Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Yrittäjän verotus: Mitä kaikkea kuuluu verotukseen?

yrittäjän-verotus-pääkuva

Tässä artikkelissa käymme läpi perusasiat siitä, mitä on yrittäjän verotus. Nämä ovat mielenkiintoisia tietoja erityisesti henkilölle, joka miettii perustaisiko aivan oikean yrityksen.

Verotus on asia, jolta suomalainen tai Suomessa asuva ei voi välttyä. Sen lisäksi, että se on pakollista, se on usein myös monimutkaista. Henkilöverotus ja yrityksen verotus eroavat toisistaan merkittävästi ja monelle uudelle yrittäjälle yrityksen verotus ja siihen liittyvät asiat voivat tuntua aluksi todella hankalilta.

Ansiotulot ja päätomatulot, alv-ilmoitus ja alarajahuojennus, ennakkovero ja verovähennys – kuulostavatko oudoilta ja vaikeilta?

Kokosimme tälle sivulle ison nipun tietoa ja vinkkejä yrityksen verotukseen liittyen. Toivottavasti tämän luettuasi aihe tuntuu edes hieman tutummalta.

Yrittäjän verotus ja vähennykset

Verovähennys tarkoittaa todellisia kuluja vastaavaa rahamäärää, joka vähennetään yrityksen verotettavasta tulosta. Selkokielellä tämä sama menee siis näin: verovähennyksen avulla verotettava summa pienenee. Näin myös maksettavien verojen määrä vähenee.

Jotta verovähennyksen voi saada, pitää kaikista liiketoimintaan liittyvistä menoista muistaa toimittaa kuitit ja tositteet joko kirjanpitäjälle tai kirjanpitosovellukseen.

Mitä voi vähentää?

Yrittäjä vähentää liiketoiminnastaan kuluneen vuoden aikana tehdyt yrityksen liiketoimintaan olennaisesti liittyvät hankinnat ja kulut. Kuluja ovat esimerkiksi kaikki myytäväksi ostettavat tuotteet ja niiden raaka-aineet sekä valmistukseen tarvittavat koneet. Vähennyskelpoisia ovat myös liiketoiminnan pyörittämiseen hankitut tarvikkeet, kuten työtilat, ohjelmistot ja kalusto sekä tietysti markkinointiin liittyvät kustannukset.

Yrittäjä voi myös ilmoittaa vähennyksiin ammattikirjallisuuden, koulutuskurssit ja omaan toimialaan liittyvien järjestöjen jäsenmaksut.

Lain mukaan kerralla kuluksi voi vähentää sellaisen käyttöomaisuuden, jonka arvioitu käyttöikä hankintahetkellä on enintään kolme vuotta ja jonka hankintameno on korkeintaan 850 euroa (alv 0%). Verovuoden aikana tällaisia pienhankintoina saa vähentää enintään 2 500 euroa.

Mikäli yrittäjä tekee kirjanpidon itse, voi verovähennyksiin laittaa kirjanpito-ohjelmasta aiheutuvat kulut. Ulkopuolisen kirjanpidon kulut ovat luonnollisesti myös verovähennyksiin kuuluvia kuluja. Kevytyrittäjän verovähennykset näet täältä.

Alarajahuojennus ja yrityksen verotus
Jos liikevaihto on alle 30 000 euroa, on yrittäjä oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen. Eli yrittäjä saa takaisin kaiken tai osan tilikauden aikana tilitetyistä arvonlisäveroista.

Yrittäjän veroilmoitus
Kirjanpitäjä auttaa veroilmoituksen täyttämisessä. Yrittäjä olisi hyvä myös itse ymmärtää, miten se täytetään.

Kevytyrittäjän verotus
Verotuksen perusasioiden ymmärtäminen  on tärkeää jokaiselle yrittäjälle. Jos kaikki tämä tuntuu työläältä, voi kevytyrittäjyys olla sinulle parempi vaihtoehto. Kevytyrittäjänä et saa omaa y-tunnusta, etkä ole kirjanpitovelvollinen, vaan saat laskutuspalvelun kautta tehdystä työstä palkkaa.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kevytyrittäjän verotus vs yrittäjän verotus

Lyhyesti kevytyrittäjä pääsee veroasioissa helpommalla. Kevytyrittäjän tulee tietää millä alv-kannalla laskut tulee lähettää (yleensä 24%). Lisäksi kevytyrittäjältä menee henkilökohtaisen verokortin mukaan ennakonpidätys (eli se veroprosentti, joka kortissa lukee). Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia yrittäjän ennakkoveroista, alv-ilmoituksista, veroilmoituksista, tilinpäätöksestä tai muista paperitöistä ja byrokratiasta.

Jos haluat nähdä konkreettisesti kuinka paljon rahaa tienaisit kevytyrittäjänä, katso kevytyrittäjän tulolaskuri.

Lisätietoa kevytyrittäjän verotuksesta täällä: Kevytyrittäjän verotus.

Entäs se arvonlisävero?

Arvonlisävero eli alv on kulutusvero, jonka kuluttajat maksavat. Verotus kohdistuu käytännössä kulutukseen, vaikka verovelvollinen onkin myyjä.

Yritysten välisissä kaupoissa arvonlisävero kyllä kerätään, mutta se ei ole osa liikevaihtoa. Arvonlisäverovelvollinen siis lisää arvonlisäveron myymänsä tuotteen tai palvelun hintaan.

Yleinen arvonlisäveroprosentti on 24 %. Jotkut tuotteet ovat alennetun alvin piirissä: tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikkeet ja ravintolapalvelut (14 %), kirjat ja lääkkeet (10 %) sekä terveydenhoitopalvelut ( 0%).

Toiminimiyrittäjän omaisuus ja palkka

Toiminimiyrityksen varat ovat samalla myös toiminimellä yrittävän varoja. Sinun henkilökohtainen omaisuus ja toiminimesi omaisuus eroavat toisistaan käytännössä vain kirjanpidon osalta.

Toiminimiyrittäjä ei saa palkkaa, vaan hän voi nostaa yrityksestä itselleen rahaa tekemällä yksityisoton, josta ei vielä nostohetkellä makseta veroja. Verot maksetaan ennakkoveroina, joista puhumme tarkemmin tuonnempana.

Toiminimiyrittäjä ei ole arvonlisäverovelvollinen, jos hänen liikevaihtonsa on tilikaudella alle 10 000 euroa. Arvonlisäverovelvolliseksi on ilmottauduttava itse. Sen voi tehdä joko perustamislomakkeella Y3 tai myöhemmin muutoslomakkeella Y6. Arvonlisäveroa ei siis laskuteta tuotteen tai palvelun yhteydessä, jos yrittäjä ei ole arvonlisäverovelvollinen.

Perustaessaan toiminimeä yrittäjän pitäisi osata arvioida oma ensimmäisen tilikautensa liikevaihto melko hyvin, koska hänen pitäisi tietää, ilmoittautuuko hän arvonlisäverovelvolliseksi.

Jos yrittäjä ei ole ilmoittautunut arvonlisäverovelvolliseksi ja liikevaihto kasvaakin tilikauden aikana yli tuon 10 000 euron rajan, joutuu yrittäjä maksamaan takautuvasti arvonlisäveron koko liikevaihdosta. Tämä voi olla ongelmallista, sillä yrittäjä ei ole kerännyt arvonlisäveroa jo laskutetuilta asiakkailta.

Lisää aiheesta arvonlisävero

PS. Jos tosissasi mietit y-tunnuksellisen yrityksen  perustamista, tutustu UKKO Yrittäjä -palveluun, joka tarjoaa sinulle ilmaisen toiminimen. Lue myös kattava artikkelimme toiminimen verotuksesta: Toiminimen verotus pähkinänkuoressa.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Toiminimen laskutus ulkomaille on helpompaa kuin luulet

    Miten hoituu laskutus ulkomaille, kun tuotteita tai palveluita myydään kotimaan ulkopuolelle? Yritys voi laskuttaa ulkomaille samaan tapaan kuin Suomeenkin. Muutamia erityisiä seikkoja on kuitenkin otettava huomioon. Toiminimiyrittäjällä voi olla ulkomaisia asiakkaita. Esimerkiski UKKO-palvelun kautta ulkomaan laskutus onnistuu helposti, sillä laskupohjat ovat sellaisinaan kansainvälisten standardien mukaisia ja laskun kieleksi voi valita englannin. Helppoa! Erityisesti uudelle yrittäjälle ulkomaan laskutus voi tuntua alkuun…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Kilometrikorvaus: Mikä on kilometrikorvaus 2024?

    Kilometrikorvaus nousi jonkin verran aiemmasta vuodesta Ilahduttava uutinen Verohallinnolta oli, että kilometrikorvaus autolla ajettaessa nousi jonkin verran aiempaan vuoteen verrattuna. Verovapaa kilometrikorvaus on siis 57 senttiä kilometriltä autoa ajettaessa. Muiden kulkuneuvojen kilometrikorvauksissa nähtiin myös pieniä korotuksia. Mikäli olet alkava yrittäjä tai sellaiseksi aikova, perehdytään vielä kerran mitä ovat verovapaat kilometrikorvaukset ja kilometrikorvaus ylipäänsä. Verovapaat kilometrikorvaukset Verovapailla kilometrikorvauksilla tarkoitetaan, että yrittäjä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Tase: Mikä on tase ja mitä tase tarkoittaa yrittäjälle?

    Mikä ihme on tase? Mitä yrittäjän tarvitsee tietää siitä? Tai tarvitseeko siitä tietää mitään? Tässä lyhyessä artikkelissa opastamme sinut taseen perusasioihin askel kerrallaan. Mikä on tase ja mikä sen tarkoitus on? Tase on yksi tilinpäätökseen kuuluvista dokumenteista ja yhtä hyödyllinen yrittäjälle kuin tuloslaskelmakin. Taseesta selviää yrityksen todellinen rahatilanne kyseisenä päivänä, kuten yrityksen varallisuus, velat sekä oman pääoman osuus. Nämä tiedot…

    Lue lisää