Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Joel on ensimmäisen sukupolven hautausurakoitsija: ”Yrityksen myötä saavutin rauhan työelämässä”

yrittaja-tarina_joel_heikura

Joel Heikura omistaa Nooan Kukka- ja hautauspalvelu Oy:n. Kevytyrittäjyyttä aiemmin kokeillut Joel osti toistakymmentä vuotta toimineen osakeyhtiön elokuussa 2021, sillä hauturin koulutuskaan ei taannut työllistymistä.

Joel toimi aiemmin rakennustyömaalla, mutta alaa rasittavat lomautukset veivät katseen tulevaisuuteen. Se oli henkilökohtaisen kasvun vaihe, joka johti opintoihin Jyväskylän kristillisessä ammattiopistossa. Perinteikkäällä alalla yritykset siirtyivät usein sukupolvelta toiselle ja hautaustoimistoja pyöritettiin oman perheen voimin. Oli selvää, ettei työpaikkaa löydy helposti.

Ajattelin aluksi, että voisin jatkaa freelancerina ja tehdä työkeikkoja muille hautaustoimistoille esimerkiksi vainajan kuljettajana, Joel kertoo.

Elämän parhaat asiat tapahtuvat vähän yllättäen

Oma hautauspalvelu ei kuulunut Joelin suunnitelmiin, mutta entisen harjoittelupaikan omistajan jäädessä eläkkeelle, hän päätti ostaa yrityksen. Joel tiesi ottavansa riskin, sillä toimisto oli yli kymmenen toimintavuotensa jälkeen hiljentynyt. Tilaisuus oli kuitenkin harvinainen ja Joel todella halusi työllistyä alalle. Koko totuus yrityksen taloudellisesta tilasta selvisi jälkikäteen, eikä hän olisi tehnyt kauppoja niillä tiedoilla. Kaksi vuotta myöhemmin Joel on kuitenkin kiitollinen: elämän parhaat asiat tapahtuvatkin vähän yllättäen.

Vaikka Joelille on selvää, että viimeiset vuodet ovat olleet hänen elämänsä rankimmat, ei hän vaihtaisi niitä mihinkään. Yrityksen kehittäminen inspiroi Joelia ja palkitsevinta siinä on haasteiden selättäminen. Talouden tasapainottumisen lisäksi hän iloitsee saamastaan, runsaasta positiivisesta palautteesta sekä siitä, että on pystynyt aidosti auttamaan asiakkaitaan ja olemaan tukena suuren surun keskellä. Ensi kertaa elämässään Joel kokee, ettei tarvitse miettiä, että mitähän sitä tekisi tulevaisuudessa työkseen.

En ole koskaan ollut sellainen ihminen, joka tykkää tehdä paljon töitä. Mutta löytäessäni jotakin, josta inspiroidun, näen sen eteen mielelläni vaivaa. Tämä on sellainen työ, mitä todella haluan tehdä ja yrityksen myötä saavutin rauhan työelämässä.

Lapset tuovat oman mausteensa yrittäjäarkeen

Kukka- ja hautauspalvelun arkeen kuuluu monenlaista tehtävää: Joel keskittyy hautauspuoleen, kuten omaisten kohtaamiseen ja perunkirjoituksiin, kun hänen yrittäjänä toimiva vaimonsa huolehtii kukkatilauksista sekä markkinoinnista omien doula-asiakkuuksiensa ohessa. Pariskunta tekee paljon yhteistyötä ja kiireisinä viikonloppuina esimerkiksi hautajaiskukkia sidotaan oman kodin olohuoneessa. Silloin lapset ovat jo nukkumassa ja taustalla saattaa pyöriä hyväntuulinen elokuva. Lapset tuovatkin oman mausteensa yrittäjäarkeen: loma-aikoina toimistolle täytyy välillä lähteä yhdessä, ja silloin pitää toivoa, ettei pienimmäinen piirrä arkkuun, kun vanhemmat keskittyvät toimistotöihin.

Nooan Kukka- ja hautauspalvelu Oy saa pian uudet verkkosivut. Se on yksi asia, mitä Joel odottaa tulevalta vuodelta. Luonnollisesti Joel myös toivoo, että yritys kasvaisi, sillä hiljaisia aikoja mahtuu edelleen kalenteriin. Samalla hän myöntää, että yrittäjyys voisi olla myös helpompaa Suomessa. Kilpailu on kovaa ja yrittäjän on osattava oman ydintyönsä lisäksi paljon muutakin. Pitää opetella esimerkiksi sosiaalisen median käyttöä ja olla löydettävissä, sillä nykyään asiakkaat etsivät ja vertailevat palveluita verkossa.

Entä mitä, jos yrittäjyys loppuisi huomenna? Kysymys saa muuten sanavalmiin Joelin mietteliääksi. Aluksi Joel tarkastelee aihetta laajemmassa mittakaavassa ja toteaa, että yrittäjyyden loppuminen olisi lamaannuttava isku yhteiskunnalle. Yrittäjät kun antavat kaikkensa oman yrityksen eteen, eikä töiden tekoa rajata virka-aikaan. Paikallisemmin ajateltuna Joel toteaa, että kaikki Jyväskylän hautaustoimistot ovat pienyrittäjien pyörittämiä. Jos jokainen heistä siirtyisi muihin hommiin, tilanne olisi katastrofaalinen.

Pyöritä osakeyhtiötä helposti

Osakeyhtiön kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perusta osakeyhtiö suoraan palvelussa tai rekisteröidy olemassa olevalla yritykselläsi.
UKKO Yrittäjä osakeyhtiölle

Tarkennamme kysymystä, ja pyydämme Joelia kertomaan, miten montaa kuolinpesää hän palvelee vuosittain. Siitä selviää, että joka vuosi noin sata perhettä jäisi yksin menetyksen hetkellä. Joelin puheesta paistaa vahva kunnioitus myös muita alan toimijoita kohtaan: hän ei halua millään tavalla ilmaista olevansa ketään heistä parempi. Parhaansa hän kuitenkin yrittää – aivan jokaisen asiakkaan kohdalla. Ja me UKKO.fi:llä uskomme vahvasti, että moni jäisi kaipaamaan hänen lämminhenkistä ja aitoa läsnäoloaan.

Joel uskoo, että etenkin tavalliset ihmiset arvostavat yrittäjyyttä Suomessa. Jos jotain pitäisi lähteä korjaamaan, hän puuttuisi verotukseen: yrittäjän työn määrä ei ole tasapainossa pieniin tuloihin kohdistuvan, korkean verotuksen kanssa. Hän haluaa kannustaa myös avoimuuteen yrittäjyyskeskusteluissa: välillä esimerkiksi yrittämiseen liittyvät riskit ja työn määrä jäävät pimentoon. Tietoisuuden lisääminen pienyrittäjien arjesta edistäisi varmasti yrittäjämyönteisyyttä.

Kukka- ja hautauspalvelu Nooan toimintaan pääset tutustumaan Joelin yrityksen verkkosivuilla.

Lue lisää:

Tiina Jakobsson: “Rohkeutta on hypätä uudelle alalle aikuisiällä”

Kevytyrittäjyys herätti Lassin mielenkiinnon yrittäjyyteen – musiikkialan monitoimimies on nyt myös toimitusjohtaja

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Freelancer sisällöntuottaja Anna-Katariina: "Jokainen kevytyrittäjänä laskutettu työ vie minua kohti unelmaani"

   UKKO-kevytyrittäjä Anna-Katariina Maksimoff toimii päivätyönsä ohessa sisällöntuottajana ja toimittajana. Muille alan freelancer-töistä kiinnostuneille hän haluaa huomauttaa, että eteen saattaa tulla keikkoja miltä aihealueelta tahansa; siksi kannattaa varautua jatkuvaan taustatyöhön, asioiden selvittelyyn ja uuden opetteluun. Hei! Olen Anna-Katariina, 29-vuotias tamperelainen sisällöntuottaja, jonka juuret ovat journalismissa ja mieli tiukasti markkinoinnissa. Päivätyönäni teen asiakasviestintää, ja kevytyrittäjänä työni koostuvat sisällöntuotannosta ja toimittajan töistä. Kirjoitan…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjästä yrittäjäksi

   Lastenkirjakuvittaja ja graafikko Maija Hurme laskutti työnsä UKKO.fi:n kautta, kunnes hän perusti oman toiminimen maaliskuussa 2014. Haastattelimme Maijaa ja hän kertoi meille omia mietteitään yrittäjyydestä sekä kevytyrittäjyydestä. Maija on kuvittanut kaksi lastenkirjaa, Peiton alla sekä Lepakkopoika (Schildts & Söderströms 2012 ja 2014). Hän toimii nykyään oman toiminimensä, Maija Hurme Illustrationin kautta. Kuvitusten lisäksi yritys tarjoaa graafista suunnittelua, taideworkshoppeja ja opetusta…

   Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Parturi-kampaaja Karita valitsi UKKO Kevytyrittäjyyden – ”Helppous innosti yrittämään!”

   Sosionomiksi opiskeleva Karita Rantanen ylläpitää aiemmin hankkimaansa ammattitaitoa UKKO Kevytyrittäjänä. – En halunnut sitoutua tiettyyn paikkaan ja perustaa omaa yritystä, mutta halusin pitää parturi-kampaajan taidot vielä näpeissä, vaikka lähdin opiskelemaan uutta alaa. Kotkassa asuva Karita Rantanen, 21, sai idean kevytyrittäjäksi ryhtymisestä pian hiusalalta valmistumisensa jälkeen. Tällä hetkellä hän varaa parturi-kampaajan töille 2-4 päivää kuukaudessa sosionomiopintojensa ohella. ”Kevytyrittäjyydessä minua kiinnosti sen…

   Lue lisää