Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Joel on ensimmäisen sukupolven hautausurakoitsija: ”Yrityksen myötä saavutin rauhan työelämässä”

yrittaja-tarina_joel_heikura

Joel Heikura omistaa Nooan Kukka- ja hautauspalvelu Oy:n. Kevytyrittäjyyttä aiemmin kokeillut Joel osti toistakymmentä vuotta toimineen osakeyhtiön elokuussa 2021, sillä hauturin koulutuskaan ei taannut työllistymistä.

Joel toimi aiemmin rakennustyömaalla, mutta alaa rasittavat lomautukset veivät katseen tulevaisuuteen. Se oli henkilökohtaisen kasvun vaihe, joka johti opintoihin Jyväskylän kristillisessä ammattiopistossa. Perinteikkäällä alalla yritykset siirtyivät usein sukupolvelta toiselle ja hautaustoimistoja pyöritettiin oman perheen voimin. Oli selvää, ettei työpaikkaa löydy helposti.

Ajattelin aluksi, että voisin jatkaa freelancerina ja tehdä työkeikkoja muille hautaustoimistoille esimerkiksi vainajan kuljettajana, Joel kertoo.

Elämän parhaat asiat tapahtuvat vähän yllättäen

Oma hautauspalvelu ei kuulunut Joelin suunnitelmiin, mutta entisen harjoittelupaikan omistajan jäädessä eläkkeelle, hän päätti ostaa yrityksen. Joel tiesi ottavansa riskin, sillä toimisto oli yli kymmenen toimintavuotensa jälkeen hiljentynyt. Tilaisuus oli kuitenkin harvinainen ja Joel todella halusi työllistyä alalle. Koko totuus yrityksen taloudellisesta tilasta selvisi jälkikäteen, eikä hän olisi tehnyt kauppoja niillä tiedoilla. Kaksi vuotta myöhemmin Joel on kuitenkin kiitollinen: elämän parhaat asiat tapahtuvatkin vähän yllättäen.

Vaikka Joelille on selvää, että viimeiset vuodet ovat olleet hänen elämänsä rankimmat, ei hän vaihtaisi niitä mihinkään. Yrityksen kehittäminen inspiroi Joelia ja palkitsevinta siinä on haasteiden selättäminen. Talouden tasapainottumisen lisäksi hän iloitsee saamastaan, runsaasta positiivisesta palautteesta sekä siitä, että on pystynyt aidosti auttamaan asiakkaitaan ja olemaan tukena suuren surun keskellä. Ensi kertaa elämässään Joel kokee, ettei tarvitse miettiä, että mitähän sitä tekisi tulevaisuudessa työkseen.

En ole koskaan ollut sellainen ihminen, joka tykkää tehdä paljon töitä. Mutta löytäessäni jotakin, josta inspiroidun, näen sen eteen mielelläni vaivaa. Tämä on sellainen työ, mitä todella haluan tehdä ja yrityksen myötä saavutin rauhan työelämässä.

Lapset tuovat oman mausteensa yrittäjäarkeen

Kukka- ja hautauspalvelun arkeen kuuluu monenlaista tehtävää: Joel keskittyy hautauspuoleen, kuten omaisten kohtaamiseen ja perunkirjoituksiin, kun hänen yrittäjänä toimiva vaimonsa huolehtii kukkatilauksista sekä markkinoinnista omien doula-asiakkuuksiensa ohessa. Pariskunta tekee paljon yhteistyötä ja kiireisinä viikonloppuina esimerkiksi hautajaiskukkia sidotaan oman kodin olohuoneessa. Silloin lapset ovat jo nukkumassa ja taustalla saattaa pyöriä hyväntuulinen elokuva. Lapset tuovatkin oman mausteensa yrittäjäarkeen: loma-aikoina toimistolle täytyy välillä lähteä yhdessä, ja silloin pitää toivoa, ettei pienimmäinen piirrä arkkuun, kun vanhemmat keskittyvät toimistotöihin.

Nooan Kukka- ja hautauspalvelu Oy saa pian uudet verkkosivut. Se on yksi asia, mitä Joel odottaa tulevalta vuodelta. Luonnollisesti Joel myös toivoo, että yritys kasvaisi, sillä hiljaisia aikoja mahtuu edelleen kalenteriin. Samalla hän myöntää, että yrittäjyys voisi olla myös helpompaa Suomessa. Kilpailu on kovaa ja yrittäjän on osattava oman ydintyönsä lisäksi paljon muutakin. Pitää opetella esimerkiksi sosiaalisen median käyttöä ja olla löydettävissä, sillä nykyään asiakkaat etsivät ja vertailevat palveluita verkossa.

Entä mitä, jos yrittäjyys loppuisi huomenna? Kysymys saa muuten sanavalmiin Joelin mietteliääksi. Aluksi Joel tarkastelee aihetta laajemmassa mittakaavassa ja toteaa, että yrittäjyyden loppuminen olisi lamaannuttava isku yhteiskunnalle. Yrittäjät kun antavat kaikkensa oman yrityksen eteen, eikä töiden tekoa rajata virka-aikaan. Paikallisemmin ajateltuna Joel toteaa, että kaikki Jyväskylän hautaustoimistot ovat pienyrittäjien pyörittämiä. Jos jokainen heistä siirtyisi muihin hommiin, tilanne olisi katastrofaalinen.

Pyöritä osakeyhtiötä helposti

Osakeyhtiön kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perusta osakeyhtiö suoraan palvelussa tai rekisteröidy olemassa olevalla yritykselläsi.
UKKO Yrittäjä osakeyhtiölle

Tarkennamme kysymystä, ja pyydämme Joelia kertomaan, miten montaa kuolinpesää hän palvelee vuosittain. Siitä selviää, että joka vuosi noin sata perhettä jäisi yksin menetyksen hetkellä. Joelin puheesta paistaa vahva kunnioitus myös muita alan toimijoita kohtaan: hän ei halua millään tavalla ilmaista olevansa ketään heistä parempi. Parhaansa hän kuitenkin yrittää – aivan jokaisen asiakkaan kohdalla. Ja me UKKO.fi:llä uskomme vahvasti, että moni jäisi kaipaamaan hänen lämminhenkistä ja aitoa läsnäoloaan.

Joel uskoo, että etenkin tavalliset ihmiset arvostavat yrittäjyyttä Suomessa. Jos jotain pitäisi lähteä korjaamaan, hän puuttuisi verotukseen: yrittäjän työn määrä ei ole tasapainossa pieniin tuloihin kohdistuvan, korkean verotuksen kanssa. Hän haluaa kannustaa myös avoimuuteen yrittäjyyskeskusteluissa: välillä esimerkiksi yrittämiseen liittyvät riskit ja työn määrä jäävät pimentoon. Tietoisuuden lisääminen pienyrittäjien arjesta edistäisi varmasti yrittäjämyönteisyyttä.

Kukka- ja hautauspalvelu Nooan toimintaan pääset tutustumaan Joelin yrityksen verkkosivuilla.

Lue lisää:

Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

Kevytyrittäjyys herätti Lassin mielenkiinnon yrittäjyyteen – musiikkialan monitoimimies on nyt myös toimitusjohtaja

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Heikki sai perhevapaalla kipinän yrittäjyyteen: "Enemmän minua kaduttaisi jos en nyt perustaisi omaa yritystä ja kokeilisi"

   Olen Heikki Räisänen, 36-vuotias valokuvaaja ja videotuottaja yrityksessä nimeltä Ræven Visual. Toimin Turussa ja teen työkeikkoja ympäri Suomea. Minulla on ylempi korkeakoulututkinto kaupalliselta alalta ja olen työskennellyt useiden suuryritysten viestintäosastoilla valmistumiseni jälkeen. Vuosi vuodelta sain sisällytettyä valokuvausharrastustani yhä enemmän oikeisiin työtehtäviini ja aloin myös tehdä videoita. Kevytyrittäjyys on matalan kynnyksen vaihtoehto Kevytyrittäjäksi päädyin lopulta erityisesti kahdesta syystä: ensinnäkin aloin uskoa,…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Oona Edelberg kouluttaa ihmisen parhaita ystäviä

   Olen Oona Edelberg, 26-vuotias eläintenkouluttaja Siilinjärveltä. Minulla on viisi koiraa, joiden kanssa harrastan suojelua, tokoa, noseworkkia ja vesipelastusta. Mitä teet? Koulutan koiria ja heidän henkilökuntaansa. Pääsääntöisesti pidän kursseja ja yksityistunteja. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Oman yrityksen perustaminen tuntui vielä liian isolta haasteelta ja halusin turvallisesti kokeilla mitä se on. Kouluttajat lähes poikkeuksetta työskentelevät yrittäjinä alallani. Tekemälleni työlle oli kysyntää ja minun…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Yrittäjän menestys rakentuu luovuudesta - Rakennuskonsultti Kimmon uratarina

   Kimmo Ruokolan ura toimii inspiroivana esimerkkinä pitkäjänteisestä työstä, uniikeista ideoista ja sinnikkäästä yrittäjyydestä. Ruokolan vahvuutena onkin aina ollut omaehtoinen työskentely ja kyky pitää kiinni itselleen tärkeistä arvoista, kuten vapaudesta ja joustavuudesta työelämässä. Yli neljän vuosikymmenen aikana hän on luonut menestyvän yrityksen, jossa hän tarjoaa asiantuntijuuttaan rakennusalan konsulttina eri yhteistyökumppaneiden ja yrittäjäkollegojensa kanssa pääkaupunkiseudulla. Kimmo aloittikin uransa jo 16-vuotiaana rakennusalalla niin…

   Lue lisää