Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Naisyrittäjän euro on 85 senttiä – näissä tehtävissä naisyrittäjät tienaavat miesyrittäjiä paremmin

naisyrittajan-euro

Naistenpäivän kunniaksi haluamme nostaa esille naisyrittäjyyttä ja tarjota UKKO-datan pohjalta ajantasaisen katsauksen aiheeseen. Naisyrittäjien määrä UKKO.fi palveluiden käyttäjänä ja toiminimiyrittäjinä on kasvussa koronavuosien jälkeen.

Vertasimme nais- ja miesyrittäjien tuntihintoja ja saimme selville, että vuonna 2023 naisyrittäjän euro on 85 senttiä eli 15 % pienempi kuin miesyrittäjän. Nais- ja miesyrittäjien välinen ero on kasvanut hieman viime vuodesta, jolloin ero oli 13 %.

Haluamme rohkaista yrittäjiä taustasta riippumatta vaatimaan työstään riittävän palkkion ja rikkomaan osaltaan perusteetonta palkkaeroa. Seuraamalla yrittäjien palkkiotason kehittymistä ja jakamalla tietoa avoimesti, voimme osaltamme edistää palkkioiden maksuun liittyvää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

Naisyrittäjän euro on korkeampi luovan alan tehtävissä

Vaikka naisyrittäjän keskimääräinen palkkiotaso on miesyrittäjän tasoa matalampi, he tienaavat tietyillä aloilla huomattavasti enemmän kuin miesyrittäjät. Selvityksen mukaan etenkin luovilla aloilla naiset ovat onnistuneet hinnoittelemaan työnsä miehiä korkeammalle tasolle. Vaativat kirjailijan, muusikon ja ohjaajan työt osataan hinnoitella ja työtä tehdään ammattimaisesti. Palkkadata on kerätty viimeisten viiden vuoden ajalta vuosien 2018-2023 väliltä.

Esimerkiksi näissä tehtävissä naisyrittäjän euro on suurempi kuin miesyrittäjän:

Tehtävänimike Naisten osuus alalla Naisen euro vs. miesten euro
Matkaopas 69 % 1,56 euroa
Muusikko 27 % 1,44 euroa
Kirjailija 66 % 1,43 euroa
Rakennussiivooja 37 % 1,41 euroa
Laitossiivooja 80 % 1,37 euroa
Haastattelija 64 % 1,32 euroa
Toimittaja 80 % 1,29 euroa
Liikkeenjohdon konsultti 40 % 1,27 euroa
Elokuvaaja 21 % 1,26 euroa
Tarjoilija 79 % 1,21 euroa
Siivooja 73 % 1,20 euroa
Laulaja 68 % 1,20 euroa
Urheiluvalmentaja 50 % 1,30 euroa
Kuvaaja (elokuva, valokuva) 33 % 1,13 euroa

Tehty selvitys osoittaa myös, että naisyrittäjät työskentelevät monipuolisesti eri aloilla, eikä yrittäjyys ole keskittynyt tietyille toimialoille kuten miesyrittäjillä.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Työn ja vapaa-ajan tasapaino motivoi yrittäjäksi 

Tammikuussa julkaisemamme kevytyrittäjyyskyselyn perusteella naisia yrittäjyyteen motivoi etenkin lisäansioiden kartuttaminen (33,1 %), itsensä työllistäminen (21,2 %) ja yrittäjän vapaus (21,6 %). Kevytyrittäjyys koettiin helpoksi tavaksi ansaita lisäansioita perhevapaan aikana tai työuran loppupuolella eläkevuosina. Lisäksi 46,6 % naiskevytyrittäjistä pitää nelipäiväistä työviikkoa ideaalityöviikkona ja yrittäjyydeltä toivottiin joustoa työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen.

Naiset yrittäjyyden tuomaa vapautta

UKKO-data osoittaa, että naisyrittäjien määrä on vakaassa kasvussa ja toiminimiyrittäjissä naisten osuus on kasvanut parissa vuodessa 43 prosenttiin. Kaksi vuotta sitten naisyrittäjiä oli alle kolmannes UKKO-palveluiden käyttäjistä.

– Työelämä on valtavassa murroksessa ja muuttumassa nykyistä yrittäjävetoisemmaksi. Tänä päivänä suomalaisyrittäjistä 33 % on naisia ja me kannustamme kaikkia ikään, sukupuoleen ja kansalaisuuteen katsomatta yrittäjyyteen. Niin yritysten kuin yhteiskunnan tehtävänä on purkaa yrittämisen esteitä, olivat ne sitten rakenteellisia tai asenteista johtuvia, kertoo UKKO-konsernin toimitusjohtaja Lauri Timgren.

Miten naisyrittäjän euro on kehittynyt viimeisten vuosien aikana? Tutustu vuoden 2021 UKKO-dataan ja selvitä, millainen oli naisyrittäjän euro vuosina 2019-2021.

Yrittäjän palkkalaskurista voit katsoa paljonko alallasi laskutetaan.

Lue lisää

Miten naisten palkoista ja töistä on vuosien saatossa väännetty? Yrittäjyyskoulu kokosi naistenviikolle puhuttelevan aikajanan

Kevytyrittäjät tyytyväisiä taloustilanteesta huolimatta – vain 14,4 % nosti hintojaan vuonna 2022

Parturi-kampaaja Karita valitsi UKKO Kevytyrittäjyyden – ”Helppous innosti yrittämään!”

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

  Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

  • Ajankohtaista Yrittäjä saa nyt myös tienata - EVAn selvitys paljasti muuttuneet asenteet

   Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti viime vuonna suomalaisten suhtautumista yrittäjyyteen ja totesi sen muuttuneen myönteisemmäksi verrattuna aiempiin vuosiin. Yrittäjyyden positiivinen vaikutus yhteiskuntaan korostuu nyt vastauksissa aiempaa enemmän. Suomalaiset ovat perinteisesti varovaista kansaa, eikä turhia riskejä ole tapana ottaa. Tämä on ehkä heijastunut myös suhtautumiseen yrittäjyyteen. Yrittäjäksi ryhtyvä joutuu aina heittäytymään, keräämään rohkeutensa ja ottamaan riskin. Varovaisten suomalaisten maltillinen suhtautuminen yrittäjyyteen näkyi…

   Lue lisää
  • Ajankohtaista Yrittäjyyttä yli rajojen: maksuton tapahtuma maahanmuuttajille

   Oletko muuttanut Suomeen ja haluaisit perustaa yrityksen tai kasvattaa nykyistä liiketoimintaasi? UKKO.fi ja YritysVantaa kutsuvat sinut yrittäjyystapahtumaan, jossa tapaat muita yrittäjiä, saat arvokasta tietoa yrittäjyyden muodoista ja konkreettisia vinkkejä oman yrityksesi käynnistämiseen tai kehittämiseen Suomessa. Vantaan Uusyrityskeskus YritysVantaa ja UKKO.fi järjestävät yhteistyössä lämminhenkisen yrittäjyystapahtuman Vantaalla 29.11.2023. Tapahtuma tarjoaa läpileikkauksen yrittäjyyden maailmaan: sen aikana kuullaan puheenvuoroja yrittäjyyden mahdollisuuksista, käytännön vinkkejä uusille…

   Lue lisää
  • Ajankohtaista UKKO.fi mukana Jussi-gaalassa ja tukemassa suomalaista viihdealaa!

   Nostamme syyskuun aikana viihde- ja kulttuurialaa esiin esittelemällä sen erilaisia toimijoita. Olemme myös 15.9. juhlittavan Jussi-gaalan yhteistyökumppanina.  Seuraile artikkelejamme ja somekanaviamme, jos haluat nähdä, mitä kaikkea viihdealan yrittäjyys oikein voikaan olla! Suomalainen viihde- ja kulttuuriala on kokenut kovia koronapandemian vuoksi. Elpymistä alkaa onneksi jo pikkuhiljaa näkyä, ja haluamme omalta osaltamme kannustaa ja tukea elokuva- ja viihdealaa sekä sen monipuolisia ammattilaisia…

   Lue lisää