Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Pänniikö joulu? Näillä konsteilla selviydyt

panniiko-joulu

Tämä on vähän erilainen jouluaiheinen teksti. En jaa neuvoja joulustressistä selviytymiseen tai ikimuistoisimpia joululahjavinkkejä.

Tämän tekstin tarkoitus on auttaa kaikkia ei-jouluihmisiä ja jopa jouluninhoajia selviytymään mahdollisimman vähin vaurioin yli helkkyvien ja välkkyvien pyhien.

Joulu voi tuntua tylsältä, epämiellyttävältä tai jopa ahdistavalta. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, mutta oleellista lienee ensin tunnistaa omat jouluun liittyvät tunteet ja miettiä sitten, mistä ne oikein johtuvat.

Ehkä olet kokenut jouluun liittyvän trauman? Oletko esimerkiksi saanut lahjaksi väärän väriset villasukat tai suuttunut ikuisiksi ajoiksi siitä, että joulupukki ei tullutkaan Korvatunturilta reellä vaan pyörät sutien Pentti-enon Corollalla?

Jokainen voi viettää joulua omalla tavallaan

Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää joulua, vaikka perinteinen joulukuvasto täyttyykin monen sukupolven yhteisistä joulujuhlista puuroineen ja kinkkuineen. On aivan yhtä oikein ja sallittua viettää joulua parhaan kaverin kanssa pizzaa syöden. Jos tällainen joulun vietto vähentää ahdistusta ja tuntuu mukavalta, mikset tekisi niin?

Vastauksia ärsyttäviin joulu-uteluihin

Pikkujoulukauden yleisimmät puheenaiheet koostuvat siitä, kuuluuko vihreä kuula joulutorttuun, missä se joulu tulee vietetyttä ja lähdettekö jo viikonloppuna kohti joulutukikohtana toimivaa sukutaloa.

Jos joulun vieton utelemiset ärsyttävät, tässä valmiiksi muutama napakka vastausmalli:

 • ”Perinteiseen tapaan vietellään joulua, mantelit, olkilyhteet ja tonttutanssit kuuluvat kuvioihin.”
 • ”Tänä vuonna en aio juhlia joulua, sillä se ei millään sovi kalenteriini.”
 • ”Jos voisin, olisin töissä.”
 • ”Tällä kertaa jouluni teemana on ilmastonmuutos; aion syödä perunalaatikkoa ja pelata korttia pimeässä.”

Suuntaa huomiosi pois joulusta

Joulun viettämisen voi totta tosiaan myös jättää kokonaan välistä. Jos työpaikkasi on avoinna myös jouluna, ilmoittaudu vapaaehtoiseksi jouluvuoroihin; saat muuta ajateltavaa ja lisäksi muut kiittelevät uhrautumistasi.

Jos toimit yrittäjänä, voitkin itse päättää työaikasi ja siis olla aivan hyvin töissä jouluna niin halutessasi. Jos asiakkaita ei riitä, vaikka ilmoitat laajoista joulun aukioloajoista, jää sinulle hyvää aikaa suunnitella ensi vuoden strategiaa ja laittaa kuluneen vuoden pillit pussiin ja paperit kuosiin. Katso myös hiljaiseen heinäkuuhun koostamme työvinkit – ne sopivat oikein hyvin myös joulukuulle.

Jouluhössötys, joulutarjoukset ja joululaulut alkavat vuosi vuodelta aiemmin. Siksi onkin miltei mahdotonta välttyä niiltä, koska et oikein voi vältellä kaupassa käyntiä lokakuusta vuodenvaihteeseen – ethän? Jos alueellasi toimii ruokatavaroiden kotiinkuljetus, kannattaa tätä vaihtoehtoa vakavasti harkita.

Jos kaupassakäynti osoittautuu pakolliseksi, ajoita kauppareissut ruuhka-aikojen ulkopuolelle (joulun aikaan monet isommatkin kaupat saattavat olla auki ympäri vuorokauden). Varustaudu ostosreissuun vastamelukuulokkeilla, niin saat joulutarjousten ja tiptap-laulujen sijaan kuunnella lempipodcastiasi tai vaikka parhaita kesähittejä.

Järjestä itsellesi joulukuulle paljon kaikenlaista epäjouluista tekemistä. Joulualtistusta voit välttää viemällä itsesi paikkoihin, joihin joulu ei liity millään tavalla. Kokeile esimerkiksi vakoilumuseota, sisällä pelattavaa rantalentopalloa, rentoutuskelluntaa tai virtuaalimaailman pelejä. Seuraksi kannattaa tietysti valita niitä ystäviä, jotka eivät kuulu jouluintoilijoihin.

Itsestään selvä, mutta järjestelyitä vaativa tapa siirtää huomio pois joulusta, on tietysti matkustaa. Matkakohteeksi tulisi siis valita maailmalta paikka, jossa ei vietetä erityisesti joulua tai jossa muuten on helppo päästä pois joulufiilistelyistä. Kaupallistuessaan joulun vietto on laajentunut myös muualle kuin kristinuskoisiin maihin; joulua ei kuitenkaan juurikaan vietetä esimerkiksi Laosissa, Pohjois-Koreassa, Mauritaniassa ja Saudi-Arabiassa. Siitä vain reissusuunnitelmia tekemään!

Vaikka joulusta selviytyminen tuntuu hankalalta, saattaa ajatusta helpottaa tieto, että kohtalontovereita on! Jos joulu tuntuu sinustakin pakkopullalta, älyttömältä koko kansan transsilta tai vastuuttomalta kulutusjuhlalta, jätä parhaat joulunvälttelyvinkkisi kommentteihin.

Kirjoittaja Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta UKKO yhtiönä:

 • UKKO yhtiönä Kävimme YrittäjäTV:ssä avaamassa kevytyrittäjyyden ja y-tunnuksellisen yrittäjyyden eroja

  UKKO.fi:n toimitusjohtaja Sami Ranta kävi lokakuussa YrittäjäTV:n haastattelussa Pasilassa. Puolituntisen keskustelun aiheena oli "Milloin yrittäjä tarvitsee y-tunnuksen?". Mikael Vuorisen asiantuntijahaastattelussa pohdittiin yrittäjyyden aloittamista monesta eri näkökulmasta ja annetaan vastauksia muun muassa siihen, että millainen yritysmuoto kannattaa valita ja sopii kenellekin. Katso jakso YrittäjäTV:stä. YrittäjäTV on uusi podcast-sarja ja osa Puhemediaa. 

  Lue lisää
 • UKKO yhtiönä Mikä ihmeen UKKO?

  ”Mikä ihmeen UKKO.fi?” Tämä kysymys nousee mieleen lähes kaikille, jotka kuulevat yrityksemme nimen ensimmäistä kertaa. Nyt on aika nostaa kissa pöydälle ja paljastaa suuri totuus. Asiaa kysellään meiltä lähes päivittäin, joten lienee parempi vastata julkisesti teille kaikille. Tässä yleisimmät virheelliset olettamukset, jotka liittyvät palvelumme nimeen: UKKO.fi ei ole vain miehille suunnattu palvelu. Emme syrji ketään. UKKO.fi ei ole Ukko ylijumala, ukkosen herra. Emme valitettavasti hallitse säätä. UKKO.fi-hahmon…

  Lue lisää
 • UKKO yhtiönä Arvot ohjaavat UKKO.fi:n arjen toimintaa

  Vaikka olemme kirjanneet UKKO.fi:n arvot ylös vasta vähän aikaa sitten, ovat ne olleet läsnä tekemisissämme koko yrityksen olemassaolon ajan. Vaikka arvoja ei valittaisi, heijastavat ne yrityksen työntekijöiden toimintaa. Toisaalta, vaikka arvot olisivatkin olemassa, mutta ne on valittu väärin perustein, voi olla ettei niille tee yhtään mitään. Miten arvot sitten tulisi valita ja mitä niillä oikein tehdään? Kerromme tässä postauksessa arvoista…

  Lue lisää