Arvioitu lukuaika: 8 minuuttia

CV eli ansioluettelo priimakuntoon – Nappaa haastattelukutsu!

CV-eli-ansioluettelo-priimakuntoon-iloinen-nuori-nainen-tyoskentelee-tietokoneella

Etsitkö parhaillaan uutta työtä ja tunnet, että CV eli ansioluettelo kaipaa päivitystä? Tässä kirjoituksessa kerromme mitä hyvä CV sisältää — ja mitä siihen ei kannata laittaa. 7 vinkillämme viilaat sen priimakuntoon!

CV (Curriculum Vitae) eli ansioluettelo on loistava keino tiivistää oma ammattitaito pähkinänkuoreen ja tuoda se esiin. Siinä sivussa saa esiteltyä kätevästi muutakin osaamista ja persoonaa!

Syksy on jälleen käsillä, ja sen myötä työnhaut tulevat ajankohtaisiksi. Jotkut ovat saaneet juuri opintonsa loppuun ja etsivät ensimmäistä työpaikkaansa; toiset taas etsivät uusia mahdollisuuksia nykyisen työnsä tilalle.

Rekrytointiprosessi voi olla melkoinen rumba. Äärimmillään yhteen työhön tulee satoja hakemuksia ja lopullisen valinnan tekeminen saattaa viedä jopa kuukausia. Yritä siinä sitten erottua joukosta! Erottuminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, kunhan toimit alusta asti oikein.

Onnistunut hakuprosessi pitää sisällään monia vaiheita ja tekijöitä, mutta hyvänä pelinavauksena toimii laadukas ansioluettelo! Se kiinnittää rekrytoijien huomion ja saa heidät kiinnostumaan hakijasta; parhaimmillaan se on siis suora portti työhaastatteluun.

Kokosin tähän kirjoitukseen pointteja, joiden avulla voit arvioida ansioluetteloasi uudelleen ja muokata sitä omaan tilanteeseesi sopivaksi. Saat myös listan asioista, joita lyömättömän CV:n tulee sisältää!

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

1. Kustomoi CV hakukohteen ja kokemuksesi mukaan

Nyrkkisääntö on, että työhakemus on aina laadittava erikseen haettavaa paikkaa ja yritystä silmällä pitäen. Sama koskee myös CV:tä!

Suunnittele pohjaksi ansioluettelo, jossa rakenne ja perustiedot ovat valmiina. Jos olet kuitenkin hakemassa useampiin työpaikkoihin, muokkaa työkokemusta ja joitain muita tietoja niin, että ne imartelevat kutakin hakukohdetta mahdollisimman hyvin.

Jos haet esimerkiksi myyjän tehtäviin, kerro kaikki tähän sopiva kokemuksesi; korosta myös joustavuuttasi, hyväntuulisuuttasi ja palvelualttiuttasi. Mikäli haet sen sijaan siivoustöitä, keskity ripeytesi ja tarkkuutesi korostamiseen. Muista kuitenkin pysyä rehellisenä!

Oma elämäntilanteesi ja kokemuksesi vaikuttavat myös siihen, mitä puolia CV:ssä kannattaa korostaa. Oletko opiskelija? Tähtäimessäsi ovat tällöin todennäköisesti kesä- ja osa-aikatyöt sekä harjoittelupaikat. Mainitse kaikki vähänkin hyödyllinen kokemuksesi ja vastuutehtävät, joita sinulla on tähän mennessä ollut. Osoita myös motivaatiosi ja kehittymishalusi; työnantajat arvostavat innokkaita nuoria, jotka haluavat oppia uutta!

Haetko ensimmäistä “oikeaa” työpaikkaasi? Olet luultavasti juuri valmistunut tai ainakin opintojesi loppuvaiheessa. Toimi samoin kuin yllä! Avaa myös opintojesi sisältöä varsinkin, jos ne kuuluvat samaan alaan kuin hakemasi työ.

Suorititko opintojesi aikana työharjoittelun tai useammankin? Keskity siinä tapauksessa kuvaamaan harjoittelun sisältöä ja siellä oppimaasi.

Haetko asiantuntijatehtäviin? Tällöin sinulla on todennäköisesti jo enemmän työkokemusta tai opintosi valmistivat sinut suoraan tehtävään. Kesätöiden ja harrastusten kuvaamisen voit tässä tapauksessa jättää sikseen ja keskittyä asiantuntemuksesi osoittamiseen. Sosiaalinen media on myös oiva paikka esitellä ja jakaa tietämystä!

Tee CV:si myös ulkoasultaan sellaiseksi, että se vastaa tähtäimessä olevaa työpaikkaasi. Jos esimerkiksi haet graafikon paikkaa, käytä luovuutta: väreillä ja taitto-ohjelmalla leikittely on tässä kohtaa enemmän kuin sallittua. Kun kohteena taas on lakitoimisto tai muu “perinteisempi” paikka, voi erikoisuudet jättää vähemmälle ja keskittyä CV:n siisteyteen.

2. Pidä ansioluettelo selkeänä

Perustietojen lisäksi tämä on kaiken a ja o. Ansioluettelon laatimiseen on lukemattomia tapoja; tärkeintä kuitenkin on, että se sisältää kaiken olennaisen ja siitä on helppo saada selvää.

”Pakolliset” tiedot tulee laittaa heti ensimmäiseksi. Merkitse ensin nimesi, sitten yhteystiedot ja koulutus ja tämän jälkeen luettelo työkokemuksesta. Kuvan on hyvä näkyä niin ikään ensimmäisellä sivulla. Sen sijaan luottamustoimet, harrastukset, suosittelijat ja muut “plussat” ovat kakkossivun juttuja.

Pidä myös tekstiosiot ytimekkäinä; älä kirjoita liian monimutkaisia lauseita tai käytä epäselvää ammattijargonia. Jos näin teet, saat varautua työhaastattelussa CV:si tulkkaamiseen.

3. Huomioi CV:n pituus

Usein neuvotaan, että CV kannattaa pitää lyhyenä; tavallinen ohjepituus on 1–2 sivua.

Yleensä tiiviys onkin hyvästä. Jos olet kuitenkin hakemassa jotain erityistä asiantuntijatehtävää, voi olla hyvä ajatus tehdä pidemmän kaavan ansioluettelo. Tällöin voit merkitä perustiedot ja työkokemuksen tiiviisti ensimmäiselle sivulle, mutta keskittyä kokemuksesi ja asiantuntemuksesi yksityiskohtaisempaan kuvailuun seuraavilla sivuilla.

Nuori mies miettii ansioluettelon sisältöä

Mitään olennaista ei kannata jättää pois vain siksi, jotta CV:stäsi tulisi lyhyt. Jos sinulla on paljon hyvää kokemusta ja kerrottavaa hakemaasi tehtävään liittyen, tuo se toki esille! Kaikki on hyvin, kunhan et ala jaaritella turhia.

"Saimme vastikään meidän asiakaspalvelun kesätyöhakuun rapiat sata hakemusta. Sanotaan, että rekrytoija silmäilee CV:n muutamassa sekunnissa ja siirtyy seuraavaan. Tämä pitää paikkansa, ja näin suuren hakijamäärän kanssa hyvä ja selkeä ansioluettelo korostuu entisestään. CV:n tulee olla visuaalisesti helposti ja nopeasti silmäiltävä, informatiivinen ja mielellään yhden sivun pituinen. Kiinnostavan CV:n jälkeen siirrytään itse hakemuksen pariin, mikä sekään ei saa olla liian pitkä tai pelkästään CV:n toistoa", toteaa UKKO.fin Head of People & Culture Olli Saukola.

4. Mitä CV sisältää?

Luetteloa tehdessä voi käyttää luovuutta ja tehdä erikoisiakin ratkaisuja. Yhtä oikeaa tapaa ei ole; muista vain käyttää arviointikykyäsi!

Jokaisen CV:n tulee sisältää nämä perusasiat:

  • Oma nimi. Se on hyvä merkitä heti alkuun isolla fontilla. Usko tai älä, monelta nimi on CV:tä tehdessä päässyt unohtumaan!
  • Yhteystiedot. Ansioluettelo lähetetään usein sähköpostitse tai liitetään hakulomakkeeseen, johon yhteystiedot lisätään pakollisena tietona. Oma sähköpostiosoite ja puhelinnumero on kuitenkin hyvä merkitä myös itse CV:hen. Varmista, että käyttämäsi sähköpostiosoite on asiallisen kuuloinen. Katuosoitetta ei välttämättä tarvita, sillä nykypäivänä rekrytoijat eivät ota postitse yhteyttä. Toisaalta osoitteen poisjättäminen saattaa herättää työnantajissa kysymyksiä.
  • Valokuva. Valokuvan avulla hakemuksesi jää paremmin mieleen. Kuva ei kerro ihmisestä kaikkea, mutta kuitenkin yllättävän paljon. Käytä siistiä kuvaa, jossa kasvosi näkyvät selvästi. Kannattaa myös kiinnittää huomiota ilmeeseen – ethän halua näyttää sarjamurhaajalta? Lue lisää aiheesta valokuva työhakemukseen
  • Työkokemus. Merkitse kukin tittelisi, työnantajafirmasi nimi ja ne vuodet, joiden aikana olit kyseisessä työssä. Kerro kokemus aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.
  • Tutkinto ja koulutustausta. Ilmoita vähintään korkein suorittamasi tutkinto, se oppilaitos, jossa tämän suoritit sekä valmistumisvuotesi. Jos sinulla on muitakin tutkintoja tai olennaisia suoritettuja kursseja, on toki plussaa merkitä nekin.
  • Kielitaito.  Voit merkitä kielitaitosi yleisen Eurooppalaisen taitotasoasteikon mukaan tai kuvailla sitä sanallisesti, numeroin tai vaikka tähdin asteikolla 1-5.
  • IT-osaaminen. Listaa taitamasi työkalut, ohjelmat, koodikielet ja käyttöjärjestelmät.

Voit halutessasi laittaa CV:een myös:

  • Esittelytekstin. Tämä kannattaa lisätä heti alkuun nimesi ja yhteystietojesi alle. Kerro siinä tiiviisti, kuka olet, millainen olet persoonaltasi, mitä tavoitteita sinulla on ja miksi innostuit hakemaan tätä työtä.
  • Sosiaalisen median kanavasi. Mainitse, missä palveluissa olet aktiivinen. Halutessasi voit mainita myös nimimerkkisi – tai, jos teet sähköisen CV:n, laittaa esimerkiksi Instagram- ja LinkedIn-profiileihisi suorat linkit. Kanavat ovat hyvä tapa esitellä esimerkiksi aktiivisuuttasi ja taitojasi. Varmista toki, että profiilisi ovat esittelykelpoisia!
  • Ammattitaitosi. Oletkin jo luetellut tittelisi ja ne paikat, joissa olet työskennellyt; nämä eivät kuitenkaan välttämättä sinällään kerro paljon. Avaa hieman, mitä tehtäviä vastuullesi näissä töissä kuului ja missä asioissa olet kehittynyt ekspertiksi!
  • Vahvuutesi. Listaa muutaman tärkeintä vahvuusaluettasi.
  • Muun osaamisesi. Näistä oleellisimmat ovat kieli- ja it-taidot. Jos sinulla on jotain muutakin hyödyllistä osaamista, kerro siitä ilman muuta. Mahdollinen tuleva työnantajasi arvostaa varmasti, jos sinulla on kokemusta vaikkapa koodauksesta, vaikka tämä ei olisikaan varsinainen vaatimus.

LinkedIn täydentää ansioluetteloa ja siellä CV on rekrytoijen löydettävissä

  • Työssä oppimasi taidot. Mitä uutta ja hakemaasi toimea silmällä pitäen hyödyllistä olet oppinut aiemmissa töissäsi – johditko esimerkiksi jotain projektia tai opitko Photoshopin perusteet?
  • Luottamustoimesi. Oletko ollut mukana opiskelijajärjestöissä tai toiminut vaikka taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana? Maininta näistä ei ole pahitteeksi! Työnantajasi saa sinusta näin luotettavan ja aktiivisen kuvan.
  • Harrastuksesi ja mielenkiinnon kohteesi. Mistä olet kiinnostunut työajan ulkopuolella – harrastatko vaikkapa nikkarointia, shakkia, maalausta tai suunnistusta? Myös harrastuksesi kertovat sinusta ihmisenä ja ilmentävät persoonaasi.
  • Suosittelijasi ja heidän yhteystietonsa. Tämä on aina positiivinen lisä ja moneen paikkaan jopa vaatimus. Vaikka suosittelijoista ei vielä rekryn alkuvaiheessa kysyttäisikään, haluaa rekrytoija todennäköisesti heistä tietoa ennemmin tai myöhemmin. Jos sinulla ei vielä ole suosittelijoita, ota yhteyttä vanhoihin esimiehiisi tai ohjaajiisi ja kysy heitä!
  • Sinusta sanottua. Oletko saanut aiemmilta esimiehiltäsi tai kollegoiltasi positiivista palautetta, tai mainitaanko työtodistuksissasi jotain erityisen kivaa? Jos CV:hesi jää vielä tyhjää tilaa, kirjoita nämä kommentit ehdottomasti!

Moni työnantaja haluaa tietää sinusta nämä asiat, ja niitä tiedustellaan yleensä haastattelussa. Todennäköisesti rekrytoija on tyytyväinen, jos kerrot niistä jo ansioluettelossasi; säästät näin hyvin hänen aikaansa.

5. Asiat, joita CV:hen ei kannata laittaa

Älä väännä CV:hesi täytettä väkisin! Mieti tarkkaan, millaisia asioita CV:ssä ylipäänsä kannattaa kertoa.

  • Ikä. Ellet ole alaikäinen, ei ikä ole työn suorittamisen kannalta kovin oleellinen tieto; pahimmillaan se voi johtaa ikäsyrjintään. Työnhaussa ratkaisevat kokemus, taidot ja innokkuus!
  • Henkilökohtaiset asiat. Jätä pois työn kannalta merkityksettömät henkilökohtaiset asiat. Vaikka olisit maailman paras vanhempi, ei sinun kannata kertoa lapsistasi CV:ssä – ellet sitten ole hakemassa päiväkodin hoitajaksi tai iltapäiväkerhon ohjaajaksi, jolloin lastenhoitokokemuksesta on hyötyä.
  • Epärelevantti työkokemus. Jokaista vanhaa kesätyökokemusta ei tarvitse mainita, jos ne eivät vastaa hakemaasi toimea millään tavalla ja sinulle on kertynyt relevanttia kokemusta niiden jälkeen. Jos 9. luokan TET-harjoittelusi tai lukioaikainen kesätyösi kuitenkin vastaavat hakemaasi tehtävää hyvin, kannattaa ne mainita! Näin työnantaja näkee, että olet ollut kiinnostunut alasta jo pidemmän aikaa ja kokemustakin löytyy.

6. Anna motivaation näkyä!

Mainitse CV:n mahdollisessa esittelytekstissä, miksi olet kiinnostunut hakemastasi paikasta. Tämän lisäksi motivaatio ilmenee CV:si ulkoasussa; huoliteltu tyyli ja korostamasi yksityiskohdat kertovat kiinnostuksestasi usein yhtä paljon kuin kirjoitettu vakuuttelu!

7. Huomioi oikeakielisyys

Jos kielioppi ei kuulu bravuureihisi, kannattaa sinun pyytää apua tuttavalta, joka hallitsee sen paremmin. Rekrytoijat ovat kriittisiä, ja ansioluettelosi tyylin lisäksi he kiinnittävät huomiota sen oikeakielisyyteen. Typoja täynnä oleva CV ei anna hakijasta kovin ammattimaista vaikutelmaa, ja se siirretään helposti sivuun.

Virheitä lipsahtaa helposti parhaimmillakin kirjoittajilla ja omalle tekstille tulee nopeasti sokeaksi. CV kannattaakin ennen lähetystä tarkastuttaa omalla kumppanilla, kaverilla tai vanhemmalla.

Muistathan vielä tallentaa CV:si oikeassa tiedostomuodossa? Paras tapa on tehdä CV:stä PDF-tiedosto.

Ja nyt: tartu toimeen ja nappaa se työpaikka!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 15.8.2019. Sitä on päivitetty 25.9.2023.

Lue myös

Video-CV tekeminen – mitä pitää ottaa huomioon

Visuaalinen CV – Väriä ansioluetteloon

Työnhaku – Näillä ohjeilla saat unelmiesi työpaikan kolmessa viikossa

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

Työhakemus kuntoon – 10 virhettä, joita sinun tulisi välttää

Rekrytoija paljastaa, mitä tapahtuu palkkaamisen jälkeen: ”Soitot voivat olla äärimmäisen vaikeita”

Avoin työhakemus – mikä se on?

Linkedin on paras työkalu työnhakijalle ja yrittäjälle, mutta moni hukkaa siellä mahdollisuutensa – asiantuntija Hannu Pelli kertoo, mitä siellä pitää hoksata

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Tulevaisuuden työelämä – Mitä ovat tulevaisuuden työelämätaidot?

    Työn ja työelämän muutoksesta puhutaan jatkuvasti; miltä työelämä tulevaisuudessa oikein näyttää ja mitä ominaisuuksia ja taitoja ihmisellä tulee olla siellä pärjätäkseen. Näitä asioita pohditaan tässä artikkelissa. Olet varmasti kuullut tulevaisuuden työelämän yhteydessä puhuttavan tekoälystä, roboteista ja automaatiosta. Kyky omaksua uutta teknologiaa ja ottaa sitä käyttöön onkin ehdottomasti yksi avain työssä menestymiseen myös tulevina vuosikymmeninä. Teknologian ymmärtämisen ja hallitsemisen lisäksi on…

    Lue lisää
  • Työelämä Elä hyvää arkea – tee sitä mitä rakastat

    Ajatteletko usein, että elämäsi on kaikkea muuta kuin täydellistä? Älä huoli – sellaista se ei kenelläkään meistä ole, eikä tarvitse ollakaan. Helpottava tieto, eikö vain? Elämän ei kuitenkaan kuulu myöskään kulua kiireeseen ja stressiin. Oman arjen voi tehdä mukavaksi kohdistamalla energiaa oikeisiin asioihin ja opettelemalla ottamaan rennommin. Kun tuttavat vaihtavat keskenään kuulumisia, menee keskustelu usein suunnilleen näin: ”Moikka, mitä kuuluu?”…

    Lue lisää
  • Työelämä Vieraskynä: Yrittäjän työkykysykli muuttuvassa työelämässä

    Yhteistyökumppanimme Varman eläkeratkaisuasiantuntija Leena Puurunen kirjoittaa työelämän muutoksista ja siitä, kuinka tärkeää yrittäjän on pysytellä niissä mukana. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti työkykyyn ja jaksamiseen. Yrittäjien tueksi on onneksi tarjolla erilaisia ratkaisuja, joiden avulla heidän työkykysyklinsä saa pysyä normaalissa vauhdissa! Työelämän trendit, kuten yrittäjämäisen työn lisääntyminen, tekoäly, paikasta riippumaton työ ja ekologisuus, muuttavat tapaa tehdä työtä. Perinteinen ja moderni tapa…

    Lue lisää