Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

joulukulut-verotuksessa-ihmisia-juhlimassa-pikkujouluja

Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Tänä vuonna pikkujoulut saattavat edelleen olla hieman tavallista poikkeavat, sillä useissa yrityksissä ne järjestetään etänä.

Tilanne saattaa myös herättää kysymyksiä etäpikkujoulujen ja lahjojen verotuskäsittelystä. Poikkeaako etäpikkujoulujen verotus jotenkin tavallisista pikkujouluista? Ovatko pikkujoulut ja lahjat yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoisia? Vähennyskelpoisiin kuluihin on muutamia ehtoja, joita käsittelemme tässä artikkelissa.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Pikkujoulujuhlien verotus

Tuloverolain mukaan henkilökunnalle järjestetyt pikkujoulut ovat verovähennyskelpoisia, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

 • juhla on virkistystoiminnaltaan tavanomaista
 • juhla on suunnattu koko henkilökunnalle
 • juhlien kustannukset ovat kohtuullisia
 • juhla on työnantajan järjestämä

Ensimmäinen ehto on, että juhlat ovat kustannuksiltaan ja järjestäytymistiheydeltään tavanomaisia ja kohtuullisia. Tavanomaisina voidaan pitää työnantajan järjestämiä pikkujoulujuhlia ja kesäjuhlia, joita ei kuitenkaan järjestetä joka viikko. Kulujen tulisi myös olla kohtuulliset yhtä osallistujaa kohden, vaikka mitään euromääräistä rajaa ei ole tähän määritelty.

Toinen edellytyksistä on, että pikkujoulujen täytyy olla suunnattu koko henkilökunnalle, eikä ketään saa jättää ulkopuoliseksi. Henkilökunnaksi lasketaan palkansaajat, joihin voidaan lukea myös esimerkiksi toimitusjohtaja, palkattomat harjoittelijat, hallituksen jäsenet sekä toiminimiyrittäjä. Toiminimiyrittäjä ei kuitenkaan voi yksin järjestää pikkujouluja, sillä tämä etu olisi muuten vain yrittäjälle itselleen hyväksi.

Lisäksi juhlan tulee olla työnantajan järjestämä sekä paikan työnantajan määräämä. Työntekijät eivät voi siis keskenään sopia pitävänsä pikkujouluja ja jälkikäteen ilmoittaa juhlista aiheutuneita kuluja työnantajalle.

Lähtökohtaisesti virkistysjuhlat, kuten pikkujoulut ovat verovapaita vain yrityksen henkilökunnalle, mutta poikkeustapauksina myös työntekijän puoliso voi osallistua tavanomaisiin pikkujouluihin.

Yritys voi vähentää henkilökunnan pikkujoulujuhlien kuluista esimerkiksi: juhlien ohjelman, tilavuokran, ruoka- ja juomatarjoilun sekä yhteiskuljetuksen, kunhan yllämainitut ehdot täyttyvät.

Pikkujoululahjan verotus

Etäpikkujoulut vuonna 2021

Verohallinto tiedotti jo viime vuonna, että koronatilanteen takia yritykset voivat pitää pikkujouluja verovapaasti myös etänä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että sen sijaan että työntekijät kokoontuisivat samaan tilaan viettämään pikkujouluja, niitä vietetäänkin yhdessä etäyhteyden kautta.

Työnantaja voi esimerkiksi järjestää pikkujouluruokien ja -juomien toimituksen työntekijöiden kotiin. Ohjelmaa voidaan myös nykytekniikan avulla järjestää virtuaalisesti, jolloin pikkujouluja päästään pitämään turvallisesti etänä. Ei ihan sama asia kuin perinteiset pikkujoulut, mutta todella hyvä vastine sille tähän tilanteeseen.

Ruokatoimituksia miettiessä kannattaa huomioida, että ruoka- ja juomalahjakortit eivät tähän verovapaaseen kategoriaan kuulu, sillä lahjakorttien katsotaan olevan työntekijälle veronalaista palkkatuloa.

Työntekijöille annettavat joululahjat

Toiset yritykset haluavat myös joulun kunniaksi muistaa työntekijöitään joululahjoilla. Joululahjaksi voi antaa esimerkiksi joulukorin, viinipullon tai miksei vaikkapa joulukinkun. Nämä katsotaan vastaavan pientä lahjaa. Vähäisen lahjan suuruus saa olla enintään 100 euroa (sis. alv) ja ne katsotaan saajalle verovapaiksi. Tässä kannattaa myös huomioida, että mikäli työntekijä saa muutamia vähäisiä lahjoja työnantajaltaan vuoden aikana, näiden yhteenlaskettu arvonlisäverollinen arvo saa olla enintään 100 euroa.

Rahalahjat tai lahjakortit ovat puolestaan aina verrattavissa verotettavaan palkkatuloon. Myös työntekijöiden itse valitsemat joululahjat katsotaan veronalaiseksi palkkatuloksi. Toisin sanoen tavaralahjat ovat tuloverotuksesssa verovähennyskelpoisia yritykselle.

Yhteistyökumppaneille annettavat joululahjat

Joulun aikaan on myös tyypillistä muistaa yhteistyökumppaneita joululahjalla. Näissä lahjoissa vaikuttaa erityisesti se, onko kyseessä edustus- vai mainoslahja. Mainoslahjat ovat arvoltaan vähäisiä ja ne annetaan usein samanlaisina ja samanaikaisesti usealle eri vastaanottajalle. Verohallinto on katsonut, että mainoslahjan arvo saa olla enintään 50 euroa (aiemmin summa oli enintään 35 euroa).

Mainoslahjan tunnistaa usein siitä, että siihen on painettu yrityksen logo ja nimi. Mainoslahja on aina verovähennyskelpoinen tuloverotuksessa, mutta myös arvonlisäveron saa siitä vähentää.

Sen sijaan edustuslahja on saajalleen paljon yksilöllisempi ja arvokkaampi kuin mainoslahja. Edustuslahja voi siis olla esimerkiksi merkkikello tai viskipullo. Tuloverotuksessa näistä saa vähentää 50 prosenttia. Kuitenkaan arvonlisäverovähennykseen ei ole oikeutta.

Mukavia pikkujouluja ja joulun odotusta!

17.11.2020 julkaistua artikkelia päivitetty 29.11.2021.

Lue myös

Toiminimen verovähennykset – Näillä säästät selvää rahaa!

Yrittäjän joulu – 5 vinkkiä rauhaisamman joululoman viettoon

Pänniikö joulu? Näillä konsteilla selviydyt

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

  • Verotus Toiminimen verotus pähkinänkuoressa

   Mikäli olet toiminimiyrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun syytä olla perillä toiminimen verotuksesta. Tässä artikkelissa käydään läpi toiminimen verotus ennakkoverosta veroilmoituksen tekemiseen. Vähintään nämä asiat tulisi jokaisen yrittäjän ymmärtää verotuksesta. Toiminimen verotus yleisesti Toiminimen verotus eroaa palkansaajan verotuksesta siten, että toiminimiyrittäjän tuloa verotetaan ansio- ja pääomatulona. Toiminimen tilikauden verotettava yritystulo saadaan, kun tilikauden tuloista vähennetään tilikauden kulut ja aikaisempien vuosien…

   Lue lisää
  • Verotus Kotitalousvähennys 2023 – mitkä ovat kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä?

   Kotitalousvähennys tarkoittaa, että henkilö voi vähentää verotuksessaan joitain kotiinsa tai vapaa-ajan asunnolleen ostamiaan töitä, kuten siivouspalveluita, lastenhoitoa tai remontointia. Vähennystä voi saada myös omien tai puolison vanhempien ja isovanhempien kotiin tai vapaa-ajan asunnolle ostetuista töistä. Tässä artikkelissa kerromme, miten kotitalousvähennys toimii ja miten sen saa – ja miten yrittäjä tai kevytyrittäjä voi hyötyä kotitalousvähennyksestä. Kotitalousvähennys on kotitalouksille todella merkittävä veroetu…

   Lue lisää
  • Verotus Mikä on yrittäjävähennys ja kuinka se toimii?

   Olet kenties joskus kuullut sanan "yrittäjävähennys" mainitun. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, mikä se oikeastaan on – jos olet yrittäjä tai sellaiseksi aikova, on sinun hyvä tietää kyseisen termin tarkoitus. Kerromme myös, mitä yrittäjävähennyksen saaminen edellyttää ja kuinka voit itse mahdollisesti saada sen käyttöösi. Lopuksi esitämme lisäksi havainnollistavan esimerkin siitä, kuinka yrittäjävähennyksen laskeminen onnistuu. Mikä yrittäjävähennyksen tarkoitus on? Yrittäjävähennys on verohelpotus,…

   Lue lisää