Tapahtuma-ala nousee pandemian jälkeen ja töihin pääsee nopeasti kiinni kevytyrittäjänä

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Ilkka Turta-kevytyrittaja

Koronapandemia hiljensi näytämöt, areenat, takahuoneet ja lavat, mutta pian koittaa aika, jolloin laskuttavia tekijöitä tarvitaan taas nopeasti koolle. Yksi tapahtuma-alan toimijoista on turkulainen muusikko Ilkka Turta. Hän heittää keikkaa kevytyrittäjänä, koska se on vaan niin helppoa.

140 000 on iso luku. Näin monta tilapäistä työpaikkaa jäi Tapahtumateollisuus ry:n mukaan täysin syntymättä, kun erilaisten tapahtumien järjestämistä rajoitettiin voimakkaasti tai ne kiellettiin täysin lähes vuoden ajan koronapandemian vuoksi.

Nyt tunnelin päässä pilkistää kuitenkin kesän kirkas valo ja alan vakituisetkin tekijät ovat valmiita tarttumaan pikaisiinkin tapahtuma-alan työtehtäviin.

Ainakin Turussa mies ja kitara ovat jo valmiita, ovat olleet jo pitkään.

Ilkka Turta, 33, näppäilee kitarallaan klassisia sävelmiä renessassista nykypäivään ja odottaa jo kalenterinsa täyttymistä. Haastetteluhetkellä hän kertoo heittäneensä heinäkuussa soittokeikan taiteilijanimellä Mehu Little-Widow Merimaskun rantamakasiineilla. Konseptiin kuuluu tribuuttien soittaminen Juice Leskiselle.

”Olin samassa paikassa soittamassa myös viime kesänä ja sain keikan sen pohjalta. Keikka meni ihan kivasti ja poiki myös uuden Juice-keikan yksityistilaisuuteen tästä parin viikon sisään”, kitaristi kertoo.

Turta pystyy usein ottamaan myös nopeasti tulevat keikat vastaan. Laskutus onnistuu helposti Ukko.fi:n kautta kevytyrittäjänä, joten käytettävissä olevan ajan voi käyttää soittotreeneihin paperitöiden sijasta. Hän muistelee lähettäneensä Ukko.fi:n kautta laskun ensi kerran jo vuonna 2014.

”Henkilökohtaisesti tämä on minulle hyvä, koska inhoan paperihommia ja ne jäisivät luultavasti tekemättä, jos pitäisin y-tunnusta tai oman yrityksen kaltaista. Ukon kautta saan näpsästi palkkalaskelman, liput ja laput, jos niitä verottaja tai muu viranomainen keksii kysellä, joten homma on toiminut kivasti.”

”Toki edellä mainitun työn hoitaisi varmasti myös pätevä kirjanpitäjä, jos minulla se oma yritys olisi, mutta ainakin tähän asti ja tällä volyymilla asiat ovat rullanneet kivasti näin.”

Ilkka Turta soittaa kitaraa kevytyrittäjänä.

Ilkka Turta aloitti kitaransoiton jo 12-vuotiaana. Kuvaaja: Antti Kevätlahti

Muusikko toivoo jo pysyvämpää muutosta

Tapahtumien ennakoidaan vapautuvan rajoituksista tämän kesän aikana, ja alan elpymisen ennustetaan vauhdittavan myös muiden toimialojen ja yleisen työllisyyden kohentumista. Turta on itse varovaisen toiveikas. Hän uskoo, että muutos tapahtuu ”pikkuhiljaa”, mutta toivottavasti samaan aikaan vähän pysyvämmin.

”Tämä kesä on tähän mennessä näyttänyt suunnilleen samalta kuin viime kesä. Muutamia keikkoja, enimmäkseen viime vuosilta siirrettyjä, on tullut soiteltua pois alta ja kenties pari uutta on tullut sovittua. Mitään keikkabuumia en ole kuitenkaan vielä ainakaan itse huomannut.”

Turta toivoo, että kun tapahtuma-ala alkaa piristyä, elpyminen olisi nopeaa.

”Toivotaan, mutta kaikki riippuu toki tehdyistä päätöksistä ja rajoituksista.”

Mies ja kitara, Ilkka Turta.

Ilkka Turta keikalla Sibelius-museossa. Kuvaaja: Antti Kevätlahti

Ilkka Turta laskuttaa kevytyrittäjänä

Kuvaaja: Jan Trygg

Keikan oletetaan olevan itse työ

Tapahtuma-alan yrityksistä 80 % on pieniä suomalaisia yrityksiä.

Turta tekee enimmäkseen soitto- ja laulukeikkaa joko yksin tai bändin kanssa. Hän saattaa löytää itsensä milloin intiimistä yksityistilaisuudesta, milloin suuremmasta yleisötapahtumasta.

”Yksi Juice-keikka on tulossa, yksi Nelijalka-bändin kanssa, yksi sooloresitaali klassisella kitaralla ja Äyräs-bändiltä pitäisi tulla musiikkivideo”, Turta kertaa kesänsä ohjelmistoa.

Turta aloitti kitaransoiton 12-vuotiaana. Hän on tehnyt opintonsa Turun Musiikkiakatemiassa ja belgialaisessa Leuvenin Lemmens -instituutissa ja valmistunut niistä musiikkipedagogiksi ja musiikin maisteriksi. Suomen lisäksi Turta on konsertoinut muun muassa Pietarissa, Lontoossa, Brysselissä, Ateenassa ja Tallinnassa.

Hän sanoo, että asiakkaat arvostavat muusikoissa varmasti samoja asioita kuin kenessä tahansa työntekijässä.

”Soitetaan siis hyvin ja hoidetaan hommat kuten sovittu.”

Hänen mielestään muusikoin työhön liitetään usein stereotypia siitä, että oletetaan keikan olevan se itse työ.

”Itse asiassa keikka on se palkinto, joka saadaan jo tehdystä työstä. Tämä kannatta laittaa jokaisen muusikon palkkausta harkitsevan korvan taakse ja ottaa se huomioon, kun liksoista neuvotellaan!”

Lue myös

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjyys herätti Lassin mielenkiinnon yrittäjyyteen – musiikkialan monitoimimies on nyt myös toimitusjohtaja

  Olen Lassi Silventoinen ja myyn muusikoita keikoille. Olen myös laulaja, saksofonisti, pianisti ja toimitusjohtaja Lassin Palvelut Oy:ssä. Toiminta perustuu itse valitsemaani tasokkaaseen verkostoon, jossa muusikoista kootaan bändejä erinäisiin tilaisuuksiin. Soitan itse mukana suurimmalla osalla keikoista. Kesätöissä ja armeijassa minun oli vähän vaikea ottaa vastaan käskyjä, joille ei ollut hyviä perusteita. Nyt yrittäjänä olen itseni pomo! Parasta on myös se, töitä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Crista löysi joogan ja teki siitä ammatin – “Ihanaa tämä on, vaikkakin hullua”

  Crista Soskolne on joogaohjaaja ja vijnanajoogan opettaja. Yliopisto-opintojen myötä Crista kiinnostui joogasta ja kouluttauduttuaan joogaohjaajaksi ja -opettajaksi teki hän niistä ammatin ensin kevytyrittäjänä ja sitten yrittäjänä. Crista kiinnostui joogasta jo 90-luvulla; Helsingin yliopiston kulttuuriantropologian ja filosofian opintoihin sisältyi muun muassa taolaisuuden opetuksia ja ne johdattivat Cristan joogan ääreen. Ennen vuosituhannen vaihdetta ei Helsingissä ollut kovinkaan montaa paikkaa, joissa olisi joogaa…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Miika Manninen ei lannistunut, kun kuvauskalenteri tyhjeni maaliskuussa

  Hei! Olen Miika, kajaanilainen ammattivalokuvaaja ja toimittaja. Mitä teet? Teen kahta työtä: työskentelen osa-aikaisena toimittajana paikallisessa kaupunkilehdessä, ja sen lisäksi teen freelancerina työtä erääseen outdoor-julkaisuun. Kirjoitan siihen juttuja ja valokuvaan. Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä! Toinen työni on valokuvaus. Palvelen yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä asiakkaita. Kuvaan promokuvia, lehtikuvia, dokumentaarista juhlakuvausta ja henkilökuvia. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Minulla on…

  Lue lisää