Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

CV eli ansioluettelo priimakuntoon – Nappaa haastattelukutsu!

CV-eli-ansioluettelo-priimakuntoon-iloinen-nuori-nainen-tyoskentelee-tietokoneella

Etsitkö parhaillaan uusia töitä? Tuntuuko, että ansioluettelo kaipaa päivitystä? Tässä kirjoituksessa kerromme vinkkejä siihen, miten viilaat sen priimakuntoon!

Curriculum Vitae eli ansioluettelo on loistava keino tiivistää oma ammattitaito pähkinänkuoreen ja tuoda se esiin. Siinä sivussa saa esiteltyä kätevästi muutakin osaamista ja persoonaa!

Syksy on jälleen käsillä, ja sen myötä työnhaut tulevat ajankohtaisiksi. Jotkut ovat saaneet juuri opintonsa loppuun ja etsivät ensimmäistä työpaikkaansa; toiset taas etsivät uusia mahdollisuuksia nykyisen työnsä tilalle.

Rekrytointiprosessi voi olla melkoinen rumba. Äärimmillään yhteen työhön tulee satoja hakemuksia ja lopullisen valinnan tekeminen saattaa viedä jopa kuukausia. Yritä siinä sitten erottua joukosta!

Erottuminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, kunhan toimit alusta asti oikein.

Onnistunut hakuprosessi pitää sisällään monia vaiheita ja tekijöitä, mutta hyvänä pelinavauksena toimii laadukas ansioluettelo! Se kiinnittää rekrytoijien huomion ja saa heidät kiinnostumaan hakijasta; parhaimmillaan se on siis suora portti työhaastatteluun.

Kokosin tähän kirjoitukseen pointteja, joiden avulla voit arvioida ansioluetteloasi uudelleen ja muokata sitä omaan tilanteeseesi sopivaksi. Jutun lopussa on myös lista asioista, joita lyömättömän CV:n tulee sisältää!

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
 • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
 • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Kustomoi hakukohteen ja kokemuksesi mukaan

Nyrkkisääntö on, että työhakemus on aina laadittava erikseen haettavaa paikkaa ja yritystä silmällä pitäen. Sama koskee myös CV:tä!

Suunnittele pohjaksi ansioluettelo, jossa rakenne ja perustiedot ovat valmiina. Jos olet kuitenkin hakemassa useampiin työpaikkoihin, muokkaa työkokemusta ja joitain muita tietoja niin, että ne imartelevat kutakin hakukohdetta mahdollisimman hyvin.

Jos haet esimerkiksi myyjän tehtäviin, kerro kaikki tähän sopiva kokemuksesi; korosta myös joustavuuttasi, hyväntuulisuuttasi ja palvelualttiuttasi. Mikäli haet sen sijaan siivoustöitä, keskity ripeytesi ja tarkkuutesi korostamiseen. Muista kuitenkin pysyä rehellisenä!

Oma elämäntilanteesi ja kokemuksesi vaikuttavat myös siihen, mitä puolia CV:ssä kannattaa korostaa.

Oletko opiskelija? Tähtäimessäsi ovat tällöin todennäköisesti kesä- ja osa-aikatyöt sekä harjoittelupaikat. Mainitse kaikki vähänkin hyödyllinen kokemuksesi ja vastuutehtävät, joita sinulla on tähän mennessä ollut. Osoita myös motivaatiosi ja kehittymishalusi; työnantajat arvostavat innokkaita nuoria, jotka haluavat oppia uutta!

Nuori mies miettii ansioluettelon sisältöä

Haetko ensimmäistä “oikeaa” työpaikkaasi? Olet luultavasti juuri valmistunut tai ainakin opintojesi loppuvaiheessa. Toimi samoin kuin yllä! Avaa myös opintojesi sisältöä varsinkin, jos ne kuuluvat samaan alaan kuin hakemasi työ.

Suorititko opintojesi aikana työharjoittelun tai useammankin? Keskity siinä tapauksessa kuvaamaan harjoittelun sisältöä ja siellä oppimaasi.

Haetko asiantuntijatehtäviin? Tällöin sinulla on todennäköisesti jo enemmän työkokemusta tai opintosi valmistivat sinut suoraan tehtävään. Kesätöiden ja harrastusten kuvaamisen voit tässä tapauksessa jättää sikseen ja keskittyä asiantuntemuksesi osoittamiseen. Sosiaalinen media on myös oiva paikka esitellä ja jakaa tietämystä!

Tee CV:si myös ulkoasultaan sellaiseksi, että se vastaa tähtäimessä olevaa työpaikkaasi. Jos esimerkiksi haet graafikon paikkaa, käytä luovuutta: väreillä ja taitto-ohjelmalla leikittely on tässä kohtaa enemmän kuin sallittua. Kun kohteena taas on lakitoimisto tai muu “perinteisempi” paikka, voi erikoisuudet jättää vähemmälle ja keskittyä CV:n siisteyteen.

Pidä ansioluettelo selkeänä

Perustietojen lisäksi tämä on kaiken a ja o. Ansioluettelon laatimiseen on lukemattomia tapoja; tärkeintä kuitenkin on, että se sisältää kaiken olennaisen ja siitä on helppo saada selvää.

”Pakolliset” tiedot tulee laittaa heti ensimmäiseksi. Merkitse ensin nimesi, sitten yhteystiedot ja koulutus ja tämän jälkeen luettelo työkokemuksesta. Kuvan on hyvä näkyä niin ikään ensimmäisellä sivulla. Sen sijaan luottamustoimet, harrastukset, suosittelijat ja muut “plussat” ovat kakkossivun juttuja.

Pidä myös tekstiosiot ytimekkäinä; älä kirjoita liian monimutkaisia lauseita tai käytä epäselvää ammattijargonia. Jos näin teet, saat varautua työhaastattelussa CV:si tulkkaamiseen.

Huomioi pituus!

Usein neuvotaan, että CV kannattaa pitää lyhyenä; tavallinen ohjepituus on 1–2 sivua.

Hakemallasi työllä on vaikutusta myös CV:n pituuteen.

Yleensä tiiviys onkin hyvästä. Jos olet kuitenkin hakemassa jotain erityistä asiantuntijatehtävää, voi olla hyvä ajatus tehdä pidemmän kaavan ansioluettelo. Tällöin voit merkitä perustiedot ja työkokemuksen tiiviisti ensimmäiselle sivulle, mutta keskittyä kokemuksesi ja asiantuntemuksesi yksityiskohtaisempaan kuvailuun seuraavilla sivuilla.

Mitään olennaista ei kannata jättää pois vain siksi, jotta CV:stäsi tulisi lyhyt. Jos sinulla on paljon hyvää kokemusta ja kerrottavaa hakemaasi tehtävään liittyen, tuo se toki esille! Kaikki on hyvin, kunhan et ala jaaritella turhia.

Ole kriittinen

Mieti tarkkaan, millaisia asioita CV:ssä ylipäänsä kannattaa kertoa. Jokaista vanhaa kesätyökokemusta ei tarvitse mainita, jos ne eivät vastaa hakemaasi toimea millään tavalla ja sinulle on kertynyt relevanttia kokemusta niiden jälkeen.

Älä väännä CV:hesi täytettä väkisin!

Jos 9. luokan TET-harjoittelusi tai lukioaikainen kesätyösi kuitenkin vastaavat hakemaasi tehtävää hyvin, kannattaa ne mainita! Näin työnantaja näkee, että olet ollut kiinnostunut alasta jo pidemmän aikaa ja kokemustakin löytyy.

Mitä ansioluettelon tulee sisältää?

Huomioi oikeakielisyys

Jos kielioppi ei kuulu bravuureihisi, kannattaa sinun pyytää apua tuttavalta, joka hallitsee sen paremmin. Rekrytoijat ovat kriittisiä, ja ansioluettelosi tyylin lisäksi he kiinnittävät huomiota sen oikeakielisyyteen.

Typoja täynnä oleva CV ei anna hakijasta kovin ammattimaista vaikutelmaa, ja se siirretään helposti sivuun.

Virheitä lipsahtaa helposti parhaimmillakin kirjoittajilla ja omalle tekstille tulee nopeasti sokeaksi. CV kannattaakin ennen lähetystä tarkastuttaa omalla kumppanilla, kaverilla tai vanhemmalla.

Anna motivaation näkyä!

Mainitse CV:n mahdollisessa esittelytekstissä, miksi olet kiinnostunut hakemastasi paikasta. Tämän lisäksi motivaatio ilmenee CV:si ulkoasussa; huoliteltu tyyli ja korostamasi yksityiskohdat kertovat kiinnostuksestasi usein yhtä paljon kuin kirjoitettu vakuuttelu!

Mitä ansioluettelon tulee sisältää?

Luetteloa tehdessä voi käyttää luovuutta ja tehdä erikoisiakin ratkaisuja. Yhtä oikeaa tapaa ei ole; muista vain käyttää arviointikykyäsi!

Jokaisen CV:n tulee kuitenkin pitää sisällään muutamat perusasiat, ja ne ovat seuraavat:

Oma nimi. Se on hyvä merkitä heti alkuun isolla fontilla. Usko tai älä, monelta nimi on CV:tä tehdessä päässyt unohtumaan!

Yhteystiedot. Ansioluettelo lähetetään usein sähköpostitse tai liitetään hakulomakkeeseen, johon yhteystiedot lisätään pakollisena tietona. Oma osoite, sähköpostiosoite sekä puhelinnumero on kuitenkin hyvä merkitä myös itse CV:hen.

Valokuva. Kuva ei kerro ihmisestä kaikkea, mutta kuitenkin yllättävän paljon. Rekrytoijat näkevät mielellään heti alkuvaiheessa, minkä näköinen ihminen heille on hakemassa; käytä siis siistiä kuvaa, jossa kasvosi näkyvät selvästi.

Työkokemus. Merkitse kukin tittelisi, työnantajafirmasi nimi ja ne vuodet, joiden aikana olit kyseisessä työssä. Kerro kokemus aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.

Tutkinto ja koulutustausta. Ilmoita vähintään korkein suorittamasi tutkinto, se oppilaitos, jossa tämän suoritit sekä valmistumisvuotesi. Jos sinulla on muitakin tutkintoja tai olennaisia suoritettuja kursseja, on toki plussaa merkitä nekin.

Näiden perusasioiden lisäksi voit halutessasi laittaa CV:een myös:

Esittelytekstin. Tämä kannattaa lisätä heti alkuun nimesi ja yhteystietojesi alle. Kerro siinä tiiviisti, kuka olet, millainen olet persoonaltasi, mitä tavoitteita sinulla on ja miksi innostuit hakemaan tätä työtä.

Sosiaalisen median kanavasi. Mainitse, missä palveluissa olet aktiivinen. Halutessasi voit mainita myös nimimerkkisi – tai, jos teet sähköisen CV:n, laittaa esimerkiksi Instagram- ja LinkedIn-profiileihisi suorat linkit. Kanavat ovat hyvä tapa esitellä esimerkiksi aktiivisuuttasi ja taitojasi. Varmista toki, että profiilisi ovat esittelykelpoisia!

Ammattitaitosi. Oletkin jo luetellut tittelisi ja ne paikat, joissa olet työskennellyt; nämä eivät kuitenkaan välttämättä sinällään kerro paljon. Avaa hieman, mitä tehtäviä vastuullesi näissä töissä kuului ja missä asioissa olet kehittynyt ekspertiksi!

LinkedIn täydentää ansioluetteloa

Muun osaamisesi. Näistä oleellisimmat ovat kieli- ja it-taidot. Jos sinulla on jotain muutakin hyödyllistä osaamista, kerro siitä ilman muuta. Mahdollinen tuleva työnantajasi arvostaa varmasti, jos sinulla on kokemusta vaikkapa koodauksesta, vaikka tämä ei olisikaan varsinainen vaatimus.

Työssä oppimasi taidot. Mitä uutta ja hakemaasi toimea silmällä pitäen hyödyllistä olet oppinut aiemmissa töissäsi – johditko esimerkiksi jotain projektia tai opitko Photoshopin perusteet?

Luottamustoimesi. Oletko ollut mukana opiskelijajärjestöissä tai toiminut vaikka taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana? Maininta näistä ei ole pahitteeksi! Työnantajasi saa sinusta näin luotettavan ja aktiivisen kuvan.

Harrastuksesi ja mielenkiinnon kohteesi. Mistä olet kiinnostunut työajan ulkopuolella – harrastatko vaikkapa nikkarointia, shakkia, maalausta tai suunnistusta? Myös harrastuksesi kertovat sinusta ihmisenä ja ilmentävät persoonaasi.

Suosittelijasi ja heidän yhteystietonsa. Tämä on aina positiivinen lisä ja moneen paikkaan jopa vaatimus. Vaikka suosittelijoista ei vielä rekryn alkuvaiheessa kysyttäisikään, haluaa rekrytoija todennäköisesti heistä tietoa ennemmin tai myöhemmin. Jos sinulla ei vielä ole suosittelijoita, ota yhteyttä vanhoihin esimiehiisi tai ohjaajiisi ja kysy heitä!

Sinusta sanottua. Oletko saanut aiemmilta esimiehiltäsi tai kollegoiltasi positiivista palautetta, tai mainitaanko työtodistuksissasi jotain erityisen kivaa? Jos CV:hesi jää vielä tyhjää tilaa, kirjoita nämä kommentit ehdottomasti!

Moni työnantaja haluaa tietää sinusta nämä asiat, ja niitä tiedustellaan yleensä haastattelussa. Todennäköisesti rekrytoija on tyytyväinen, jos kerrot niistä jo ansioluettelossasi; säästät näin hyvin hänen aikaansa.

Ja nyt: tartu toimeen ja nappaa se työpaikka!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 15.8.2019. Sitä on päivitetty 8.10.2021.

Lue myös

Kevytyrittäjyys vai toiminimiyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on oikea vaihtoehto kun:

 • Et tarvitse omaa yritystä tai Y-tunnusta
 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Sinulla on liikeidea, jota haluat testata turvallisesti
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille

Toiminimiyrittäjyys on sinua varten kun:

 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen
 • Aiot toimia yrittäjänä säännöllisesti
 • Sinulla on jo valmis idea siitä, millaista yritystoimintaa haluat harjoittaa
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Millaista on sujuva työ?

  Kun työ sujuu, tulee yleensä kokonaisvaltaisen hyvä fiilis ja toisin päin: kun töissä on hyvä olla, työ myös yleensä sujuu. Tämä ei toki ole kiveen hakattu fakta. Työ voi sujua hyvin, vaikka se ei toisikaan sen suurempaa iloa arkipäiviin. Työ kuitenkin on usein edes jokseenkin mielekästä, kun sen saa sujumaan hyvin ja mutkattomasti. Mielekkyys omaa työtä kohtaan luo erityisen hyvän…

  Lue lisää
 • Työelämä Perttu Jämsén & Sitra: Työelämän muutos ei ole mörkö, seuraa omaa polkuasi

  Vuorosana-blogisarjassamme UKKO.fi saa kylään työelämän eri sidosryhmien edustajia. Blogeissa kulloinkin ajankohtainen tai mielenkiintoinen vieras kertoo ajatuksiaan kevytyrittäjyyteen, yrittäjyyteen ja työelämään liittyen. Tällä kertaa olemme saaneet blogiin vieraaksi Sitran Perttu Jämsénin, joka Uusi työelämä ja kestävä talous -aihealueen asiantuntijana tuntee niin työelämän nykyiset, menneet kuin tulevatkin tuulet. Hänen kanssaan keskustelemmekin nykytyöelämästä, osaamisen kehittämisestä ja itsensätyöllistäjän työmarkkinoista. Perttu Jämsén, millainen muutos työelämässä…

  Lue lisää
 • Työelämä Vieraskynä: Sorrutko sinäkin näihin kielimokiin? 10 nyrkkisääntöä, joilla oikeinkirjoitus luonnistuu

  Suomen kieli ei ole aina helppoa meille äidinkielisillekään, ja oikeinkirjoitus voi olla toisinaan hankalaa. Tavallisimmat kielimokat liittyvät  muun muassa yhdyssanoihin, välimerkkeihin ja isoihin ja pieniin alkukirjaimiin.  21. helmikuuta vietettävän kansainvälisen äidinkielen päivän kunniaksi kevytyrittäjämme, suomen kielen ja viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho kertoo kymmenen nyrkkisääntöä kirjoittamiseen. Niitä noudattamalla tuotat jo huomattavasti parempaa tekstiä ja voit heittää pahimmat kielitoikkaroinnit tunkiolle! Jos saat…

  Lue lisää