Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Miten hyödyntää hiljainen heinäkuu? Kokosimme vinkit kaikenlaisille yrittäjille!

kevytyrittäjän-kesa-laituri-1024x683

Juhannuksena kymmenettuhannet suomalaiset suuntaavat tuttuihin mökkimaisemiin ja aloittavat samalla loman vieton. Kesälomakausi on Suomessa perinteisesti startannut juhannuksesta ja heinäkuussa yksi jos toinenkin yritys, virasto ja palvelu on kesälaitumilla kirmaamisen vuoksi suljettu; kun mökkikunnissa ja kaikenkirjavissa kesätapahtumissa taas riittää säpinää.

Heinäkuu on kuitenkin monelle yrittäjälle haastavaa aikaa – laittaako lappu luukulle, jos ei asiakkaita kuitenkaan näy ja lomailla itse vai voisiko hiljaisemman ajan käyttää tehokkaasti työn merkeissä vaikka kauppaa ei tulekaan? Entä mitä keinoja yrittäjä voisi käyttää, jotta heinäkuusta tulisi kannattava?

Toisenlaisen ongelman edessä ovat taas ne yrittäjät, joilla kesä onkin sesonkiaikaa, voiko silloin itse lomailla lainkaan?

Kokosimme tähän blogipostaukseen nipun vinkkejä, joista hyötyy varmasti moni kevytyrittäjä, yrittäjä ja muu itsensä työllistäjä miettiessään, että mihin laittaisi paukkuja tänä suvena, jos luppoaikaa ilmaantuu.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Vähemmän keskeytyksiä, enemmän tulosta

Positiivisesti ajateltuna hiljaisempi heinäkuu tarkoittaa enemmän tehokasta työaikaa. Pikaviestit, mailit ja puhelimet eivät ole koko aikaa viemässä huomiotasi tekemästäsi työtehtävästä, sillä niin moni asia, projekti ja tilaus jätetään vasta elokuulle.

Heinäkuu on siis mainiota aikaa laittaa yrityksen tai muun toiminnan palikat järjestykseen ja valmistautua tulevaan syksyyn. Näin voit sitten loppuvuoden nauttia kesän aherruksesta.

Suunnittele syksysi

Aloita saattamalla rästiin jääneet työtehtävät ja projektit loppuun ensimmäisinä hiljaisina hetkinä.

Monelle pienyrittäjälle vuoden ruuhkaisimmat sesongit ovat niin kiireisiä, että päivät vaihtuvat viikoiksi huomaamatta. Suunnittelulle sekä omien työtapojen ja rutiinien arvioinnille ei juuri jää aikaa. Kun siis olet saanut kaiken alkuvuonna vähemmälle huomiolle jääneen hoidettua, voit keskittyä suunnittelemaan liiketoimintasi loppuvuotta.

Kevytyrittäjä kesälomalla

Heinäkuu onkin monelle vuoden parasta aikaa tehdä ajatustyötä ilman keskeytyksiä. Ota kalenteri käteen ja suunnittele projekteja ja omaa tekemistäsi jo syksyn kuukausille. Laita ylös tulevat tapahtumat ja isommat ponnistukset, mutta muista jättää kalenteriisi tilaa myös yllättäville työtarjouksille ja keikoille.

Käytä myös aikaa oman liiketoimintasi hiomiseen. Sekä monelle yrittäjälle että palkkatyöntekijällekin voivat työpaikan hiljaiset hetket olla oivaa aikaa tarkastella omaa työtä hieman laajemmasta näkövinkkelistä.

Rauhallisemman työkuorman vallitessa on hyvä tarkastella perusasioita ja tarvittaessa muutta suuntaa. Milloin viimeksi olet esimerkiksi pohtinut sitä, mikä on kuluvana vuonna sujunut omassa työssäsi erinomaisen hyvin ja mikä puolestaan kaipaa kehittämistä. Entä mitä sinun tulisi tehdä eri tavalla, jotta voisit seuraavan vuonna lomailla tätä vuotta pidempään? Ota tarkastelun alle myös arkiset rutiinisi ja etsi niille aikaa säästäviä vaihtoehtoja.

Siivoa ja järjestä

Heinäkuussa kannattaa myös käyttää aikaa papereiden ja sähköpostilaatikon siivoamiseen. Hävitä asianmukaisesti paperit, joita ei enää tarvitse säilyttää. Arkistoi mailit, jotka koskevat jo menneitä asiakkuuksia ja projekteja. Järjestele työpöydällä ja pitkin toimistoa lojuvat paperit oikeisiin paikkoihin ja tarkista toimistotarvikkeiden ja muiden oleellisten tavaroiden tilanne varastossa ja kaapeissa.

Hävitä tai jaa eteenpäin myös viimeiset vanhoilla logoilla varustetut mainoslahjat ja muut kesäkassit. Olisiko nyt aika tilata vaikkapa uudet käyntikortit tai suunnitella yrityksen joululahjat?

Opi uutta

Oletko ilmoittautunut koko kevään erilaisille webinaareille ja kursseille, muttet ole ehtinyt perehtyä saamiisi materiaaleihin? Nyt on hyvää aikaa opetella uutta ja päivittää omaa osaamista hyödyllisten oppaiden, tekstien ja tapahtumatallenteiden muodossa. Säiden salliessa voit kouluttaa itseäsi kätevästi kodikkaan kahvilan terassilta tai vaikkapa uimarannalta käsin.

Jos kaipaat uusia ideoita, on nyt myös oiva hetki tutkia syksyn koulutus- ja tapahtumatarjontaa. Monet tapahtumat on lyöty lukkoon ennen kesäkauden alkamista ja voitkin itsellesi sopivan seminaarin tai koulutusohjelman syksyltä. Mikä inspiroisi enemmän kuin uuden oppiminen?

Pankita sisältöä varastoon

Olet varmaan huomannut, että jaamme blogissamme viikoittain kevytyrittäjiä ja monia muitakin kiinnostavia sisältöjä. Blogistamme löytyy useiden eri blogisarjojen lisäksi myös aimo kasa vinkkejä ja ohjeita oman työn ja liiketoiminnan kehittämiseen. Osa sisällöistämme syntyy nopeasti ideasta valmiiksi tekstiksi, mutta jotkut tekstit vaativat pidemmän kypsettelyprosessin ennen kuin saavat julkaisukelpoisen muodon.

Kevytyrittäjät tapaamassa terassilla

Hiljaiset hetket ovatkin erinomainen tapa tuottaa varastoon materiaalia blogia, sosiaalisen median kanavia ja muita markkinointitoimenpiteitä varten. Mieti samalla myös sellaisia teemoja tai aiheita, joita voit käyttää monikanavaisesti tai kierrättää julkaistavaksi useamman kerran. Aikatauluta tai ajasta kirjoittamasi sisällöt myös valmiiksi tai luo vuosikello, josta poimit aina kulloinkin ajankohtaisen noston kanaviisi.

Some ei hiljene, mutta paikallislehdissä riittää palstatilaa

Sosiaalisessa mediassa riittää vipinää myös lomakuukausina, on arvontaa, kilpailua ja jos jonkin moista tapahtumaa. Myös monet lomalaiset käyttävät somea ahkerasti, kun etsivät tekemistä tai postaavat kuvia ja päivityksiä aurinkoisilta rannoilta tai räntäsateisilta päiväretkiltä. Tätä kannattaa toki hyödyntää ja olla itsekin aktiivinen ja tavoitettavissa somessa myös kesällä. Somen hallinnassa voi hyödyntää myös monia helppokäyttöisä työkaluja, jotka auttavat ajastamaan päivityksiä etukäteen. Tämän myötä helpotat omaa ajankäyttöäsi entisestään!

Kokeile ihmeessä myös paikallislehtien uutiskynnyksen ylittämistä. Sanomalehtien kesäjutut mansikoiden torihinnoista ovat jo kaikkien tiedossa oleva vitsi. Monissa pienemmissä lehdissä saatetaankin kesän aikana kuunnella juttuideoita hyvinkin herkällä korvalla.

Jos itselläsi on siis mielessä jotakin paikallisesti koskettavaa tai edes etäisesti kiinnostavaa kerrottavaa, muotoile se tiedotteen muotoon ja kontaktoi alueesi uutismedioita. Parhaassa tapauksessa tiedote toimii kuin ilmainen mainos, vaikka sen ei toki kuulu lainkaan näyttää siltä. Kukapa ei haluaisi ansaita ilmaista medianäkyvyyttä?

Järjestä mukavia ja laadukkaita tapaamisia

Vaikka monet ovet ovatkin heinäkuussa tiukasti kiinni, eivät aivan kaikki kuitenkaan lomaile koko kuuta. Tämä mahdollistaa laadukkaiden tapaamisten järjestämisen.

Kevytyrittäjän kesätapaaminen

Kontaktoi jo ajoissa tärkeimmät asiakkaasi, alihankkijasi ja yhteistyökumppanisi sekä potentiaaliset asiakkaat, joille haluat antaa omaa aikaasi. Heidän joukostaan löydät varmasti monia, jotka pitävät toimistoa pystyssä keskellä suveakin.

Heinäkuussa tapaamisen voi sopia torikahvien pariin tai kävelypalaverin vaikkapa puistoon, lounastaa taas kannattaa jollakin mukavalla terassilla – viihtyisässä ympäristössä tapaaminen sujuu mukavissa merkeissä ja kaupatkin saattavat syntyä helpommin.

Muista huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta

Myös yrittäjän kannattaa nauttia lyhyestä kesästä aina kun se vain on mahdollista. Ota aikaa itsellesi ja läheisellesi; olisiko jossakin välissä sopivasti aikaa vaikkapa viikon irtiotolle työympyröistä? Jo lyhyelläkin lomalla saat laskettua stressitasoja ja sitä kautta parannat oman työsi tuottavuutta lomalta palattuasi.

Jos mahdollisuutta kokonaan töistä irtautumiselle ei ole, niin ruoki kuitenkin kesäfiilistä tauottamalla työtäsi kesäisillä virikkeillä, kuten vaikkapa jätskitauoilla yhdessä kollegojen kanssa.

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi hiljaisiin keskikesän hetkiin? Jaa omasi kommenteissa!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys: