Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Pänniikö joulu? Näillä konsteilla selviydyt

panniiko-joulu

Tämä on vähän erilainen jouluaiheinen teksti. En jaa neuvoja joulustressistä selviytymiseen tai ikimuistoisimpia joululahjavinkkejä.

Tämän tekstin tarkoitus on auttaa kaikkia ei-jouluihmisiä ja jopa jouluninhoajia selviytymään mahdollisimman vähin vaurioin yli helkkyvien ja välkkyvien pyhien.

Joulu voi tuntua tylsältä, epämiellyttävältä tai jopa ahdistavalta. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, mutta oleellista lienee ensin tunnistaa omat jouluun liittyvät tunteet ja miettiä sitten, mistä ne oikein johtuvat.

Ehkä olet kokenut jouluun liittyvän trauman? Oletko esimerkiksi saanut lahjaksi väärän väriset villasukat tai suuttunut ikuisiksi ajoiksi siitä, että joulupukki ei tullutkaan Korvatunturilta reellä vaan pyörät sutien Pentti-enon Corollalla?

Jokainen voi viettää joulua omalla tavallaan

Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää joulua, vaikka perinteinen joulukuvasto täyttyykin monen sukupolven yhteisistä joulujuhlista puuroineen ja kinkkuineen. On aivan yhtä oikein ja sallittua viettää joulua parhaan kaverin kanssa pizzaa syöden. Jos tällainen joulun vietto vähentää ahdistusta ja tuntuu mukavalta, mikset tekisi niin?

Vastauksia ärsyttäviin joulu-uteluihin

Pikkujoulukauden yleisimmät puheenaiheet koostuvat siitä, kuuluuko vihreä kuula joulutorttuun, missä se joulu tulee vietetyttä ja lähdettekö jo viikonloppuna kohti joulutukikohtana toimivaa sukutaloa.

Jos joulun vieton utelemiset ärsyttävät, tässä valmiiksi muutama napakka vastausmalli:

 • ”Perinteiseen tapaan vietellään joulua, mantelit, olkilyhteet ja tonttutanssit kuuluvat kuvioihin.”
 • ”Tänä vuonna en aio juhlia joulua, sillä se ei millään sovi kalenteriini.”
 • ”Jos voisin, olisin töissä.”
 • ”Tällä kertaa jouluni teemana on ilmastonmuutos; aion syödä perunalaatikkoa ja pelata korttia pimeässä.”

Suuntaa huomiosi pois joulusta

Joulun viettämisen voi totta tosiaan myös jättää kokonaan välistä. Jos työpaikkasi on avoinna myös jouluna, ilmoittaudu vapaaehtoiseksi jouluvuoroihin; saat muuta ajateltavaa ja lisäksi muut kiittelevät uhrautumistasi.

Jos toimit yrittäjänä, voitkin itse päättää työaikasi ja siis olla aivan hyvin töissä jouluna niin halutessasi. Jos asiakkaita ei riitä, vaikka ilmoitat laajoista joulun aukioloajoista, jää sinulle hyvää aikaa suunnitella ensi vuoden strategiaa ja laittaa kuluneen vuoden pillit pussiin ja paperit kuosiin. Katso myös hiljaiseen heinäkuuhun koostamme työvinkit – ne sopivat oikein hyvin myös joulukuulle.

Jouluhössötys, joulutarjoukset ja joululaulut alkavat vuosi vuodelta aiemmin. Siksi onkin miltei mahdotonta välttyä niiltä, koska et oikein voi vältellä kaupassa käyntiä lokakuusta vuodenvaihteeseen – ethän? Jos alueellasi toimii ruokatavaroiden kotiinkuljetus, kannattaa tätä vaihtoehtoa vakavasti harkita.

Jos kaupassakäynti osoittautuu pakolliseksi, ajoita kauppareissut ruuhka-aikojen ulkopuolelle (joulun aikaan monet isommatkin kaupat saattavat olla auki ympäri vuorokauden). Varustaudu ostosreissuun vastamelukuulokkeilla, niin saat joulutarjousten ja tiptap-laulujen sijaan kuunnella lempipodcastiasi tai vaikka parhaita kesähittejä.

Järjestä itsellesi joulukuulle paljon kaikenlaista epäjouluista tekemistä. Joulualtistusta voit välttää viemällä itsesi paikkoihin, joihin joulu ei liity millään tavalla. Kokeile esimerkiksi vakoilumuseota, sisällä pelattavaa rantalentopalloa, rentoutuskelluntaa tai virtuaalimaailman pelejä. Seuraksi kannattaa tietysti valita niitä ystäviä, jotka eivät kuulu jouluintoilijoihin.

Itsestään selvä, mutta järjestelyitä vaativa tapa siirtää huomio pois joulusta, on tietysti matkustaa. Matkakohteeksi tulisi siis valita maailmalta paikka, jossa ei vietetä erityisesti joulua tai jossa muuten on helppo päästä pois joulufiilistelyistä. Kaupallistuessaan joulun vietto on laajentunut myös muualle kuin kristinuskoisiin maihin; joulua ei kuitenkaan juurikaan vietetä esimerkiksi Laosissa, Pohjois-Koreassa, Mauritaniassa ja Saudi-Arabiassa. Siitä vain reissusuunnitelmia tekemään!

Vaikka joulusta selviytyminen tuntuu hankalalta, saattaa ajatusta helpottaa tieto, että kohtalontovereita on! Jos joulu tuntuu sinustakin pakkopullalta, älyttömältä koko kansan transsilta tai vastuuttomalta kulutusjuhlalta, jätä parhaat joulunvälttelyvinkkisi kommentteihin.

Kirjoittaja Piia Peiponen
Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

 • Ajankohtaista Nuoret tiimiyrittäjät kertovat selviytymiskeinoistaan inflaation pyörremyrskyssä – ”Ehkä tästä kaikesta on ollut jopa hyötyä”

  Sekä yrittäjän että asiakkaan aamukahvi kallistui inflaatiossa, mutta kumpi tinkii omasta tilanteestaan ensin? Tiimiyrittäjät Jesse Vuori ja Inka Tikkanen listasivat oppinsa siihen, miten yrittäjä selviää hintojen noususta selville vesille. Kivunnut sähkölasku, noussut bensiinin hinta, kallistunut kahvi, tyyris jäätelö. Tänä vuonna yrittäjät ja heidän asiakkaansa ovat toden teolla saaneet huomata, mitä inflaatio arkielämässä tarkoittaa, kun samalla määrällä rahaa ei saakaan yhtä…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista UKKO.fi tarjoaa ilmaista yritysneuvontaa I love me -messuilla

  Me UKKO.fi:llä haluamme auttaa sinua tekemään sitä, mitä rakastat. Siksi olemme mukana myös 21.-23.10. Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä I love me -messuilla. Haluatko tehdä sitä, mitä rakastat? Moni kauneus- ja hyvinvointialan työ edellyttää mahdollisuutta laskuttamiseen. Olit sitten kampaaja, personal trainer tai ripsiteknikko, löydät meiltä toimivan ja kustannustehokkaan ratkaisun. Tule siis I love me -messuosastollemme juttelemaan yrittäjyydestä UKKO.fin ammattilaisten kanssa! Autamme ja…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista Musiikkialan isoimpien levy-yhtiöiden parissa yrittäminen oli Henkalle antoisa kokemus

  Pian kolmen vuoden ajan  UKKO.fin kumppanuuksista vastannut Henkka Korpela on toiminut yrittäjänä aiemmalla työurallaan. Kokemukset yrittäjyydestä olivat antoisat, ja yrittäjyyden kautta saadut opit edelleen mielessä. Ne ovat auttaneet Henkkaa paljon nykyisessäkin työssä. Asettuminen yrittäjän saappaisiin on paljon helpompaa, kun itse nähnyt sen maailman. – Nyt olen viime vuodet itse päässyt kannustamaan ja vaikuttamaan muiden onnistumiseen sen oman yrittäjäpolun rakentamisessa. Se…

  Lue lisää