näköispatsas oli tehty. He olivat aidosti yllättyneitä ja silminnähden ilahtuneita nähdessään patsaansa. Tiina Jakobsson, Risto Viitanen ja Aatu Itkonen, eivät tienneet, että heistä on tehty viiden metrin korkeuteen kohoava näköispatsas.

– Minulle tuli syksyllä erikoinen puhelu, jossa kysyttiin mukaan tähän, mutta ei voitu kertoa, mistä on kyse. Olin rohkea ja halusin ehdottomasti mukaan, vaikka en yhtään tiennyt mistä on kyse. Yhtäkkiä olinkin 3D-kuvauksissa Nurmijärvellä ja kalenterista piti varata tämä päivä ja tulla samoissa vaatteissa paikka tänne Kansalaistorille, Tiina Jakobsson kertoo.

Patsas pidettiin yllätyksenä Tiinalle, Ristolle ja Aatulle marraskuun 9. päivään saakka, eli patsaan paljastamiseen asti.

– Halusimme spontaanit reaktiot patsaalla, kun toimme heidät tänne katsomaan, mitä olemme tehneet. Vaati aikamoista heittäytymistä ja rohkeutta heiltä lähteä mukaan, mutta niinhän yrittäjyydessäkin usein vaaditaan. Kun meillä syksyllä täyttyi 100 000 rekisteröityneen käyttäjän raja, halusimme tehdä heille jotain ikimuistoista. Uskoisin, että ainakin näille kolmelle tämä päivä jää mieleen, Ukko Kumpulainen iloitsee.

Kolmen päivän ajan patsaassa olevaan messinkilaattaan voivat myös muut itsenäiset yrittäjät käydä kaivertamassa nimensä.

– Yrittäjyys on murroksessa. Haluamme tehdä näkyväksi tämän ison joukon, joka työllistää itse itsensä, sivutoimisena tai päätoimisena. Itse teokseen voi osallistua näiden kolmen päivän ajan, joko netin kautta tai piipahtamalla paikan päälle. Meillä on täällä kaivertaja kolme päivää paikalla klo 10-18 kaivertamassa kaikkien halukkaiden nimet laattaan. Olemme jo saaneet satoja nimiä, ja niitä tulee koko ajan lisää. Tarinat tulevat siis kertomaan paljon siitä, millaisia itsenäiset yrittäjät tänä päivän ovat, Kumpulainen kertoo.

– Yleisesti patsaat tehdä jo keskuudestamme poistuneille, mutta me halusimme tehdä elävistä ihmisistä patsaan ja kunnioittaa tällä hetkellä tekeviä yrittäjä. Olemme vahvasti sitä mieltä, että heidän panostaan yhteiskunnassa ei arvosteta tarpeeksi, lisää Kumpulainen.

Patsas on näytillä Kansalaistorilla maanantaista keskiviikkoon, jonka jälkeen se siirretään keskiviikkona julkaistavaan paikkaan.

#patsasrohkeudelle #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat

Vuonna 2012 perustetun UKKO.fin tarkoituksena on ollut alusta asti mahdollistaa helppo tapa tehtä työtä ja yrittää. Tärkeässä roolissa on myös ollut harmaan talouden ehkäiseminen. UKKO.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjäksi rekisteröityneiden yli sadantuhannen suomalaisen tehdystä työstä on maksettu veroja yhteensä 115 miljoonaa euroa. Palkkioita heille on maksettu yhteensä yli 377 miljoonaa euroa ja he ovat tehneet yhteensä yli 500 000 toimeksiantoa.

Lisätietoja:
www.ukko.fi/rohkeus

Lue myös

Patsas rohkeudelle ikuisti Tiinan, Aatun ja Riston – mitä rohkeille yrittäjille kuuluu nyt?

Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Insinööri Risto hyppäsi pyörän selkään ja kohti kokonaan uutta uraa

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

 • Ajankohtaista UKKO.fi:n Kevytyrittäjyysopas– perustiedot yksissä kansissa!

  Kevytyrittäjyysoppaamme kokoaa yksiin kansiin perustiedot siitä, mitä kevytyrittäjyys on ja kenelle se sopii. Tutustu oppaaseen tästä Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat ryhtyneet kevytyrittäjiksi ja kevytyrittäjyys on työelämän uusi suunta. Työtapa kiinnostaa monia, sillä sen avulla voit itse hallita omaa työuraasi. Saat paitsi vapauden tehdä sitä mitä rakastat, myös valita milloin, kenelle ja mihin hintaan töitä teet. Laskutuspalvelu hoitaa kaiken byrokratian ja…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista UKKO.fi:tä luotsaamaan tullut Sami Ranta uskoo talouden nopeaan elpymiseen pandemian jälkeen – voittajina itsenäiset yrittäjät

  UKKO-konsernin uusi toimitusjohtaja Sami Ranta aloitti huhtikuussa uudessa pestissään. Tuore toimitusjohtaja on jo ehtinyt tutustumaan sekä toimialaan että UKKO.fi:hin. Pitkän uran erilaisten digitaalisten palveluiden parissa tehnyt Sami Ranta näkee UKKO.fi:n yhteiskunnallisesti mielenkiintoisena yrityksenä, joka on ollut aktiivinen toimija jo yhdeksän vuoden ajan suomalaisessa yrityselämän muutoksessa. – Suomi tarvitsee entistä enemmän yrittäjiä, ja valitettavasti olemme edelleen merkittävästi jäljessä Yhdysvaltoja, Britanniaa ja…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista UKKO-data: Naisyrittäjät tienaavat edelleen vähemmän samoista töistä kuin miehet, mutta yllätyksiäkin löytyi

  UKKO.fi selvitti freelancer-työtä tekevien naisten ja miesten välistä palkkaeroa UKKO.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjien laskutustiedoista. Selvityksessä laskettiin naisten ja miesten keskimääräinen tuntilaskutushinta ja saatiin tulokseksi, että vuosina 2019-2021 freelancer-naisen euro on  ollut 83 senttiä. “Halusimme naistenviikolla syventyä yrittäjyyteen ja työelämään naisten näkökulmasta ja selvitimme suurella uteliaisuudella UKKO-datastamme millaisia eroja naisten ja miesten laskutuksissa on. Laskimme nais- ja mieskevytyrittäjiemme tuntihintojen keskiarvoja ja saimme tulokseksi,…

  Lue lisää