Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

joulukulut-verotuksessa-ihmisia-juhlimassa-pikkujouluja

Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Tänä vuonna pikkujoulut saattavat edelleen olla hieman tavallista poikkeavat, sillä useissa yrityksissä ne järjestetään etänä.

Tilanne saattaa myös herättää kysymyksiä etäpikkujoulujen ja lahjojen verotuskäsittelystä. Poikkeaako etäpikkujoulujen verotus jotenkin tavallisista pikkujouluista? Ovatko pikkujoulut ja lahjat yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoisia? Vähennyskelpoisiin kuluihin on muutamia ehtoja, joita käsittelemme tässä artikkelissa.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Pikkujoulujuhlien verotus

Tuloverolain mukaan henkilökunnalle järjestetyt pikkujoulut ovat verovähennyskelpoisia, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

 • juhla on virkistystoiminnaltaan tavanomaista
 • juhla on suunnattu koko henkilökunnalle
 • juhlien kustannukset ovat kohtuullisia
 • juhla on työnantajan järjestämä

Ensimmäinen ehto on, että juhlat ovat kustannuksiltaan ja järjestäytymistiheydeltään tavanomaisia ja kohtuullisia. Tavanomaisina voidaan pitää työnantajan järjestämiä pikkujoulujuhlia ja kesäjuhlia, joita ei kuitenkaan järjestetä joka viikko. Kulujen tulisi myös olla kohtuulliset yhtä osallistujaa kohden, vaikka mitään euromääräistä rajaa ei ole tähän määritelty.

Toinen edellytyksistä on, että pikkujoulujen täytyy olla suunnattu koko henkilökunnalle, eikä ketään saa jättää ulkopuoliseksi. Henkilökunnaksi lasketaan palkansaajat, joihin voidaan lukea myös esimerkiksi toimitusjohtaja, palkattomat harjoittelijat, hallituksen jäsenet sekä toiminimiyrittäjä. Toiminimiyrittäjä ei kuitenkaan voi yksin järjestää pikkujouluja, sillä tämä etu olisi muuten vain yrittäjälle itselleen hyväksi.

Lisäksi juhlan tulee olla työnantajan järjestämä sekä paikan työnantajan määräämä. Työntekijät eivät voi siis keskenään sopia pitävänsä pikkujouluja ja jälkikäteen ilmoittaa juhlista aiheutuneita kuluja työnantajalle.

Lähtökohtaisesti virkistysjuhlat, kuten pikkujoulut ovat verovapaita vain yrityksen henkilökunnalle, mutta poikkeustapauksina myös työntekijän puoliso voi osallistua tavanomaisiin pikkujouluihin.

Yritys voi vähentää henkilökunnan pikkujoulujuhlien kuluista esimerkiksi: juhlien ohjelman, tilavuokran, ruoka- ja juomatarjoilun sekä yhteiskuljetuksen, kunhan yllämainitut ehdot täyttyvät.

Pikkujoululahjan verotus

Etäpikkujoulut vuonna 2021

Verohallinto tiedotti jo viime vuonna, että koronatilanteen takia yritykset voivat pitää pikkujouluja verovapaasti myös etänä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että sen sijaan että työntekijät kokoontuisivat samaan tilaan viettämään pikkujouluja, niitä vietetäänkin yhdessä etäyhteyden kautta.

Työnantaja voi esimerkiksi järjestää pikkujouluruokien ja -juomien toimituksen työntekijöiden kotiin. Ohjelmaa voidaan myös nykytekniikan avulla järjestää virtuaalisesti, jolloin pikkujouluja päästään pitämään turvallisesti etänä. Ei ihan sama asia kuin perinteiset pikkujoulut, mutta todella hyvä vastine sille tähän tilanteeseen.

Ruokatoimituksia miettiessä kannattaa huomioida, että ruoka- ja juomalahjakortit eivät tähän verovapaaseen kategoriaan kuulu, sillä lahjakorttien katsotaan olevan työntekijälle veronalaista palkkatuloa.

Työntekijöille annettavat joululahjat

Toiset yritykset haluavat myös joulun kunniaksi muistaa työntekijöitään joululahjoilla. Joululahjaksi voi antaa esimerkiksi joulukorin, viinipullon tai miksei vaikkapa joulukinkun. Nämä katsotaan vastaavan pientä lahjaa. Vähäisen lahjan suuruus saa olla enintään 100 euroa (sis. alv) ja ne katsotaan saajalle verovapaiksi. Tässä kannattaa myös huomioida, että mikäli työntekijä saa muutamia vähäisiä lahjoja työnantajaltaan vuoden aikana, näiden yhteenlaskettu arvonlisäverollinen arvo saa olla enintään 100 euroa.

Rahalahjat tai lahjakortit ovat puolestaan aina verrattavissa verotettavaan palkkatuloon. Myös työntekijöiden itse valitsemat joululahjat katsotaan veronalaiseksi palkkatuloksi. Toisin sanoen tavaralahjat ovat tuloverotuksesssa verovähennyskelpoisia yritykselle.

Yhteistyökumppaneille annettavat joululahjat

Joulun aikaan on myös tyypillistä muistaa yhteistyökumppaneita joululahjalla. Näissä lahjoissa vaikuttaa erityisesti se, onko kyseessä edustus- vai mainoslahja. Mainoslahjat ovat arvoltaan vähäisiä ja ne annetaan usein samanlaisina ja samanaikaisesti usealle eri vastaanottajalle. Verohallinto on katsonut, että mainoslahjan arvo saa olla enintään 50 euroa (aiemmin summa oli enintään 35 euroa).

Mainoslahjan tunnistaa usein siitä, että siihen on painettu yrityksen logo ja nimi. Mainoslahja on aina verovähennyskelpoinen tuloverotuksessa, mutta myös arvonlisäveron saa siitä vähentää.

Sen sijaan edustuslahja on saajalleen paljon yksilöllisempi ja arvokkaampi kuin mainoslahja. Edustuslahja voi siis olla esimerkiksi merkkikello tai viskipullo. Tuloverotuksessa näistä saa vähentää 50 prosenttia. Kuitenkaan arvonlisäverovähennykseen ei ole oikeutta.

Mukavia pikkujouluja ja joulun odotusta!

17.11.2020 julkaistua artikkelia päivitetty 29.11.2021.

Lue myös

Toiminimen verovähennykset – Näillä säästät selvää rahaa!

Yrittäjän joulu – 5 vinkkiä rauhaisamman joululoman viettoon

Pänniikö joulu? Näillä konsteilla selviydyt

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

  • Verotus Osakeyhtiön verotus: näin osakeyhtiön verotus toimii

   Miten osakeyhtiötä verotetaan? Kun perustat osakeyhtiön, on hyvä ottaa haltuun osakeyhtiön verotuksen perusteet – osakeyhtiötä verotetaan varsin eri tavalla kuin yksityishenkilöä tai toiminimiyrittäjää. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten osakeyhtiötä verotetaan. Pähkinän kuoressa osakeyhtiöyrittäjän tulee muistaa ainakin kolme erilaista veroa: osakeyhtiön yhteistövero, arvonlisävero ja osakeyhtiön omistajan oma tulovero. Näiden lisäksi myös osingosta maksetaan veroa, silloin kun osinkoa jaetaan. Osakeyhtiön tuloverotus: näin…

   Lue lisää
  • Verotus Somevaikuttajan verotus - Tiesithän, että tuotelahjat ja edut ovat verotettavaa tuloa?

   Miten toimii somevaikuttajan verotus? Siinä on omat erikoisuutensa, joista jokaisen alan tekijän kannattaa olla perillä. Kaikki alan toimijat eivät kuitenkaan tiedä, että esimerkiksi osa tuotelahjoista ja rahalliset edut tulee ilmoittaa verotuksessa. Somevaikuttaja tekee useimmiten työnsä itsenäisenä yrittäjänä. Yritysmuoto vaihtelee: osa vaikuttajista laskuttaa kevytyrittäjänä, osa toimii toiminimellä tai on perustanut osakeyhtiön. Somevaikuttaja maksaa työstään verot samaan tapaan, kuin muutkin yrittäjät –…

   Lue lisää
  • Verotus Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus

   Esiintyvä taiteilija voi nykyisin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi! Huhtikuusta 2019 lähtien esiintyvät taiteilijat, julkiset esiintyjät sekä urheilijat voivat hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Esiintyviin taiteilijoihin kuuluu esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät sekä juontajat. Urheilijoiksi voidaan luokitella perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfaajat, kehonrakentajat tai Esport-urheilijat. Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden ja esiintyjien taloudellista tilannetta. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että esiintyvät taitelijat voivat vähentää liiketoimintaansa liittyvien kulujen…

   Lue lisää