Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Osa-aikatyö kevytyrittäjänä

osa-aikatyo-kevytyrittajana

Kuinka aloittaa osa-aikatyöt nopeasti?

Osa-aikatyö on työtä, jota on viikossa vähemmän kuin säännöllisen työn laissa määritetty enimmäistuntimäärä. Osa-aikatöitä tarjotaan erityisesti kaupan alalla, jossa myymälöissä ja tavarataloissa tarvitaan iltatunteja ja viikonloppuja tekeviä työntekijöitä. Osa-aikatyöntekijöitä saatetaan kutsua myös ekstraajiksi.

Osa-aikatyötä kaipaavat yleensä opiskelijat, jotka tarvitsevat tukien ja opintolainan lisäksi lisätuloja elämiseen, mutta myös työssäkäyvät, perheelliset ja eläkeläiset saattavat tarvita osa-aikatyötä, kun tuntuu, ettei nykyisillä tuloilla pärjää arjessa tarpeeksi hyvin, tai ettei säästöön jää tarpeeksi kaikkien kulujen ja menojen jälkeen. Joskus myös oma terveydentila tuo haasteita, eikä kokopäivätöissä käymiseen riitä energiaa. Mielekäs ja kiinnostava osa-aikatyö voi kuitenkin tuoda päiviin sisältöä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Omaan elämäntilanteeseen sopivan, joustavan ja mielekkään osa-aikatyön löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Pienituntisia valmiita työpaikkoja on rajoitetusti tarjolla ja nekin painottuvat yleensä myyntityöhön.

Itselle sopivat tuntimäärät saattavat olla pieniä ja työajat hankalia. Perinteistä osa-aikaista työpaikkaa ei välttämättä pysty vastaanottamaan ja näin ollen on keksittävä, kuinka tienata joustavammin.

Tällaisissa tapauksissa osa-aikainen kevytyrittäjyys laskutuspalvelun kautta on paras mahdollinen vaihtoehto joustavaan työn tekemiseen.

Kevytyrittäjänä voit työllistää itse itsesi ja alkaa tehdä juuri sitä, mistä nautit.

Kuvassa iloinen kevytyrittäjä

UKKO.fi:n kautta kevytyrittäjä tekee töitä omaan tahtiin!

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kuvassa pohditaan kevytyrittäjyyttä

Työllistä itse itsesi osa-aikaisesti ja keskity olennaiseen!

Voit myydä omaa osaamistasi osa-aikaisesti, silloin kun haluat ja UKKO.fi hoitaa puolestasi kaikki laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt, kuten viranomaismaksut ja -ilmoitukset. Sinä voit keskittyä markkinoimaan osaamistasi, palvelemaan asiakkaita ja tekemään sitä mitä rakastat, milloin haluat!

Vuonna 2012 perustetulla palvelulla on jo yli 160 000 käyttäjää.

Luo itsellesi ilmainen käyttäjätili ja pääset heti luomaan ensimmäisen laskusi. Lasku on valmis alle viidessä minuutissa. Saat rahat palkkana tilillesi, kun asiakkaasi maksaa laskun. Helppoa ja vaivatonta!

Rekisteröityminen ei sido sinua mihinkään. Aloita ja lopeta kun haluat. Pääset liittymisen jälkeen tutustumaan kevytyrittäjän oppaisiin ja etuihin. Maksat palvelumaksun vain nostaessasi palkkaa.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kokemuksia

Ihmemutsi krista

Ihmemutsi Krista on osa-aikainen kevytyrittäjä-vloggaaja

Sain ensimmäisen yhteistyötarjouksen You Tuben kautta. En alkuun oikein tiennyt mitä tehdä. Otin yhteyttä UKKO.fi:hin ja siitä se sitten lähti. Sain apuja ja laskutus yhteistyökumppanin kanssa oli vaivatonta. Teen siis videoita pääelinkeinoni rinnalla.
Lue Kristan haastattelu

jesse nykänen

Jesse Nykänen

Opintojen, kevytyrittäjyyden ja urheilun yhdistäminen on sujunut vaivattomasti. Lahden Ammattikorkeakoulussa pystyn yhdistämään sekä urheilua että kevytyrittäjyyttä. Kesän painonnostokursseista – jotka on itse suunniteltu, markkinoitu, laskutettu ja hinnoiteltu – saan myös opintopisteitä, mikä on aivan huippujuttu!
Lue Jessen haastattelu.

Miksi UKKO.fi?

UKKO.fi on kevytyrittäjän kumppani – oppaita ja kursseja sekä asiakasneuvonta tukenasi

KUvassa kevytyrittäjä istuu tietokoneella

Jo ennen rekisteröitymistä, ladattavissasi on laaja määrä tuottamiamme kursseja ja oppaita, esimerkiksi hinnoittelun ja markkinoinnin saralla. Toivomme, että näistä oppaista on sinulle hyötyä, kun mietit kevytyrittäjyyden aloittamista.

Rekisteröidyttyäsi saat pääsyn omaan hallintapaneeliisi, josta pääset luomaan ja lähettämään laskuta. Lisäksi löydät hallintapaneelista valikoiman rahanarvoisia etuja, esimerkiksi co-working-tiloihin, autonvuokrauspalveluihin sekä erinäisiin koulutuksiin liittyen – näitä etuja voit hyödyntää heti rekisteröidyttyäsi! Asiakasneuvontamme auttaa sinua laskutukseen liittyvissä kysymyksissä ja on vain puhelinsoiton päässä.

Rekisteröidy veloituksetta ja ota selvää, kuinka helposti juuri sinusta voisi tulla osa-aika-kevytyrittäjä!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Mistä saamani palkka muodostuu?

Kuvassa laskimella lasketaan tuloja

Paljonko saan tilille? Laskurin avulla näet helposti mistä tulosi koostuu ja kuinka eri maksut jakautuvat.

TULOLASKURI

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia

Mietityttääkö jokin? Täältä löydät vastauksia kysymyksiisi!

UKK-KYSYMYKSET

Kevytyrittäjänämme saat lisäpalveluita ja mahtavia etuja!

 • Maksamme YEL-maksut puolestasi halutessasi ilman eri maksua
 • sopimus- ja tarjouspohjat sekä toimeksiantotodistus
 •  kevytyrittäjän yhteistyöedut, kuten auton vuokraus ja työskentelytila ym.
 • kevytyrittäjyysopas, markkinointikirja ja hinnoitteluopas
 • riidaton oikeudellinen perintä puolestasi

LUE LISÄÄ

Kokemuksia

Aila Aaltonen

Aila Aaltonen, ICT-konsultti

"Päätin jäädä eläkkeelle 58-vuotiaana vuonna 2016, mutta koska Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla, niin pyynnöstä aloitin osa-aikatyöt kevytyrittäjänä. "
Lue Ailan tarina

Kuvassa Sanna Eskelinen

Sanna Eskelinen, eräopas

"Valitsin kevytyrittäjyyden siksi, että se on vaivaton tapa kokeilla yrittäjyyttä varsinaisen ansiotyön ohessa. Ihanan helppoa, kun ei tarvitse itse huolehtia kirjanpidosta!"
Lue Sannan tarina

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Mitä on osa-aikatyö?

Työ voi olla kokoaikaista tai osa-aikaista. Osa-aikatyö tarkoittaa työtä, jossa työntekijä tekee vähemmän työtä kuin vastaavassa työssä toimiva kokoaikainen työntekijä. Osa-akainen työ voi tarkoittaa lyhyempiä työpäiviä tai sitä, että käy töissä vain osan viikosta tai kuukaudesta.

Osa-aikaisuuden määritelmä vaihtelee

Mikäli on hakemassa etuuksia tai tukia osa-aikatyön ohella, kannattaa varmistaa tuen myöntäjältä tuen edellytykset ja miten osa-aikaisuus määritellään.

Esimerkiksi tämän tekstin kirjoitushetkellä vuonna 2020 osasairaspäivärahalla työajan pitää vähentyä 40-60 % aiemmasta, kun taas työttömyysturvalaissa osa-aikainen työaika on enintään 80 % alan kokoaikaisesta työajasta.

Lisäksi kannattaa huomioida, missä muodossa työtä tehdään eli onko kyse esimerkiksi työsuhteesta tai yrittäjyydestä, sillä tämä voi vaikuttaa etuuksiin.

Osa-aikatyö ansiosidonnaisella

Jos teet työttömänä osa-aikatöitä tai toimit sivutoimisena yrittäjänä, sovitellaan työttömyysetuus ja työstä saadut tulot. Työttömyysetuuden määrään vaikuttavat suojaosan ylittävät tulot. Osa-aikatyön tekeminen on usein taloudellisesti kannattavaa, mutta asia kannattaa ehdottomasti itse tarkistaa etukäteen. Osa-aikatyön tekemisestä on hyötyä myös siksi, että saat lisää työkokemusta ja mahdollisuutesi kokopäivätyön löytämiseen paranevat.

Työttömyysturvalaissa osa-aikatyön työaika on enintään 80 % alan kokoaikaisesta työajasta. Työttömyysetuutta ei voi saada, jos omasta aloitteestaan vähentää työaikaa.

Kevytyrittäjyys on työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjyyttä

Mikäli toimit kevytyrittäjänä osa-aikaisesti, kannattaa huomioida, että kevytyrittäjyyttä käsitellään työttömyysturvan kannalta samaan tapaan kuin yrittäjyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työttömyysetuutta on mahdollista hakea mikäli yrittäjyys on sivutoimista tai päättynyt. Yritystoiminnan sivutoimisuus tai päättyminen arvioidaan tapauskohtaisesti.

Lue blogipostauksemme sivutoimisesta yrittäjyydestä!

Osa-aikatyö opiskelijana

Työnteosta opiskelun ohella saadut tulot vaikuttavat opintotukeen. Jos nostat opintotukea vuoden aikana, sinulle on asetettu henkilökohtainen vuosituloraja. Oman tulorajan voi tarkistaa Kelan sivuilta. Kelan sivuilta löytyy myös laskureita, joilla tulorajaa voi arvioida.

Osa-aikatyö opiskelun ohella on erinomainen tapa hankkia tärkeää työkokemusta omalta alalta tai tie parempaan tulotasoon opintojen aikana.

Huom! UKKO.fi ei vastaa tällä sivulla olevien tietojen ajantasaisuudesta tai oikeudellisuudesta. Tarkistathan ajantasaiset tiedot aina asiaan liittyvältä taholta, kuten TE-toimistosta, työttömyyskassasta tai Kelasta.

 

Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai juoksulenkiltä ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa. Leena on UKKO.fin viestintäpäällikkö.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Suorahaku (Headhunting) – Työntekijöiden metsästämistä?

  Suorahaku eli headhunting, executive search on sopivan ehdokkaan tai ehdokkaiden etsimistä avoimeen työtehtävään, josta ei ole julkisesti ilmoitettu edes yrityksen omilla sivuilla. On olemassa monia syitä, miksi työpaikkaa ei julkaista julkiseksi. Yleisin syy on esimerkiksi kilpailu eli ei haluta rekrytoinnin vaikuttavan yritysten väliseen kilpailuun millään tavalla. Jos siis yritys X saisi tietää, että heidän kilpailijansa etsii korvaajaa esimerkiksi toimitusjohtajan paikalle…

  Lue lisää
 • Työelämä Miten valmistautua haastatteluun

  Työhaastatteluun ei voi koskaan valmistautua liian hyvin. Kukaan ei valita jos olet viisi minuuttia etuajassa odottelemassa. Kukaan ei valita, jos sinulla on liian monta todistusta mukana. Tässä artikkelissa henkilöstökonsultti Nelli-Maria Sarasmaa kertoo mitä asioita tulisi ottaa huomioon ennen työhaastatteluun saapumista: Hakemuksia, hakemuksia ja lisää hakemuksia! Vihdoin sinulle soitetaan ”Hei olit hakenut nönnönnöö -paikkaa ja haluaisin kutsua sinut haastatteluun.” Jes! No…

  Lue lisää
 • Työelämä Viikonlopputyö hoituu kätevästi kevytyrittäjänä

  Kaipaatko lisätuloja? Tai onko sinulla jokin intohimo tai muu taito, jota et arkiviikkojen aikana pääse hyödyntämään? Tällöin viikonlopputyö voisi olla sinulle mainio vaihtoehto! Jotkut työskentelevät viikonloppuisin esimerkiksi opintojensa ohella, toiset taas varsinaisen päivätyönsä lisäksi. Joillakin taas voi olla syystä tai toisesta mahdollisuus työskennellä pelkästään viikonloppuisin, kun arkiviikot kuluvat muissa kuvioissa. Viikonlopputyö on usein myös osa sekä iltoja että viikonloppuja sisältävien, tuntityösopimusten työaikoja.…

  Lue lisää