Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

UKKO Kevytyritys – Millaisia yrittäjiä kevytyrityksen palvelukonsepti palvelee kaikista parhaiten?

Kevytyritys_paakuva

Yrittäjät saavat valita eri yritysmuotojen väliltä. UKKO Kevytyritys on uusi palvelu, joka kokonaisvaltaisena pakettina yhdistää parhaita piirteitä sekä kevyt- että toiminimiyrittäjyydestä.

Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli?

• Pääset perille eri yritysmuodoista, jos olet aloittamassa yritystoimintaasi.
• Ymmärrät keskeiset erot ja samankaltaisuudet kevyt- sekä toiminimiyrittäjyyden, että kevytyrityksen palveluiden välillä.
• Saat selville, miten UKKO Kevytyrityksen palvelu kokonaisuudessaan toimii!

Jotain uutta, jotain vanhaa ja UKKO.fi:n tapauksessa jotain entuudestaan tuttua violettia.

UKKO Kevytyritys on uusi yrityspalvelu. Se on viisainta sijoittaa palveluominaisuuksiltaan kevyt- ja toiminimiyrittäjyyden väliin, koska se lainaa oivallisia piirteitä kummastakin yritysmuodosta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä kevytyritys-palvelupaketti pitää sisällään.

Kiteytetysti voidaan sanoa, että kevytyritys on laskutuksessa yhtä ketterä ja joustava kuin kevytyrittäjyys, mutta samaan aikaan se antaa yrittäjälle joitakin monipuolisia tekemisen mahdollisuuksia, jotka ovat jo entuudestaan tuttuja toiminimiyrittäjille.

Kevytyritys-palvelu sopiikin erityisesti yrittäjille, jotka haluavat pitää kiinni kevytyrittäjyydestä tutusta laskutusmuodosta, mutta jotka samaan aikaan haluavat astua toiminimiyrittäjyyden tontille ja saavuttaa etuja siellä.

Käydään seuraavaksi läpi, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Saat Y-tunnuksen ja veroetuja

Merkittävän ero kevytyrittäjyyteen on se, että kevytyritys tuo yrittäjälle mukanaan Y-tunnuksen. Kyseessä on viranomaisen myöntämä yritystunnus, josta yritys tunnistetaan kahdeksasta numerosta. Tämä on huomattava muutos aikaisempaan, koska virallinen Y-tunnus mahdollistaa kevytyrityksen valitsevalle yrittäjälle seuraavat asiat:

• Saat hakea starttirahaa heti. Aloita kuitenkin yritystoimintasi vasta kun olet saanut myönteisen starttirahapäätöksen.
• Voit toimia luvanvaraisissa ammateissa.
• Pystyt myymään osaamisesi lisäksi tuotteita.

Starttiraha on valtion myöntämä henkilökohtainen tuki uudelle yrittäjälle, joka on aloittamassa päätoimisen yritystoiminnan. Se on puhdasta rahallista tukea, jolla tuetaan yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan alussa.

Lue lisää: Starttirahan hakeminen – Vältä yleisimmät virheet.

Luvanvaraiset elinkeinot ovat puolestaan sellaisia, joiden harjoittamista on haluttu yleisen turvallisuuden takaamiseksi säännellä lailla ja valvoa eri viranomaisten toimesta. Esimerkiksi lääkärit tarvitsevat ammattinsa harjoittamiseen luvan, koska he vastaavat potilasturvallisuudesta.

Lue lisää: Luvanvaraiset toimialat.

Jos kaipaat yhä täysin huoletonta yrittäjyyttä, on valintasi edelleen kevytyrittäjyys. Sinä keskityt töihisi ja me hoidamme kaikki paperityöt. Kevytyrittäjänä kokeilet vaivattomammin, miten yrittäminen ylipäätään lähtee sujumaan. Et myöskään ole kevytyrittäjänä kirjanpitovelvollinen. Kevytyrittäjyys sopii myös hyvin satunnaiseen keikkailuun.

Kevytyritys. Nainen ripustaa vaatteita.

Y-tunnuksen saaminen kevytyrityksessä taas tuo mukanaan vastuuta ja yrittäjyyden parempaa ymmärtämistä. Toiminimen tapaan kevytyritys on kirjanpitovelvollinen.
Samaan tapaan kuin toiminimen kohdalla UKKO.fi auttaa palvelussaan kevytyrityksen yrittäjiä tekemään veroilmoituksen ja alv-ilmoituksen. UKKO.fi pidättää luonnollisesti myös verot puolestasi. Riittää, kun ilmoitat veroprosenttisi.

Kevytyritys tekee todeksi myös etuja, joista toiminimiyrittäjät ovat päässeet nauttimaan. Kevytyritys saa esim. arvonlisäveron alarajahuojennuksen sekä yrittäjävähennyksen. Yrittäjävähennys on kooltaan viisi prosenttia ja Y-tunnuksellinen yksityinen elinkeinonharjoittaja saa vähentää sen verran elinkeinotoimintansa tulosta. Verohallinto laskee yrittäjävähennyksen puolestasi.

Lue lisää: Arvonlisävero – Yrittäjän ALV-opas

Hetkinen, miksi en sitten perustaisi suoraan toiminimeä?

Jos kevytyrittäjyydestä tuttu laskutustapa on sinulle mieluinen, eli haluat maksaa vain laskutuspalvelun käytöstä, kannattaa kokeilla UKKO Kevytyritys-palvelua. Kevytyrityksessä kaikki raha kulkee kauttamme eli et tarvitse edes yritystiliä. Toiminimiyrittäjyydessä kulurakenne on toisenlainen, koska käytössä on jatkuvaan liiketoimintaan perustuva kuukausihinnoittelu, johon sitoudutaan.
Kevytyrityksen kohdalla lähetät laskun, asiakas maksaa laskun ja saat nostettua rahat omalle tilillesi. Verot hoidetaan puolestasi.

Tärkeää tässä on huomata, että kevytyrittäjyydessä rahat maksetaan palkkana, kun taas y-tunnuksella kyseessä on oikeastaan yksityisotto, joka tarkoittaa laskun tilitystä sen jälkeen, kun siitä on pidätetty palvelumaksut ja verot sivuun asiakkaan puolesta.

UKKO Kevytyritys on vielä sananmukaisesti kevyempi palvelu kuin toiminimi ja siksi myös hitusen rajatumpi. Tämä tarkoittaa sitä, että laskuttaa voi vain Suomen rajojen sisäpuolella ja voit vähentää yrityksesi pienhankinnat, kuten tietokoneesi ja puhelimen, kirjanpidossa. Pienhankinnalla tarkoitetaan tavaraa, jonka hankintahinta on enintään 1200 euroa (vuonna 2022) Pienhankintoja voit vähentää verotuksessa yhteensä 3 600 euron edestä.

Toiminimiyrittäjyydessä voit taas laskuttaa koko maailmassa ja vähentää kirjanpidossa isompiakin hankintoja. Jos tarvitset laajemmat mahdollisuudet työskennellä ja yrittämisesi on vakiintunutta ja laajempaa liiketoimintaa, on toiminimiyrittäjyys edelleen sinun paras valintasi.

Toiminimen valintaa puoltaa myös runsaat työajot, joista tulee pitää ajopäiväkirjaa kilometrikorvauksia varten. Mikäli ajoneuvosi ajoista yli 50 % on työajoa, kyseinen auto pitäisi merkitä kirjanpidossa yrityksen omistukseksi. Myös tällöin suosittelemme siirtymistä UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelun käyttäjäksi.

Kevytyritys on helppo tapa pyörittää yritystä. Nainen kahvin kanssa.

Yksinkertaisin tapa pyörittää yritystä

Kevytyritys mahdollistaa sinulle y-tunnuksen tuomat hyödyt kevytyrittäjyydestä tutulla palvelumallilla, jossa verot ja palvelumaksut pidätetään suoraan myyntilaskusi maksun yhteydessä. Kevytyritys on yksinkertaisin tapa pyörittää omaa yritystoimintaa!

Jos sinulla ei ole aktiivista toiminimeä jo olemassa, rekisteröityminen kevytyritykseen käy helposti. Jos sinulla on jo toiminimi ja haluat siirtyä kevytyritykseen, ole yhteydessä ensin asiakaspalveluumme: kevytyritys@ukko.fi.

Mikäli kevytyrityksen haluaa jossain vaiheessa lopettaa, se käy samaan tapaan kuin toiminimen kohdalla. Myös työttömyysturva määräytyy samaan tapaan kuin toiminimiyrittäjällä.

Lue lisää: Toiminimen lopettaminen – Ohjeet lopettamiseen
Lue lisää: Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturva käytännössä vuonna 2022

Kevytyritys-palvelun kautta voit hakea YEL-vakuutukset ja vastaanottaa laskut suoraan verkkolaskuina järjestelmään. Kevytyritys on joustava satunnaiseen keikkailuun, mutta järkevämpi säännölliseen laskutukseen.

Lue lisää: Yrittäjän eläkevakuutus – YEL – Kattavasti ja selkokielisesti selitettynä
Lue lisää: Verkkolaskun lähettäminen on helpompaa kuin uskotkaan ja se säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja huteja – luontokin kiittää

Eli kertauksena vielä kevytyritys-palvelun tärkeimmät pointit:

• Kevytyrityksessä sama laskutuspohjainen malli kuin kevytyrittäjyydessä.
• Kevytyritys saa Y-tunnuksen, jolla voi hakea starttirahaa ja hakea lupaa luvanvaraisille toimialoille. Perustathan kevytyrityksen vasta myönteisen starttirahapäätöksen jälkeen!
• Kevytyritys pääsee nauttimaan veroeduista, kuten yrittäjävähennyksestä ja arvonlisäveron alarajahuojennuksesta.
• Kevytyritys voi tehdä pienhankintoja (hankintahinta max. 1200 euroa)
• Voit myydä osaamisesi lisäksi tuotteita.

Jos liiketoimintasi tavoitteena on tehdä enemmän kuin kertaluonteista keikkaa, on usein järkevää toimia y-tunnuksella. Kuitenkin puhtaasti yritysidean testaamiseen suosittelemme edelleen kevytyrittäjyyttä, koska se on helpoin tapa luoda kertaluonteinen lasku.

Lue myös

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – Muista nämä asiat!

Mitä yrittäjyys vaatii? Tarkistuslista yrittäjäksi aikovalle

Sisäinen yrittäjyys on asenne, joka saa yrityksen kukoistamaan

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Jenna Heino

    Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

    • Yrittäjyys Yrittäjän loma vaatii suunnittelua - tienasithan lomarahat ajoissa?

      Jokaisen yrittäjän kannattaa tähdätä siihen, että kukkaro on loman aikana tarpeeksi paksu. Silloin hengähdystauot ovat paitsi ansaittuja, myös ”palkallisia”. On yrittäjiä, jotka eivät koskaan lomaile sekä on niitä, joiden elämä tuntuu olevan yhtä lomaa. Jotkut yrittäjät kokevat loman ottamisen hankalana, mutta yhteen lomapäivään ei pitäisi minkään yrityksen kaatua. Puolestaan työuupumus saattaa helposti kaataa koko yrityksen, jolloin kaikki kovalla vaivalla tehty…

      Lue lisää
    • Yrittäjyys Yritteliään Joonas Kukkosen ja unelman välissä on vain 10 000 euroa – ”olisi sääli jättää matka kesken näin lähellä määränpäätä”

      Voimistelija Joonas Kukkosen, 25, tarinasta moni yrittäjä voisi ottaa mallia. Se on tarina itsensä voittamisesta ja siitä, että unelmat on aina asetettava korkealle. Nyt matka seuraavaan saavutukseen on enää kymppitonnin päässä ja senkin voimistelija aikoo kasata sponsoreilta itse. Moni Kukkosen tilalla olisi luovuttanut jo monta kertaa, mutta Kukkonen ei itse kuulu luovuttajiin. Oikeastaan koko luovuttaja-sana ei edes kuulu hänen repertuaariinsa.…

      Lue lisää
    • Yrittäjyys Yrittäjä ja etuuksien menettäminen

      Tietyissä tapauksissa yrittäjä voi myös menettää hänelle myönnettyjä etuuksia. Tämä koskee varsinkin työttömyysturvaa. UKKO.fi on yksityishenkilöille suunnattu laskutuspalvelu. Se tarjoaa mahdollisuuden laskuttaa ilman omaa yritystä. Tutustu UKKO.fi-palveluun ilmaiseksi jo tänään! Liian pitkä työttömyys Kun työttömyys venyy syystä tai toisesta liian pitkäksi, ei työttömyysturvaa voida yrittäjälle enää myöntää. Ansiosidonnaista päivärahaa SYT -kassasta voi saada enintään 500 päivän ajan. Tämän ajanjakson jälkeen…

      Lue lisää