Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Näin kirjoitat parempaa tekstiä verkkosivuille – 8 vinkkiä!

kyna-teroitin-sisallontuotanto

Haluatko tietää, miten kirjoittaa parempaa tekstiä verkkosivuillesi? Entä haluaisitko markkinoida yritystäsi paremmin verkossa ja saada enemmän asiakkaita?

Olet ehkä lukenut jo kirjoituksemme “Blogit tuovat osaamisesi esille” ja “10+1 vinkkiä blogin kirjoittamiseen”, mutta silti jokin epäilyttää? Lue, miten hiot teksteistäsi timanttisia!

Viimeinen vinkki edellä mainitussa artikkelissamme oli “Kirjoita, kirjoita ja kirjoita”. Joskus voi silti iskeä tyhjän paperin kammo tai tekstiin on hankalaa saada järkevää rakennetta aikaan. Tyhjän paperin kammoon auttaa usein se, että ryhtyy vain kirjoittamaan ylös mieleen pulpahtavaa tajunnanvirtaa, mutta lopputulos ei usein ole helposti muiden ymmärrettävissä. Silti tällainenkin tekstimassa auttaa alkuun, ja siitä voi muokata järkevän kokonaisuuden.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Poimitpa kirjoitustesi aiheet aiemman postauksemme vinkeistä tai tutkimalla vaikkapa keskustelupalstoilla, mitä yrityksesi toimialasta puhutaan, seuraavilla konsteilla vältyt poukkoilevalta tajunnanvirralta ja luot vetäviä tarinoita sivustollesi!

Kirjoita siis parempaa tekstiä seuraavien vinkkien avulla.

1. Kuvittele ihminen, jolle kirjoitat.

Kun olet päättänyt, mistä aiheesta kirjoitat, valitse näkökulma. Kenen haluaisit lukevan tekstisi? Mitä hänen tulisi sen perusteella tietää? Miten hänen tulisi tekstin lukemisen jälkeen toimia?

Kun tiedät tarkasti, kenelle kirjoitat, kirjoitat automaattisesti parempaa tekstiä. Jos kuitenkin haluat vielä viilata tekstiäsi, suosittelen lukemaan loputkin vinkit!

Nainen kirjoittaa hyvää tekstiä nettisivuille

2. Kirjoita tärkein asia sivun alkuun

Kun tiedät, kenelle kirjoitat, ja mitä hän haluaa tietää, kirjoita tämä tärkein asia heti sivun alkuun, tekstin ensimmäiseen kappaleeseen. Voit vielä lisätä ensimmäisen kappaleen loppuun kehotuksen lukea eteenpäin ja toimia jollakin tietyllä tavalla, kuten tämän kirjoituksen ensimmäisessä kappaleessa on tehty.

3. Kirjoitat parempaa tekstiä, kun vastaat lukijan kysymyksiin

Kokeile, voisitko jäsennellä kirjoituksesi uutistoimittajilta tutun mallin mukaan. Listaa seuraavat kysymykset, ja kirjoita niihin vastaukset:

  • Ketä asia koskee?
  • Mistä on kyse?
  • Milloin?
  • Missä?
  • Miksi?
  • Miten?

Kun olet vastannut kysymyksiin, ota ne pois kappaleiden välistä ja kirjoita tilalle sopivia väliotsikoita, jotka kiteyttävät otsikkoa seuraavan kappaleen ydinasian.

4. Kokeile ASK-mallia

Joskus asia voi olla helppoa jäsentää ASK-mallin mukaan. Se tarkoittaa, että ensin kirjoitetaan itse asia (A), sitten syy siihen (S) ja lopuksi kuvataan, miten tilanne kehittyy (K), eli mitä seuraavaksi tapahtuu. Asia-syy-kehitys-malli voi sopia esimerkiksi yrityksen historian kertomiseen tai yrittäjän esittelyyn.

5. Testaa MAM-mallia

Toinen kätevä tapa asiakokonaisuuksien jäsentämiseen yhdeksi selkeäksi artikkeliksi on MAM-malli. Tällöin teksti järjestetään niin, että ensin määritellään (M), mistä on kyse. Sen jälkeen kuvataan asian sisältö (A) ja lopuksi kerrotaan, mitä merkitystä (M) tällä on. Määrittely-asia-merkitys-malli voi sopia erityisen hyvin tuotteiden tai palveluiden kuvaamiseen.

6. Viimeistele kieliasu

Käy teksti vielä lopuksi läpi ja poista turhat sanat tai toisto. Turhia ovat usein sanat “kuitenkin” ja “myös”, sekä sanoihin lisätyt -kin-päätteet. Älä käytä lyhenteitä. Vaihda vaikeat ammattisanat sellaisiin, joiden arvelet olevan lukijoille tutumpia. Älä käytä passiivimuotoa (Työ suoritetaan…), vaan kirjoita aktiivissa (Me työskentelemme…). Se saa aikaan innostavan ja kiinnostavan tunnelman. Käytä erityisesti otsikoissa verbejä eli tekemisestä kertovia sanoja.

7. Tarkista oikeinkirjoitus

Sen lisäksi, että tarkistat, että kirjoittamasi teksti on aktiivimuodossa ja se etenee loogisesti, kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen. Jos kielenhuolto ei ole omia vahvuuksiasi ja pilkut eksyvät helposti vääriin paikkoihin, pyydä apua tarkkasilmäiseltä ystävälstä, joka osaa laittaa kieliopin ojennukseen.

Työelämäviestintään liittyviä kielivinkkejä löydät tästä suositusta Yhteen vai erikseen -artikkelistamme.

8. Varmista, että lopputulos on helposti silmäiltävä

Kun saat kirjoittamasi tekstin valmiiksi ja aseteltua sen verkkosivuillesi, on viimeistelyn aika. Varmista, että sivun sisältö on helppo saada selville vain silmäilemällä sitä nopeasti. Tähän auttavat napakat väliotsikot, lyhyet lauseet ja kappaleet sekä erilaisten listojen käyttäminen. Tärkeät sanat voi lihavoida.

Valitse paras väri jolla kirjoitat

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua voittamaan tyhjän paperin kammon, kirjoittamaan parempaa tekstiä ja viestimään palveluistasi entistä paremmin verkossa.

 

Muita artikkeleita aiheesta Markkinointi:

  • Markkinointi Täydelliset kotisivut ilmaiseksi

    Haluaisitko sinäkin tehdä itse verkkosivut yritykselle? Kevytyrittäjä tai toiminimiyrittäjä voi helposti tehdä itselleen täydelliset kotisivut ilmaiseksi, tai muutaman kympin hintaan. Tässä artikkelissa kerromme, miten! Millaiset ovat laadukkaat verkkosivut yritykselle? Mitä asioita pitää huomioida verkkosivujen suunnittelussa ja rakentamisessa? Kokosimme tähän kirjoitukseen parhaaksi todettuja ratkaisuja, jotka auttavat verkkosivujen hankkimista tai tekemistä harkitsevaa pienyrittäjää. Tänä päivänä verkkosivut voi rakentaa useilla eri työkaluilla ilmaiseksi.…

    Lue lisää
  • Markkinointi Nyt jäitä hattuun, yrittäjä! Näin vastaat negatiiviseen palautteeseen somessa

    Yrittäjän on hyvä opetella ottamaan vastaan asiakaspalautetta, mutta erityisen tärkeä taito se on sosiaalisessa mediassa, jossa palautebumerangin vastaanottamista seuraa aina satoja silmäpareja. Yksikään yrittäjä ei halua lukea yritystoiminnastaan negatiivisia kommentteja verkkokeskusteluista, mutta toisinaan niitäkin tulee eteen. Siksi tilanteisiin on hyvä valmistautua etukäteen. Tärkeintä jokaisessa tilanteessa on säilyttää pää kylmänä, puhe asiallisena, mieli nöyränä ja sydän lämpimänä. Jos omasta yritystoiminnasta kirjoitetut…

    Lue lisää
  • Markkinointi Myynti on kevytyrittäjän tärkein taito

    Myynti on taito, joka määrittelee jokaisen kevytyrittäjän menestyksen. Hyvä myyjä menestyy aina, huono myyjä taas tarvitsee avukseen tuuria. Kevytyrittäjänä sinulla on perinteiseen myyntitykkiin verrattuna monta etua puolellasi. Tiedät tuotteesi, voit muokata valikoimaasi lennosta, ja hinnastoakin voit muuttaa kysymättä lupaa esimieheltä. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joita olen oppinut hyvistä ja huonoista myyjistä sekä ostajana että itse myyntiä tehdessäni. Jokainen myyjä…

    Lue lisää